Din acest an, romanii pot sa isi schimbe furnizorul de energie electrica

Romanii pot opta, din acest an, pentru un alt furnizor de energie electrica. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrica, un consumator casnic si-ar putea reduce factura la curent electric. Practic insa, lucrurile nu stau chiar asa. In prezent, furnizarea de energie electrica pentru persoanele fizice este facuta, in Romania, in general, de ENEL, Electrica,…

Citește mai departe
Dezvoltare durabila: teritoriile marginale transformate in zone de producere a energiei regenerabile

Soarele da 7% din energia Romaniei

Parcurile fotovoltaice puse in functiune generau, ieri, la orele 13.00, peste 500 de MW de energie electrica, una dintre cele mai mari productii inregistrate in Romania de energia fotovoltaica, potrivit datelor Transelectrica cu privire la starea sistemului energetic national. Astfel, parcurile solare au generat peste 7% din productia nationala de electricitate. Statisticile recente ale Transelectrica…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru

Razvan Nicolescu, Ministrul Energiei, a fost prezent, vineri, la Hidrocentrala de pe Olt de la Frunzaru, la punerea in functiune a primei amenajari hidroenergetice cu acumulare prin pompaj din Romania. Aceasta este cea de-a cincea hidrocentrala retehnologizata astfel din judet, dupa Ipotesti, Draganesti, Rusanesti si Izbiceni. Retehnologizarea permite hidrocentralelor sa produca energie cu apa repompata…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Romanian HydroPower Energy Summit 2014 – evenimentul industriei hidroenergetice din Romania

Cel mai important eveniment dedicat sectorului de energie hidro din Romania, organizat de Govnet Conferences sub auspiciile Administratiei Nationale „Apele Romane”, ale Garzii de Mediu si ale Asociatiei Romane pentru Microhidroenergie, va avea loc in 20 Februarie 2014, la hotelul InterContinental din Bucuresti. Romanian HydroPower Energy Summit este o conferinta internationala, cu o importanta componenta…

Citește mai departe

Populatia va consuma de anul viitor, in regim reglementat, doar energie hidro si nucleara

Populatia va fi alimentata de anul viitor, in regim reglementat, doar cu energie produsa de Nuclearelectrica (SNN) si Hidroelectrica, din acest segement fiind exclusi producatorii de energie in termocentrale si cei in unitati regenerabile. „Hidroelectrica si Nuclearelectrica s-au calificat in baza unei metodologii. Daca un producator termo sau unul regenerabil ar fi avut preturi mai…

Citește mai departe

Energia verde va putea ajunge si la populatie

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica legislatia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurand posibilitatea ca energia verde sa fie comercializata prin contracte reglementate, respectiv catre populatie. „Energia electrica produsa din surse regenerabile de energie sustinuta prin sistemul de promovare poate fi comercializata si prin…

Citește mai departe
Constantin Ni??: Sper ca în 2014 s? avem 2 - 3 companii energetice noi

Investitie pentru energie hidro la Tismana

Reprezentantii unei firme cu capital italian, din Bacau, sunt asteptati la Tismana, in perioada imediat urmatoare, pentru a relua demersurile in vederea amenajarii unei microhidrocentrale. Proiectul a fost anuntat in urma cu aproximativ doi ani, insa din cauza procedurilor greoaie impuse de obtinerea avizelor de mediu s-a intarziat inceperea constructiilor. Investitia, de aproximativ 3,5 milioane…

Citește mai departe
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia

ANRE va propune Guvernului reducerea numarului de certificate verzi pentru producerea de energie din surse solare de la 1 ianuarie 2014

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie va propune Guvernului reducerea numarului de certificate verzi pentru producerea de energie din surse solare de la 1 ianuarie 2014, a declarat, miercuri, Zoltan Naghy, membru al Comitetului de reglementare al ANRE, la o conferinta de presa. “Acum lucram la raportul de monitorizare a pietei pentru anul 2012 si…

Citește mai departe
Ciurel d? vina pe eoliene, în loc s? scad? costurile

Managerul Complexului Energetic Oltenia da vina pe eoliene pentru faptul ca nu vinde energie

Laurentiu Ciurel s-a obisnuit sa dea vina pe „eoliene” pentru faptul ca nu vinde energie. Acesta spune ca „energia verde” a ocupat o buna parte din piata. Pe site-ul Transelectrica, actualizat in fiecare minut, sunt publicate „intrarile” in sistemul de energie. Energia eoliana detine in majoritatea timpului intre 3-5% din cota de piata, in timp…

Citește mai departe
Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50

Ziua in care vantul a stat: Turbinele eoliene asigura acum 0% din productia de energie a Romaniei

La ora 13:30 contributia turbinelor eoliene in asigurarea productiei de energie a Romaniei era zero, asta desi capacitatea instalata a tuturor parcurilor de „mori de vant” este egala puterea a trei reactoare nucleare de la Cernavoda. Din nou, carbunii constituie principala sursa in alimentarea cu energie electrica a Romaniei, urmata de gaze, energie hidro si…

Citește mai departe
Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50

Peste 57.000 certificate verzi tranzactionate in prima sesiune din noiembrie, pe OPCOM

Numarul certificatelor verzi tranzactionate in prima sesiune din noiembrie 2012 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 57.850 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM. In prima sesiune din noiembrie, au fost lansate 12 oferte de cumparare si 25 de vanzare. Pretul de inchidere a fost de 243,55 lei/certificat. De…

