Studiu: Ambalajele reutilizabile sunt cu până la 85% mai prietenoase cu mediul decât cele de unică folosință

Deșeurile și gestionarea lor defectuoasă au devenit o problemă semnificativă la nivel global. Gunoiul pare să fie pretutindeni – poate fi zărit prins în grilajul gardurilor, împăștiat pe stradă, de-a lungul plajelor și al drumurilor și ne poluează solul, aerul, apele. Managementul tradițional al deșeurilor se concentrează asupra reciclării. Deși reprezintă un segment important al…

Citește mai departe

„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator, a declarat Prof….

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde

Germania isi propune un plan ambitios, sa ajunga sa isi asigure energia exclusiv din surse nepoluante in mai putin de zece ani, dar va mai dura inca cel putin douazeci de ani pana ca acest obiectiv sa fie indeplinit, scrie Euractiv. Programul cunoscut ca „Energiewende“ prevede ca procesul ambitios de tranzitie a Germaniei catre surse…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Exemplul Belgiei pentru independenta energetica: cooperativele de energie regenerabila la care oricine poate participa

Oficialitatile europene se uita la exemplul Belgiei, care a infiintat cooperative energetice, pentru a mari independenta energetica a Uniunii Europene (UE), dar si pentru a reduce emisiile de carbon din atmosfera, scrie EurActiv. UE a cheltuit anul trecut aproape 1,25 miliarde de euro pe zi pe importurile de energie, potrivit celor mai recente estimari ale…

Citește mai departe

Burgerii dauneaza mediului in egala masura cu transporturile – expert rus

Burgerii dauneaza mediului inconjurator asemenea energiei sau transporturilor, prelucrarea unei jumatati de kilogram de carne generand emisii poluante egale cu conducerea unei masini pentru cativa kilometri. Un burger de 225 grame necesita tocarea, sararea, piperarea carnii si servirea cu ceapa si ketchup, tot acest proces producand emisii de carbon la fel ca parcurgerea unei distante…

Citește mai departe

Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei

In cursa pentru a profita de una dintre cele mai mari resurse neutilizate de energie curata ale planetei, oceanul, China se evidentiaza ca principal teren de testare, scrie Wall Street Journal. Pe viitor competitia dintre companiile occidentale si cele chineze s-ar putea intensifica, mai ales daca cele chineze incep sa foloseasca tehnologia dezvoltata alaturi de…

Citește mai departe
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Daca Europa nu isi va propune un set de obiective ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030 iar statele membre ale Uniunii Europene vor dezvolta politici energetice contradictorii, costurile cu sistemul energetic vor creste cu 2 miliarde de euro anual pana in 2030. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui nou raport publicat astazi…

Citește mai departe

Varga: Proprietarii de paduri, platiti sa le mentina din vanzarea certificatelor de emisii CO2

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, afirma ca in noul Cod Silvic s-au prevazut si „stimulente”, astfel incat proprietarii de paduri, inclusiv cei privati, ar putea primi bani ca sa le mentina, din vanzarea certificatelor de emisii de carbon, transmite corespondentul MEDIAFAX. „Apropo de proprietarii care-si taie padurea, eu le dau o veste…

Citește mai departe
Blocurile de locuin?e din România consum? de 8 ori mai mult? energie ca media UE

Blocurile de locuinte din Romania consuma de 8 ori mai multa energie ca media UE

Cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media tarilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare si a faptului ca respectivele cladiri nu sunt izolate in mod corespunzator, se arata in raportul „European Semester” ce contine recomandarile de tara facute de Comisia Europeana fiecarui stat membru, transmite asociatia…

Citește mai departe
Industria solara - cu un ochi rade, cu altul plange

Agentia Internationala pentru Energie avertizeaza Germania asupra costurilor nesustenabile cu energia verde

Sprijinul Germaniei catre energia solara si cea eoliana si retragerea sa din domeniul nuclear cresc preturile electricitatii la niveluri nesustenabile si distrug suportul pentru agenda verde, avertizeaza Agentia Internationala pentru Energie (IEA), citata de The Telegraph. STIRI PE ACEEASI TEMĂ Nicolae Havrilet, la Bucharest Forum/Energy: „ANRE e ca un dresor pus … Nita la Bucharest…

Citește mai departe
România poate contribui la o produc?ie sustenabil? de biocombustibili în UE

Europa poate inlocui in mod eficient carburantii fosili utilizati in transporturi cu carburanti din surse regenerabile

Europa poate inlocui in mod eficient carburantii fosili utilizati in transporturi cu carburanti din surse regenerabile, fara a recurge la biocombustibilii care afecteaza mediul, afirma un raport realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft[1], la cererea unor organizatii de mediu. Raportul „Alternative sustenabile pentru biocarburantii utilizati in Uniunea Europeana, proveniti din plante cultivate” exploreaza…

Citește mai departe
România poate contribui la o produc?ie sustenabil? de biocombustibili în UE

