GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul…

Citește mai departe
E?ti dator Terrei! Semneaz? peti?ia pentru a sus?ine campania „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Semneaza petitia „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Stii asta? Azi consumam de la natura „pe datorie” bunurile si serviciile de care avem nevoie ca sa supravietuim. Impactul consumului excesiv al resurselor naturale este vizibil cu ochiul liber: lipsa apei, desertificare, scaderea productivitatii solului, defrisare si fenomene extreme cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, schimbari climatice etc.  Acum, populatia de…

Citește mai departe
Se inmultesc nemultumirile fata de absorbtia fondurilor UE: Luni, POSDRU si POS Mediu

Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ a desfasurat, pe parcursul anului 2013, o serie de actiuni, campanii si activitati la nivel intern, ce au avut in prim plan protectia si educatia in domeniul mediului. In acelasi timp, ministrul de resort, Rovana Plumb, a reprezentat Romania in cadrul unor intalniri bilaterale cu comisarii europeni, ministri si secretari…

Citește mai departe

Rovana Plumb: Padurea Trivale va fi desemnata rezervatie naturala

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, impreuna cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si presedintele Infomediu Europa, Stere Cretu, au participat la ceremonia de decernare a premiului „Primaria Verde – pentru initierea unui proiect”. Proiectul pentru care primaria Pitesti a fost premiata este „Creare Parc Lunca Argesului”, finantat prin fonduri europene, avand o…

Citește mai departe

Primaria Botosani a castigat trofeul „Primaria Verde”

Primaria Municipiului Botosani a castigat in cadrul Galei Premiilor Revistei Infomediu Europa Trofeul „Primaria Verde” pentru initierea unui proiect in domeniul protectiei mediului in anul 2010. Primaria Botosani a fost nominalizata la categoria „Primaria Verde” alaturi de alte 4 primarii precum Primaria Municipiului Roman, Primaria Sectorului 2 Bucuresti, Primaria Orasului Titu, Primaria Municipiului Tulcea. Primaria…

Citește mai departe

Primaria Botosani, premiata pentru -verdeata pe cap de locuitor-

Primaria Botosani, premiata in cadrul Galei Premiilor Revistei Infomediu Europa, care s-a desfasurat in aceasta saptamana la Bucuresti. Aceasta a fost nominalizata la categoria „Primaria verde”, alaturi de alte patru primarii (Roman, Sector2 – Bucuresti, Titu si Tulcea), castigand astfel distinctia pentru initierea unui proiect in domeniul mediului, in anul 2010. Este vorba despre proiectul…

Citește mai departe

„Ecologia trebuie sa devina astazi unul dintre pilonii societatii la care aspiram, iar cresterea verde un mijloc pentru dezvoltarea ei”

– subliniaza europarlamentarul Rovana Plumb, membru in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara – Interviu realizat de Ana Voitinovici Va aflati la cel de-al doilea mandat de europarlamentar. Ce progrese a facut Romania in aceasta perioada din perspectiva protectiei mediului? Dupa anul 2007, cand Romania a devenit stat membru, in loc sa progreseze,…

Citește mai departe
Primăria Roman, nominalizată ca "primărie verde" la Gala premiilor revistei Infomediu Europa

Primaria Roman, nominalizata ca „primarie verde” la Gala premiilor revistei Infomediu Europa

Primaria Roman a fost nominalizata la categoria „Primaria Verde”, in cadrul Galei din acest an a premiilor revistei „Infomediu Europa”. Nominalizarea a avut drept motivatie initierea de catre administratia locala a proiectului de amplasare a microhidrocentralei pe riul Moldova, iar recomandarea de premiere a Primariei Roman a fost transmisa revistei „Infomediu Europa” de Agentia pentru…

Citește mai departe

Fondurile europene post-aderare – beneficii concrete pentru cetateni

In ultima perioada, se vorbeste tot mai mult de fonduri europene, de programe de finantare adesea desemnate doar prin cateva litere – POS CCE, POS T, POS Mediu. Ce se ascunde, insa, in spatele acestor acronime? Documente realizate de ministere, aprobate de Comisia Europeana, care reprezinta „forma” prin care Romania va absorbi fondurile europene destinate…

Citește mai departe

Casa ecologica – casa viitorului

Casa ecologica reprezinta un concept nou in Europa, dar mai este mult pana la atingerea standardelor pe care le presupune o casa ecologica. Ca si in cazul unei constructii pasive, o casa ecologica se caracterizeaza prin faptul ca nu elimina noxe, cum se intampla in cazul constructiilor clasice, noxe datorate incalzirii sau altor activitati si/sau…

Citește mai departe

Invatam sa reciclam ambalaje

Ministerul Educatiei, Organizatia Eco-Rom Ambalaje si Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu au lansat, la mijlocul lunii februarie, la Colegiul National „Elena Cuza” din Bucuresti, pachetul educational „Invatam sa reciclam ambalaje”. In anul 2009, manualul „Invatam sa reciclam ambalajele” va ajunge in 25 de localitati din tara si in sectoarele 3 si 6 din Bucuresti,…

