Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri. Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa…

Citește mai departe

Modificarea genetica a embrionilor umani, aprobata in Marea Britanie

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au primit aprobarea de a modifica genetic embrioni umani, procedura experimentala fiind autorizata de Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie ce reglementeaza etica si procedura fertilizarii umane, potrivit bbc.com. Este prima data cand o tara analizeaza si aproba tehnici de modificare a ADN-ului embrionar uman. Studiile se…

Citește mai departe

Plante modificate genetic create de natura?

Utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) in agricultura si alimentatia omului este un subiect care starneste reactii variate si contradictorii in randul populatiei. Desi nu exista dovezi stiintifice clare care sa arate ca utilizarea GMO ar dauna sanatatii oamenilor sau ar afecta mediul, posibilitatea ca „ceva” sa le scape cercetatorilor alimenteaza in continuare neincrederea oamenilor si…

Citește mai departe
Japonezii au descoperit o protein? care arde gr?simile

Japonezii au descoperit o proteina care arde grasimile

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anuntat descoperirea unei proteine care ajuta la arderea grasimilor din organism, permitand astfel consumul unor mese bogate in grasimi, transmite agentia Xinhua. In cadrul unui experiment, cercetatorii niponi au comparat metabolismul grasimilor la soareci ce aveau gena GPR120 cu soareci fara aceasta proteina, dupa…

Citește mai departe
Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Cand este eficient tratamentul antitumoral in cancer?

Prima conditie a unui tratament tintit de succes este sa cunosti tinta medicamentului, adica mutatia genetica descoperita la nivel celular. Aceasta este premisa de la care pleaca, in prezent, cercetatorii din domeniul oncologiei pentru a creste rata de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer si calitatea vietii acestora. “Un element al schimbarii perspectivei de tratament…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe

Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Un lot de prun modificat genetic se afla in atentia cercetatorilor bistriteni de la Statiunea Pomicola Bistrita care au la dispozitie inca sapte ani sa testeze rezistenta la boli, productia si de adaptarea acestuia la conditiile pedoclimatice. La modificarea genetica a prunului Honey Sweet mai lucreaza specialisti din Franta si SUA. Deocamdata, Romania nu i-a…

Citește mai departe
Politicienii, abonați la fondurile pentru mediu

Riscul genetic de a dezvolta autism poate sa creasca in conditii de poluare a aerului

Copiii cu o predispozitie genetica la autism, daca traiesc intr-un mediu cu aer poluat, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma de TSA (tulburari din spectrul autist) decat copiii cu aceeasi predispozitie genetica, dar care traiesc intr-un mediu nepoluat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Scoala de Medicina…

Citește mai departe
Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

Cat de mult este influentat ADN-ul de mediu si de alimentatie

Planta Arabidopsis thaliana, o obisnuita a laboratoarelor de cercetare din intreaga lume, este unul dintre „cobaii“ cei mai utilizati si in genetica. Pentru a observa diferentele dintre plante identice provenite din medii diferite, o echipa de cercetatori de la Institutul National de Cercetari Agronomice din Versailles, Franta, a incrucisat una dintre aceste plante, provenita din…

Citește mai departe

Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate genetic

Sute de protestatari au daramat gardurile ce protejau plantele de orez modificat genetic si au smuls toata cultura. Acel tip de orez este special conceput pentru a reduce deficiente cu care se lupta numerosi copii. In conditiile in care populatia este in continua crestere, este nevoie sa producem din ce in ce mai multa alimente,…

Citește mai departe
Ziua internațională fără carne, 20 martie

Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului

Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea productiei de celule care protejeaza sistemul digestiv de diferite boi, printre care si cancerul, se arata intr-un studiu elaborat de institutul australian Walter y Eliza Hall, publicat luni de revista Nature Inmunology si preluat de agentia EFE. Cercetatorii australieni au descoperit ca celulele imunologice, denumite…

Citește mai departe

Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Considerata multa vreme o abilitate specifica plantelor, algelor si ciupercilor, „fabricarea” intracelulara de substante organice utilizand ca sursa de energie lumina solara – proces din care face parte si fotosinteza – pare sa fie totusi mult mai raspandita in lumea vie decat ne-am fi imaginat. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca o insecta din grupul…

