Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal si birocratic in problemele de poluare din judet

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CARAS SEVERIN Spre stiinta: -Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic -Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor -Institutia Prefectului Judetul Caras – Severin In legatura cu solicitarea de puncte de vedere privind cele doua studii de impact referitoare la constructia celor doua microhidrocentrale in zona Prigor, jud. Caras –Severin, ce urmeaza a…

Citește mai departe

    Testele pentru emisii se vor schimba radical pentru a reflecta introducerea masinilor electrice si autonome

    Testele realizate pentru impactul asupra mediului inconjurator se vor schimba radical pentru a lua in calcul si masinile electrice si autonome. Primii care vor face acest pas sunt americanii. Transporturile traverseaza o perioada de schimbari semnificative in ultimii ani dupa introducerea masinilor electrice, iar aceasta tendinta va continua pe masura ce constructorii introduc functii autonome…

    Citește mai departe
    Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

    Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

    „Comisia Europeana sacrifica principiul fundamental al pietei sale interne, propunand o legislatie improvizata, care sa justifice interzicerea la nivel national a importurilor unor produse sigure”, a afirmat Jeff Rowe, presedintele Consiliului pentru Agricultura si Alimentatie al Asociatiei Europene de Bioindustrie EuropaBio, comentand propunerea legislativa de a lasa autorizarea importurilor de produse rezultate pe baza culturilor…

    Citește mai departe

    Uniunea Europeana limiteaza folosirea pungilor subtiri de plastic

    Parlamentul European a aprobat marti legislatia care vizeaza reducerea semnificativa a utilizarii pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje si cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european ”Aceasta lege va crea o situatie favorabila pentru toata lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul in Parlament. ”Vorbim despre o mare problema de…

    Citește mai departe

    Samsung Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au primit certificari ecologice in patru tari

    Samsung Electronics Co., Ltd. a anuntat ca smartphone-urile Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au primit certificari ecologice din partea a patru piete importante: Statele Unite, Marea Britanie, Rusia si Brazilia. Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au fost recunoscute nu doar pentru performanta tehnologica de ultima ora, ci si pentru grija fata de mediu….

    Citește mai departe
    Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

    Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

    Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

    Citește mai departe
    Arcelor Mittal a scăpat de taxa de poluare de aproape opt milioane de lei

    Arcelor Mittal a scapat de taxa de poluare de aproape opt milioane de lei

    Curtea de Apel Galati a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute sa anuleze partial hotararea Consiliului Local Galati, in ceea ce priveste taxa stabilita pentru activitatea de metalurgie si siderurgie practicata de intreprinderile foarte mari in 2013.Valoarea taxei se ridica la aproximativ opt milioane de lei, fiind pentru a doua oara cand instanta galateana decide sa…

    Citește mai departe
    Mazda dezvolta componente din bioplastic. Luciu puternic, fara vopsire

      Mazda dezvolta componente din bioplastic. Luciu puternic, fara vopsire

      Mazda a dezvoltat un plastic bazat pe componente bio, potrivit pentru fabricarea componentelor exterioare ale automobilelor, a anuntat producatorul auto japonez. Noul bioplastic va ajuta Mazda sa reduca impactul asupra mediului si este obtinut din materiale derivate din plante, scrie 0-100.hotnews.ro. Bioplasticul limiteaza utilizarea petrolului si, totodata, reduce emisiile de CO2. Acesta poate fi colorat…

      Citește mai departe
      Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

      Bucurestenii vor fi informati despre calitatea aerului din oras

      O comisie tehnica formata la nivelul municipiului Bucuresti va fi responsabila cu elaborarea planului integrat de calitate a aerului din oras pentru doua sau mai multe sectoare, iar documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul General al Primariei Capitalei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea metodologiei de elaborare a…

      Citește mai departe
      200 de milioane de euro merg în noul PNDR către agricultura ecologică

      Conferinta: Agricultura Ecologica – Oportunitate pentru Romania

      In data de 25 septembrie 2014 va avea loc, la Bacau, conferinta „AGRICULTURA ECOLOGICA – Oportunitate pentru Romania” cu scopul de a promova agricultura ecologica si produsele ecologice drept o solutie pentru dezvoltarea rurala a Romaniei. Conferinta este organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau, Patronatul agricultorilor Bacau si Patronatul Regional Moldova al Intreprinderilor…

      Citește mai departe
      Preznetare Environment & Construction Consulting

      Preznetare Environment & Construction Consulting

      Environment & Construction Consulting, este un proiect care s-a materializat in urma unui angajament cu un inalt grad de profesionalism si seriozitate, din intentia  de a aduna in aceeasi echipa specialisti din domeniile arhitecturii si proiectarii, ecologiei si protectiei mediului, agriculturii sustenabile si ecologice, pentru a putea oferi o gama cat mai vasta de servicii…

