Cercetatorii suedezi, cu ochii pe Muntii Rodnei. Aici vad cat de afectata e natura de incalzirea globala

In Muntii Rodnei, avem mii de specii de plante de munte, unele care nu se mai gasesc nicaieri in lume, lacuri glaciare, „adevarate ecosisteme naturale ce pot fi studiate si monitorizate in timp”, spune biologul Claudiu Iusan. Toate acestea ii atrag pe cercetatorii din intreaga lume care stau cu ochii pe masiv. Biologul Claudiu Iusan…

Citește mai departe
Alarmă pentru natura Carpaţilor

Alarma pentru natura Carpatilor

11 decembrie a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite ca „Ziua Internationala a Muntelui”, pentru a marca oportunitatile dar si problemele specifice acestei magnifice forme de relief ce rupe monotonia Terrei si acopera peste un sfert din suprafata continentelor si o treime din tara noastra. Editia din 2014 are ca tema la nivel global „Agricultura…

Citește mai departe

Muntii Rodnei, in atentia cercetatorilor germani

O echipa de cercetatori germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode stiintifice moderne, evolutia vegetatiei de pe fundul lacurilor glaciare din Muntii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialistii urmand sa soseasca in Bistrita-Nasaud pana la jumatatea lunii mai. Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca o echipa de cercetatori…

Citește mai departe

Daca a iubi inseamna a pierde controlul, atunci adoram natura …

„Ca sa descrii si sa iubesti natura, trebuie tu insuti sa fii amantul ei”, cugeta V. Conta, ganditor al sec. al XIX-lea. Oare cati dintre noi,  constientizam aceasta idee? Delta si raurile murdare, zonele montane care pierd in disputa cu „varfurile” absolut ametitoare de pet-uri demonstreaza ca suntem niste amanti jalnici. Insa, tot noi, „oamenii”, suntem…

Citește mai departe