Biosfera microbiana oceanica, extrem de bogata

Genetica a dezvaluit existenta unei biosfere oceanice de o imensitate si o diversitate nebanuite, care va facilita intelegerea rolului cheie pe care aceste microorganisme il joaca in ecosistemul terestru, potrivit unui studiu prezent in proiectul international „Census of Marine Life”. „Numarul total de specii microbiene marine, inclusiv bacterii si archaea (microorganisme unicelulare fara nucleu), este…

Citește mai departe

    Pardoselile igienice, o noua descoperire

    In ciuda recesiunii economice, producatorii de pardoseli profesionale pentru industria alimentara din Marea Britanie promit ca solutiile inovatoare gasite de ei reduc substantial costurile de intretinere si de exploatare. Un purtator de cuvant FoodProductionDaily.com afirma ca, indiferent daca sunt instalate intr-o unitate renovata sau nou construita, pardoselile Flowfast ajuta la reducerea costurilor prin reducerea timpilor…

    Citește mai departe

    Probioticele sau ce se ascunde sub eticheta de pe ambalaj

    Cand cumparati mancare pe a carei eticheta scrie probiotice, primiti beneficii pentru sanatatea vostra sau este vorba, doar, de publicitate exagerata? Probabil cate putin din fiecare. Probioticele sunt microorganisme vii, ce refac balanta bacteriana intestinala si cresc rezistenta la  germenii patogeni. Ingerate in cantitati suficiente, pot imbunatati digestia si reduce durata gripelor si racelilor. Dar,…

    Citește mai departe

    Otrava de izvor

    Apa de izvor este un pericol pentru sanatatea oamenilor, este concluzia la care a ajuns Directia de Sanatate Publica Dolj, dupa ce a analizat apa din cele 14 fantani publice din Craiova. Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj trage un semnal de alarma privind calitatea apei din fantanile publice. Potrivit ultimelor analize efectuate de laboratorul…

    Citește mai departe

    Riscurile pe care le implica alimentele modificate genetic

    Tehnologia care furnizeaza noi proprietati organismului transferand gene de la un organism la altul sau care interfereaza cu structura sa genetica se numeste tehnologia genei. Prin aceasta tehnologie structura genetica a alimentelor este schimbata motiv pentru care aceste alimente se numesc alimente modificate genetic. Siguranta acestor alimente ramane un subiect deschis de discutie. Printre riscurile…

    Citește mai departe

    Ecosistemul unei paduri de stejari

    Maretul stejar cu crengile sale ramnificate creste pana la o inaltime de 40m, traieste pana la 800 ani si ofera adapost unei sumedenii de animale si plante. Una dintre cele mai impresionante privelisti in tinuturile impadurite temperate din nord o reprezinta stejarul comun (sau european) (Quercus robur). Este un arbore foios (caruia ii cad toate…

    Citește mai departe

    Studii privind tratarea levigatului de la gropile de gunoi ecologice

    LUCRARILE CE STAU LA BAZA REALIZARII UNEI GROPI ECOLOGICE Lucrarile care se au in vederea realizarii unui depozit de deseuri sunt urmatoarele: – lucrari terasamente ; – lucrari de etansare ; -controlul de calitate al materialelor de etansare (geocompozitului, geomembranei, geotextilului de protectie) ; – realizarea sistemului de drenare a levigatului ; – realizarea sistemului…

    Citește mai departe

    Resturile vegetale – o sursa sigura de bioenergie si materie organica pentru mentinerea si sporirea fertilitatii solului

    Dupa incheierea campania de recoltare a culturilor paioase si a altor culturi agricole, institutiile responsabile de agricultura, dar si ecologice, ar trebui sa aplice masuri adecvate, in primul rand, cu cei ce practica arderea resturilor vegetale (care anul 2008 au fost foarte multe), ca metoda de igiena solului. Or, aceasta metoda nu are sustinere stiintifica….

    Citește mai departe

    „Plamanul planetei” respira greu

    Padurile tropicale, prin cantitatea de oxigen eliberata in atmosfera, dar si prin consumul de dioxid de carbon folosit pentru fotosinteza, ajuta la diminuarea efectului de sera. Numite si „plamanul planetei”, ele acopera mai putin de 6% din suprafata Terrei, insa produc 40% din oxigenul din atmosfera. In ultimele decenii, tot mai multe paduri din regiunile…

    Citește mai departe

    Teorii despre poluare

    Termenul de poluare provine din latinescul „polluo-ere” (= a murdari, a degrada) si desemneaza o actiune prin care omul isi degradeaza, „isi murdareste” propriul sau mediu de existenta.Aceasta actiune nu este caracteristica doar omului intrat intr-o perioada de dezvoltare accelerata, ci este si o lege naturala generala, conform careia orice fiinta vie produce deseuri care,…

    Citește mai departe

    Metan de pe Marte

    NASA a anuntat la inceputul anului ca emisiile de gaz de pe Marte sunt un amestec de vapori de apa si metan.Aceasta descoperire este importanta si poate fi dovada existentei vietii pe Planeta Rosie. Metanul este produs de microorganisme numite metanogeni. Acestia sunt niste microbi care produc metanul ca reziduu al proceselor vitale.Totusi, acesti microbi…

    Citește mai departe

    Antibioticele din lactate

                  Antibioticele sunt medicamente care inhiba dezvoltarea anumitor microorganisme si sunt foarte folosite in medicina veterinara, zootehnie si industria alimentara (exista aproximativ 2500 de preparate, care reprezinta 35% din totalul medicamentelor). In zootehnie, de exemplu, prin anii ’60-’70 erau utlizate fara nici un control stiintific, abia dupa 1970 administrarea acestora fiind restransa.                Folosite in…

    Citește mai departe

    Tehnologii – Alimente din laborator

    Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

    Citește mai departe

    Tehnologie – Presiuni inalte, alimente sanatoase

    Consumatorii doresc alimente fara microorganisme care ii pot imbolnavi, vor alimente cu termen de valabilitate mult mai mare, dar in acelasi timp vor aceeasi „prospetime” organoleptica ca a materiilor prime si doresc ca aceste caracteristici sa fie obtinute fara aportul conservantilor, antioxidantilor si a altor aditivi implicati in industrializarea alimentelor, adica sa fie cit mai „naturali”.

    Citește mai departe

    Calitatea bio

    Agricultura eco da alimente mai hranitoare si mai sigure decit cele obtinute conventional, chimizat. Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume. Dupa patru ani de cercetari, oamenii de stiinta implicati in proiectul finantat de Uniunea Europeana QLIF – Quality Low…

    Citește mai departe

    Energie, agrocarburanti

    Numeroase indoieli planeaza inca asupra interesului pentru biocarburantii actuali; toata lumea pare in schimb sa fie de acord in privinta cercetarilor asupra biocarburantilor de a doua generatie. Acestea din urma pot fi definite ca fiind cele care utilizeaza fie biomasa lignocelulozica, fie cea a plantelor in intregime ca materie prima in loc de utilizarea doar…

    Citește mai departe