Daniel Constantin: Stimulam soia nemodificata genetic!

Ministrul Agriculturii crede ca dezbaterile pe marginea cultivarii de soia modificata genetic nu au ajuns inca la maturitate in societatea romaneasca. Seful Agriculturii romanesti sustine ca va incuraja cultivarea de soia nemodificata genetic. Romania va supune dezbaterii publice cultivarea de soia modificata genetic in momentul in care vom avea un produs certificat de catre EFSA,…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe

FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. ‘Nu in sensul cu nu…

Citește mai departe
Pro Agro sus?ine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confim? siguran?a consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului Federatia Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistenta la anumite insecte daunatoare, in vederea cresterii eficientei economice a cultivatorilor de porumb din Romania, se arata intr-un comunicat al Pro Agro. Decizia a fost luata in urma analizei documentatiei…

Citește mai departe
Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

Tribunalul UE anuleaza decizia Comisiei Europene privind introducerea pe piata a unui cartof modificat genetic

Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizii ale Comisiei Europene privind autorizarea introducerii pe piata a cartofului modificat genetic Amflora, considerand ca normele procedurale privind autorizarea organismele modificate genetic (OMG) in UE au fost incalcate. Pe teritoriul Uniunii Europene, OMG-urile nu pot fi diseminate in mediu sau introduse pe piata decat daca fac obiectul unei autorizatii,…

Citește mai departe
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite

In proportii mai mici, pesticidele sunt prezente si in produsele bio

Prin definitie, alimentele bio sunt 100% sanatoase, pentru ca la obtinerea lor nu se utilizeaza pesticide. Din acest motiv si pretul lor este dublu fata de cel al alimentelor obisnuite. Raportul anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata insa ca pesticidele sunt prezente, bine-mersi, si in produsele bio. In proportii foarte mici, e-adevarat,…

Citește mai departe

PE permite descarcarea de gestiune pentru Agentia Europeana de Mediu, in ciuda recomandarii raportoarei Monica Macovei

Parlamentarii europeni au votat marti impotriva descarcarii de gestiune a Consiliului UE, in contextul esecului repetat al acestuia de a coopera cu legislativul comunitar si cu comisia sa pentru pentru control bugetar (CONT). Pe de alta parte, eurodeputatii au aprobat descarcarea de gestiunea a agentiilor de mediu, pentru siguranta alimentelor si pentru medicamente, in ciuda…

Citește mai departe

Dispute la varf privind porumbul modificat genetic

Studiile cercetatorului Gilles-Eric Séralini, privind toxicitatea porumbului modificat genetic cu glifosat, sunt contestate de Consiliul Biotehnologiilor (HCB) din Franta, se arata intr-un articol al ziarului Le Monde. Dupa publicarea studiului, rezultatele cercetarii au starnit o serie de reactii negative in randul populatiei franceze, cu privire la modificarea alimentelor. Astfel, autoritatile franceze au dispus analizarea cercetarilor…

Citește mai departe

Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…

Citește mai departe

Macovei propune ca Agentiei Europene pentru Mediu sa nu i se aprobe descarcarea de gestiune pentru anul 2010

Rapoartele europarlamentarului Monica Macovei privind descarcarea de gestiune pentru 2010 a Agentiei Europene de Mediu (EEA), Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) vor fi supuse votului Miercuri, 26 septembrie 2012, in Comisia de Control Buget. Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului

Porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului. Asta sustin cercetatorii francezi dupa doi ani de experimente pe sobolani. Rozatoarele, hranite cu porumb modificat genetic, au dezvoltat tumori de marimea unei mingi de ping pong. Vestea a provocat un soc in toata lumea, iar acum s-a discutat in Parlamentul European posibilitatea excluderii acestor produse de pe…

Citește mai departe

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic care contin substante chimice periculoase, in cazul alimentelor destinate consumului copiilor. Decizia ar urma sa fie luata pana la finele acestui an. Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat in scris Comisiei Europene sa-si exprime pozitia asupra unor studii recente care arata ca multe ambalaje din plastic contin…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Toxinele produse de porumbul modificat genetic MON810 pot avea un impact semnificativ asupra viabilitatii celulelor umane

Toxinele Bt ce se regasesc in insecticide, precum cele produse in plantele modificate genetic pot fi daunatoare celulelor umane. Acesta este rezultatul unui studiu recent condus de cercetatori de la Universitatea din Caen, Franta. Experimentele lor au aratat ca toxinele produse de porumbul modificat genetic MON810 pot avea un impact semnificativ asupra viabilitatii celulelor umane….

