Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Bulgaria a interzis exploatarea gazelor de sist. Chevron se va concentra mai mult asupra Romaniei!

Compania americana Chevron se va retrage din Bulgaria deoarece autoritatile din Sofia au interzis explorarea gazelor de sist prin fracturarea hidraulica a solului si introducerea unor substante chimice in acest proces, un procedeu controversat cu potentiale efecte nocive asupra mediului. Noua strategia a celor de la Chevron va fi reorientarea puternica inspre tari precum Polonia,…

Citește mai departe
http://www.manager.ro/

Ecologistii cer inscrierea bondarilor pe lista insectelor aflate pe cale de disparitie

In plangerea depusa la instanta din Washington, ecologistii sustin ca bondarul cu pete maronii este gasit in din ce in ce mai putine locuri intrucat urbanizarea si agricultura distrug habitatul lor obisnuit in preeriile din Vestul Statelor Unite ale Americii. Oamenii de stiinta pun scaderea populatiei pe seama bolilor, a distrugerii habitatului si a pesticidelor….

Citește mai departe

Concentratia de dioxid de carbon inregistrata in atmosfera a atins cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani

Potrivit expertilor, concentratia de dioxid de carbon inregistrata in atmosfera Terrei a ajuns la cifra de 402 parti pe milion in aceasta saptamana. Acesta este cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani, anunta BBC. Aceste informatii au fost culese de Observatorul Mauna Loa din Hawaii si fac parte dintr-un raport al Asociatiei…

Citește mai departe
Cercet?torii sus?in c? în viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Lun? ?i Marte

    Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte

    Solul planetei Marte permite cultivarea a diferite specii de plante, inclusiv alimentare, afirma Wieger Wamelink de la Institutul de cercetare Alterra al Universitatii Wageningen din Olanda, transmite joi Xinhua, potrivit Agerpres. Cercetatorii sustin ca in viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Luna si Marte Cercetatorii au incercat sa stabileasca daca este posibila cresterea…

    Citește mai departe
    Supa de gunoaie din Oceanul Pacific

    Insula de gunoaie din Oceanul Pacific a atins o suprafata de 1.800.000 de kilometri patrati

    In imensitatea marelui ocean exista un vartej subtropical ce involbureaza aidoma acelor ceasornicului. Aceasta zona este un fel de desert in ocean, foarte saraca in pesti mari, sau mamifere. Acolo se gasesc doar deseuri. Milioane de tone de moloz – o groapa colosala ce naviga in deriva incet pe intinderile Oceanul Pacific. „Curentul vartejului a…

    Citește mai departe
    Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

    Primele sapte culturi modificate genetic

    Organismele modificate genetic sunt produse vegetale sau de carne, care au ADN-ul alterat cu genele provenite de la alte plante, animale, virusi sau bacterii. De exemplu, porumbul modificat genetic contine un pesticid care nu poate fi indepartat din componenta lui, relateaza Huffingtonpost.com. Majoritatea produselor modificate genetic din SUA sunt “Roundup Ready”, ceea ce inseamna ca…

    Citește mai departe

    Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 de centimetri din 1870 pana acum

    Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 cm din 1870 pana acum. In urma schimbarilor climatice care sunt intr-un continuu proces de desfasurate, Groenlanda si Antarctica sunt zone unde gheata se topeste incet-incet. Acest lucru face ca nivelul marilor sa creasca, iar unele insule sunt in pericol sa fie acoperite…

    Citește mai departe

    Volumul fragmentelor din plastic, care plutesc in deriva in nord-estul Oceanului Pacific, a crescut de 100 de ori in ultimii 40 de ani

    Volumul fragmentelor din plastic, care plutesc in deriva in nord-estul Oceanului Pacific, a crescut de 100 de ori in ultimii 40 de ani, efectele acestui proces putand influenta evolutia organismelor marine, trag un semnal de alarma experti de la Institutul de Oceanografie Scripps, din San Diego, in urma unor studii detaliate in zone vaste ale…

    Citește mai departe

    Top 10 alimente modificate genetic. Acum si cu gene umane!

