Romania primeste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate

Alocarea financiara destinata conservarii biodiversitatii prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decat in exercitiul financiar 2007-2013, potrivit organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizeaza ca noul program aprobat de Comisia Europeana /CE/ contine recomandarile WWF…

Citește mai departe

Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

Modul inedit in care este monitorizata calitate apei in Singapore.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Nationala din Singapore a dezvoltat roboti care seamana cu lebedele. Scopul acestora este monitorizarea calitatii apei. Robotii-lebada sunt produsi in cadrul programului NUSwan (New Smart Water Assessment Network). Fiecare unitate dispune de o baterie, motorase electrice, cate doua elice si o serie de senzori pentru monitorizarea calitatii apei,…

Citește mai departe

Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015

Dupa ce senatorul de Alba, Alexandru Peres a cerut, in luna februarie, explicatii oficiale din partea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, pe tema „tacerii” ministerului privind protestele impotriva Kronospan, in martie acesta a primit un raspuns oficial. Peres a reclamat modul defectuos de comunicare si implicare a autoritatilor statului cu atributii in domeniul protectiei mediului si…

Citește mai departe

La Chisinau a inceput o conferinta internationala cu privire la starea raului Nistru

La Chisinau a inceput o conferinta internationala cu privire la starea raului Nistru, anunta misiunea OSCE din Moldova. Participa peste 130 de savanti, experti si acivisti ai ONG-urilor de mediu din Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Romania si Estonia, care discuta subiecte ce tin de apa si sanatate, masuri de prevenire a inundatiilor, monitorizarea calitatii apei…

Citește mai departe
Statiile care monitorizeaza calitatea aerului din Baia Mare lasate fara bani de intretinere

Statiile care monitorizeaza calitatea aerului din Baia Mare lasate fara bani de intretinere

Sistemele automate pentru monitorizarea aerului din Baia Mare, care au costat autoritatile o groaza de bani, risca sa se defecteze. Conform oficialilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures, sunt intampinate mari dificultati in privinta intretinerii acestor statii, fiindca nu exista resurse financiare disponibile pentru lucrari. In Baia Mare exista cinci statii care fac parte din…

Citește mai departe
Statiile care monitorizeaza calitatea aerului din Baia Mare lasate fara bani de intretinere

Pasi spre atingerea standardelor Europene a calitatii aerului discutate de catre sapte tari in Chisinau

In data de 26 februarie, 2013, reprezentantii celor sapte tari participante la proiectul UE, Guvernarea Calitatii Aerului in tarile din Europa de Est, se vor intruni la Chisinau pentru a treia reuniune a Comitetului de Coordonare. La intrunirea ce va fi prezidata de reprezentantii Uniunii Europene vor participa treizeci si cinci de oficiali din cadrul…

Citește mai departe

Autoritatile competente din judetul Olt si regiunea bulgara Pleven incearca sa se fereasca pe viitor de eventuale poluari

La Slatina a fost lansat, marti – 20 noiembrie, un amplu proiect pentru protectia mediului in judetul Olt si in zona limitrofa din Bulgaria. Mai exact, este vorba despre monitorizarea calitatii factorilor de mediu in zona transfrontaliera Olt-Belene care vizeaza, in principal, prevenirea comuna a poluarilor naturale sau tehnologice. Proiectul este finantat din fonduri europene….

Citește mai departe

La Tarna Mare se va amenja o tabara ecologica pentru elevi

Proiectul a fost discutat la sedinta Colegiului Prefectural Colectarea selectiva a deseurilor poate conduce la utilizarea judicioasa a celulelor de stocare de la Doba Vineri, 28 septembrie, ultima zi lucratoare a lunii, s-a desfasurat intalnirea periodica a Colegiului Prefectural. Convocata de prefectul Eugeniu Avram, intalnirea a avut loc la “Casa Verde”. S-a discutat despre amenajarea…

Citește mai departe
Depășiri substanţiale și frecvente ale limitelor ue și oms, cu consecinţe inacceptabile pentru sănătatea populaţiei

Calitatea aerului in Bucuresti – Aerul din Bucuresti este daunator sanatatii oamenilor

  Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor UE si OMS, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei Studiul Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii dat publicitatii anul trecut de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atentia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitala. Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale…

Citește mai departe

Semnal de alarma: Ambrosia invadeaza judetul Satu Mare

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare lanseaza un nou semnal de alarma pentru sanatatea satmarenilor. Unul dintre factorii de mediu – aerul – este periclitat prin prezenta polenului speciei invazive “iarba parloagelor – Ambrosia artemisiifolia”, a carui areal de raspandire in judetul Satu Mare este tot mai mare. Conform aceleiasi surse, planta este foarte…

Citește mai departe

Pesti roboti creati pentru a imbunatati monitorizarea poluarii din apele marilor si oceanelor

