„Mafiile din munti si acolitii lor sa inteleaga ca le-a venit sfarsitul!” – Protest in Parcul Retezat

Zeci de activisti de mediu din toata tara au pornit sambata din Hateg spre Parcul National Retezat, in cadrul unei actiuni de protest impotriva defrisarilor abuzive. Evenimentul, organizat pe Facebook, a avut drept factor declansator agresiunea impotriva presedintelui asociatiei Agent Green si a mai multor tineri care au fost atacati duminica trecuta, in timp ce…

Citește mai departe
"Uniti salvam padurile": Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

„Uniti salvam padurile”: Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

Lupta impotriva despaduririlor abuzive din Romania capata o noua dimensiune. Daca pana acum, inamicul padurilor era mai greu de identificat, mai nou el a luat chipul unei mari firme austriece care exploateaza lemn romanesc de 13 ani incoace. Cum a atras aceasta companie furia a mii de romani, care pregatesc sambata proteste in toata tara,…

Citește mai departe
Peste 500 de hectare vor fi împădurite la Bistrita

Padurile de salcam invadeaza Sahara

Marea fasie de verdeata din nordul Africii devine tot mai mare datorita incalzirii globale iar noile imagini din satelit sugereaza o posibila binefacere pentru cei ce locuiesc in desertul Sahara. Oamenii de stiinta descopera ca desertul incepe sa se inverzeasca datorita cresterii caderilor de apa. Daca vor continua, aceste ploi ar putea revitaliza regiuni distruse…

Citește mai departe
Nicio ofertă de navă pentru proiectul de gestionare a deşeurilor din Delta Dunării

Schimbarile climatice si activitatile economice pun in pericol deltele din intreaga lume

Deltele din intreaga lume sunt in pericol de a fi distruse din cauza activitatilor economice si cresterii nivelului marilor ca urmare a incalzirii globale. Consecintele vor fi imense si vor fi resimtite la nivel global – pierderea protectiei naturale pe care o asigura aceste ecosisteme, crize economice si sociale si migratii pe scara larga, avertizeaza…

Citește mai departe

Padurile Romaniei, condamnate la inca 7 ani de distrugeri

Padurile reprezinta aproximativ 27% din suprafata Romaniei. Rolul lor este vital, mai ales pentru  viata si bunastarea comunitatilor rurale. Si totusi, prin actuala propunere de alocare a fondurilor europene in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, padurile sunt critic subestimate. Propunerea nu include absolut nicio masura pentru paduri, pentru serviciile de…

Citește mai departe

In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European

Stim ca apreciezi hrana buna, sanatoasa! Iti place sa ii simti gustul adevarat si ai vrea sa il intalnesti in continuare la alimentele de pe rafturile supermarketurilor si pietelor din orasul tau. In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European care va stabili Politica Agricola…

Citește mai departe

UE ne intreaba: cum ar trebui cheltuiti banii pentru sustinerea agriculturii?

Ar trebui sa promovam culturile modificate genetic? Cum ar trebui etichetate produsele alimentare? Cum ar trebui sa fie subventionati fermierii europeni? Cum ar trebui rezolvata problema supraproductiei agricole? Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre cele mai importante politici ale UE, care afecteaza viata de zi cu zi a fiecaruia dintre cele 500 de milioane…

Citește mai departe

Eveniment de sustinere pentru marsul „Good Food” al taranilor si activistilor din intreaga Europa!

Stim ca apreciezi hrana buna, sanatoasa! Iti place sa ii simti gustul adevarat si ai vrea sa il intalnesti in continuare la alimentele de pe rafturile supermarketurilor si pietelor din orasul tau. In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European care va stabili Politica Agricola…

Citește mai departe
Centrul natura: Despre etichete – sau ”sunt vegetarian” ori ”carnivor”

1 Octombrie – Ziua Mondiala a Vegetarianismului

Vegetarienii din intreaga lume celebreaza astazi Ziua Mondiala a Vegetarianismului, sarbatoare care promoveaza stilul de viata sanatos in care carnea lipseste cu desavarsire. Comunitatea mondiala a vegetarienilor numara deja sute de milioane de membri pe tot cuprinsul globului, din Austria pana in Iran, din Israel pana in Nepal si din Noua Zeelanda pana in Zambia….

