Summitul G20: Putin laud? o "atmosfer? constructiv?" ?i este satisf?cut de rezultate

Summitul G20: Putin lauda o „atmosfera constructiva” si este satisfacut de rezultate

Presedintele rus Vladimir Putin a laudat duminica o „atmosfera constructiva” la summitul G20 de la Brisbane in Australia, in ciuda presiunii impuse asupra sa de liderii occidentali din cauza crizei din Ucraina. „Intr-adevar, unele dintre punctele noastre de vedere nu coincid dar discutiile au fost complete, constructive si foarte utile”, a declarat Putin intr-o conferinta…

Citește mai departe
România poate contribui la o produc?ie sustenabil? de biocombustibili în UE

Coalitia pentru Mediu: Romania poate contribui la o productie sustenabila de biocombustibili in UE

Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) a lansat astazi o scrisoare deschisa prin care isi exprima ingrijorarea fata de discutiile ce au loc la nivelul Consiliului UE pe tema biocarburantilor si emisiilor provenite din schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor (ILUC). Cele 70 de organizatii neguvernamentale membre ale CMR solicita ministrilor Energiei, Mediului, Agriculturii si Transporturilor…

Citește mai departe

Volatilitatea preturilor si Revolutia Verde

Intrunita recent intr-o sesiune de lucru, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a dezbatut, printre altele, si problema „volatilitatii excesive“ a preturilor produselor agricole. In acest context, participantii au reamintit efectele devastatoare pentru securitatea alimentara si stabilitatea politica mondiala produse de volatilitatea preturilor produselor agricole. Cu ocazia acestui eveniment au fost propuse masuri care sa duca…

Citește mai departe
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune

Un nou inceput pentru Politica Agricola Comuna: o agricultura mai ecologica si siguranta alimentara

Pentru ca Politica Agricola Comuna sa se bucure in continuare de sprijinul tuturor contribuabililor europeni, trebuie sa fie orientata catre asigurarea sigurantei alimentare si protejarea mediului inconjurator, sa creeze noi locuri de munca si sa furnizeze energie regenerabila, potrivit Comisiei de Agricultura a Parlamentului European intrunita miercuri, 25 mai, la Bruxelles. Aceasta va insemna mentinerea…

Citește mai departe

„Ora Pamantului” a fost ignorata de bucuresteni

Locuitorii Capitalei nu au reactionat aseara la evenimentul ecologic care presupune stingerea luminilor pentru o ora. Desi autoritatile au oprit curentul in cladirile-emblema din Capitala, actiunea acestora nu a avut parte de prezenta publicului, care a preferat sa mearga la concert. Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Teatrul National Bucuresti, Ministerul…

Citește mai departe

Lupta pentru climat va continua si dupa Copenhaga

Dupa esecul summitului de la Copenhaga, comunitatea internationala va avea acum dificila sarcina de a trece peste dezamagirea generala si de a relua, in 2010, negocierile pentru un acord care sa constranga statele sa lupte impotriva incalzirii globale. Acordul de la Copenhaga, incheiat de un G20 extins la principalele economii mondiale si mai ales datorita…

Citește mai departe

Conferinta de la Copenhaga a demonstrat ca ideea unui directorat mondial G2 SUA-China este departe de realitate – analisti

Conferinta asupra climatului de la Copenhaga a demonstrat ca ideea unui „G2”, directoratul mondial asigurat de Statele Unite si China, este inca departe de realitate, concluzioneaza analistii chestionati de AFP. Copenhaga a fost calificata drept un esec de numerosi observatori si actori, care au atribuit esecul, in majoritatea cazurilor, blocajelor impuse de Washington si, in…

Citește mai departe

Summit G20 fara rezultat. Temele care au divizat marile puteri: finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice si instalarea taxei pe tranzactiile financiare internationale

Ministrii de Finante din statele G20, reuniti sambata in Scotia, nu au ajuns la niciun acord in ceea ce priveste finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice. Potrivit Le Figaro, in suspensie a ramas si propunerea de introducere a unei taxe pe finante, subiect cu atat mai delicat cu cat premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel…

Citește mai departe

Negocierile privind climatul, reluate la Bangkok

Negocierile privind climatul au fost reluate, luni, la Bangkok (Thailanda), unde secretarul executiv al Conventiei Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice (UNFCCC), Yvo de Boer, a facut apel la necesitatea unui acord mondial, pentru ca planeta sa poata evita o eventuala succesiune de catastrofe naturale. Cu numai doua luni inainte de summitul de la Copenhaga, prevazut…

Citește mai departe

Saptamana summit-urilor in serie pentru salvarea Tratatului de la Copenhaga privind climatul. Tony Blair: protejarea mediului ar putea crea 10 milioane de locuri de munca

Negocierile de la Copenhaga din decembrie privind climatul care urmaresc obtinerea unui tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto trebuie salvate de la esec. Cu aceasta misiune se intalnesc sefii de stat ai tarilor membre ONU in 22 septembrie la New York si apoi in 24 si 25 septembrie la Pittsburgh. Reuniunile din Statele…

Citește mai departe

Africa de Sud a renuntat la planul de combatere a incalzirii climatice, pentru cresterea economica

Africa de Sud, tara cu cele mai mare emisii de gaze cu efect de sera de pe continentul negru, a abandonat un plan ambitios de lupta impotriva incalzirii climatice, alegand in schimb sa favorizeze cresterea economica, afectata de criza mondiala si de lipsa energiei, potrivit AFP. Guvernul, care a fost inlocuit aproape integral dupa alegerile…

Citește mai departe

UE cere SUA angajamente climatice mai ambitioase si reglementari mai stricte privind bonusurile

Liderii Uniunii Europene au sporit joi presiunile exercitate asupra Statelor Unite, pentru a obtine la urmatorul summit G20 angajamente mai ambitioase privind clima, precum si reglementari mondiale mai stricte care sa limiteze bonusurile bancare, relateaza AFP. „In aceasta seara, bula bonusurilor s-a spart”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE,…

Citește mai departe

Mediul, lasat deoparte de economiile occidentale

Planurile de relansare a cinci tari occidentale, SUA, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, nu prevad o protectie suficienta pentru mediu, arata un studiu al World Wide Fund for Nature, publicat cu ocazia summit-ului G20. Germania si SUA stau ceva mai bine. „In cel mai bun caz, investitiile verzi ale planurilor de relansare ajung la…

Citește mai departe

Planurile guvernelor nemultumesc Greenpeace

Planurile de relansare adoptate de guverne pentru a face fata crizei economice neglijeaza prea mult investitiile ecologice, a afirmat, marti, la Beijing, asociatia ecologista Greenpeace. „In acest moment, avem multe planuri de relansare din cauza crizei economice, multe activitati subventionate de state (…) dar exista raspunsuri gresite, cum ar fi cel de investire in industriile…

Citește mai departe

ONU vrea un „New Deal” ecologic

Organizatia Natiunilor Unite a propus astazi un „New Deal” ecologic mondial, in fata crizei financiare, energetice si alimentare, in deschiderea unui forum pe teme de mediu de la Nairobi. ONU cheama astfel tarile membre G20 sa consacre cel putin 1% din PIB pentru acest domeniu in urmatorii doi ani. O suta de ministri si mii…

Citește mai departe