Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

O bacterie produce aur de 24 de karate cand se hraneste cu clorura de aur, o substanta foarte toxica ce se gaseste in natura

Doi cercetatori din cadrul Michigan State University au descoperit o bacterie care produce aur de 24 de karate cand se hraneste cu o substanta chimica foarte toxica care se gaseste in natura, scrie siteul Gizmodo.com. Kazem Kashefi, profesor asistent de microbiologie si genetica moleculara, si Adam Brown, profesor asociat al universitatii americane Michigan, au realizat…

Citește mai departe

In premiera: a fost descoperit un rechin hibrid!

Pentru prima data, oamenii de stiinta au identificat mai multe exemplare de rechin, prinse in apele Australiei, ca fiind „corcituri” – rezultatul unei incrucisari intre doua specii de rechin cu inotatoare negre. In opinia specialistilor, fenomenul ar putea indica faptul ca marii pradatori se adapteaza schimbarilor climatice, prin mijloace neasteptate. Este vorba, spun zoologii australieni…

Citește mai departe

Cereale pentru sanatate

Cerealele au devenit unul principalele subiecte din lumea sanatatii si nutritiei de astazi. Oamenii nu pot intelege cum un aliment pe care familiile lor l-au mancat de atat de mult timp a devenit deodata ceva “rau”, relateaza Wakeup-world.com. Realitatea este ca problemele precum sensibilitatea la gluten, obezitatea si boala celiaca sunt in crestere si legate…

Citește mai departe

Proteste impotriva aprobarii animalelor modificate genetic

Reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (AESA), care stabilesc regulamentele in domeniu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, au facut primul pas in vederea aprobarii folosirii animalelor modificate genetic pentru a produce asa numitele „alimente Frankenstein”. Ei au intocmit un document pe care l-au lansat in dezbatere publica, pana in data de 31 august,…

Citește mai departe

Reducerea consumului de alimente cu 40% extinde viata unui om cu aproximativ 20 de ani

Cercetatorii de la institutul Health Ageing de la University College London lucreaza la un tratament care, spera acestia, va combate ”boala” imbatranirii. Oamenii de stiinta considera ca reducerea consumului de alimente cu 40% extinde viata unui om cu aproximativ 20 de ani. Intarzie imbatranirea cu 20 de ani prin reducerea cantitatii de alimente consumate /…

Citește mai departe

Willy Schuster – Co-presedintele Asociatiei „Eco Ruralis”: Secolul al XXI-lea va fi bio sau nu va mai fi deloc

„Domnul sa-i imburde-n rai si pe fermieri, dar sa nu uite ca noi, taranii romani, suntem inca patru milioane, si am schimbat configuratia rurala a Uniunii Europene” „Romania este o tara cu un imens potential in sectorul agriculturii taranesti si organice”, a fost una dintre concluziile Conferintei „Organic Romania”, tinute la Sibiu la sfarsitul lunii…

Citește mai departe

Top 10 alimente modificate genetic. Acum si cu gene umane!

Se vede treaba, ratiunile economice care au condus la parasirea liniei traditionale de hibridizare si incrucisare a soiurilor si la abordarea optimizarii lor prin alterare genetica au cantarit enorm. Intr-o lume tot mai putin preocupata de aspectele morale ale manifestarilor ei, economicul a batut la scor siguranta alimentatiei. Astfel ca temerile in privinta efectelor pe…

Citește mai departe

Oamenii de stiinta au clonat un miel modificat genetic care are numai „tipuri bune de grasimi”, inserand o gena dintr-un vierme.

Oamenii de stiinta au clonat un miel modificat genetic care are numai „tipuri bune de grasimi”, care se gasesc in mod natural numai in nuci, seminte, peste si legumele verzi. Carnea acestui miel reduce riscul de a face un atac de cord si a bolilor cardiovasculare. „Peng Peng”, cum a fost numit mielul, cantarea 5.74…

Citește mai departe

O noua analiza genetica arata ca specia ursilor polari are o vechime de cel putin 600.000 ani

O noua analiza genetica arata ca ursii polari sunt mai batrani decat se credea, potrivit site-ului MaxiSciences. Noile analize ale materialului genetic al impunatoarelor carnivore au relevat faptul ca specia ursilor polari are o vechime de cel putin 600.000 ani. Doctorul Frank Hailer din cadrul German Biodiversity and Climate Research Centre din Frankfurt declara ca…

Citește mai departe

Monsanto a intrat la Guvernare prin Stelian Fuia, ca ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”. Ministerul agriculturii din Romania are o istorie nedemocratica legata de organismele modificate genetic. In fruntea ministerului agriculturii s-a…

