Reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod? vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Centrala Nucleara de la Cernavoda va fi supusa evaluarii

Reactorul 1 al Centralei nucleare de la Cernavoda va trebui sa fie supus evaluarii de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viata, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo, informeaza organizatia Terra Mileniul III. Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context…

Citește mai departe

Cum pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de certificatele de emisii de dioxid de carbon

Romania detine un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Certificate foarte valoroase in urma cu doi-trei ani, cand, daca ar fi fost vandute, Romania ar fi putut obtine cu usurinta circa 3 miliarde de euro. Intre timp, s-au devalorizat, statul putand obtine in prezent doar maximum 1,2 miliarde…

Citește mai departe

Ucraina merge inainte cu Bastroe

Ministrul Transporturilor, Konstantin Efimenko, „sustine in totalitate” proiectul ce ar urma sa fie gata pana in 2011. Recent, Comitetul de implementare al Conventiei de la Espoo a recomandat emiterea unui avertisment la adresa Ucrainei pentru ca nu respecta prevederile de mediu. In ciuda recomandarilor si a avertismentelor organizatiilor internationale, Ucraina merge mai departe cu lucrarile…

Citește mai departe

Ucraina continua sa nu isi respecte obligatiile privind Canalul Bistroe, avertizeaza ONU

Comitetul ONU pentru implementarea Conventiei de la Espoo atrage atentia printr-o scrisoare transmisa autoritatilor de la Kiev ca Ucraina nu a reusit sa demonstreze oprirea completa a lucrarilor la Canalul Bistroe, considerand astfel ca Ucraiana nu isi respecta obligatiile si incalca Conventia. Secretarul executiv al Comisiei Economice a ONU pentru Europa, Jan Kubis, i-a transmis…

Citește mai departe

Scrisoarea dura din partea ONU catre Ucraina privind Bastroe: Prin continuarea lucrarilor la canal, Kievul nu isi respecta obligatiile asumate

Ucraina nu isi respecta obligatiile ce decurg din Conventia Espoo prin continuarea lucrarilor la canalul Bastroe, se arata intr-o scrisoare transmisa Kievului de secretarul executiv al Comisiei Economice a ONU pentru Europa, Jan Kubis, i-a transmis vicepremierului ucrainean, Hrihori Nemiria. Intr-un ton dur, documentul cere Ucrainei sa opreasca toate lucrarile la canalul Bastroe, inclusiv constructii…

Citește mai departe

Bani pentru un studiu pe canalul Bistroe

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea va investi aproape 600.000 de lei pentru studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bistroe. In martie 2009, Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de…

Citește mai departe

Romania da 595.000 lei pentru un studiu privind consecintele fazei a doua a Bastroe asupra mediului

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea va realiza studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii, determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bastroe, pentru 595.000 lei, dupa ce a castigat licitatia organizata de Ministerul Mediului. Canalul Bastroe a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a…

Citește mai departe

Romania respinge acuzatiile Ucrainei cu privire la Delta Dunarii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins, luni, intr-un comunicat de presa, acuzatiile Kievului cu privire la ‘nereguli’ comise de tara noastra in Delta Dunarii, sustinand ca alegatiile partii ucrainene sunt nefundamentate, fara baza reala. ‘Sustinerile partii ucrainene referitoare la pretinsele incalcari de catre Romania ale prevederilor Conventiei de la Espoo nu sunt fundamentate. Fata de…

Citește mai departe

Romania plateste 120.000 euro pentru un studiu despre consecintele canalului Bistroe asupra Deltei

Ministerul Mediului va organiza pe 16 septembrie o licitatie pentru a contracta servicii de cercetare a consecintelor constructiei fazei a doua a proiectului ucrainean de navigare pe canalul Bistroe asupra Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pentru care a prevazut 504.201 lei (119.555 euro). Suma anuntata este fara TVA, iar finantarea va fi efectuata de la bugetul…

Citește mai departe

Ucraina face tot ce vrea cu Romania: adancirea Canalului Bistroe s-a reluat

Ministerul Economiei de la Kiev a aprobat rezultatele licitatiei organizate de intreprinderea de stat „Delta-Lotman” pentru construirea barajului de protectie a arterei navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra (mai precis, Canalul Bistroe-Chilia). Unele firme participante, care au pierdut, au contestat licitatia. „Ministerul a analizat obiectiile formulate de companiile care au contestat rezultatele licitatiei pentru alegerea…

