Statul are primele probleme la proiectul de un miliard de euro de la Tarnita

Statul intampina deja primele probleme la proiectul energetic declarat de interes strategic national privind dezvoltarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, a carui constructie nici nu a inceput. Guvernul a inceput discutiile cu cinci consortii de companii chineze pentru constructia hidrocentralei, proiect datand din perioada lui Nicolae Ceausescu, dar are mari probleme in a…

Citește mai departe

5 oferte pentru constructia hidrocentralei Tarnita, proiect de 1 miliard de euro

Compania Hidro Tarnita, care incearca de cativa ani sa atraga investitori pentru constructia hidrocentralei de peste 1 miliard de euro din judetul Cluj, a primit vineri, la termenul limita, oferte de la cinci investitori interesati de proiect. „Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarnita-Lapustesti. Urmeaza…

Citește mai departe
Cele mai bune hoteluri eco din lume

Cele mai bune hoteluri eco din lume

In ziua de astazi eco-hotelurile devin tot mai populare si apar peste tot. Unele dintre acestea ofera servicii chiar in raza oraselor mari, oferind vizitatorilor suta la suta apa curata, alimente sanatoase si materiale naturale de finisaj a incaperilor. Principala deosebire dintre eco-hoteluri si hotelurile obisnuite consta in faptul ca ele sunt situate, in majoritatea…

Citește mai departe
Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Ca urmare a interesului manifestat de un numar mare de potentiali investitori pentru participarea la procedura de selectie, societatea de proiect Hidro Tarnita SA anunta prelungirea termenului prevazut in Anuntul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare si negociere preliminara si neangajanta, in vederea implementarii Proiectului CHEAP Tarnita-Lapustesti, de la data de…

Citește mai departe
Compania care va administra centrala Tarni?a, proiect de 1 miliard de euro, va fi scutit? de mai multe taxe

Compania care va administra centrala Tarnita, proiect de 1 miliard de euro, va fi scutita de mai multe taxe

Compania care va administra viitoarea hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, proiect de peste 1 miliard de euro, va fi scutita de mai multe taxe si tarife, iar unitatea de productie a electricitatii va fi declarata de interes strategic national. Compania care va opera unitatea de productie si stocare a electricitatii de la Tarnita, judetul Cluj, nu va plati…

Citește mai departe

Discutiile cu chinezii pe tema reactoarelor de la Cernavoda se vor finaliza in 2014

Discutiile cu partenerii chinezi pentru investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda se vor finaliza in ultima parte a acestui an, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa o intalnire cu o delegatie condusa de Ministrul Energiei din China, Wu Xinxiong. Din delegatia Ministrului Wu Xinxiong au mai facut parte reprezentanti ai Administratiei…

Citește mai departe

Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Cantitatile uriase de deseuri deversate in rauri de romani, ajunse apoi in lacurile de acumulare ale Hidroelectrica pun in pericol productia de electricitate si siguranta, au spus oficialii companiei. Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala “Apele Romane” pune in pericol siguranta sistemului energetic national, au atras ieri atentia reprezentanti ai companiei Hidroelectrica. Gunoaiele aruncate in…

Citește mai departe
Bani de la Banca Mondial? pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat

Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat va fi retehnologizata cu bani de la Banca Mondiala. Hidroelectrica mai asteapta doar scrisorile de garantie de la Ministerul Finantelor. raul mare retezat 1 8ad592928b2918 Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat rau mare retezat hidroelectrica banca mondiala zhdInvestitia este absolut necesara, pentru ca…

Citește mai departe
Ministerul Mediului: Obiectivele propuse de catre CE pentru depozitarea deseurilor sunt foarte dificil de realizat

5.000 tone de deseuri au fost aduse de Dunare in amonte de hidrocentrala Portile de Fier I

Dupa inundatiile din Serbia, in amonte de hidrocentrala Portile de Fier I ajung trunchiuri de copaci, ambalaje din plastic, resturi de mobila si aparate electrocasnice si lesuri de animale. „Pana in acest moment au fost adunate 5.000 de tone de deseuri” – a declarat purtatorul de cuvant al hidrocentralei Portile de Fier I, Radisav Cuculanovic,…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru

Razvan Nicolescu, Ministrul Energiei, a fost prezent, vineri, la Hidrocentrala de pe Olt de la Frunzaru, la punerea in functiune a primei amenajari hidroenergetice cu acumulare prin pompaj din Romania. Aceasta este cea de-a cincea hidrocentrala retehnologizata astfel din judet, dupa Ipotesti, Draganesti, Rusanesti si Izbiceni. Retehnologizarea permite hidrocentralelor sa produca energie cu apa repompata…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Cum vede ministrul pentru Energie viitorul gazelor in Romania. Ce spune despre centrala Romgaz de la Iernut

