Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

În ciuda cenzurii și a reprimării manifestațiilor, chinezii protestează împotriva incineratoarelor

În China, manifestările de stradă privind probleme de mediu sunt mai frecvente decât protestele politice. Mișcările civile îndreptate împotriva proiectelor poluatoare datează din 2007; în ultimii ani au avut loc proteste de amploare împotriva incineratoarelor în Zhejiang, Jiangsu, Hubei, Beijing și Guangdong. Protestul împotriva incineratorului din Qingyuan (provincia Guangdong), din 2017, chiar dacă s-a soldat…

Citește mai departe

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe
Cele mai mari dezastre ecologice, cauzate de om

    Cele mai mari dezastre ecologice, cauzate de om

    Cele mai grave dezastre ecologice s-au produs din cauza omului. Cei de la Historia si-au propus sa faca topul celor mai groaznice dezastre, care au zdrunciunat echilibrul si supravietuirea planetei. 1.Cel mai infiorator dezastru nuclear din istorie, cauzat de o centrala. Pe 26 aprilie 1986 unul dintre reactoarele centralei de la Cernobil din Ucraina a…

    Citește mai departe

    Scrisoare Deschisa catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe tema incinerarii deseurilor

    Organizatiile semnatare ale prezentei isi exprima ingrijorarea si dezaprobarea fata de intentia Guvernului de a importa programe pretinse a fi de reducere a risipei de resurse prin arderea deseurilor menajere. 8 august 2013 Stimata doamna ministru Rovana Plumb, In contextul finalizarii Strategiei Nationale pentru Gestionarea Deseurilor pentru Romania si in urma declaratiilor recente formulate cu…

    Citește mai departe
    Germania investigheaza o posibila frauda masiva cu privire la productia si etichetarea oualor ecologice

    Germania investigheaza o posibila frauda masiva cu privire la productia si etichetarea oualor ecologice

    Germania investigheaza o posibila frauda masiva cu privire la productia si etichetarea oualor ecologice, pe fondul unor ingrijorari crescute provocate de scandalul carnii de cal. In landul Saxonia Inferioara nord, un important centru al agriculturii din nordul tarii, a fost demarata verificarea a aproximativ 150 de ferme suspectate de a fi vandut in mod gresit,…

    Citește mai departe

    Substantele inhalate sau ingerate din mediul inconjurator afecteaza activitatea unor hormoni

    Substantele inhalate sau ingerate din mediul inconjurator fie „mimeaza” sau inhiba activitatea unor hormoni, fie afecteaza sinteza lor. Estrogenii sunt hormonii cei mai sensibili la substantele din mediu. Nivelul lor poate fi usor perturbat de bisfenolul A, care se gaseste in plasticul incasant si usor, numit policarbonat, din care sunt fabricate unele biberoane, caserole si…

    Citește mai departe

    Suedia se lupta cu UE pentru a-si pastra in meniu heringii stricati

    Suedia incerca sa eludeze regulile Uniunii Europene prvind siguranta alimentara, pentru a fi nevoita sa renunte la una dintre delicatesele ei traditionale, un fel de mancare urat mirositor, alcatuit din heringi din Marea Baltica fermentati Eskil Erlandsson, ministrul Agriculturii din Suedia, l-a implorat pe John Dalli, Comisarul European pentru Protectia Consumatorului, sa salveze Surstroemming-ul, o…

    Citește mai departe

    Noua ani de dioxina

    In ultimii noua ani, reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor au descoperit mii de alimente care aveau nivelul de dioxina peste limita maxima admisa. Cele mai mari cantitati s-au gasit in ficatul si in produsele din ficat provenit de la animale. De asemenea, probleme semnificate au pus si uleiurile de peste. Raportul dat publicitatii la…

    Citește mai departe

    Ancheta asupra lucrurilor care ne deregleaza hormonal

    Scaderea fertilitatii, cancerul…. patologiile care ne afecteaza sistemul reproducator sunt intr-o continua crestere.In fata acestui pericol, oamenii de stiinta incrimieaza poluarea chimica care se regaseste intr-o multitudine de produse care ne populeaza viata de zi cu zi.Spre exemplu, de partea masculina, calitatea spermei se afla in cadere libera in tarile dezvoltate si in special in…

    Citește mai departe

    Metoda japoneza

    Sa privesti pe cineva cum clateste un borcan de mustar nu prea suna a divertisment, dar in Japonia se cheama ora de maxima audienta.  Intr-un segment al emisiunii de dimineata Hanamaru Market, faimoasa in Tokyo, un expert al reciclarii, a scufundat cu grija un borcan de plastic intr-un vas plin cu apa, umplandu-l cu apa…

    Citește mai departe

    Interdictie la pasari

    Guvernul Uniunii Europene a pastrat interdictia de import de pasari din Statele Unite ale Americii, din cauza faptului ca acestea sunt spalate cu clorine. Ministrii Agriculturii din tarile membre UE discuta asupra acestei decizii de la inceputul anului. Teama mare este ca, dupa carnea de porc contaminata cu dioxina din Irlanda si laptele praf cu…

    Citește mai departe

    Contaminare – Nu mai avem carne cu dioxina, am mancat-o!

    Un sfert din cantitatea de carne contaminata cu dioxina a fost confiscata de inspectorii sanitar-veterinari, restul a ajuns deja pe mesele noastre. Daca a mai ramas ceva neconsumat, se va trimite producatorilor pentru distrugere. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 in unitati de transare…

    Citește mai departe

    Pui infestati cu dioxina

    In urma crizei dioxinei, justitia belgiana a demarat o ancheta privind un caz de trafic de carne alterata de pui, care a fost exportata in Ucraina unde a fost transformata in hamburgeri si carnati, inainte de a fi importata din nou in Uniunea Europeana. Aproximativ 1.400 de tone de carne nerecomandata consumului au fost confiscate…

    Citește mai departe

    Monsanto, ancheta unui dezastru

    Corespondenta din Frankfurt, Manola Romalo 1,7 milioane de telespectatori au vizionat pe Arte tv (11 martie) filmul documentar (1) „Lumea conform Monsanto. De la dioxina la OMG-uri, o multinationala care va vrea binele”. In 90 de minute dense, jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin (n. 1960), dezvaluie biografia terifianta a concernului american, producatorul a 90% din…

    Citește mai departe

    E-uri anti UE

    Desi Romania a devenit membra a Uniunii Europene, aditivii cancerigeni care se regasesc in mancare si bautura continua sa reprezinte o grava problema In continutul tuturor produselor, incepand cu painea si continuand cu preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, bauturile alcoolice si mai ales cele racoritoare

    Citește mai departe