Reactorul principal al centralei nucleare de la Fukushima pierde tot mai multa apa radioactiva

Compania nipona de electricitate TEPCO se confrunta cu numeroase probleme tehnice la centrala nucleara de la Fukushima, cantitatea de apa contaminata fiind in crestere, insa da asigurari ca lucrarile de demontare vor continua, scrie UPI. Potrivit agentiei de stiri sud-coreene Yonhap un reprezentant al companiei TEPCO a declarat ca reactorul principal al centralei de la…

Citește mai departe

    O spartura s-a creat in acoperisul provizoriu al reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima

    O rafala puternica de vant a provocat, indirect, marti o spartura in acoperisul care protejeaza reactorul numarul 1 al centralei avariate Fukushima, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (Tepco), potrivit caruia acest lucru nu a modificat nivelul radioactivitatii in imprejurimi. „Incidentul s-a produs in timp ce o macara era in miscare: in acoperis se crease…

    Citește mai departe

    Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu? – dezbaterea gazduita de Biblioteca Judeteana din Craiova

    Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” si American Corner gazduiesc maine, 28 ianuarie 2015, de la ora 13:00, in sala „Marin Sorescu”, dezbaterea informativa: Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu?. Evenimentul va fi prezentat de dr. ing. Adi-Maria Luminita Simoiu – cadru universitar la Facultatea de Chimie, Universitatea din Craiova. Organizatorii…

    Citește mai departe
    Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

    Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

    Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

    Citește mai departe

    Avantajele si dezavantajele energiei nucleare. Ce beneficii ne aduce in Romania si la ce sa ne asteptam pe viitor

    Compania de stat Nuclearelectrica a ales in toamna anului trecut compania China National General Nuclear Power Corp (CGN) drept partenerul pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Insa Daniela Lulache, directorul general al societatii romanesti, avertiza intr-un interviu recent ca partea romana nu va semna contractul „in orice conditii“ si ca „exista un…

    Citește mai departe
    Ministerul Mediului: Valorile radioactivit??ii pe teritoriul Românei se încadreaz? în limite pentru to?i factorii de mediu

      Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

      Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu, conform monitorizarii realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), in urma accidentului produs la centrala nucleara Zaporoijie, Ucraina, in data de 28 noiembrie 2014, a anuntat, miercuri Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC). Astfel, in…

      Citește mai departe
      Dezastru ecologic: Apa toxica de la centrala Fukushima s-a scurs ani la rand in Pacific

      Mutanti la Fukushima

      Oamenii de stiinta au descoperit primele plante si animale mutante in zona centralei nucleare Fukushima 1 din Japonia, avariata acum trei ani. In orezul care creste pe teritoriul afectat de radiatii s-au activat gene latente pina acum. La fluturii Pseudozizeeria maha, raspinditi peste tot in Japonia, s-a observat reducerea dimensiunilor si tot mai multe malformatii….

      Citește mai departe
      TEPCO deverseaz? în mare apa subteran? de la Fukushima

      TEPCO deverseaza in mare apa subterana de la Fukushima

      Compania care gestioneaza centrala nucleara accidentata Fukushima a inceput miercuri sa deverseze in mare sute de metri cubi de apa subterana, pompata in amonte de reactoare, o operatiune care provoaca furia organizatiilor ecologiste. “Am inceput deversarea (…) la (ora locala) 10.25 (4.24, ora Romaniei)”, a anuntat Tokyo Electric Power (TEPCO) intr-un e-mail.”O patrula a efectuat…

      Citește mai departe
      Unit??ile 3 ?i 4 ale CNE Cernavod?, obiective investi?ionale necesare pentru sectorul energetic românesc

      Studiu: Pana in 2030, capacitatea nucleara instalata la nivel global ar putea creste cu 26%

      Piata globala de energie nucleara continua sa creasca, sustinuta mai ales de initiativele din China si Rusia, potrivit unui studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants. Dupa accidentul de la Fukushima din martie 2011 si in ciuda deciziilor unor tari de a elimina treptat energia nucleara din mixul energetic, in orizontul imediat sau pe termen…

      Citește mai departe

      Japonia se “reimprieteneste” cu energia nucleara, la trei ani dupa Fukushima

      La trei ani dupa distrugerea centralei Fukushima-Daiichi (in urma unui devastator cutremur urmat de tsunami), Administratia conservatoare a lui Shinzo Abe a decis sa suspende proiectul ce viza inchiderea definitiva a centralelor nucleare din Japonia (proiect ce a fost lansat de puterea centrista anterioara), pentru a inlocui nuclearul din centrul politicii energetice a Arhipelagului nipon….

      Citește mai departe

      Fenomen neobisnuit observat la Cernobil. Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului

      Dezastrul nuclear de la Cernobil are inca efecte asupra mediului inconjurator, iar riscul raspandirii radiatiilor ramane destul de ridicat, avertizeaza un cercetator american. Tim Mousseau, profesor de biologie la Chernobyl and Fukushima Research Initiatives din cadrul Universitatii Carolina de Sud, a cercetat in detaliu zona contaminata de langa Cernobil, unde a avut loc o explozie…

      Citește mai departe

      Sisturile golite de gaz ar putea adaposti deseurile nucleare

      Placile de sist ramase dupa extractia gazului pot fi utilizate pentru depozitarea deseurilor nucleare, afirma cercetatorii din SUA care au sustinut o prezentare in timpul unei reuniuni a American Chemical Society. Potrivit oamenilor de stiinta, rezervoarele artificiale care raman dupa extractia gazului pot reprezenta un depozit eficient si sigur pentru deseuri radioactive. In favoarea acestei…

