De 40 de ani, un oras cipriot se confrunta cu un urias dezastru ecologic din cauza unei mine de cupru abandonate

Aproximativ 50% din decesurile in zona orasului Lefke din nord-estul Ciprului sunt provocate de boli oncologice, a declarat pentru Agerpres Tamer Dayioglu, presedintele Societatii Ecologiste locale. In ultimii ani numarul diagnosticelor de cancer a crescut, trendul continua sa fie ascendent, a spus Dayioglu. Reprezentantii organizatiei nonguvernamentale recunosc ca nu sunt statistici oficiale care sa confirme…

Citește mai departe

Liderii Romaniei se “bat” pe proiectul Rosia Montana, dar uita de “mina de aur” a banilor europeni!

O dezbatere furtunoasa a pornit in ultimele zile in Romania, dupa ce presedintele Traian Basescu s-a declarat un sustinator al proiectului minier Rosia Montana. Dar liderii nostri par sa cheltuiasca mult mai putin timp si sa consume mult mai putina energie pentru a intra in posesia unui alt aur, aflat in „mina” de la Bruxelles….

Citește mai departe

Fiecarui clujean ar trebui sa ii revina minimum 26 de metri patrati de spatiu verde pana la finele lui 2013

Fiecarui clujean ar trebui sa ii revina minimum 26 de metri patrati de spatiu verde pana la finele lui 2013. Reprezentantii municipalitatii sustin ca acum fiecarui clujean ii revin 20,29 de metri patrati de spatiu verde. Arhitectul Adrian Borda, membru in grupul de lucru al Planului Urbanistic General (PUG), cosidera ca spatiile verzi private nu…

Citește mai departe

6% din agricultura Romaniei este bio

6% din intreaga noastra agricultura este de acest tip Pe site-ul bursa.ro, a fost postat si materialul intitulat “Suntem o tara exportatoare de produse bio”, intocmit pe baza declaratiilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara. Redam din acest material cele mai importante pasaje privind tema abordata. Cea mai mare parte a productiei bio merge la export “Romania…

Citește mai departe

Agentia Domeniilor Statului ar putea prelua si fondul forestier

Scapata de la desfiintare, Agentia Domeniilor Statului, specializata in gestionarea si valorificarea patrimoniului agricol al statului, se restructureaza intr-o structura noua, puternica, ce ar putea prelua in administrare si fondul forestier al statului. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vrea sa lanseze ADS pe piata funciara si sa o includa in PNDR * In judetul Sibiu, ADS…

Citește mai departe

Desant in bucataria otomana

Datorita stilului lor de viata din perioada nomada, in Asia Centrala, la inceputul mileniului al II-lea, turcilor le era imposibil sa cultive legume si cereale ori sa planteze livezi. In timpul putin pe care il petreceau „pe loc” preferau sa cultive cateva legume care aveau o perioada de maturizare rapida, intre acestea numarandu-se si doua-trei…

Citește mai departe

Despaduririle

Despadurirea reprezinta totalitatea actiunilor prin care padurile sunt inlaturate complet de pe anumite suprafete atat din cauze naturale cat mai ales din cauze antropice. Principala cauza a despaduririlor o constituie expansiunea agricola. Nu trebuie omisa nici expansiune urbana. Functiile padurii in echilibrul mediului inconjurator : – pastreaza si amelioreaza calitatea mediului; – are rol de…

Citește mai departe

Desertul romanesc creste cu pepene

Schimbarile climatice, defrisarile abuzive si metodele gresite de exploatare a culturilor accelereaza fenomenul desertificarii. Temperatura aerului a depas it frecvent in aceasta vara 32 de grade C – adica valoarea biologica de rezistenta a plantelor prasitoare cum sunt porumbul si floareasoarelui). Cele mai afectate sunt culturile din sudul Campiei Romane si din Campia de Vest,…

Citește mai departe

Cum au disparut livezile Muresului

Cunoscuta candva drept patria marului si a prunului, zona Muresului mai are doar jumatate din suprafetele cu livezi din anul 1989. Pomii fructiferi de pe terenurile retrocedate au fost taiati de proprietari, iar cei ramasi in ferme s-au imbolnavit sau au imbatranit pur si simplu.

Citește mai departe

Romanii nu gusta eco

Lapte de soia, tofu si pate, sortimente variate de paine, paste, napolitane, fulgi de cereale, ceaiuri, suc de mere, conserve din fructe, branzeturi, cascavaluri, unt, uleiuri, vin. Gama de alimente ecologice produse in Romania se diversifica de la un an la altul, iar majoritatea acestora ia drumul pietelor externe.

Citește mai departe