Companiile romanesti de stat trebuie sa negocieze cu rusii pentru a obtine termeni contractuali mai buni pentru gazele de import, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. El a aratat ca InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din tara, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a obtinut…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Guvernul da unde verde proiectului hidrocentralei Turnu-Magurele – Nicopole

Guvernul a aprobat, joi, constituirea unei companii de proiect mixte romano-bulgare pentru dezvoltarea unei hidrocentrale pe Dunare la Turnu Magurele – Nicopole, arata un memorandum citat de Mediafax. Astfel, conform unei estimari preliminare, puterea instalata a viitoarei hidrocentrale va fi de circa 400 MW, ceea ce va contribui la cresterea sigurantei energetice a Romaniei si…

Citește mai departe

Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

In Bistrita-Nasaud sunt 47 de microhidrocentrale construite pe rauri de munte din care functioneaza jumatate. Nu mai este nevoie de inca una care sa distruga tot arealul de la marginea sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000. Ecologistii din judet au depus o plangere prealabila la APM Bistrita-Nasaud ca sa blocheze procedura de…

Citește mai departe

Custodele sitului Natura 2000 Cusma da aviz favorabil pentru o microhidrocentrala

O firma din judetul Cluj intentioneaza sa amenajeze o microhidrocentrala in situl Natura 2000 Cusma pe raza comunei Cetate. Asociatia Proprietarilor de Padure din Comuna BIstrita Bargaului, custodele sitului, spune ca nu are nimic impotriva fiindca trebuie incurajate investitiile in zona. Totusi, situl Cusma face parte din reteaua Natura 2000, iar ursii de la Dealul…

Citește mai departe

Proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti ar putea fi scos la licitatie luna viitoare

Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, din judetul CLuj, ar putea fi scoasa la licitatie in cursul lunii februarie, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Acesta a precizat ca in decurs de doua-trei saptamani firma de consultanta Delloitte va finaliza caietul de sarcini si studiul de fezabilitate. “Este un obiectiv…

Citește mai departe
Dezbatere: Microhidrocentralele de pe râurile Mara ?i Cos?u, energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramure?ul Istoric?

Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat, marti, un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate. In judetul Bistrita-Nasaud exista deja aproximativ 35 de…

Citește mai departe
Ponta a inaugurat o hidrocentral? de 160 de milioane de euro la Racovi?a

Hidrocentrala de 160 de milioane de euro de la Racovita, judetul Sibiu, a fost inaugurata joi

Premierul Victor Ponta a inaugurat, joi, Centrala Hidroelectrica Racovita, din judetul Sibiu, a carei constructie a fost inceputa inainte de 1989, investitia totala de 160 de milioane de euro. Ponta a sosit la CHE Racovita alaturi de reprezentati ai autoritatilor judetene din Sibiu si a taiat panglica impreuna cu ministrul Nita si presedintele directoratului Hidroelectrica,…

Citește mai departe
Reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod? vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca negocierile cu partea chineza sunt avansate in privinta a patru mari proiecte in domeniul energiei – reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, termocentrala de la Rovinari si reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. „Unele proiecte sunt in stare…

Citește mai departe

Desi au emisii mici, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi

Desi au emisii mici, deruleaza proiecte de miliarde de euro si genereaza o energie care nu fluctueaza, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi precum producatorii de energie verde. In timp ce investitorii in energii regenerabile au la dispozitie subventii de 10 miliarde de euro, companiile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc…

Citește mai departe
Elevi din toate judeţele dunărene participă la o acţiune de ecologizare a fluviului

Flota nazista scufundata in Dunare: o bomba ecologica de aproape 70 de ani

O flota a Germaniei naziste scufundata in Dunare in septembrie 1944, incarcata cu tone de explozibili, s-a transformat intr-un pericol ecologic pentru marele fluviu european la trecerea sa prin Serbia, relateaza EFE. ‘Este o realitate faptul ca in acea parte a Dunarii se navigheaza pe propriul risc’, a declarat agentiei spaniole de presa Dusan Vojvodic,…

Citește mai departe
Elevi din toate judeţele dunărene participă la o acţiune de ecologizare a fluviului

Romania si Bulgaria analizeaza posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca Romania si Bulgaria analizeaza posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare. „Am discutat despre perspectivele finalizarii pana in decembrie anul acesta a interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse, un proiect extrem de important si, de asemenea, analizam, ambele parti, posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare“, a spus…

Citește mai departe
Tarif mai mic pentru energia electric? produs? din surse regenerabile

Investitiile chineze s-au concentrat in energia regenerabila

  „Companiile chineze pot considera Romania ca o poarta de intrare a investitiilor chineze in spatiul european”  *  „Vizam deschiderea unei sucursale a unei banci chineze in Romania” Reporter: Excelenta, este interesata partea chineza de programul de privatizari pe care il are guvernul Ponta in agenda? Doru Costea: In general, companiile chineze de stat au…

Citește mai departe
Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??