      Citește mai departe
      Nivel f?r? precedent de cesiu radioactiv într-un pu? situat între centrala Fukushima ?i Pacific

      Nivel fara precedent de cesiu radioactiv intr-un put situat intre centrala Fukushima si Pacific

      Compania care gestioneaza centrala accidentata Fukushima a anuntat ca a masurat joi un nivel de cesiu radioactiv fara precedent, pana in prezent, intr-un put situat intre reactoarele devastate si Oceanul Pacific, cu care se invecineaza. Concentratii de izotopi de cesiu 134 de 37.000 de bequereli la litrul de apa si de 93.000 de bequereli la…

      Citește mai departe

      Cum ne vor ajuta ciupercile sa salvam lumea

      Ne pot apara de atacuri cu arme biologice. Pot curata apele si solul de petrol si alte substante chimice periculoase, pot ajuta chiar la decontaminarea solului poluat radioactiv. Sunt sursa unor medicamente cu efecte remarcabile si a mii de potentiale leacuri inca necunoscute, pentru multele boli ale omenirii. Ciupercile – aceste forme de viata stranii…

      Citește mai departe

      Bulgaria vrea sa reinvie proiectul centralei nucleare Belene si sa construiasca un reactor nou la Kozlodui

      Bulgaria vrea sa-si extinda sectorul energiei nucleare atat prin reinvierea proiectului construirii unei noi centrale nucleare la Belene, cat si printr-un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a profita de oportunitatile de a exporta energie, scrie agentia Novinite. „Pozitia Partidului Socialist din Bulgaria este foarte clara. Suntem convinsi ca sectorul nostru de energie…

      Citește mai departe
      TEPCO deverseaz? în mare apa subteran? de la Fukushima

      Misiune critica la Fukushima: incepe operatiunea de indepartarea a combustibilului radiaoctiv

      Muncitorii vor incepe luni operatiunea de indepartare a combustibilului radioactiv de la unul dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima, a transmis administratorul Tokio Electric Power Co. (Tepco). Misiunea greoaie si extrem de riscanta este un prim pas crucial pentru a curati complet centrala distrusa de tsunamiul din 2011. Angajatii Tepco vor extrage luni dupa-amiaza 22 din…

      Citește mai departe

      Japonia: Inaugurarea unei turbine eoliene plutitoare in largul Fukushima

      Prefectura Fukushima din nord-estul Japoniei a inaugurat, luni, prima faza de constructie a unui important parc eolian, in largul acestei provincii care a suferit, in 2011, cel mai grav accident nuclear din ultimii 25 de ani, transmite AFP. Guvernatorul provinciei si un reprezentant al Ministerului Industriei au pornit prima turbina eoliana gigant, masurand 106 metri…

      Citește mai departe

      Guvernul japonez organizeaza licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima

      Guvernul japonez va lansa o licitatie internationala cu scopul de a gasi tehnicile cele mai adecvate pentru extragerea combusitibilului uzat din trei reactoare ale centralei nucleare avariate Fukushima. In august, autoritatile nipone au creat o structura insarcinata cu dezvoltarea unor mijloace tehnice necesare pentru desfiintarea a patru dintre cele sase reactoare ale acestui complex atomic…

      Citește mai departe

      Renasterea descendenta a energiei nucleare

      In iunie anul trecut, Yukiya Amano, directorul general al Agentiei Internationale de Energie Atomica (IAEA), declara ca „energia nucleara va aduce o contributie semnificativa si in crestere dezvoltarii sustenabile in urmatoarele decenii“. Insa, asa cum subliniaza raportul din acest an asupra starii industriei nucleare mondiale (World Nuclear Industry Status Report), tendintele recente contureaza o imagine…

      Citește mai departe

      Fluxul de apa contaminata de la Fukushima ajunge pana pe coasta de est a Australiei si Indoneziei

      Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Japonia sustin ca fluxul de apa contaminata ajunge pana pe coasta de est a Australiei si Indoneziei, conform site-ului Fukushima Diary. Cesiu-137, degajat in apa de mare de instalatiile avariate de la centrala nucleara Fukushima face o „incursiune” in estul Oceanului Pacific si ajunge…

      Citește mai departe

      Acord intre Ucraina si Japonia pentru monitorizarea din spatiu a centralelor nucleare de la Fukushima si Cernobil

      Ucraina si Japonia au anuntat luni acordul unui proiect comun de monitorizare din spatiu a centralelor de la Fukushima si Cernobil, locurile celor mai mari dezastre nucleare civile, informeaza AFP. Proiectul implica lansarea pe orbita a opt sateliti in miniatura pana in anul 2014, pentru colectarea de informatii cu privire la efectele scurgerilor de radiatii…

      Citește mai departe

      Cernobil si Fukushima vor fi supravegheate din spatiu

      Japonia si Ucraina intentioneaza sa supravegheze impreuna starea mediului inconjurator de la centralele nucleare Fukushima si Cernobil, cu ajutorul unor aparate spatiale speciale, scrie in numarul sau de joi cotidianul nipon Nikkei. Potrivit sursei mentionate, specialistii univeristatii din Tokyo au inceput deja sa lucreze la niste sateliti in miniatura, care sa permita colectarea de informatii…

      Citește mai departe