      Citește mai departe
      Protec?ia Mediului nu consider? c? trebuie s? ?tim c? radia?iile solare au dep??it limitele

      Protectia Mediului nu considera ca trebuie sa stim ca radiatiile solare au depasit limitele

      Greenpeace acuza agentia de lipsa de transparenta * Agentia pentru Protectia Mediului: „Nu este necesar ca populatia sa fie informata asupra nivelului radiatiilor solare” Greenpeace a acuzat, ieri, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) de lipsa de transparenta in cazul informarii publicului privind depasirea nivelurilor de radiatii solare din tara noastra. „Urmatorul pas va fi…

      Citește mai departe
      Nevoia de eficien?? energetic? a sporit vânz?rile Schneider Electric România

      Nevoia de eficienta energetica a sporit vanzarile Schneider Electric Romania

        Vanzarile Schneider Electric in Romania au crescut in perioada crizei, pe fondul unei preocupari tot mai mari a companiilor si populatiei pentru reducerea consumului de energie, ne-a declarat, intr-un interviu, Florentina Totth, directorul pentru Romania si Republica Moldova al Schneider Electric. O casa a viitorului trebuie sa consume mai putina energie decat produce, asigurandu-le,…

      Citește mai departe
      Enel Cuore promoveaz? proiecte pentru dezvoltarea sustenabil? a horticulturii

      Enel Cuore promoveaza proiecte pentru dezvoltarea sustenabila a horticulturii

      Enel Cuore solicita asociatilor, organizatiilor neguvernamentale si intreprinderilor sociale sa trimita propuneri pentru siguranta alimentara, sustenabilitatea mediului si includerea sociala. Pana pe 7 iulie, Enel Cuore asteapta propuneri pentru „Agricultura urbana, agricultura sociala si comunitati alimentare ca mijloace de a crea societati sustenabile si inclusive” in asociere cu Departamentul pentru Stiinte Sociale din cadrul Universitatii…

      Citește mai departe
      Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

      Bulgaria a interzis exploatarea gazelor de sist. Chevron se va concentra mai mult asupra Romaniei!

      Compania americana Chevron se va retrage din Bulgaria deoarece autoritatile din Sofia au interzis explorarea gazelor de sist prin fracturarea hidraulica a solului si introducerea unor substante chimice in acest proces, un procedeu controversat cu potentiale efecte nocive asupra mediului. Noua strategia a celor de la Chevron va fi reorientarea puternica inspre tari precum Polonia,…

      Citește mai departe
      Unilever, în parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, a dat startul transform?rii alimentelor expirate în energie

      Unilever, in parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, a dat startul transformarii alimentelor expirate in energie

      Compania Unilever a semnat un parteneriat cu GrupulGenesis Biopartner, prin care isi ia angajamentul sa livreze, pentru a fi transformate in energie, toate deseurile provenite din alimentele expirate de la depozitul Unilever din Aricestii Rahtivani, Judetul Prahova. Astfel, produsele alimentare expirate, al caror management reprezinta un cost pentru orice producator de bunuri de larg consum…

      Citește mai departe

      “Constructii Naturale” – Invata sa iti construiesti propria locuinta ecologica!

      In perioada 09-13 Iunie, Asociatia Apusenii Verzi desfasoara o serie de workshop-uri cu tema: “Constructii naturale”, pentru persoanele interesate sa isi construiasca propria locuinta ecologica. In cele cinci zile se va preda, teoretic si practic, tehnica constructiilor naturale, in satul ecologic Apusenii Verzi din Nadastia, judetul Alba. Specific, se va invata tehnica de construire cu…

      Citește mai departe

      Dezbatere publica pe tema acordului de mediu al fabricii de formaldehida din Reghin

      Locuitorii municipiului sunt invitati, miercuri, de la ora 16.00, la Casa de Cultura a Tineretului din Reghin, sa se pronunte pe oportunitatea obtinerii acestui accord. Presedintele Initiativei Civice Reghin, Iulius Fagarasan, sustine ca aceasta fabrica va produce, anual, 100.000 de tone de formaldehida, cu impact nociv asupra mediului. Iulius Fagarasan a explicat ca la dezbarea…

      Citește mai departe
      Cort al Asocia?iei „România Vie” la Bucure?ti cu informa?ii despre exploatarea gazelor de ?ist

      Cort al Asociatiei „Romania Vie” la Bucuresti cu informatii despre exploatarea gazelor de sist

