Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Desert din aditivi

Desertul pentru inghetata Polaretti este un amestec din apa, zahar, substante chimice si sirop de fructe care se pune la congelator pentru cateva ore, devenind apoi un desert rece. Polaretti contine o cantitate mare de zahar si de aceea consumatorul doar va avea impresia ca s-a racorit. In realitate, nu face altceva decat sa isi…

Citește mai departe

Allegria, zahar si E-uri

Bautura racoritoare Allegria reprezinta un amestec de apa minerala si noua aditivi alimentari. In acest context, calitatile terapeutice ale apei minerale, fie ea si extrasa dintr-o sursa de calitate, nu mai au nici o valoare. Aditivii alimentari utilizati pot afecta in mod serios sanatatea, mai ales daca sunt consumati in mod frecvent. Bautura Allegria contine…

Citește mai departe

Produse fara aditivi

Autoritatile britanice vin in sprijinul consumatorilor pentru a ii ajuta sa aleaga produsele care nu le afecteaza sanatatea. De aceea, vor publica lista produselor care nu contin aditivi alimentari. Masura vine in sprijinul parintilor, pentru ca acesti coloranti induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Pe lista neagra sunt: E102 tartrazina, E110 galben portocaliu,…

Citește mai departe

Renuntarea la coloranti

Incepand cu ianuarie 2009, produca-torii de alimente din Marea Britanie vor trebui sa renunte voluntar sa foloseasca sase dintre colorantii alimentari, produsi pe baza de azot. Acestia sunt E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolina, E122 azorubina, E129 rosu allura, E102 tartrazina, E124 rosu ponceau 4R. Pentru a le usura viata consumatorilor, Agentia pentru Standarde…

Citește mai departe

Opt coloranti chimici in bradul de Craciun

Discul de ciocolata supus analizei contine, poate, mai multi coloranti decat un glob pentru bradul de Craciun. Problema cea mai mare este insa faptul ca sunt folosite substante chimice care afecteaza in mod serios sanatatea tuturor consumatorilor. Impodobirea bradului de Craciun cere globulete cat mai rafinate, in culori vii, dar si dulciuri cu un aspect…

Citește mai departe

Dezbateri – Un E mai putin din 2009

Colorantul rosu Allura E129 poate fi interzis incepand de anul viitor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia in ianuarie, iar apoi va lua o decizie finala. In mai 2007, un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat ca sase dintre coloranti alimentari folositi foarte des…

Citește mai departe

Vanilie creata din aditivi alimentari

Impresia de vanilie din budinca „Grandiso pudding Vanilla” este data de aroma sintetica si de colorantii chimici azotici E104 si E110. Budinca „Grandiso pudding Vanilla” este o „crema fina pentru desert cu gust de vanilie si frisca batuta” cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de zaharuri atat cu absorbtie lenta,…

Citește mai departe

Marea Britanie in lupta pentru eliminarea colorantilor de sinteza

Marea Britanie face primul pas spre eliminarea colorantilor azoici chimici de sinteza. Guvernul a fost de acord cu propunerea Agentiei pentru Standarde Alimentare de a sista in mod voluntar utilizarea aditivilor E102 tartrazina, E104 galben de chinolina, E110 galben portocaliu (sunset yelllow), E122 carmoizina (azorubina), E124 rosu ponceau 4R si E129 rosu allura. Cercetatori de…

Citește mai departe

Doar jucaria este buna

Producatorii de dulciuri apeleaza la orice strategie pentru a atrage consumatorii, in special copiii. Bomboanele nu se mai ambaleaza in pungi de plastic, ci se apeleaza la jucarii de tot felul. Testoasele Ninja au devenit astfel casuta unor dropsuri. Jucaria este foarte interesanta, dar din pacate bomboanele, din cauza compozitiei, pot afecta sanatatea celor mici….

Citește mai departe

Ambrosio – Cirese in cocteil chimic

Ciresele mixte confiate Ambrosio sint un produs pe care copiii ar trebui sa il evite pe cit posibil din cauza colorantilor utilizati. Ingrediele inscrise pe eticheta sint urmatoarele: cirese, zahar, sirop de glucoza-fructoza, corector de aciditate: E 330 acid citric, conservant: E220 dioxid de sulf, coloranti E127 eritrozina, E133 albastru briliant, E104 galben de chinolina….

Citește mai departe

Medicamentele cu E-uri produc hiperactivitate la copii

Siropurile de tuse, antibioticele si produsele pe baza de paracetamol care contin coloranti artificiali ii fac pe micuti galagiosi si impulsivi Patru din zece medicamente destinate copiilor contin aditivi responsabili cu declansarea comportamentului hiperactiv, arata un studiu al cercetatorilor britanici de la Universitatea Southampton, citati de „Daily Mail”. Potrivit specialistilor, chiar si medicamentele indicate copiilor…

Citește mai departe