Ce stim despre aditivii alimentari?

   Aditivii alimentari sunt substante care,  adaugate in mici cantitati ajuta la: –         conservare, impiedicand aparitia si dezvoltarea microorganismelor nedorite (de exemplu: mucegaiul sau bacteriile responsabile de aparitia intoxicatiilor alimentare); se mai numesc si conservanti; –         evitarea sau reducerea fenomenelor de oxidare care provoaca printre altele rancezirea materiei grase sau innegrirea fructelor si a legumelor…

Citește mai departe

Salata de cartofi cu noua aditivi

Cartofi, condimente si aditivi alimentari pare a fi reteta pentru salata de cartofi 365. Daca legumele sunt indicate in orice situatie, aditivii alimentari pot duce la dereglari ale organismului. Salata de cartofi 365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide, dar si de glucide cu index glicemic ridicat….

Citește mai departe

Tnuva Frappe: Cafea si 3 E-uri

Aditivii alimentari utilizati pentru Tnuva Frappe pot duce la probleme ale tractusului digestiv, la tulburari de atentie si la afectiuni ale sistemului osos. De aceea, este recomandat sa fie evitat de consumatorii care au astfel de maladii, pentru a nu le croniciza. Bautura din lapte cu cafea Tnuva Frappe este dezechilibrata din punct de vedere…

Citește mai departe

Apa la pret de ketchup

Ketchupul dulce Aro contine foarte putina paste de tomate, doar 8 procente din totalul ingredientelor. Cumparand acest produs, dati bani pe apa, crezand ca ati achizitionati ketchup. Nu ar fi atat de grav, daca nu ar avea in compozitie si aditivi alimentari care pun in pericol sanatatea. Conservantii, benzoat de sodiu E211 si sorbat de…

Citește mai departe

Mustar Olympia colorat cu E102

Mustarul iute Olympia este un produs care a avut nevoie de un colorant chimic de sinteza pentru a-i imbunatati imaginea. Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari utilizati in industria alimentara. Poate provoca alergii, astm. De asemenea, este incriminat in inducerea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Prof. dr Gheorghe…

Citește mai departe

Campionul care pacaleste consumatorul

Pe eticheta „salamului picant C+C” scrie ca este „campionul calitatii”. Acest lucru ar fi fost posibil daca nu ar fi avut in compozitie atat de multi aditivi alimentari si o cantitate foarte mare de grasimi animale. Slanina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasa pentru sistemul cardiovascular si pentru buna functionare a…

Citește mai departe

Pate de porc cu faina, zahar si carmin

Pateul de porc Maks este un produs dezechilibrat nutritional, cu exces de grasimi animale saturate, dar si zaharuri cu index glicemic foarte ridicat. Pe langa ficatul de porc, producatorul foloseste si carne si slanina. Din aceasta cauza, pateul are o valoare energetica ridicata, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Supraponderalii si…

Citește mai departe

Resturi de animale cu nume de carne

Amestecul de piei de pui, sorici, slanina si alte resturi de pasare cu aditivi alimentari, care poarta impropriu numele de „carne”, nu este recomandat nici unei categorii de consumatori. Carnea presata Carnis este un produs cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de proasta calitate. In afara de carnea de…

Citește mai departe

E223, foarte alergen

Majoritatea biscuitilor de pe piata contin E223, metabisulfit de sodiu.Nu cumparati aceste produse, mai ales daca vreti sa va hraniti copii cu ele, pentru ca riscati sa le produceti disfunctii ale organismului. Metabisulfitul de sodiu (E223) este un aditiv alimentar folosit ca antioxidant, conservant, dezinfectant si agent de albire. De cele mai multe ori este…

Citește mai departe

Zaharina, dulce rau…

Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Desi a fost descoperita de mai bine de un secol, nu este clar inca daca este sau nu sigura pentru consum. Inainte de a alege sa consumati zaharina in locul zaharului sau alegeti un produs „light” care are in compozitie aditivul,…

Citește mai departe

Antioxidanti naturali

Este unanim recunoscut ca, dincolo de aspectele legate de genetica, o serie de maladii specifice civilizatiei contemporane isi are originea in calitatea actului alimentar, atit sub aspect cantitativ, cit mai ales din punct de vedere calitativ. Asa cum afirma in lucrarea de specialitate profesorul Segal, in „Alimente functionale” din 1999, politica nutritionala adoptata in diverse…

Citește mai departe

Fosfatii rup oasele

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute, pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Cum fosforul este prezent in foarte multe produse, doza se depaseste cu usurinta. Fosfatii sint aditivi alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii, ca…

Citește mai departe