PATRES: O treime din producatorii de energie regenerabila, in pragul insolventei

PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania a dezbatut, la intalnirea anuala, schimbarile legislative din domeniul energiei regenerabile. In opinia investitorilor, din modificarile legislative necoordonate cu nevoile pietei va rezulta intrarea in insolventa a circa o treime din producatorii de energie din surse regenerabile, mai ales ca nivelul finantarilor…

Citește mai departe
Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Crează premisa unui tratament juridic discriminator

Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Creaza premisa unui tratament juridic discriminator

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator. Klaus Iohannis precizeaza ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la…

Citește mai departe
Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabila, dupa ce reducerea, in 2013, a stimulentelor acordate producatorilor din sector a dus la restrangerea investitiilor. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat ca Guvernul discuta cu producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru a gasi solutii astfel incat investitiile in energie…

Citește mai departe

„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator, a declarat Prof….

Citește mai departe

Noi amendamente pentru producatorii de energie din surse regenerabile

In cursul zilei de 2 februarie, la Comisia pentru industrii si servicii a avut o intalnire cu domnul Ionel David – Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana in vederea analizarii impactului noilor amendamente propuse de catre ANRE, asupra producatorilor de energie din surse regenerabile. Aceste amendamente vizeaza promovarea sistemului feed-in-tariff pentru producatorii de energie din surse regenerabile…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subventiona mai multa energie regenerabila in acest an

„Pentru anul 2015 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 11,9% din consumul final brut de energie electrica“, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi…

Citește mai departe
Oettinger: “Eficien?a energetic? este fundamentul securit??ii energetice”

Oettinger: “Eficienta energetica este fundamentul securitatii energetice”

Trebuie sa asiguram securitatea aprovizionarii cu energie pentru toti cetatenii nostri, pentru infrastructura si pentru industrie in toata Uniunea Europeana, acest lucru cerand masuri bazate pe solidaritate, a spus comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger in comisia pentru industrie, citat de site-ul Parlamentului European. “Criza din Ucraina ne aminteste ca problema securitatii energetice a UE…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Nita: Subventiile pentru energia regenerabila vor fi reduse drastic incepand de anul viitor

Subventiile pentru producatorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic incepand de anul viitor, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.  ‘Vom reduce de anul viitor subventiile pentru energia regenerabila. Am pregatit un proiect de act normativ in acest sens, pe care il vom aproba in perioada…

Citește mai departe
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde

Consumatorii romani platesc certificate verzi si pentru electricitatea curata care pleaca peste granita * Autoritatile sustin ca nu exista metode de determinare a provenientei exacte a electricitatii exportate Deputatul PSD Dumitru Chirita a solicitat Departamentului de Energie si ANRE (reglementatorul pietei de energie) sa ancheteze daca au fost realizate exporturi de energie din surse regenerabile…

Citește mai departe
Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut

Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar nu s-au facut

Parcurile solare pareau sa devina anii trecuti un adevarat El Dorado pentru investitori, dar si pentru comunitatea locala. Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar pana in prezent nu s-a mai finalizat niciunul dintre acestea. Cu exceptia parcului de la Raioasa pentru care s-a platit o garantie catre…

Citește mai departe
Emil Morariu, investitor in energie verde: Stau calare pe certificate verzi pe care nu le pot vinde. Am mil. euro blocate

Emil Morariu, investitor in energie verde: Stau calare pe certificate verzi pe care nu le pot vinde. Am mil. euro blocate

Investitorii in energie verde intampina mari probleme dupa schimbarile legislative in domeniu. Emil Morariu (foto), unul dintre fostii actionari Bere Mures, care a investit 25-30 mil. euro, alaturi de Virgil Mailat si ginerii sai, in parcuri eoliene a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro cum arata acum investitiile pe care le-a realizat dupa exitul de la Bere Mures…

Citește mai departe

Comisia Europeana salveaza combinatul din Galati

Apelurile repetate ale reprezentantilor combinatului ArcelorMittal Galati si a altor mari companii din industrie, referitoare la faptul ca preturile la energie falimenteaza industria, au primit un raspuns incurajator de la Comisia Europeana (CE). Administratia ArcelorMittal a dat publicitatii un comunicat conform caruia Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) saluta decizia CE de introducere a…

Citește mai departe

Cine se bucura de decizia Comisiei Europene de reducere a sprijinului pentru regenerabile cu 85%

Membrii Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) saluta decizia Comisiei Europene (CE) de adoptare a noilor reguli privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protectiei mediului si energiei, pentru perioada 2014 – 2020. Ghidul Comisiei Europene ofera criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre, inclusiv Romania, pot excepta companiile energo-intensive de la…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos

Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au…

Citește mai departe

Energia solara si eoliana fac un salt calitativ in dezvoltare

In conditiile moderne, atunci cand sursele de combustibili fosili sunt epuizate, energia solara si eoliana nu este un vis, ci o realitate realizabila. Noi tendinte in dezvoltarea directiilor de energie alternativa ,solara si eoliana, distrug scepticismul obisnuit privind sursele de energie verde. Criticilor care incearca sa minimalizeze importanta sectoarelor progresive de energie le place sa…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in acest an

Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe…

Citește mai departe

Energia verde „poate crea dezechilibre in sistem”

Directorul Complexului Energetic Hunedoara spune ca producatorii de energie eoliana nu pot furniza constant electricitate iar pauzele de livrare „creeaza dezechilibre”. Investitiile in energia verde ii nemultumesc pe producatorii de energie traditionala, dar sunt bine primite de autoritatile locale, datorita impactului pe care il au asupra activitatii economice din zonele in care ajung, Mai multe…

Citește mai departe
Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat

Tranzitia Germaniei la energia regenerabila a presat pana aproape de limita cea mai mare economiei a Europei, iar politicile publice trebuie sa se concentreze pe sprijinirea celor mai ieftine surse regenerabile de curent electric, pentru a tine costurile sub control si a nu risca erodarea sprijinului popular pentru energia verde, a declarat ministrul german al…

Citește mai departe

Wolf Theiss: Isteria creata in jurul reducerii certificatelor verzi este total nejustificata

„Problema fundamentala a pietei de energie din surse regenerabile este implicarea intempestiva a factorului politic, neintelegerea mecanismelor de autoreglare ale sistemului energetic si generarea unei instabilitati legislative profunde, intr-un «efect de snowball»”, spune Ciprian Glodeanu, partener in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss. Trei senatori PSD au propus ca Legea energiilor regenerabile sa fie modificata…

Citește mai departe

EnergoBit va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la constructia de parcuri fotovoltaice

Grupul EnergoBit din Cluj-Napoca va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la investitiile in constructia de parcuri fotovoltaice, dupa ce anul trecut a oprit proiectele din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Gadola, unul din fondatorii grupului. „Intr-o saptamana vom decide daca renuntam definitiv la ele, unele mai sunt inca in…

Citește mai departe