Citește mai departe

Bastroe incaiera din nou Romania si Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe a raspuns acuzatiilor forumlate de Ambasada Ucrainei la Bucuresti potrivit carora partea romana ar fi lipsit de la consultarile cu publicul privind Canalul Bastroe. MAE sustine ca a informat Ambasada ca nu mai este posibila organizarea in bune conditii a acestor consultari la data stabilita initial, 28 aprilie, avand in vedere ca…

Citește mai departe

Ucraina a finalizat lucrarile la Bistroe

Autoritatile de la Kiev au anuntat ieri finalizarea lucrarilor la Canalul navigabil Bistroe din Delta Dunarii, inaugurarea urmand sa se faca imediat dupa Pasti. Anuntul vine in contextul in care, in urma cu doua saptamani, Ucraina a fost avertizata de ONU ca nu isi respecta angajamentele cu privire la Bistroe. Anuntul confirma o declaratie facuta…

Citește mai departe

Ucraina avertizata de Natiunile Unite

Organizatia Natiunilor Unite a adresat ieri un avertisment Ucrainei pentru cazul Canalului Bistroe din Delta Dunarii. Kievul este somat sa respecte, asa cum s-a angajat, prevederile Conventiei de la Espoo si sa informeze Bucurestiul despre lucrarile pe care le desfasoara in Delta Dunarii. Este cea mai dura critica la adresa Ucrainei din 2004 incoace, cand…

Citește mai departe

Dezastru ecologic. Ucraina incalca normele internationale in privinta Bistroe

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti atrage atentia ca, potrivit prevederilor Conventiei Espoo, partea ucraineana nu poate intreprinde nici un fel de lucrari in cadrul proiectului Bistroe, pana la indeplinirea obligatiilor legale care ii revin si ca orice actiune contrara incalca normele internationale. Oficialii MAE precizeaza ca, in continuarea demersurilor diplomatice din 10 si 25…

Citește mai departe

    MAE: Ucraina nu are voie sa finalizeze lucrarile la Bastroe

    Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca Ucraina nu are dreptul in prezent sa faca niciun fel de lucrari la canalul Bistroe, relateaza RADIO ROMANIA, citand un comunicat al MAE de la Bucuresti. Anuntul vine dupa ce guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anuntat ca asa-zisul „canal navigabil” Bastroe va „functiona vesnic”. Ministerul de Externe…

    Citește mai departe

    Oficialii ucrainieni promit ca nu vor distruge Delta Dunarii

    Ucraina asigura Romania ca va respecta conventiile privitoare la protectia mediului in timpul construirii prin Delta Dunarii a controversatului canal Bistroe, informeaza NewsIn. Publicitate Vineri, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Konstantin Eliseev, a cautat sa linisteasca autoritatile romane si membrii Fondului Mondial pentru Natura in ceea ce priveste lucrarile care vor avea loc in…

    Citește mai departe

    Bastroe reincarcat

    Kievul a notificat Romania asupra reluarii lucrarilor de renovare la canalul Dunare – Marea Neagra, sfidand organismele internationale Kievul a anuntat ieri Bucurestiul ca isi reia intentiile de renovare a caii navigabile de mare adancime Dunare – Marea Neagra. In urma cu aproximativ o luna si jumatate, Romania primea din partea Ucrainei o notificare asemanatoare…

    Citește mai departe

    Romania, doua noi plangeri in cazul Bistroe

    Bucurestiul va cere sprijinul Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo si al Comisiei Europene Ucraina nu a raspuns inca solicitarii Romaniei de a nu continua lucrarile la canalul de mare adancime. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a cerut oficial Ucrainei sa revina asupra deciziei de a reincepe lucrarile de dragare la Canalul Bistroe. „Noi…

    Citește mai departe

    Excavatoarele ucrainene ameninta ecosistemul Dunarii

    Lucrarile la canalul Dunare-Marea Neagra au fost reluate de Ucraina pe „teritoriul ei suveran”. Dupa negocieri prelungite si deloc relaxate, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a declarat la Bucuresti ca tara sa s-a angajat sa respecte toate obligatiile impuse la nivel international in ceea ce priveste protectia mediului – Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema – dar a tinut sa mentioneze ca „e vorba de teritoriul suveran al Ucrainei, unde statul ucrainean are drepturi suverane”.

    Citește mai departe