Padure cvasivirgina distrusa in Muntii Ciucas – Protest: activistii Greenpeace blocheaza o exploatare forestiera ilegala intr-o padure cvasivirgina administrata de Romsilva

10 activisti Greenpeace (din Romania) au blocat utilajele unei exploatari forestiere ilegale dintr-o padure cvasivirgina din muntii Ciucas. Activistii cer Ministerului Apelor si Padurilor sa impuna oprirea taierilor in padurile virgine si cvasivirgine si sa le protejeze prin realizarea de urgenta a unui inventar national. Greenpeace Romania a notificat Garda Forestiera Prahova si Garda de Mediu. Exploatarile…

Citește mai departe
Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare

Forestierii din Romania fac apel la Parlament pentru o adoptare rapida a Codului Silvic

ASFOR, asociatia care reprezinta interesele silvicultorilor, sustine ca amanarea discutarii acestei legi ar putea aduce sectorul in colaps nicolae tucunelAsociatia Forestierilor din Romania (ASFOR) sussine ca neadoptarea cat mai rapida a Codului Silvic duce economia forestira in moarte clinica. „Dupa aproape cinci ani de munca sustinuta in Grupuri de lucru, in Comisii Parlamentare sau Ministeriale…

Citește mai departe
Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013

Maramures: Numarul infractiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare in 2014 fata de 2013

In judetul Maramures, suprafata fondului forestier este de 259.062 ha padure din care: 140.794 ha proprietate publica a statului; 58.518 ha proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale; 58.600 ha proprietate privata a unor persoane fizice si juridice si 1.150 ha pasuni impadurite (incluse in amenajamentele silvice) proprietate privata a unitatilor administrativ teritoriale. Din suprafata totala…

Citește mai departe
Defri??rile ilegale de la Novaci, pe masa DNA

Defrisarile ilegale de la Novaci, pe masa DNA

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, din cadrul Ministerului Mediului, Doina Pana, a declarat, intr-un interviu acordat ecopolitic.ro, ca rapoartele privind defrisarile ilegale din Gorj, care au dus la inundatiile din vara, au fost trimise organelor abilitate pentru verificari. Doina Pana a precizat ca, spre deosebire de alte ministere, aici nu se face prea…

Citește mai departe
Ministrul Korodi vorbe?te de mafia p?durilor! Prefectul de Gorj: Este dezinformare!

Ministrul Korodi vorbeste de mafia padurilor! Prefectul de Gorj: Este dezinformare!

Ministrul mediului Attila Korodi a vorbit din nou ieri despre defrisarile ilegale de paduri, care au dus la inundatiile din iulie, mentionand ca acestea sunt facute de „organizatii mafiote”. Corpul de control al ministerului a constatat nereguli grave in zona Novaci, unde exploatatiile forestiere si balastierele nu au avut autorizatiile necesare. Prefectul de Gorj Alin…

Citește mai departe
Nagy Levente (UDMR), revocat de Ponta de la Agenţia de Mediu şi înlocuit cu Toma Petcu, trecut la PLR

APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului

Verificarile efectuate de catre Corpul de Control al Ministerului Mediului la ocoalele silvice din zonele in care au avut loc inundatii au scos la iveala cardasia dintre sefii unor institutii publice si afaceristii care activeaza in domeniul exploatarilor forestiere. La Agentia pentru Protectia Mediului Gorj, institutie condusa din 2012 de Nicolae Giorgi, au fost descoperite…

Citește mai departe
Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure

Nereguli in silvicultura: se controleaza autorizarea exploatarilor forestiere si avizele de mediu

In codrul romanesc bate vant de ancheta. In urma controalelor din judetul Gorj, afectat recent de inundatii, au fost depistate activitati neconforme cu legea la mai multe ocoale silvice din judet, la 18 societati, dar si la Agentia pentru Protectia Mediului Gorj. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, ancheta Corpului de Control al Ministrului Mediului…

Citește mai departe
Nagy Levente (UDMR), revocat de Ponta de la Agenţia de Mediu şi înlocuit cu Toma Petcu, trecut la PLR

Ministerul Mediului: Defrisari ilegale la Novaci

Ministerul Mediului a facut publice concluziile preliminare ale raportului facut de corpul de control in cazul inundatiilor din Novaci. Dupa verificarea documentelor s-au descoperit taieri ilegale de padure, activitati de exploatare forestiera de catre societati comerciale care nu detin autorizatie de mediu, dar si faptul ca Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a emis autorizatii de…

Citește mai departe
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila

In sesiunea 2014-2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, va fi alocata suma de 800 de milioane de euro pentru investitii in ferme, iar o parte din investitii pot fi directionate si catre achizitia de echipamente pentru energie regenerabila, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia lansarii oficiale a Asociatiei…

Citește mai departe

Primarii, responsabili cu salubrizarea paraielor

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a stabilit ieri ca tot edilii sunt raspunzatori pentru intretinerea santurilor si rigolelor Primarii comunelor nemtene sunt principalii responsabili pentru punerea in practica a masurilor necesare din „Programul pentru salubrizarea cursurilor de apa si pentru realizarea si intretinerea santurilor si rigolelor” stabilit ieri in sedinta extraordinara a Comitetului Judetean…

Citește mai departe
În etapa a doua a Proiectului Energie şi Biomasă urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice

Deseurile si reziduurile pot deveni o resursa-cheie pentru transportul european

Europa detine un potential insemnat, dar neexploatat, de resurse pentru convertirea deseurilor si reziduurilor din agricultura si din exploatari forestiere in biocarburanti avansati, se arata intr-un studiu lansat acum doua zile la Bruxelles. Acest lucru poate deveni cu adevarat viabil numai daca UE stabileste un cadru sustenabil si tinte de decarbonizare ambitioase pentru carburantii din…