Se adanceste prapastia intre consumatori si producatorii de energie verde

Producatorii de energie „verde” (din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa, biomasa) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat catre consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate si isi recupereaza costurile integral de la consumatori. In prezent, producatorii de energie eoliana primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaica au 6…

Citește mai departe
Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Vosganian: Nu avem fonduri pentru hidrocentrala Tarnita-Lapustesti

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca statul nu dispune de fonduri pentru investitiile in hidrocentrala Tarnita-Lapustesti din judetul Cluj, reactoarele nucleare 3 si 4 si nici pentru electrificarea satelor care nu dispun de acest serviciu. „In ceea ce priveste electrificarea, 80.000 locuitori nu au acces direct la energie. Cunosc foarte bine aceasta tema, dar…

Citește mai departe
Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile de explorare si exploatare a zacamintelor de titei si gaze din bazinul Marii Negre

Programul de guvernare cuprinde, in cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnita sau reactoarele nucleare 3 si 4, dar include si obiective noi, printre care explorarea gazelor de sist, extractia de hidrocarburi in Marea Neagra si dezvoltarea AGRI, scrie Mediafax. Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile…

Citește mai departe
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway

Trebuie gasita o solutie de parteneriat public-privat sau o firma pentru hidrocentrala Tarnita pentru echilibrarea sistemului energetic

Autoritatile romane cauta o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate investi peste un miliard de euro in proiectul hidrocentralei Tarnita – Lapustesti, judetul Cluj, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Nita. El a spus ca hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti „este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic”. „Investitia de la…

Citește mai departe
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway

EGP si Simest colaboreaza pentru dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabila

Doua dintre proiectele de energie regenerabila ale Enel Green Power (EGP) din Costa Rica si Mexic vor beneficia de ajutorul financiar al Simest, institutia financiara public-privata care promoveaza dezvoltarea internationala a companiilor italiene, conform unui comunicat remis redactiei. Proiectele vizate sunt hidrocentrala Chucas din Costa Rica, care va avea o capacitate de 50 MW, si…

Citește mai departe
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway

Hidroelectrica isi axeaza politica de investitii pe certificatele verzi

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica va investi aproximativ 130 milioane de euro pentru constructia de microhidrocentrale, in vederea obtinerii unor venituri suplimentare prin tranzactionarea certificatelor verzi. Potrivit unui comunicat al societatii, pana in 2016 va fi definitivata executia mai multor unitati in judetul Hunedoara, acestea urmand a avea puteri instalate situate sub 10 MW pentru…

Citește mai departe

Dezastrul de la Fukushima schimba Romania. Vom da 10 MILIARDE de euro pentru „visul nuclear” al tarii

Catastrofa de la Fukushima si criza economica mondiala au repozitionat strategiile nucleare ale statelor lumii. Unele dintre ele, precum Franta sau Germania, au zis stop investitiilor, iar altele, printre care Turcia, Polonia, Cehia, China sau India, le-au accelerat. Dupa cativa ani de amorteala, Romania a readus pe tapet proiectul de constructie a reactoarelor 3 si…

Citește mai departe

Hidrocentrale mici – dezastru mare

  In vai pana acum salbatice ale Carpatilor, avem in derulare un razboi devastator care extermina naturaletea apelor de munte, inaintand pe sute de fronturi: escadrile de buldozere, excavatoare, genisti experti in dinamitare si la final turnarea in beton… Senilele microhidrocentralistilor zdrobesc si terfelesc viata de pe cursurile de ape naturale. Este pe cale procedeul…

Citește mai departe
Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului

Sprijinul acordat energiei alternative este considerat „prea generos” si va afecta negativ sistemul

Ajutorul acordat de stat pentru stimularea productiei de energie din surse regenerabile este prea generos si va duce la o supracapacitate de productie, cu efecte negative asupra stabilitatii sistemului, iar Transelectrica are un obstacol „aproape insurmontabil” in atragerea fondurilor de investitii. Sprijinul acordat energiei alternative este „prea generos” si va afecta negativ sistemul (Imagine: Silviu…

Citește mai departe