Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Cantitatile uriase de deseuri deversate in rauri de romani, ajunse apoi in lacurile de acumulare ale Hidroelectrica pun in pericol productia de electricitate si siguranta, au spus oficialii companiei. Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala “Apele Romane” pune in pericol siguranta sistemului energetic national, au atras ieri atentia reprezentanti ai companiei Hidroelectrica. Gunoaiele aruncate in…

Citește mai departe
Secretul eficientei: 6 lectii pe care companiile le pot invata de la albine

Rezultatele unui studiu: pesticidele reduc capacitatea de munca la albine lucratoare si forteaza stupii sa flamanzeasca

Albinele expuse chiar si unui impact moderat al pesticidelor colecteaza de doua ori mai putin polen decat de obicei, condamnand tanara generatie la foame, a stabilit un grup de cercetatori din Marea Britanie. Cu toate acestea, reprezentanti ai unor companii chimice se indoiesc de puritatea experimentului. Oamenii de stiinta au descoperit cum neurotoxine continute in…

Citește mai departe

Unul dintre cele mai frumoase rauri din Romania risca sa devina un amestec de noroi si piatra din cauza unei microhidrocentrale

Pe 14 noiembrie WWF-Romania a lansat campania „Raurile de munte: ultima sansa”, solicitand autoritatilor un cadru legislativ care sa protejeze cele mai valoroase rauri naturale si sa planifice constructia de noi microhidrocentrale, tinandu-se cont de criterii sociale si de mediu. Pana acum, petitia de pe www.raurileromaniei.ro a fost semnata de peste 11.000 de persoane. Campania…

Citește mai departe

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis, cea mai mare cultura de acest gen din Romania

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis. Este cea mai mare cultura de acest gen din Romania si necesita conditii speciale si mai multe autorizatii. Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic. “Porumbul…

Citește mai departe
Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie

La Fukushima au fost descoperiti fluturi mutanti, dupa accidentul nuclear din martie 2011

Fluturii din zona centralei nucleare Fukushima si cele doua generatii urmatoare au suferit mutatii din cauza radioactivitatii, au descoperit cercetatorii japonezi, citati de AFP. La aproximativ 12% din micii fluturi albastri din familia Lycaenidae expusi radioactivitatii in stare de larve in timpul catastrofei nucleare din martie 2011 au dezvoltat anomalii, in special aripi mai mici…

Citește mai departe

Parcul Natural Lunca Muresului din Arad

Parcul Natural Lunca Muresului incurajeaza in continuare vizitatorii sa parcurga pe bicicleta traseele din interiorul parcului, cum este cel care leaga Aradul de Pecica. Administatia Parcului Natural Lunca Muresului continua sa aduca minunile naturii mai aproape de cei care stiu sa le pretuiasca. Daca in Grecia antica erau ridicate statui in cinstea zeilor, parcul aradean…

Citește mai departe
Expozitia “Insectele –hrana si medicament”, la Muzeul de Stiintele Naturii

Ar putea deveni insectele hrana viitorului? Experti ONU afirma ca entomofagia e o solutie pentru eliminarea malnutritiei si protectia mediului

Malnutritie, obezitate, gaze cu efect de sera generate de consumul tot mai mare de carne: insectele, gratie calitatilor nutritionale, ar putea reprezenta solutia alimentara a viitorului, relateaza publicatia franceza Rue 89. In tarile occidentale, si in special in Statele Unite, obezitatea tinde sa devina o veritabila problema de sanatate publica. La celalalt capat al planetei,…

Citește mai departe

Larve si musculite pe cutiile de lapte Dorna

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj a amendat cu 10.000 de lei producatorul de lapte Dorna pentru distribuirea unor cantitati de lapte, prin programul „Laptele si cornul”, care aveau larve si musculite pe cutii, o astfel de situatie fiind semnalata la un liceu din Cluj. Seful CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat, miercuri, intr-o…

Citește mai departe

O noua specie de libelule, „Leucorrhinia pectoralis”, a fost descoperita pe teritoriul Republicii Moldova

O noua specie de libelule a fost descoperita pe teritoriul Republicii Moldova. Specialistii Institutului de Zoologie al Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM) au observat pentru prima data pe teritoriul R. Moldova o noua specie de libelule din Ordinul Odonata, familia Libellulidae: „Leucorrhinia pectoralis”, informeaza Info-Prim Neo, citata de Jurnal de Chisinau. „Leucorrhinia pectoralis” prefera…

Citește mai departe

Europa, gata sa accepte alimente provenite din animale clonate

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, nu este de acord cu comercializarea acestor marfuri in Romania.Comisia Europeana a adoptat un set de masuri care va inlesni in viitor comertul cu produse din animale clonate. Ministrii Agriculturii din tarile Uniunii Europene au reanalizat saptamana aceasta, la Luxemburg, posibilitatea vanzarii produselor de carne din animale clonate pe piata comunitara….

Citește mai departe

Testoasa din Pingarati, semn rau pentru sateni

Localnicii din comuna nemteana, care au gasit o broasca testoasa, au vrut sa o „imbuneze” cu salam, paine si gaze, dar batracianul a facut mofturi. O broasca testoasa gasita intr-o zona mlastinoasa din padurile ce inconjoara satul Oantu, din comuna nemteana Pingarati, este principalul subiect de discutie pentru satenii care se-ntrec in fel de fel…

Citește mai departe

Ecosistemul unei paduri de stejari

Maretul stejar cu crengile sale ramnificate creste pana la o inaltime de 40m, traieste pana la 800 ani si ofera adapost unei sumedenii de animale si plante. Una dintre cele mai impresionante privelisti in tinuturile impadurite temperate din nord o reprezinta stejarul comun (sau european) (Quercus robur). Este un arbore foios (caruia ii cad toate…

Citește mai departe

Fauna marina, mai eficient protejata

Pentru a reusi sa stabileasca ce zone marine trebuie protejate si pentru a administra mai bine resursele, oamenii de stiinta vor incerca sa inteleaga mecanismele raspandirii geografice a pestilor si a molustelor cu ajutorul marcatorilor genetici. Pe recifele de corali, cele mai multe animale devin sedentare la varsta adulta, insa larvele lor sunt impastiate in…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor vegetale rezultate din producerea uleiului de palmier

Uleiul de palmier este folosit in industria alimentara, in cea a produselor cosmetice si in productia de etanol. Indonezia si Malaiezia  detin 85% din productia mondiala de astfel de ulei, piata fiind in continua expansiune. Incepand cu anii `60, plantatiile de palmier de ulei s-au dezvoltat si in interiorul padurilor tropicale, in detrimentul acestora. Ca urmare, Indonezia,…

Citește mai departe

Evolutia aciditatii apelor oceanice – un scenariu sumbru peste 100 de ani

Un nou studiu a oamenilor de stiinta despre aciditatea apei oceanelor in viitor, arata ca reducerea valorii ph-ului din apa oceanelor va avea efecte dramatice in urmatorii 100 e ani. Cercetatori din Suedia si Australia au efectuat primele cercetari asupra mediului marin afectat de ph-ul scazut al apei oceanice. In proiectul lor, cercetatorii au testat…

Citește mai departe