Incalzirea oceanului Arctic va duce la ierni mai blande in Europa si SUA

Incalzirea oceanului Arctic este asociata cu reducerea numarului iernilor extreme in SUA si Europa, sustine un studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat luni de natureworldnews.com. Climatologii au atribuit scaderea temperaturilor din SUA, din ianuarie 2014 ( cu recordul din Minnesota de minus 37 de grade Celsius si cu inghet in insorita Florida) fenomenului…

Citește mai departe
5 Iunie – Ziua Mondial? a Mediului: SOS oceanul planetar

Incalzirea oceanului duce la aparitia unui grup de bacterii in Europa de Nord

Schimbarile climatice provocate de om reprezinta principalul factor din spatele aparitiei neasteptate a unui grup de bacterii in Europa de Nord, care pot provoca gastroenterita, potrivit unei noi cecetari a unui grup de experti internationali. Studiul, publicat de revista Nature Climate Change duminica, a prezentat unele dintre primele dovezi ca modelele de incalzire ale Marii…

Citește mai departe

De ce creste gheata din Antarctica?

Cercetatorii cred ca au rezolvat paradoxul cu privire la cresterea masei de gheata din Antarctica intr-o perioada de incalzire globala. Expertii climatici au rezolvat misterul fenomenului prin care gheata din Antarctica s-a marit in ciuda incalzirii globale, dar rezultatele sugereaza un trend care se va schimba in curand. Date obtinute cu ajutorul satelitilor au aratat…

Citește mai departe

Incalzirea oceanului Atlantic, legata de praful din Sahara si de vulcani

Acceleratia incalzirii oceanului Atlantic din ultimii 30 de ani se explica, in mare parte, diminuarii furtunilor de nisip din Sahara si activitatii mai reduse a vulcanilor de la tropice, potrivit unui studiu publicat joi in Statele Unite. Cercetatorii au combinat informatiile satelitare despre praf si despre alte particule din atmosfera care alcatuiesc ecranul solar, cu…

Citește mai departe

Oceane mai calde

Procesul accelerat de incalzire a Oceanului Atlantic din ultimii 30 de ani poate fi explicat in mare parte prin diminuarea furtunilor de nisip din Sahara si printr-o activitate vulcanica mai redusa in zona tropicelor, conform unui studiu publicat in SUA, informeaza AFP. Autorii studiului au combinat datele obtinute de la sateliti cu privire la praf…

Citește mai departe

Vestul Antarcticii, amenintat de topire

O incalzire a temperaturii oceanelor de cinci grade Celsius ar putea accelera dramatic disparitia calotei glaciare din partea de vest a Antarcticii, dupa cum arata o serie de studii publicate, joi, in revista britanica Nature. Un prim studiu, fondat pe analiza sedimentelor, indica faptul ca, in ultimii cinci milioane de ani, fluctuatiile ghetii din aceasta…

Citește mai departe

Dezghetul in Oceanul Arctic

Oamenii de stiinta in domeniu spun ca exista o dovada clara ca incalzirea Oceanului Arctic topeste ghetarii la o rata nemaintalnita. In vara anului 2008 zona ocupata de gheata s-a micsorat cu mai mult de 1 milion km², reducand calota glaciara a Arcticului la jumatate din suprafata de acum 50 de ani. Pentru prima data,…

Citește mai departe