Citește mai departe

Distrugerea padurilor din Retezat, in atentia autoritatilor europene

Europarlamentarii Daciana Sarbu si Sabin Cutas (foto), impreuna cu Gaston Franco, din Franta, si Satu Hassi, din Finlanda, au initiat un demers prin care atrag atentia autoritatilor europene asupra pericolelor ce ameninta zonele protejate din Romania, precum Parcul National Retezat (PNR) din judetul Hunedoara. Deputatii solicita realizarea unui sistem armonizat si cuprinzator de monitorizare a…

Citește mai departe

Un ONG de mediu vrea realizarea unui inventar al fondului forestier, pentru a opri taierile ilegale

Federatia pentru Apararea Padurilor a cerut, marti , Guvernului si Parlamentului efectuarea unui inventar al fondului forestier si incetarea aplicarii gresite a legislatiei privind retrocedarea padurilor, in conditiile in care din 1990 si pana in prezent au fost distruse 350.000 hectare de padure. „Din 1990 pana in prezent, se estimeaza ca in Romania au fost…

Citește mai departe

Apel pentru salvarea padurilor Romaniei trimis candidatilor la Presedintia Romaniei

  Pana in anul 1990, padurile Romaniei, prin structura, biodiversitatea speciilor, functionalitate, productivitatea superioara si calitatea lemnului, erau considerate dintre cele mai valoroase paduri din Europa. Dupa anul 1990 a avut loc o continua degradare si distrugere a padurilor, insotita de abuzuri si acte de coruptie. Distrugerea padurilor a provocat calamitati catastrofale, cu sute de…

Citește mai departe

Mediul: nu numai vesti proaste

Bineinteles ca e foarte usor sa te pierzi in multitudinea de stiri despre lucrurile neplacute care se intampla in lume- distrugerea padurilor tropicale, schimbarile climatice, dezechilibrele hormonale datorate uzului de substante chimice toxice- cateodata pare ca totalitatea miscarilor care promoveaza protectia mediului se concentreaza pe ceea ce e negativ si neglijeaza progresele realizate pana in…

Citește mai departe

Amenajarea padurilor, paza si protectia lor – obligatie nationala si europeana.

Amenajarea padurilor avand ca prioritate protectia mediului Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de „gospodarire forestiera exemplara” de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si…

Citește mai departe

Reforma administrarii padurilor pe criterii de profesionalism si depolitizare – conditie esentiala pentru salvarea lor

Pentru circa 30 % din suprafata tarii, reprezentand padurile si vegetatia forestiera, din totalul de aproximativ 500.000 personal din administratie, jandarmerie, politie, situatii de urgenta, servicii speciale s.a., personalul silvic din institutiile de stat este constituit din 320 persoane, inclusiv cei din teritoriu. Iar personalul cu atributii de paza si control al padurilor de la…

Citește mai departe

Starea padurilor din Romania, cauzele distrugerii acestora

Romania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane. Situatia dezastruoasa a padurilor din ultimii ani este confirmata de fotogramele realizate de N.A.S.A., utilizate in cercetarile stiintifice de Boston University in colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice –…

Citește mai departe

Ursii din Sinaia isi schimba domiciliul

La fel ca si anul trecut, ursii din Sinaia vor fi mutati in Arges si Prahova pentru a fi evitate atacurile lor asupra oamenilor. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat vineri, la o intalnire cu sindicatele, ca toti ursii din zona Sinaia vor fi mutati, cel mai probabil, in judetul Arges si in alte paduri…

Citește mai departe

Intoarcerea gradinilor suspendate

Ca o barca gigantica pusa pe East River, o cladire ce are curbe futuriste se ridica la 600 de metri altitudine in cerul din Manhattan. Fatadele sale translucide, fin reiate, reveleaza etaje de gradini si campuri de orez, livezi, preeri, gradini suspendate. Nu este New York, este Babylone. Botezat Dragonfly (libelula) de creatorul ei, arhitectul…

Citește mai departe

Poluarea aerului

Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui. Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon,…

Citește mai departe

Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

Citește mai departe

David Bellamy botanist, jurnalist, profesor doctor: „Incalzirea globala, o teorie falsa”

David Bellamy explica, in exclusivitate pentru „Adevarul”, de ce schimbarile climatice nu sunt cauzate de emisiile de CO2.Renumitul om de stiinta a fost pus pe linie moarta de mass-media si colegii de breasla, deoarece contesta incalzirea globala. Contestati o teorie care inghite miliarde de euro pentru a fi confirmata si sustineti ca incalzirea globala nu…

Citește mai departe