    Se vede treaba, ratiunile economice care au condus la parasirea liniei traditionale de hibridizare si incrucisare a soiurilor si la abordarea optimizarii lor prin alterare genetica au cantarit enorm. Intr-o lume tot mai putin preocupata de aspectele morale ale manifestarilor ei, economicul a batut la scor siguranta alimentatiei. Astfel ca temerile in privinta efectelor pe…

    Citește mai departe

    Acidificarea oceanelor, periculoasa pentru balene

    Acidificarea oceanelor, provocata de cresterea nivelului de CO2 pe care acestea il absorb, va face ca apele sa fie din ce in ce mai zgomotoase si va perturba, astfel, viata mamiferelor marine mari, precum balenele si delfinii, se arata intr-un studiu publicat duminica, 20 decembrie, in revista Nature Geoscience. Sunetele cu frecventa joasa care se…

    Citește mai departe

    Paianjenul „fata vesela”

    Un paianjen din Hawaii, care masoara numai cativa milimetri, i-a uimit pe cercetatori datorita modelului pe care il are pe corpul sau, care seamana cu o fata zambareata. Oamenii de stiinta cred ca paianjenul, care nu reprezinta un pericol pentru oameni, a evoluat astfel pentru a-i induce in eroare pe pradatori. „Trebuie sa recunosc faptul…

    Citește mai departe

    Insulele polineziene, invadate de specii straine

    In Polinezia exista un numar mare de specii de plante si animale endogene, dar multe dintre ele au disparut sau sunt amenintate de speciile invadatoare, precizeaza oamenii de stiinta reuniti, in aceasta saptamana, in capitala Papeete. Divizarea pamanturilor polineziene in insule si atoli a dus la formarea de specii diferite, in special moluste si pasari,…

    Citește mai departe

    Aproape toate pasarile native in Hawaii, in pericol de disparitie

    Populatia nativa de pasari din Hawaii este pe cale de disparitie, potrivit unui raport federal. O treime din pasarile amenintate ale Statelor Unite se afla in Hawaii, spune raportul guvernului. 31 de pasari hawaiene sunt listate drept pe cale de disparitie. „Acesta este epicentrul extinctiilor si aproape-extinctiilor”, spune John Fitzpatrick, directorul Cornell Lab of Ornithology,…

    Citește mai departe

    „Extraterestrii” din adancuri

    Peste 2.000 de cercetatori din 82 de tari s-au implicat intr-un ambitios proiect international, numit „Census of Marine Life”, care-si propune sa descopere si sa clasifice toate formele de viata din apele marilor si oceanelor. Potrivit cotidianului „The Daily Mail”, echipa internationala a identificat deja aproximativ 1.000 de noi plante si animale marine, unele cu…

    Citește mai departe

    Recordurile Terrei

    Vazute de undeva de sus, minunatiile uriase ale Terrei par ireale, dintr-un basm. Ceea ce a creat mana naturii iti taie respiratia si te determina sa-ti doresti ca, macar odata in viata, sa calci prin aceste locuri. Cea mai rece lava vulcanica. Lava natrocarbonata a vulcanului Oldoinyo Leigai, Tanzania, erupe la temperaturi de 500-600 grade…

    Citește mai departe

    Apele marilor, ucise de poluare

    Agricultura intensiva si dejectiile oraselor deversate in marile fluvii ale lumii, care se varsa, apoi, in mari si oceane, au determinat o crestere ingrijoratoare a suprafetelor marine lipsite de oxigen. Astfel, s-a constatat ca, din anul 1999 si pana anul trecut, numarul acestor zone s-a triplat, ajungandu-se la o suprafata totala a zonelor moarte care…

    Citește mai departe