Citește mai departe

Franta cere interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810 in UE

Cererea autoritatilor franceze este bazata pe noi studii stiintifice, explica Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului pentru sanatatea consumatorilor, John Dalli. Comisia va studia cererea si va furniza raspunsul in termenul prevazut. Ministrul ecologiei francez, Nathalie Kosciusko-Morizet, a anuntat cererea guvernului printr-un comunicat de presa si printr-un mesaj pe contul sau de Twitter. Francezii…

Citește mai departe

Siguranta alimentara: Romania va putea hotara daca accepta cultivarea organismelor modificate genetic

Parlamentul European a votat pentru a permite statelor membre sa decida daca accepta sau nu cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, in limitele impuse de UE. Pana acum, autoritatile statale invocau presiunea Comisiei Europene cand justificau cultivarea OMG-urilor – acesta fiind si cazul Romaniei. „Tot ce s-a intamplat aici are efecte benefice in…

Citește mai departe

Furan, noul cancer din hrana

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) le-a cerut statelor membre sa grabeasca monitorizarea alimentelor care contin furan. Aceasta este o substanta aromatica, ce se formeaza in timpul tratamentului termic al alimentelor si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele realizate pe animale. Cercetatorii nu au descoperit inca procedeul prin care se formeaza furanul. Primii…

Citește mai departe

2.800 arome noi in mancare

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a publicat normele de utilizare a aromelor in produse alimentare. Astfel, vor putea fi folosite 2.800 de substante care ne vor face manca-rea mai apetisanta, dar nu nea-pa-rat mai sanatoasa. EFSA a cerut va un numar de 530 de arome sa fie testate suplimentar cu privire la riscul asupra…

Citește mai departe

Reziduuri din 365 de pesticide, in fructele si legumele din Europa

Spanac, portocale, orez, castraveti, mandarine, morcovi si pere – sunt alimentele din Europa care depasesc limita de pesticide autorizata, spun autoritatile. Reziduuri din 365 de pesticide diferite au fost identificate in fructe si legume consumate in Europa, 76 dintre acestea fiind depistate numai in cereale, conform unui studiu al agentiei europene pentru securitate alimentara –…

Citește mai departe

Reziduuri din 365 de pesticide, in fructele si legumele din Europa

Spanac, portocale, orez, castraveti, mandarine, morcovi si pere – sunt alimentele din Europa care depasesc limita de pesticide autorizata, spun autoritatile. Reziduuri din 365 de pesticide diferite au fost identificate in fructe si legume consumate in Europa, 76 dintre acestea fiind depistate numai in cereale, conform unui studiu al agentiei europene pentru securitate alimentara –…

Citește mai departe

Chipsurile, la fel de rele

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a facut un studiu in statele UE si Norvegia pentru a vedea daca producatorii de alimente incearca sa foloseasca tehnologii care reduc aparitia acrilamidei in hrana. Testele au fost facute in 2007 si 2008, pe 2.000 de sortimente. Rezultatele au aratat ca producatorii se straduiesc si nu prea. Raportul…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe

Noua ani de dioxina

In ultimii noua ani, reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor au descoperit mii de alimente care aveau nivelul de dioxina peste limita maxima admisa. Cele mai mari cantitati s-au gasit in ficatul si in produsele din ficat provenit de la animale. De asemenea, probleme semnificate au pus si uleiurile de peste. Raportul dat publicitatii la…

Citește mai departe

Pui contaminati in UE

Alegerea unui aliment depinde de informatiile pe care fiecare client le primeste din diferite surse: presa, reclame, prieteni, eticheta. Aceasta din urma reprezinta o poarta deschisa spre orientarea consumatorilor pentru o alimentatie sanatoasa. Ce se intampla cand expertii EFSA (European Food Safety Authority) publica concluziile unui studiu efectuat in 2008 (deci, referitor la produse de…

Citește mai departe

Produsele de la animalele clonate ar putea fi periculoase

Produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu, a anuntat, joi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu,…

Citește mai departe

Urme de pesticide si in produsele bio

Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza. Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin…

Citește mai departe

Franta declara razboi porumbului modificat genetic

Franta contesta modul de evaluare a impactului varietatii MON810 asupra sanatatii si a mediului. Ultimul raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca porumbul MON810 nu prezinta niciun risc pentru sanatate sau pentru mediu. Autoritatile de la Paris au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, raportul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), conform caruia cultivarea…

Citește mai departe
Probioticele ?in la distan?? infec?iile digestive

EFSA impotriva probioticelor

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) nu a fost de acord cu redactarea unui ghid cu privire la folosirea probioticelor, desi atat industria alimentara, cat si lumea stiintifica cer acest lucru. Ambele voci sustin ca lipsa reglementarilor duce la neintelegeri, dar si la concurenta neloiala pe piata alimentelor. Reprezentantii EFSA si-au motivat refuzul spunand ca…

Citește mai departe

Afumat, dar cu aroma

Din cele mai vechi timpuri, afumarea, ca metoda de conservare a carnii, pestelui sau branzeurilor, se facea prin arderea lemnului. Cu timpul, nevoile de consum au crescut, padurile au fost transformate in mobilier si scobitori, astfel ca procesatorii din industria alimentara au fost nevoiti sa utilizeze aroma de fum. In plus, procesul putea fi mai…

Citește mai departe