Cele mai poluate judete din Romania

In 27 de judete si in Municipiul Bucuresti sunt depasiri constante ale plafonului maxim de poluare cu pulberi in suspensie, conform masuratorilor oficiale efectuate anul trecut si date luni publicitatii, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Pulberile in suspensie, generic numite „praf”, sunt unul dintre cei 10 indicatori prin care se determina, oficial, gradul de…

Citește mai departe
Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Peste 50.000 de romani mor anual din cauza cancerului, potrivit Raportului de Sanatate privind Incidenta Cancerului in Romania, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. sansele lor de supravietuire ar putea creste daca schema terapeutica adoptata ar corespunde unui plan de terapie personalizata, care tinteste profilul molecular si clinic al fiecarui pacient in parte. “Exista evidente…

Citește mai departe
Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Cand este eficient tratamentul antitumoral in cancer?

Prima conditie a unui tratament tintit de succes este sa cunosti tinta medicamentului, adica mutatia genetica descoperita la nivel celular. Aceasta este premisa de la care pleaca, in prezent, cercetatorii din domeniul oncologiei pentru a creste rata de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer si calitatea vietii acestora. “Un element al schimbarii perspectivei de tratament…

Citește mai departe
Slatina, „bombardat?” de radia?ii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM

Slatina, „bombardata” de radiatii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM

Populatia Slatinei este supusa, de peste un deceniu, radiatiilor electromagnetice emise de antenele GSM amplasate pe multe dintre blocurile-turn ale orasului. In ciuda faptului ca, oficial, efectele nocive asupra sanatatii umane produse de acest tip de radiatii nu sunt recunoscute de autoritati, in lume exista din ce in ce mai multe cazuri in care oamenii…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Greenpeace condamna decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic in situri Natura 2000

Greenpeace condamna decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic in situri Natura 2000. Saptamana trecuta, Parlamentul a adoptat o modificare legislativa care ar permite cultivarea organismelor modificate genetic in siturile Natura2000, care acopera in prezent 22,68% din suprafata terestra a tarii. „Este inadmisibil faptul ca politicienii romani au votat acest proiect de lege…

Citește mai departe

Inteligenta oamenilor este in scadere

Dorinta oamenilor contemporani e a deveni mai inteligenti este mai putin intensa decat cea a stramosilor lor preistorici. O consecinta a acestui fapt o reprezinta o scadere continua a coeficientului mediu de inteligenta al fiintelor umane ce populeaza in prezent Terra. Solutie “tehnologica”. Biologul Gerard Crabtree, de la Universitatea Stanford, California, este de parere ca oamenii trebuie sa gaseasca o o…

Citește mai departe
Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei

Aspirina ar putea prelungi viata in anumite cazuri de cancer colorectal

Cercetatorii americani au identificat o mutatie genetica ce prelungeste considerabil viata pacientilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirina, potrivit unui studiu publicat miercuri, in New England Journal of Medicine (NEJM), informeaza AFP. La persoanele la care tumorile nu prezinta aceasta mutatie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenta, sustin autorii…

Citește mai departe

Sfecla rosie, arma secreta in lupta impotriva cancerului

Sfecla rosie este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, vindeca anemia, curata sangele, previne si combate leucemia, dar si alte tipuri de cancer, scade tensiunea arteriala, este un adevarat energizant natural si detoxifica ficatul. Iata doar cateva dintre efectele miraculoase ale uneia dintre cele mai banale legume: sfecla rosie. Practic, atunci cand vorbim de…

Citește mai departe

Zece moduri de a reduce riscul de cancer

Cercetarile recente au demonstrat ca anumite comportamente, considerate sanatoase, pot preveni circa jumatate din totalul deceselor provocate de cancer, potrivit Societatii Americane de Cancer. Iata zece schimbari ale stilului de viata, recomandate de un cercetator in domeniul prevenirii cancerului de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Seattle, dr. Anne McTiernan: 1. Nu fuma si…

Citește mai departe

Materialul genetic afectat favorizeaza impatranirea cerebrala

Cercetatorii francezi au identificat fenomenul care sta la baza pierderilor de memorie la persoanele in varsta si, implicit, unul dintre simptomele Alzheimer-ului. Este stiut faptul ca volumul hipocampului scade la persoanele in varsta, acest lucru generand tulburari de memorie, insa au fost descoperite mutatii genetice la nivelul genomului care determina aceasta reducere de volum. Specialistii…

Citește mai departe

Un nou studiu stabileste o corelare foarte clara intre frecventa cazurilor acute de leucemie la copii si proximitatea fata de centralele nucleare

Jurnalul International de Cancer a publicat in numarul din ianuarie 2012 al revistei sale un nou studiu realizat in Franta, care stabileste o corelare foarte clara intre frecventa cazurilor acute de leucemie la copii si proximitatea fata de centralele nucleare. Acest studiu vine sa confirme un studiu realizat in 2008 in Germania, de Registrul de…