      Asociatia „Romania Vie” si un grup de voluntari a amplasat in Piata Universitatii, langa spitalul Coltea, un cort unde impart trecatorilor pliante cu informatii despre explorarea/exploatarea gazelor de sist si fracturarea hidraulica. Cortul este singurul de acest gen din Bucuresti si va sta in in aceasta locatie timp de trei saptamani (17 februarie-9 martie). Tot…

      Citește mai departe

      Austria, ingrijorata de lipsa informatiilor despre amplasarea unui nou reactor la Kozlodui

      Austria este ingrijorata de lipsa de informatii detaliate cu privire la impactul asupra mediului inconjurator al eventualului nou reactor care urmeaza sa fie amplasat la centrala nucleara de la Kozlodui, in Bulgaria, potrivit cotidianului Dnevnik, citat de Agerpres. Institutul austriac de ecologie a redactat un raport la comanda Ministerului federal al agriculturii, padurilor, mediului inconjurator…

      Citește mai departe
      Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre gazele de sist la Puiesti

      Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre exploatarea gazelor de sist la Puiesti

      Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) au organizat ieri, 19 decembrie, o dezbatere cu localnicilor, la Cãminul Cultural din comuna vasluianã Puiesti. Tema dezbaterii era legatã de explorarea pentru gazele de sist, dupã ce Consiliul Judetean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei. Cei peste 300…

      Citește mai departe
      Activit??ile de forare, "sigure ?i responsabile" fa?? de mediu

      Dezbatere publica pe tema gazelor de sist la Puiesti, unde Chevron vrea sa exploreze

      Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui va organiza, joi, o dezbatere pe tema gazelor de sist, in comuna vasluiana Puiesti, unde compania Chevron vrea sa obtina un acord de mediu in vederea amplasarii unei sonde de explorare. La dezbaterea organizata in incinta Caminului Cultural din Puiesti vor participa cetateni din zona, autoritati locale, dar si…

      Citește mai departe

      Vaslui: Dezbatere publica pentru emiterea unui nou acord de mediu pentru Chevron

      Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui va organiza o noua dezbatere publica pentru emiterea unui acord de mediu, al patrulea in judetul Vaslui, pentru compania Chevron, necesar amplasarii unei sonde de explorare a gazelor de sist in comuna Puiesti, informeaza Mediafax. In acest sens, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Vaslui va organiza o dezbatere publica,…

      Citește mai departe

      Interviu. Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania – riscuri si avantaje

      Reprezentantii Chevron, compania americana care vrea sa testeze si, intr-un final, sa exploateze potentialul Romaniei pe segmentul gazelor de sist, sustin ca tehnologia pe care o vor aplica in acest scop, fracturarea hidraulica, nu prezinta niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile. Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantii…

      Citește mai departe

      Explorarea si exploatarea gazelor de sist urmeaza sa fie reglementate de acum in Uniunea Europeana

      Explorarea si exploatarea gazelor de sist urmeaza sa fie reglementate de acum in Uniunea Europeana. Parlamentarii de la Bruxelles au decis ca studiile privind impactul asupra mediului sa fie obligatorii atunci cand se pune problema exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Insa ele nu sunt obligatorii atunci cand este vorba despre explorare, daca ea…

      Citește mai departe

      Ingheata “revolutia” gazelor de sist in Europa?!?

      Parlamentul European a votat pe 9 octombrie amendamentele propuse de Comisia Europeana cu privire la revizuirea Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului inconjurator (’Directiva EIA’). Aceasta a fost adoptata in 1985, fara a mai corespunde realitatii tehnologice, economice si sociale. La mijlocul lui 2009, CE a publicat un raport…

      Citește mai departe

      INTERVIU Magor Csibi (WWF Romania): Dezvoltam infrastructura, ignorand natura si interesele cetatenilor pe termen lung

      World Wide Fund for Nature /WWF/ activeaza de ani buni si in Romania cu scopul declarat de a proteja mediul inconjurator, biodiversitatea sau speciile aflate pe cale de disparitie. Directorul WWF Romania, Magor Csibi, a vorbit, intr-un interviu pentru AGERPRES, despre paduri, Delta Dunarii, populatia de ursi bruni, noul Cod Silvic sau populatia de sturioni,…

      Citește mai departe
      Gaze de sist: Riscuri scazute pentru sanatatea oamenilor, cu o singura conditie

      O regiune din Ucraina respinge proiectul unui acord pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist agreat de guvernul de la Kiev

      Consiliul local dintr-o regiune ucraineana a respins proiectul unui acord intre guvernul de la Kiev si compania americana Chevron pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist, pe fondul ingrijorarilor privind posibilele efecte asupra mediului inconjurator, transmite Reuters. Reprezentanti ai autoritatilor locale din regiunea Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, au declarat pentru agentia de stiri ca au…

      Citește mai departe