Comisar despre cianuri: exista reguli comunitare care trebuie respectate

Folosirea cianurilor in exploatarea diverselor resurse minerale depinde de fiecare stat din Uniunea Europeana, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, aflat in vizita oficiala la Bucuresti. Asta nu inseamna neaparat interdictii, a spus comisarul, dar exista reguli comunitare care trebuie respectate. Utilizarea mult condamnatelor cianuri este decisa de fiecare tara din uniune, spune…

Citește mai departe

Potocnik, despre exploatarile cu cianura: Adevaratii bani si locurile de munca sunt in reciclare

Comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, a declarat, joi, ca deciziile de a face exploatari cu cianuri depind de statele membre UE, dar a insistat asupra concentrarii Romaniei asupra activitatilor de reciclare, aratand ca in reciclare se gasesc adevaratii bani si locurile de munca, potrivit Mediafax. „Este absolut clar ca asemenea decizii (privind exploatarile cu…

Citește mai departe

La Oradea, se desfasoara Consfatuirea regionala pe probleme de poluare cu nitrati

Azi, 6 septembrie, la Oradea, in organizarea Ministerului Mediului si Padurilor a fost deschisa Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Crisuri (din care fac parte judetele Bihor, Arad, Cluj, Salaj, Hunedoara si Satu Mare). Sustin alocutiuni: Filonas Chis – prefectul judetului Salajs Sanda Mercea –…

Citește mai departe

Dioxinele – un pericol real si invizibil pentru sanatatea noastra

Ce sunt dioxinele? Dioxinele sunt un grup de substante complexe, divizate, conform abordarii din legislatia europeana, in 2 clase majore: dibenzo-p-dioxine policlorurate (PCDDs) cu 75 compusi (congeneri), respectiv dibenzofurani policlorurati (PCDFs) cu 135 compusi (congeneri), din care 17 sunt considerati cu risc toxicologic ridicat. Sub denumirea generica de dioxine este inclusa si clasa bifenililor policlorurati…

Citește mai departe
Gazele de ?ist, sub lupa speciali?tilor

Nu au fost elaborate rapoarte privind impactul exploatarii gazelor de sist asupra mediului

Oficialii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sustin ca „nu pot fi precizate zonele” cu rezerve de gaze de sist, in schimb reprezentantii Ministerului Mediului indca patru mari perimetre cu acorduri petroliere de explorare. Legislatia romana in domeniul petrolului, ca de altfel intreaga legislatie europeana in domeniu nu face deosebire intre resursele conventionale si cele neconventionale….

Citește mai departe

Monitorizarea aplicarii legislatiei europene privind deseurile in Romania (studiu)

Romania: de la groapa de gunoi la europubela Cititi studiul integral, in PDF, aici Romania pierde resurse valoroase prin faptul ca trateaza deseurile ca pe gunoaie, nereusind valorificarea acestora. Dimpotriva, acestea sunt aruncate la groapa de gunoi, avand efecte negative asupra mediului. Necunoasterea legislatiei de catre autoritatile locale, lipsa infrastructurii, preocuparea limitata pentru alternativele la…

Citește mai departe
Peste 3.000 ha p?dure de?inute, în jude?ul Suceava, de americani, suedezi ?i austrieci

Ultimele paduri seculare din Europa, mai bine protejate printr-un nou protocol european

Reuniti in aceasta saptamana la Bratislava, reprezentantii guvernelor celor sapte state membre ale Conventiei Carpatice si-au luat angajamentul sa protejeze cele mai valoroase paduri ale Europei, inclusiv cele mai intinse suprafete de paduri seculare si naturale de pe continent, cu exceptia celor din Rusia. WWF saluta aceasta decizie, concretizata in Protocolul referitor la Managementul Forestier…

Citește mai departe

Protejarea habitatelor poate condamna Delta la la saracie?

Sefii administratiei din judetul Tulcea incearca sa boicoteze aplicarea legislatiei europene care vizeaza protectia habitatelor salbatice periclitate din nordul Dobrogei. In ultimii ani, in baza unor studii stiintifice realizate de cercetatori, aproximativ 80 la suta din suprafata judetului Tulcea a fost inclusa in reteaua europeana de situri Natura 2000. Comisia Europeana a notificat recent Guvernul…

Citește mai departe

Instruire privind Protectia Internationala a Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) implementeaza proiectul DANUBEPARKS Danube River Network of Protected Areas – Development and Implementation of Transnational Strategies for the Conservation of the Natural Heritage at the Danube River, Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii. In pachetul de lucru…

Citește mai departe

Borbely: Vom relua evaluarea proiectului de la Rosia Montana in functie de certificatul de urbanism

Analiza tehnica a proiectului minier se va face respectand legile Uniunii Europene, a declarat ministrul Mediului. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, intr-o emisiune la TVR 1, ca procedura de evaluare a proiectului minier de la Rosia Montana se va relua, potrivit prevederilor legale, in momentul in care compania Rosia Montana Gold Corporation va obtine…

Citește mai departe

Tehnologii verzi la targul IFA de la Berlin

Companiile prezente la targul pentru bunuri electronice de larg consum de la Berlin, IFA, au optat in acest an sa arate partea „verde” a lor, pentru a intampina noua legislatie europeana privind conservarea energiei, ce va intra in vigoare in 2010. Incepand din ianuarie, Uniunea Europeana va cere ca toate aparatele electronice lansate sa nu…

Citește mai departe

Reguli mai stricte privind introducerea pe piata a produselor derivate din foca

Parlamentul European a adoptat, in prima lectura, un regulament care interzice introducerea pe piata a produselor derivate din foca. Noile reglementari vizeaza produse prelucrate sau neprelucrate, precum carnea, uleiul, grasimea, organele, pielea sau articole fabricate din piele de foca. Diverse produse farmaceutice continand acizi grasi omega-3 sunt de asemenea vizate de noua legislatie. In fiecare…

Citește mai departe

Pesticidele: statele membre ale UE si Parlamentul european au ajuns la un compromis

Statele membre si deputatii europeni au reusit sa se puna de acord asupra unei viitoare reglementari privind punerea pe piata si utilizarea pesticidelor. O lista de substante autorizate va fi elaborata la scara Uniunii Europene Dupa mai multe luni de dezbateri, deputatii europeni si statele membre au ajuns, in luna decembrie a anului 2008, la…

Citește mai departe

Pesticidele, in atentia Europei

Publicitate Uniunea Europeana vrea sa interzica o serie de pesticide considerate toxice. Eurodeputatii considera totodata ca Europa nu poate fi divizata in trei zone diferite de autorizare a acestora. Prin noua legislatie europeana privind pesticidele, sunt vizate, de asemenea, interzicerea pulverizarii in atmosfera si utilizarii lor langa cursurile de apa, dar si interzicerea sau restrictionarea…

Citește mai departe

Fornetti, cele secretoase

Legislatia romaneasca prevede ca orice produs alimentar trebuie etichetat, astfel incat consumatorul sa afle ce mananca si la ce riscuri se expune. Fornetti nu ne respecta acest drept. Sau, poate, nu sunt alimente. Cine cumpara Fornetti nu are nici o sansa sa afle ce mananca de fapt. Nicaieri nu este afisata compozitia produselor, iar daca…

Citește mai departe