Citește mai departe

Avifauna lacurilor Pangarati, Vaduri si Batca Doamnei

Lacurile Pangarati, Vaduri si Batca Doamnei, aflate pe cursul mijlociu al raului Bistrita, reprezinta o zona importanta  pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic,  prin conditiile favorabile pentru hrana si adapost pe care le ofera. Totodata, constituie o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica…

Citește mai departe

Judetul Teleorman are doua noi arii naturale protejate

In anul 2008, pe raza judetului Teleorman au fost declarate doua noi arii naturale protejate: rezervatia naturala Padurea Pojoratele – 58 ha, localitatea  Draganesti de Vede si rezervatia naturala  Ostrovul Mare  – 140 ha, localitatea Islaz. In scopul extinderii retelei nationale de arii naturale protejate, in anul 2008, APM Teleorman a atribuit in custodie aceste…

Citește mai departe

Un colt de Rai – Blahnita

Aproape toate darurile, cu care natura a inzestrat Romania, s-au adunat pe meleagurile Olteniei. Un tinut anume facut sa ademeneasca drumetul – spectaculosul naturii, plantele si animalele rare din rezervatii sunt ocrotite ca monumente ale naturii. Satele – tihnite, cu traditii pitoresti si neintrecuti mesteri populari. Cu o suprafata de 45.286,3 ha., componenta a regiunii…

Citește mai departe

Arii naturale protejate din judetul Olt: Branistea Catarilor

Situata in zona europeana de interferenta a ecosistemelor complexe carpato-danubian si danubiano-pontic, Romania are o zestre naturala si peisagistica de o frumusete, varietate si echilibru de invidiat. Una din aceste frumuseti naturale o reprezinta si aria naturala protejata Branistea Catarilor din judetul Olt. Padurea Branistea Catarilor este asezata in partea de sud-vest a Campiei Romanatiului,…

Citește mai departe

Reabilitarea si monitorizarea puilor de urs orfani sau abandonati

Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani, infiintat in anul 2004, aflat in administrarea Asociatiei pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACNV), este amplasat la cca. 20 de km de localitatea Balan, din judetul Harghita, intr-o zona izolata. Creat pentru a asigura salvarea puilor de urs orfani din intreaga tara si eliberarea lor in natura, acesta…

Citește mai departe

Mic dictionar de termeni ecologici

ACVIFER: Panza sau nivel de apa subteran. Acviferul poate fi poluat prin infiltratii de substante de la suprafata solului sau din depozitele de deseuri. Poluarea acviferelor constituie o problema majora de mediu, intrucat refacerea ecologica este foarte costisitoare, necesitand masuri complexe si timp indelungat. ANTECOLOGIE: ramura a ecologiei care se ocupa de studiul relatiilor individului…

Citește mai departe

Sa nu fie prea tarziu…

Am plecat de la un titlu care imi confirma multe din temeri, facand referire la unele consideratii pentru care gradul de absorbtie al diferitelor tipuri de finantari este scazut. Un sondaj de opinie acrediteaza ideea potrivit careia 12% din respondenti considera lipsa de expertiza in scrierea proiectelor ca fiind principala problema a gestionarii fondurilor structurale…

Citește mai departe

Campul magnetic al Pamantului afecteaza clima

Potrivit unui studiu danez, clima a fost afectata in mod semnificativ de campul magnetic al planetei, acest lucru intrand in contradictie cu ideea ca emisiile umane sunt responsabile pentru incalzirea globala. „Rezultatele noastre arata o puternica corelatie intre forta campului magnetic si cantitatea de precipitatii in tropice”, a declarat cercetatorul Mads Faurschou Knudsen de la…

Citește mai departe

UE admite ca nu poate opri pierderea biodiversitatii

Este „foarte improbabil” ca UE sa-si atinga tinta de oprire a pierderii biodiversitatii pana in 2010, conform Comisiei Europene. Raportul arata ca 50% din speciile si 80% din habitatele considerate „de interes ecologic” sunt in prezent intr-o situatie „nefavorabila”. Extinderea retelei Natura 2000 este un element pozitiv, dar managementul si finantarea inca sunt deficitare. Alte…

Citește mai departe

Experti din Marea Britanie atentioneaza asupra posibilelor pene de curent

Conform unui sondaj realizat de BBC, experti din domeniul energetic atentioneaza ca, in conditiile actuale, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un risc „inacceptabil” de pene de curent in urmatorii 10 ani . S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca, pana in 2015, noua centrale electrice alimentate cu carbune sau gaze naturale vor trebui inchise…

Citește mai departe

NASA plaseaza funinginea pe primul loc pe lista inamicilor climei

Conform cercetatorilor NASA, incalzirea globala ar putea fi incetinita semnificativ reducand emisiile de funingine, avand in vedere faptul ca funinginea cade repede din atmosfera, efectul masurilor fiind imediat. Si intrucat este si unul dintre cei mai mari ucigasi dintre substantele care polueaza aerul, reducerea drastica a emisiilor va salva vieti. Carbonul negru, componentul care ii…

Citește mai departe