Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Reprezentantii Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marina au continuat sambata si dumunica operatiunile de identificare a sursei de poluare cu hidrocarburi in apropierea capatului digului de larg, in zona in care s-au scufundat in anul 1995 navele Paris si You Xiu. Din cauza vremii nefavorabile operatiunile de filmare subacvatica si cele de montare a barajului antipoluant…

Citește mai departe

Ape contaminate cu uraniu si radiu la fostele mine de uraniu din Caras-Severin

Unul din principalii factori de poluare in judetul Caras-Severin sunt fostele mine de uraniu de la Ciudanovita si Lisava, ale Companiei Nationale a Uraniului Bucuresti. In primul trimestru al acestui an, din lipsa de fonduri, au fost oprite lucrarile de inchidere si ecologizare a zonelor miniere. Deficitul financiar ridica probleme legate de tratarea apelor incarcate…

Citește mai departe

Cercetatorii romani produc primele celule solare de generatia a 3-a folosind nanotuburi de carbon

O echipa de cercetatori romani din cadrul Centrului de Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie al Universitatii Politehnice Bucuresti, condusa de Prof. Dr.rer.nat. Marius Enachescu – specialist international in fizica suprafetei, a realizat in premiera in Romania celule solare de generatia a 3-a pe baza de nanotuburi de carbon produse in laboratorul si cu echipamentele proprii. Cele…

Citește mai departe

Poluare cu titei pe un teren agricol din Prahova

O suprafata de 500 de metri patrati de teren agricol din localitatea prahoveana Aricestii Rahtivani a fost poluata cu titei scurs dintr-o conducta apartinand Conpet, conducta pe care au fost descoperite doua instalatii artizanale folosite la sustragerea produsului petrolier. Potrivit unui comunicat dat publicitatii marti de Prefectura Prahova, comisarii Garzii de Mediu au constatat ca…

Citește mai departe

Oltchim a primit autorizatie integrata de mediu, valabila pana la sfarsitul anului 2014

• De la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Craiova SC Oltchim SA a primit autorizatie integrata de mediu, valabila pana la sfarsitul anului 2014 Zilele trecute, Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) Craiova a luat decizia de emitere a autorizatiei integrate de mediu pentru societatea Oltchim SA Ramnicu Valcea, autorizatie care este valabila…

Citește mai departe

Loteria Mediului, solutia chinezeasca pentru strangerea de fonduri necesare imbunatatirii calitatii aerului si tratarii apelor uzate

Recent s-a propus in China sa se organizeze o loterie pentru strangerea de fonduri necesare imbunatatirii calitatii aerului si tratarii apelor uzate. La prima vedere, masura pare salutara, dar numeroase organizatii non-guvernamentale s-au declarat sceptice cu privire la reusita actiunii si rezervate cu privire la incercarea de a rezolva problema majora a mediului, folosind mijloacele…

Citește mai departe

    Adelina Merutiu stie secretele depoluarii solului

    Este considerata una din cele mai valoroase studente de la Universitatea „Petru Maior” din Targu-Mures, specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Industrie, anul IV. Locuieste in Iernut, are varsta de 22 de ani si a castigat recent primul loc la Conferinta stiintifica studenteasca cu participare internationala „SIMTECH” organizata la Cluj Napoca, unde a prezentat o…

    Citește mai departe

    Energy Green Home la EXPO Transilvania, Cluj-Napoca, 12 – 16 octombrie 2011

    EXPO Transilvania si Camera de Comert si Industrie Cluj deschid in calendarul de toamna al manifestarilor expozitionale specializate, urmatoarele evenimente: – ECO LIFE – ECOTEC – Expozitie de tehnologii, echipamente si servicii pentru protectia Mediului – Editia a XIII-a; – EGH – ENERGY GREEN HOME – Expozitie specializata in producerea si utilizarea energiei casei verzi…

    Citește mai departe

    Miracolul de la Copsa Mica

    2010 a fost primul an din istoria postdecembrista a orasului Copsa Mica in care valorile limita de poluare nu au mai fost depasite. Potrivit Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu, primele efecte sunt reprezentate de reaparitia in zona a unor animale salbatice si a albinelor. 2011 In Copsa Mica, acoperisurile negre ale caselor, oile mereu…

    Citește mai departe

    Fabricile de ciment din Romania pot avea rol depoluator prin co-procesarea deseurilor