Citește mai departe
Dezastru ecologic în zona Muntele Mic

Clubul Montan Caransebes trage un semnal de alarma asupra dezastrului ecologic din zona Muntele Mic

Clubul Montan Caransebes trage un semnal de alarma asupra dezastrului ecologic din zona Muntele Mic. Presedintele onorific al clubului, Cornel Galescu, ne-a declarat ca in ultima perioada zona cuprinsa intre satul Borlova, de la poalele Muntelui Mic, si Saua Jigoriei, spre Cuntu, este supusa unor exploatari forestiere masive. Transportul lemnului din paduri a distrus traseele…

Citește mai departe

Codul Silvic de va reinventa la Neamt

Dezbaterea noului act normativ este organizata de deputatul PSD Liviu Harbuz (foto), vicepresedinte al comisiei pentru agricultura. Intalnirea specialistilor cu responsabilii politici are loc la Durau, in perioada 27-30 ianuarie. Deputatul PSD Liviu Harbuz aduce “acasa” o dezbatere de interes national privind noul Cod Silvic, unul dintre cele mai importante proiecte de acte normative ce…

Citește mai departe
A debutat campania "Impadurim Iasul!"

Consiliul Judetean Tulcea planuieste sa impadureasca peste o mie de hectare

Planul Consiliului Judetean este sa reuseasca sa impadureasca peste o mie de hectare din 15 unitati administrativ teritoriale  Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Tulcea a solicitat, iar Ministerul Mediului si-a exprimat acordul de principiu pentru una dintre cele mai ample investitii de acest tip realizata la Tulcea. In luna septembrie a acestui an, CJ Tulcea a…

Citește mai departe

Ocolul Silvic Medias

Existenta Ocolului Silvic Medias isi are radacinile in perioada imperiului austriac, cand au aparut primele forme de organizare a padurilor. Primele acte care se afla in arhiva Ocolului Silvic Medias dateaza din perioada interbelica, incepand cu Reforma Agrara din anii 1921-1922. Aceste acte se refera la masurile de exproprieri si la avizele date de Ocolul…

Citește mai departe
Liber la defri??rile p?durilor din România

Ocolul Silvic Medias

Existenta Ocolului Silvic Medias isi are radacinile in perioada imperiului austriac, cand au aparut primele forme de organizare a padurilor. Primele acte care se afla in arhiva Ocolului Silvic Medias dateaza din perioada interbelica, incepand cu Reforma Agrara din anii 1921-1922. Aceste acte se refera la masurile de exproprieri si de avizele date de Ocolul…

Citește mai departe

Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe

Autoritatile braziliene au descoperit in Amazon un nou trib care nu a avut niciodata contact cu lumea civilizata

Autoritatiile din Brazilia au confirmat existenta unui populatii izolate in padurea amazoniana, dupa ce tribul format din aproximativ 200 de persoane a fost reperat din satelit, scrie DailyMail. Initial, in zona de sud-vest din apropierea granitei cu Peru au fost identificate trei luminisuri mari, dar existenta tribului a fost atestata dupa mai multe expeditii cu…

Citește mai departe

Muntele Tampa, in custodia unui pedelist

Agentia Metropolitana Brasov (AMB) a semnat contractul de preluare in custodie a ariilor protejate. Este vorba despre Muntele Tampa si Rezervatia Stejerisul Mare din masivul Postavarul. AMB va colabora cu Regia Publica Locala a Padurilor Kronstadt RA, cu Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere si Facultatea de Alimentatie si Turism, pentru punerea in valoare a…

Citește mai departe

44 de hectare impadurite prin proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”

Proiectul, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, vizeaza pentru primavara lui 2011 plantarea a 44 hectare din 6 comune vulnerabile la poluarea cu nutrienti Bucuresti, 30 martie 2011: Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca, in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, a livrat in teritoriu…

Citește mai departe
Apele Romane au actualizat Registrul Zonelor Protejate

Noua lege a ariilor protejate, atentat la ariile protejate!

Camera Deputatilor pregateste o lege a ariilor naturale protejate (pentru aprobarea OUG nr. 57/2007) care mai mult va distruge ce-a mai ramas din acestea. Printre articolele/intentiile cu probleme sunt unele care ar permite: 1. Constructii si investitii in parcurile nationale – prin introducerea Art. 22, alineatul (11), litera i) (modificare introdusa deja). 2. Exploatari forestiere…

Citește mai departe
Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

Citește mai departe

Padurari de Neamt, patroni peste padure

Padurarii nemteni s-au specializat in adjudecarea licitatiilor publice organizate de Directia Silvica Neamt. Cand nu dau cu ciocanul prin ocoalele silvice, padurarii stau in umbra si controleaza licitatiile si afacerile cu lemn din judet. Chiar daca au fost luati la puricat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, padurarii nu au avut probleme, pentru ca…

Citește mai departe

Greenpeace solicita statut de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO pentru Muntii Retezat

Organizatia ecologista Greenpeace solicita Ministerului Mediului sa declare statut de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO pentru Muntii Retezat, argumentand ca, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) acestia adapostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa situat la Sud de Cercul Polar, relateaza Rompres.

Citește mai departe

Directorul Proiectului de Dezvoltare Forestiera spune ca suntem datori sa valorificam resursele naturii

Prin Proiectul de Dezvoltare Forestiera s-au initiat cursuri de pregatire pentru angajatii din domeniu si un sistem informatic generalizat. Au fost refacute drumuri forestiere si au fost infiintate asociatii pentru administrarea terenurilor. Insa Bogdan Popa, directorul proiectului, crede ca o gospodarire durabila trebuie sustinuta de legi care sa incurajeze gandirea pozitiva a proprietarilor de paduri.

Citește mai departe