Citește mai departe

Gheorghe Mencinicopschi: despre Organismele Modificate Genetic (OMG), putin inainte de a fi prea tarziu

“Inventam viata, fara sa stim ce este ea de fapt”. Un OMG este o noua entitate vie, creata de om. O fiinta care nu a existat in contextul natural al fiintelor vii din biosfera pamantului” – Modificarile genetice produse in Romania starnesc ingrijorare in randul opiniei publice. In calitatea dvs. de specialist al problemei, credeti…

Citește mai departe

Soia modificata genetic, nedorita, dar consumata masiv

Producatorii agricoli romani doresc reautorizarea cultivarii organismelor modificate genetic, fiindca ar presupune cheltuieli mult mai mici, insa specialistii inca nu cunosc efectele consumului acestora. La inceputul anului trecut, fostul ministru al Agriculturii declara ca fermierii doresc reautorizarea cultivarii organismelor modificate genetic, in special soia. Cultivarea acesteia este interzisa in Uniunea Europeana, insa importurile sunt masive,…

Citește mai departe
Organismele Modificate Genetic in Romania: Import?m ?i mânc?m, dar nu producem

Monsanto a intrat la Guvernare – Coalitia pentru Mediu ia pozitie fata de numirea lui Stelian Fuia ca Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Coalitia pentru Mediu din Romania isi exprima profunda ingrijoare fata de recenta nominalizare a lui Stelian Fuia, pentru functia de ministru al agriculturii. Principalul motiv al ingrijorarilor se refera la indelungata sa cariera in cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial. Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager…

Citește mai departe

Zimbrul carpatin are nasi in Bacau

Organismul Intermediar Bacau pentru proiectele POS Mediu coordoneaza un proiect in valoare de 1,5 milioane de lei pentru conservarea speciei zimbru la Vinatori Neamt Organismul Intermediar (OI) Bacau din Programul Operational Sectorial “Mediu” coordoneaza aplicarea unui proiect in valoare de 1,5 milioane de lei pentru conservarea speciei de zimbri in zona Vinatori Neamt, care se…

Citește mai departe

Ingineria genetica in domeniul agroindustrial duce la imbolnavirea organismului in timp

Ingineria genetica, folosita pe scara larga pentru cresterea substantiala a productiei de alimente necesare consumului, are si reversul medaliei: imbolnavirea organismului in timp Doctorii Ana Maria Mihalache, Mihaela Vicol, Teodora Manea explica: Beneficiile obtinute prin tehnicile de inginerie genetica in domeniul agroindustrial pot fi clasificate astfel: plante rezistente la seceta si daunatori; cereale cu continut…

Citește mai departe

Uniunea Europeana face apel catre toti utilizatorii de Facebook sa sustina biodiversitatea

Directia Generala pentru Mediu a Comisiei Europene lanseaza cea de-a doua etapa din cadrul campaniei de comunicare a strategiei de biodiversitate pentru anul 2020. Lansarea noii campanii are loc in preajma Zilei Internationale a Diversitatii Biologice – stabilita in data de 22 mai de catre Natiunile Unite pentru a promova si a face cunoscute problemele…

Citește mai departe

Ambasadorii Onorifici ai parcurilor naturale din Romania

MIRCEA ALBULESCU, CAMELIA SUCU, COCO POPESCU, ELISABETA LIPA, IVAN PATZAICHIN,GRIGORE LESE si DAN MATEI AGATHON, au devenit ambasadori ai parcurilor nationale si naturale din Romania. Cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, Fondul Mondial pentru Natura – WWF si cu sprijinul Programului Natiunilor Unite…

Citește mai departe

Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

In contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea cultivarii OMG-urilor in Romania, Asociatia Bio – Romania va prezinta un studiu pe soia modificata genetic, elaborat de urmatorii oameni de stiinta: Michael Antoniou este conferentiar in genetica moleculara si face parte din conducerea Grupului de Biologie Nucleara, Kings College London School of Medicine, Londra, Marea Britanie. Mobil…

Citește mai departe
Sub presiunea Directivei Europene "Habitat", practicarea turismului in Parcul Natural Bucegi, reglementata prin hotarare de Guvern

Sub presiunea Directivei Europene „Habitat”, practicarea turismului in Parcul Natural Bucegi, reglementata prin hotarare de Guvern

Declarat sit natural de importanta comunitara, Parcul Natural Bucegi va beneficia, incepand de anul viitor, de un statut special, pentru protejarea solului, a faunei si a florei de pe intreaga sa suprafata, care se intinde in judetele Prahova, Dambovita si, partial, in Brasov. Sub imboldul legislatiei europene, Ministerul Mediului si Padurilor a intocmit un plan…

Citește mai departe