    Fabricile de ciment din Romania, pot avea rol depoluator prin co-procesarea deseurilor, adica prin inlocuirea, in procesele industriale, a materiilor prime si a combustibililor primari cu deseuri corespunzatoare. Astfel, fabricile de ciment din Romania asigura un parteneriat in gestionarea deseurilor. „Nu numai ca nu poluam, asa cum o faceam inainte de 89, dar am devenit…

    Citește mai departe

    Poluarea apei si a solului ar putea fi stopata cu o substanta brevetata in Romania

    Un experiment realizat in emisiunea colegilor de la TVR Timisoara releva calitati incontestabile ale substantei testate de insusi descoperitorul ei. Demonstratia este cat se poate de simpla: intr-un acvariu se toarna ulei de motor. Apoi se intervine cu solutia decontaminanta. Rezultatul se vede in aproximativ 3 minute, timp in care uleiul este absorbit in totalitate….

    Citește mai departe

    Scurgerile de motorina din trenul deraiat in judetul Cluj au afectat circa 500 mp de teren

    Directorul Garzii Regionale de Mediu Cluj, Mihaela Rozor, a anuntat, miercuri, ca, in urma deraierii vagoanelor incarcate cu motorina, in zona localitatii clujene Boju, a fost afectata o suprafata de circa 500 de metri patrati de teren, transmite corespondentul NewsIn. Mihaela Rozor a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, din cauza secetei, motorina…

    Citește mai departe

    AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a III a)

    De cel putin 2 ani informez organele abilitate locale si centrale de existenta acestui imens pericol care ameninta plajele romanesti, insa nimeni nu a verificat acest semnal de alarma pentru inlaturarea unor posibile efecte catastrofale pe care aceste deseuri din nefericire imbibate cu produse petroliere le-ar putea avea asupra turismului romanesc daca ar ajunge totusi…

    Citește mai departe

    Ab/Adsorbanti de produse petroliere deversate accidental in mediu

    AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a II a ) Partea intai se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu/ In tab.2. sunt prezentate cateva din caracteristicile si eficienta unor absorbanti functie de mediul in care sunt utilizati ( apa, sol/subsol, zapada/gheata etc. ). Din datele prezentate in acest tabel reiese faptul…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului sarbatoreste Ziua Internationala a Dunarii, la Tulcea, pe 29 iunie

    Ministerul Mediului organizeaza, pe 29 iunie, la Tulcea, o serie de actiuni dedicate constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, a anuntat, joi, institutia. Derulate anul acesta sub motto-ul „Ape transfrontaliere – Responsabilitati comune” („Shared Waters – Joint Responsibilities”), evenimentele au loc in toate cele…

    Citește mai departe

    Administratiile portuare cer ca statul sa subventioneze depoluarea navelor, pentru a proteja Dunarea

    Administratiile porturilor Dunarii fluviale si maritime din Giurgiu si Galati vor construi in marile porturi complexuri de depoluare a navelor ce tranziteaza fluviul, pe finantare europeana, dar cer ca activitatea de depoluare sa fie subventionata de stat. Proiectul CODENAV, demarat in urma cu cativa ani, va fi implementat de Administratia Porturilor Dunarii Fluviale (APDF) Giurgiu…

    Citește mai departe

    Remedierea solurilor contaminate – metode de investigare si gestionare pe baza riscurilor

    Conferinta „Remedierea solurilor contaminate – metode de investigare si gestionare pe baza riscurilor. Strategii si tehnici pentru industria de petrol si gaze naturale”, care se va desfasura in perioada 25 – 27 martie 2009, la Hotel International – Sala Auditorium, Sinaia – Romania. SCOP Conferinta doreste sa creeze o platforma de discutii in cadrul careia…

    Citește mai departe

    Zambila acvatica, „vraciul” apelor poluate

    Utilizarea zambilei de apa pentru epurarea apelor uzate este considerata o tehnologie simpla care nu necesita masini si echipamente costisitoare Zambilele de apa sunt plante acvatice potrivite pentru indepartarea nutrientilor poluatori din ape, datorita cresterii rapide si a faptului ca plutesc. Problema curatarii apelor poluate cu ajutorul zambilei de apa (Eichhornia Crassipes) a facut obiectul…

    Citește mai departe