Pestele robot a fost proiectat de oamenii de stiinta europeni pentru a imbunatati monitorizarea poluarii din apele marilor si oceanelor. Acesta a fost testat mai intai in laborator, iar mai apoi in apele marii din Golful Gijon, marti. Dezvoltatorii acestui proiect spera ca noua tehnologie, care reduce timpul de descoperire a poluantului de la saptamani…

Citește mai departe

2.3 miliarde de lei pentru programele din 2012 ale Administratiei Fondului pentru Mediu

La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern privind Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2012 al Fondului pentru mediu, al Administratiei Fondului pentru mediu, precum si a Listei proiectelor si programelor pentru protectia mediului finantate din Fondul pentru mediu in anul 2012. Cele 15 programe derulate prin Administratia…

Citește mai departe

Zeci de milioane de lei, pentru monitorizarea calitatii aerului

Ploiestiul ar avea nevoie de un laborator mobil de masurare a noxelor si a pulberilor De teama sanctiunilor care ar putea veni din partea institutiilor europene ce monitorizeaza calitatea aerului, pe diferiti parametri, guvernantii pregatesc cheltuirea unor sume colosale pentru imbunatatirea retelelor de instalatii care urmaresc nivelul noxelor emanate in atmosfera. Astfel, se propune alocarea…

Citește mai departe

Preocuparea ministerului mediului legata de calitatea aerului in Galati

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a primit raspuns la interpelarea adresata ministrului Mediului si padurilor privind preocuparea ministerului de resort legata de calitatea aerului in Galati. In anii anteriori Galatiul facea parte dintre orasele cu grad de poluare ridicat, fapt ce se datora in mare parte noxelor rezultate din activitatea combinatului siderurgic. De la inchiderea…

Citește mai departe

Flora si fauna, in inventar

ARAD. Administratia Nationala „Apele Romane” are ca activitate curenta monitorizarea calitatii apelor si starii ecologice a sistemelor acvatice, activitate realizata prin inventarierea florei si faunei acvatice concomitent cu analiza fizico-chimica a apei. Administratia Bazinala de Apa Mures efectueaza anual inventarierea faunei piscicole din corpurile de apa monitorizate. Materialele utilizate in prelevarea de probe biologice din…

Citește mai departe

Apa Dunarii se incadreaza in valori normale de calitate

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a intensificat monitorizarea calitatii apei fluviului Dunarea in urma scufundarii barjei cu fosfati, duminica, in apropiere de Harsova. Au fost prelevate probe de apa din 7 sectiuni, aval de locul producerii accidentului, si au fost analizate 10 elemente fizico-chimice: temperatura, PH, conductivitate, oxigen dizolvat, saturatie de oxigen, fosfati, fosfor total,…

Citește mai departe
Centrul pentru Resurse Juridice ?i Funda?ia Cultural? Ro?ia Montan?: RMGC dezinvormeaza

Scenariu de evolutie economica: Rosia Montana in 2030

Fundatia episcopul Grigorie Leu – Miscare Pentru Progresul Satului Romanesc Stimate Domnule Primar, EUGEN FURDUI Am avut prilejul sa va cunosc cu doua luni in urma, ocazie cu care am promis sa va trimit o scurta lucrare privitoare la perspective probabile de evolutie ale localitatii Rosia Montana. In materialul anexat am incercat sa schitam, dupa…

Citește mai departe

Romania, vulnerabila la poluarea cu nitrati

Mai mult de jumatate din suprafata Romaniei este vulnerabila sau potential vulnerabila la poluarea cu nitrati, potrivit Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR). Cele mai recente monitorizari ale institutiei arata insa ca 90% din probele luate contin nitrati sub limita maxima admisa. Romania trebuie sa implementeze si sa respecte Directiva europeana privind protectia apelor impotriva poluarii…

Citește mai departe

Portalul Eye on Earth, proiect al Agentiei Europene de Mediu

Agentia Europeana de Mediu a lansat recent portalul Eye on Earth http://eoe.eea.europa.eu.  Eye on Earth isi propune monitorizarea calitatii apei de scaldat la nivel european, expunand utilizatorilor informatii referitoare la peste 22.000 de plaje. Pe langa informatiile deja acumulate la nivel oficial, utilizatorii acestui portal sunt invitati sa isi aduca propria contributie, prin sistemul de…

Citește mai departe

Sonae Sierra a fost premiata de Comisia Europeana

Sonae Sierra a fost premiata in cadrul ceremoniei Sustainable Energy Europe Awards (SEE) la categoria Transformarea Pietii Conceptul „Green Centre”- factor cheie in dezvoltarea si administrarea centrelor comerciale Andris Piebalgs, Comisar European pentru Energie, a fost prezent la ceremonie Sonae Sierra a fost distinsa in cadrul premiilor Sustainable Energy Europe Awards (SEE), o initiativa a…

Citește mai departe

Suntem zero la spatii verzi!

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova a pus in practica, timp de doi ani, proiectul de twinning intitulat „Implementarea si aplicarea acquis-ului de mediu, cu accent de IPPC”, mai exact prevenirea si controlul integrat al poluarii. Rezultatele planului au fost prezentate ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Citește mai departe