Citește mai departe
Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier

Centralele eoliene incep sa concureze serios sursele de energie clasice

Week-endul eolienelor pe litoral Centralele eoliene incep sa concureze serios sursele de energie clasice. Dupa ce, la sfarsitul lunii august, eolienele de pe litoral au bifat prima depasire orara a productiei de energie electrica in raport cu reactoarele nucleare de la Cernavoda, week-endul trecut a venit randul hidrocentralelor. Potrivit graficelor de productie ale Transelectrica, pe…

Citește mai departe
Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale

O societate intentioneaza sa construiasca 5 microhidrocentrale pe raul Buzau

Noi investitii pentru producerea de energie hidro pe cursul riului Buzau. O societate cu renume pe piata constructiilor din Romania intentioneaza sa construiasca 5 microhidrocentrale pe riul Buzau. Amplasamentele propuse sint pe cursul riului Buzau, in dreptul localitatilor Mlajet, Patirlagele, Cislau, Viperesti si Pirscov. Proiectul este in faza de obtinere a avizelor si certificatelor. Odata…

Citește mai departe

Romania risca sa ramana fara curent din cauza consumului mare si diminuarea cantitatii de energie hidro

Consumurile foarte mari de electricitate si diminuarea cantitatii de energie hidro livrata in piata fac ca, de trei saptamani, Romania sa importe constant curent electric. Astfel, din momentul declararii insolventei de catre Hidroelectrica, Romania a importat energie in fiecare zi, potrivit economica.net. Consumurile foarte mari de electricitate din aceasta perioada si forta majora in care…

Citește mai departe

Studiu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile

Institutul Ordoliberal & Asociatia Romana de Mediu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile – Autori: dl. Valentin M. Ionescu, Institutului Ordoliberal si dl. Ioan Gherghes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu Reglementarea interventiei statului in sectorul energiei electrice produse din surse regenerabile, aduce nu numai externalitati…

Citește mai departe

Anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,4 TWh, in scadere cu 27%, de la 19,8 TWh, cat a generat in 2010.

Hidroelectrica, cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie din Romania, a obtinut in 2011 un profit brut de 10 milioane de lei, desi, din cauza secetei, exista riscul ca societatea sa finalizeze anul pe pierderi, a declarat Dragos Zachia-Zlatea, noul director general al companiei, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”. Anul trecut, Hidroelectrica…

Citește mai departe

Eolienele au produs in 6 luni de doua ori mai mult decat in tot anul trecut si au adus 31 mil. euro proprietarilor

Marele castigator al „hartiilor verzi” subventionate de stat este grupul ceh CEZ, care a incasat 19 milioane de euro Producatorii de energie verde au castigat astfel mai mult in sase luni din 2011 decat in tot anul trecut din schema de sprijin acordata de statul roman pentru aceste investitii. In linii mari, acesta este bilantul…

Citește mai departe

Megaproiect energetic de 1,5 miliarde de euro

O asociatie si-a propus sa asigure gratuit necesarul energetic pentru iluminatul public si pentru toate institutiile si scolile din satele Clujului prin producerea de energie hidro, eoliana si solara. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Energia Eoliana Montana (ADIEEM) a demarat un program national de producere si de aprovizionare cu energie verde a tuturor localitatilor rurale din…

Citește mai departe
Mihai David

David, Hidroelectrica: Avem o gramada potential hidro in parcurile naturale.

Hidroelectrica doreste sa obtina accesul in zonele protejate pentru a dezvolta potentialul hidroenergetic, a declarat Mihai David, directorul general al companiei de stat, cel mai mare producator de electricitate la nivel national. „Din simbioza Ministerului Mediului si a Ministerului Economiei ar putea iesi o strategie inteligenta: avem o gramada de parcuri nationale si pierdem o…

Citește mai departe
Baietii destepti din energie au pierdut. Hidroelectrica ramane in Insolventa

Scandalul energiei hidro, reaprins de „baietii destepti”

Majorarea pretului de vanzare a energiei hidro i-a nemultumit pe asa-numitii „baieti destepti”, spune Mihai David, seful Hidroelectrica. Producatorul de energie a castigat in plus, in acest an, 12 milioane de euro numai din renegocierea contractului cu Alro Slatina. Intrucat nu putea rezilia contractele pe termen lung fara sa plateasca penalitati de sute de milioane…

Citește mai departe

Ploile au crescut exportul de energie

Hidroelectrica va inregistra in 2010 cea mai mare productie din ultimii 30-40 de ani, datorita precipitatiilor abundente. Energia suplimentara produsa in Romania, in special cea pe baza de carbune, este exportata in tarile din sudul si vestul tarii noastre. Pentru compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, anul 2010 va…

Citește mai departe

Islanda, cel mai eco stat in 2010

Cercetatorii americani ierarhizeaza la fiecare doi ani performantele de mediu ale tuturor tarilor. Statele Unite ale Americii si China, cei mai mari poluatori ai lumii, sunt codasi in noul studiu, coborand zeci de pozitii comparativ cu clasamentul din 2008. Islanda ocupa primul loc in topul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatile americane Columbia…

Citește mai departe

Sistem hidro – min 576 KWh/luna

Sistemul descris mai jos a fost instalat pentru alimetarea unei case de vacanta cu energie electrica, provenita de la un generator hidro deja instalat. Turbina hidro existenta produce o putere instantanee de aproximativ 800W in sistem trifazic. Puterea electrica a turbinei este injectata in acumulatori dupa transformarea in redresor.

Citește mai departe