Valorificarea energetică, exclusă de la finanțare europeană

Parlamentul și Consiliul European au ajuns miercuri, 9 decembrie, la un acord asupra Fondului pentru Tranziție Justă (FTJ). Scopul acestui instrument financiar este să sprijine transformarea socio-economică a celor mai afectate regiuni din Europa în tranziția lor de la combustibilii fosili și industriile cu consum intens de carbon. Activitățile eligibile pentru finanțare includ investițiile în…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

Ce înseamnă să incinerăm deșeuri?

Comisia Europeană, prin experții săi tehnici specializați pe această problemă, analizează toate tehnologiile mai vechi sau mai noi de tipul Waste-to-Energy folosite în arderea deșeurilor, cu bune și rele. Acești experți sunt oameni care lucrează pentru industria de incinerare, cercetători chimiști, ingineri, biologi, medici, specialiști în protecția mediului etc. Periodic, strâng descoperirile lor în niște…

Citește mai departe

Arzi deșeu – respiri deșeu

Ce se întâmplă când ardem gunoaie? Mai mult de jumătate din gunoiul produs de oameni și nereciclat este format din plastic. Nu mă credeți? Goliți pubela de acasă și numărați deșeurile: Ei? Câtă folie, cât celofan, cât polistiren? Ambalaje de mâncare din polistiren, PET-uri de la uleiul pentru salată, pungi și pungulițe, pahare, scutece și…

Citește mai departe

„Dilema diabolică” a deșeurilor din Danemarca

Danemarca este dependentă de deșeuri. Este statul european care incinerează cel mai mari cantități de deșeuri, pentru a genera energie termică și electrică. O cincime din energia termică și aproximativ 5% din energia electrică din această țară este asigurată de către incineratoare. Potrivit unei analize realizate de Politico, problema este că nu generează suficient gunoi…

Citește mai departe

Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Un prim pas spre eficienta resurselor in Europa. Parlamentul European a votat pentru economia circulara

Raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia Circulara” a fost votat ieri, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 impotriva si 82 de abtineri, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Votul vine dupa ce Comisia Europeana a anulat,la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulara:Deseuri si Resurse”, cu promisiunea ca va “consolida” propunerea…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe

Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

Citește mai departe

Romania incinereaza 1,5 milioane tone de deseuri pentru a recupera energie, sub media UE

Romania incinereaza, in medie, 1,5 milioane tone de deseuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce inseamna 75 kilograme/cap de locuitor, de peste doua ori si jumatate mai putin decat media UE-28, care se situeaza la 195 kilograme/cap de locuitor, arata un raport privind gestionarea deseurilor municipale in Romania, publicat de Agentia Europeana de…

Citește mai departe
Construcţia depozitului ecologic de la Ciocăneşti se află în desfăşurare

Seminar despre sanatatea mediului la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare

O viata sanatoasa si un mediu sanatos depind in mare masura de gestionarea eficienta a deseurilor. Reciclarea selectiva, transformarea deseurilor in resurse atunci cand este posibil dar si abordarea unor sisteme economice alternative sunt cateva dintre solutii pentru a nu deveni o planeta ingropata in deseuri. Nu in ultimul rand refolosirea si reciclarea materialelor ne…

Citește mai departe

Parlamentarii europeni interzic pungile de plasic de unica folosinta

Parlamentul European a adoptat marti o rezolutie prin care cere Comisiei Europene sa interzica pungile de plastic de unica folosinta, cel tarziu incepand cu anul 2020. Eurodeputatii au cerut Comisiei sa reglementeze mai eficient reciclarea deseurilor din plastic, scrie Resource Efficient Business. Parlamentarii reclama faptul ca legile existente la ora actuala pentru reciclare nu sunt…

Citește mai departe
Moldova, salvată din ghearele gropilor de gunoi. Proiectul inedit propus de autorități

Ministerul Mediului: Marea problema a Romaniei este faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile

Managementul deseurilor municipale reprezinta o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european, dar consider ca nu steguletele primite din partea Comisiei Europene /CE/ sunt problema, ci faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Elena Dumitru, secretar de stat in Ministerul…