Citește mai departe

Viermii de matase modificati genetic fac posibil ca Omul-Paianjen sa devina realitate

Cercetatorii americani au creat viermi de matase modificati genetic astfel incat sa produca o matase mult mai rezistenta. Inspirati de popularul erou de benzi desenate si film, care urmareste „baietii rai” catarandu-se pe zgarie-norii din oras, cercetatorii au incercat sa obtina un fir la fel de rezistent ca cel al paianjenului. Oamenii de stiinta de…

Citește mai departe
Un calmant utilizat la nivel global cre?te semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord

Intra in vigoare noua directiva a UE privind medicamentele pe baza de plante. Vezi care va fi regimul vitaminelor, ceaiurilor sau terapiilor alternative

Incepand de azi, cetatenii UE pot fi siguri ca medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE sunt sigure si eficace. Expirarea perioadei de tranzitie de 7 ani specificata in directiva din 2004 privind medicamentele pe baza de plante (2004/24/CE) inseamna ca doar medicamentele care au fost inregistrate sau autorizate pot…

Citește mai departe

Poluarea cu antibiotice

Personalitati ale sferei stiintifice americane atesta cu argumente solide ca poluarea cu antibiotice se manifesta pe toata suprafata continentului american. De altfel, revista Discover considera ca antibioticele raspandite in mediu creeaza microbi din ce in ce mai rezistenti, astfel acesti „supergemeni” ajung sa ucida tot mai multi americani decat SIDA. Aceasta stare de fapt este…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Vanata modificata genetic pentru culturile din India

Autoritatile indiene vor decide azi daca permit plantarea primelor legume transgenice. Sustinatorii consumului de organisme modificate genetic spun ca acestea vor salva lumea de criza hranei, in timp ce ecologistii sustin ca sunt toxice pentru populatie. Vanata modificata genetic ar putea fi prima leguma transgenica plantata pe teritoriul Indiei, informeaza publicatia britanica „The Times”. Aceasta…

Citește mai departe

Ce pericole il pandesc pe omul modern

Traieste mai mult decat stramosul lui. Dar, spre deosebire de el, omul modern este mai fragil din punct de vedere fizic, puterea lui constand mai ales in capacitatile intelectuale. Progresul tehnic, care ne-a facut viata mai comoda, este si principalul dusman al sanatatii. Dar nu este singurul. La o prima vedere, principala diferenta dintre reprezentarile…

Citește mai departe

Veverita cu dinte-sabie

O americanca a gasit o veverita bizara, care sufera probabil de o mutatie genetica. Firvaul animal cu coada lunga si stufoasa are si un dinte lung si incovoiat, ca o sabie. Femeii i s-a facut mila de creatura si a luat-o in grija ei. O aprovizioneaza cu alune si cu paine uscata, preferata veveritei, iar…

Citește mai departe

Harta genetica a obezitatii

Cercetatorii francezi au identificat trei noi gene asociate cu suprapon-deralitatea in randul populatiei europene si au alcatuit prima harta genetica a obezitatii severe, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics. Tehnica manipularii ADN-ului permite vizualizarea rapida a diferentelor inregistrate la nivelul genelor, in cadrul unui genom complet. Echipa cercetatorilor francezi, condusi de Philippe Froguel…

Citește mai departe

Monstrul din Montauk

Cadavrul unui animal necunoscut, descoperit pe o plaja din Long Island, a declansat o adevarata isterie in presa americana O intreaga telenovela s-a declansat in East Hampton, New York, dupa ce un agent imobiliar local, Eric Olsen, a gasit pe plaja cadavrul unui animal necunoscut. Uimit de descoperirea sa, acesta l-a luat si l-a depozitat…

Citește mai departe

Animalele Apocalipsei apar in toata lumea

Porcul cu cinci picioare si vitica cu doua ugere sunt semne clare ca sfarsitul lumii se apropie, cred prezicatorii. Cresterea numarului de animale cu diformitati extrem de bizare a devenit, pentru prezicatorii de catastrofe, un semn clar al apropierii iminente a sfarsitul lumii. Cel mai recent caz a fost inregistrat, la inceputul lunii august, in…

Citește mai departe

Cui servesc alimentele iradiate ?

Fotografie Copyright CRIIRAD Reducerea treptata a productiei agricole de proximitate din tarile UE, a dus la utilizarea iradierii alimentelor pentru conservarea lor pe termen lung. Cercetator de renume international, fizicianul Roland Desbordes, presedintele Comitetului de cercetare independenta a iradiatiilor (CRIIRAD), explica efectele acestei metode putin controlate de instantele europene, pentru sanatatea consumatorilor. Incertitudine stiintifica ”…

Citește mai departe