Studiu: Europa foloseste biocombustibili care afecteaza mediul, desi exista alternative mai bune

Europa poate inlocui in mod eficient carburantii fosili utilizati in transporturi cu carburanti din surse regenerabile, fara a recurge la biocombustibilii care afecteaza mediul, afirma un raport realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft1, la cererea unor organizatii de mediu. Raportul „Alternative sustenabile pentru biocarburantii utilizati in Uniunea Europeana, proveniti din plante cultivate” exploreaza…

Citește mai departe

Primul oras din lume proiectat sa functioneze cu energie solara si energie din alte surse regenerabile

Primul oras din lume, proiectat sa functioneze cu energie solara si energie din alte surse regenerabile, este pe cale sa se materializeze. Lucrarile de constructie la orasul Masdar din Abu Dhabi au inceput in 2008 si in doi ani primele sase cladiri au fost finalizate si date in functiune, potrivit worldarhitecturenews.com, citat de spatiulconstruit.ro. Proiectat…

Citește mai departe

Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de 40% din consumul de energie la nivel global si o treime din emisiile de carbon

Jones Lang LaSalle are placerea de a prezenta un nou raport de cercetare privind dezvoltarea durabila in Europa Centrala si de Sud-Est intitulat „Going Green in Eastern Europe”. Raportul este o analiza cuprinzatoare a initiativelor de dezvoltare sustenabila in aceasta parte a Europei si ofera raspunsuri la intrebari cum ar fi: • ce activitati se…

Citește mai departe

Lichefierea, cea mai ecologica metoda de inhumare a mortilor

Ecologistii au gasit o solutie pentru reducerea consumului de resurse pentru inhumarea unor persoane decedate. Dintre toate metodele testate si analizate, lichefierea pare a fi varianta cea mai ecologica. Pentru ca inhumarea unei persoane decedate presupune utilizarea lemnului si eliberarea de toxine in mediu, corpul plin cu substante chimice descompunandu-se in cativa ani, jurnalistii de…

Citește mai departe

Borbely: Voi schimba conducerea Agentiei de Protectie a Mediului probabil luni. Ministrul s-a gandit deja la persoana care ar putea sa il inlocuiasca pe actualul sef

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca va schimba conducerea Agentiei de Protectie a Mediului „probabil luni” si ca deja s-a gandit la persoana care ar putea sa il inlocuiasca pe actualul sef. Primaria Capitalei face nucleu de mobilizare impotriva „atacurilor masive” ale omizii paroase 18:50 Suceava: O femeie si un…

Citește mai departe

AIE: Emisiile de dioxid de carbon au atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) au ajuns la un cel mai mare nivel cunoscut vreodata, sporind temerile ca temperatura la nivel global ar putea creste cu mai mult de doua grade Celsius, prag considerat „periculos”, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIE), citate luni de publicatia The Guardian. Estimarile nepublicate ale AIE au…

Citește mai departe

Banca Mondiala sprijina un studiu studiu in Romania privind reducerea emisiilor de CO2

Ministerul Mediului primeste sprijin de la Banca Mondiala pentru elaborarea unui studiu in Romania privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2), informeaza NewsIn. Ministrul de resort, Laszlo Borbely, a primit asigurari in acest sens de la vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Philippe Le Houerou, cu ocazia unor discutii purtate marti,…

Citește mai departe

Ericsson indeamna liderii lumii sa includa solutii IT&C in abordarea problemei schimbarilor climatice

In cadrul conferintelor Green Solutions Fair@COP16 din Mexic si a conferintei Natiunilor Unite despre Schimbari Climatice, Ericsson a realizat demonstratii practice privind modul in care retelele broadband creeaza bazele unei economii cu emisii de carbon mai putine pentru secolul al XXI-lea Hans Vestberg, presedinte si CEO Ericsson, a participat, pe 8 decembrie 2010, la discutiile…

Citește mai departe

Primaria Timisoara a semnat un contract de 70 de milioane de euro pentru retehnologizarea Colterm

Reprezentantii Primariei Timisoara si Ministerului Mediului si Padurilor au semnat, luni, la Bucuresti un contract de finantare din fonduri europene nerambursabile in valoare de circa 70 de milioane de euro pentru retehnologizarea Colterm. Principalele obiective ale proiectului sunt reducerea noxelor emise de cele doua CET-uri si scaderea pretului la gigacalorie pentru cele 90.000 de familii…

Citește mai departe
Luna P?mântului

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti sustine campania ecologica „10:10” si te invita la concurs

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti sustine campania internationala „10:10” – o miscare care indeamna oamenii, scolile, oamenii de afaceri si organizatiile sa reduca emisiile de carbon cu 10% in 2010. De aici si numele campaniei. Cu aceasta ocazie, Ambasada Marii Britanii a lansat concursul „Agent 10:10”. Cei care vor sa devina agenti 10:10, trebuie sa…

Citește mai departe