Citește mai departe

Incinerare deseurilor ameninta reciclarea in Europa

Un studiu GAIA dezvaluie ca, in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, industria forteaza cresterea capacitatii de incinerare. Studiul, lansat ieri la Bruxelles, intitulat „Incinerarea peste capacitatea de producere si exportul deseurilor in Europa: sfarsitul principiului proximitatii?” (Incineration overcapacity and…

Citește mai departe

Dioxinele – un pericol real si invizibil pentru sanatatea noastra

Ce sunt dioxinele? Dioxinele sunt un grup de substante complexe, divizate, conform abordarii din legislatia europeana, in 2 clase majore: dibenzo-p-dioxine policlorurate (PCDDs) cu 75 compusi (congeneri), respectiv dibenzofurani policlorurati (PCDFs) cu 135 compusi (congeneri), din care 17 sunt considerati cu risc toxicologic ridicat. Sub denumirea generica de dioxine este inclusa si clasa bifenililor policlorurati…

Citește mai departe

Curs Managementul deseurilor, autorizat CNFPA, Bucuresti, 28 – 30 mai 2012

In conformitate cu prevederile Legii nr. 211/25.11.2011, art. 22, alin.3, detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri „au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute…

Citește mai departe

O companie suedeza vrea sa construiasca in Bucuresti o centrala termica pe baza de deseuri

Compania Usistall AB din Suedia intentioneaza sa contruiasca in Capitala o centrala de cogenerare pe baza de deseuri, energia termica produsa urmand sa fie furnizata RADET Bucuresti. Pe ordinea de zi suplimentara a sedintei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti a fost introdus un proiect de hotarare pentru aprobarea unui acord de principiu intre…

Citește mai departe
35 de gr?dini?e ?i 35 de ?coli înscrise în programele de educa?ie ecologic?

Studentii sibieni au luat lectii de mediu in Norvegia

Dana Alina Popa, Simina Olariu, Maximilian Kertesz, Alexandra Nemes, Ramona Pacurariu, Andreea Neagu, Dalia Nicoleta Orlandea, Laura Elena Neagu, Alina-Maria Iliuc, Mihaela Olimpia Trita, Iulia Ana Manas, Elena Madalina Florescu, Cristian-Valeriu Deac, Claudiu Laurentiu Isarie, Rodica Ciudin sunt studentii Facultatii de Inginerie, specializarea Protectia mediului, care, timp de doua saptamani, au aflat mai multe despre…

Citește mai departe

Efectele inchiderii Protan

Suspendarea activitatii societatii de ecarisaj Protan, care s-a inchis temporar din cauza unei datorii neincasate de la Ministerul Agriculturii, produce primele efecte. In toata tara, sefii directiilor judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta animalelor si comisarii-sefi ai filialelor Garzii de Mediu au recomadat autoritatilor sa gaseasca solutii pentru inlocuirea Protan cat mai repede. Potrivit sefului DSVSA…

Citește mai departe

Lesuri de animale, arse langa Retezat

Primaria orasului Uricani din judetul Hunedoara a primit o sesizare din partea localnicilor din zona Valea de Brazi (Firizoni)-Uricani, care reclamau faptul ca pe partea stanga a Drumului National 66A si a raului Jiul de Vest sunt depozitati mai multi saci „pe care este inscriptionata denumirea Proteina Animala, cu urme de sange si mirosuri puternice…

Citește mai departe

Depozitarea ecologica a deseurilor – provocarea extrema

Ca nou membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa adopte metode civilizate de colectare, depozitare si eliminare a deseurilor. In plan legislativ, lucrurile au evoluat mult in ultimii ani, iar tara noastra se poate lauda ca, pe hirtie, s-a aliniat normelor europene. Exista, de exemplu, inca din luna aprilie a acestui an, Planuri Regionale de Gestionare a Deseurilor destinate reducerii poluarii mediului, imbunatatirii sanatatii publice si promovarii dezvoltarii durabile.

Citește mai departe