Citește mai departe

Selectia axata strict pe culoarea si aspectul exterior al rosiilor a dus la pierderea gustului

Un nou studiu privind gustul disparut al rosiilor „moderne” realizat de cercetatorii germani si americani a descoperit ca selectia axata strict pe culoarea si aspectul exterior al rosiilor a dus la pierderea genelor responsabile de continutul de zaharuri si arome. „Descoperirea este un mare pas inainte in cercetarile noastre, care au ca scop intelegerea tuturor…

Citește mai departe

Numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in spitalele romanesti

Numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in spitalele romanesti, au observat medicii. In Romania nu exista statistici care sa confirme acest lucru, pentru ca nu avem Registrul National de Cancer, precum in Statele Unite. Doctorul Dorin Bleahu, sef sectie Pediatrie Fundeni, marturiseste: „In cadrul clinicii noastre, a crescut numarul copiilor bolnavi de cancer. Ca…

Citește mai departe

Top 10 alimente modificate genetic. Acum si cu gene umane!

Se vede treaba, ratiunile economice care au condus la parasirea liniei traditionale de hibridizare si incrucisare a soiurilor si la abordarea optimizarii lor prin alterare genetica au cantarit enorm. Intr-o lume tot mai putin preocupata de aspectele morale ale manifestarilor ei, economicul a batut la scor siguranta alimentatiei. Astfel ca temerile in privinta efectelor pe…

Citește mai departe

Oamenii de stiinta au clonat un miel modificat genetic care are numai „tipuri bune de grasimi”, inserand o gena dintr-un vierme.

Oamenii de stiinta au clonat un miel modificat genetic care are numai „tipuri bune de grasimi”, care se gasesc in mod natural numai in nuci, seminte, peste si legumele verzi. Carnea acestui miel reduce riscul de a face un atac de cord si a bolilor cardiovasculare. „Peng Peng”, cum a fost numit mielul, cantarea 5.74…

Citește mai departe

Iernutul lupta in continuare pentru a pastra fondul genetic al legumelor romanesti

Singura institutie de gen din Ardeal, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut, in ciuda greutatilor financiare, lupta in continuare pentru a pastra fondul genetic al legumelor romanesti. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut, infiintata in anul 1980, apartine Ministerului Agriculturii si face parte din Academia de Stiinte Agricole si Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisesti”. Forul superior…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Toxinele produse de porumbul modificat genetic MON810 pot avea un impact semnificativ asupra viabilitatii celulelor umane

Toxinele Bt ce se regasesc in insecticide, precum cele produse in plantele modificate genetic pot fi daunatoare celulelor umane. Acesta este rezultatul unui studiu recent condus de cercetatori de la Universitatea din Caen, Franta. Experimentele lor au aratat ca toxinele produse de porumbul modificat genetic MON810 pot avea un impact semnificativ asupra viabilitatii celulelor umane….

Citește mai departe

Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

In contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea cultivarii OMG-urilor in Romania, Asociatia Bio – Romania va prezinta un studiu pe soia modificata genetic, elaborat de urmatorii oameni de stiinta: Michael Antoniou este conferentiar in genetica moleculara si face parte din conducerea Grupului de Biologie Nucleara, Kings College London School of Medicine, Londra, Marea Britanie. Mobil…

Citește mai departe

Fumatul poate duce la scleroza multipla

Consumul de tigari poate creste riscul aparitiei sclerozei multiple, in special la persoanele care sunt predispuse la probleme neurologice. Noile descoperiri publicate in Neurology arata ca fumatorii care au un nivel mare de proteina ce protejeaza impotriva virusului Epstein-Barr au de doua ori mai multe sanse decat nefumatorii sa aiba scleroza multipla. Studii anterioare au…

Citește mai departe

Stomacul japonezilor contine cateva bacterii care ii ajuta sa digere mai usor portiile de sushi

Japonezii digera mai usor decat celelalte popoare portiile de sushi gratie unor bacterii din tubul digestiv care au imprumutat genele unor bacterii marine prezente intr-o specie de alge rosii, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. Aceasta descoperire ilustreaza diversitatea metagenomului uman, care numara circa 100.000 de miliarde de microbi in tubul digestiv. Cercetatorii de…

Citește mai departe