Uluitor: Combustibil realizat cu ajutorul energiei solare

Cercetatorii americani au descoperit o metoda prin care pot transforma energia solara in combustibil lichid. Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au descris procesul in jurnalul stiintific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza Time. Pana acum, energia solara era transformata in hidrogen prin intermediul celulelor fotovoltaice, insa acest gaz nu s-a…

Citește mai departe

Oamenii de stiinta au descoperit o „pata” de zece milioane de galoane de petrol pe fundul oceanului, in zona Golfului Mexic

Oamenii de stiinta au raportat deja ceea ce ai eu numit un inel de 1235 de kilometri patrati pe fundul oceanului din zona Golfului Mexic, ramase la nivelul apei in urma catastrofei din 2010, potrivit „Business Insider”. 20 aprilie 2010. La o adancime de 1.500 de metri in Golful Mexic, la circa 80 kilometri de…

Citește mai departe
Schimbările climatice s-au aflat la originea misteriosului declin al populației din Insula Paștelui

Schimbarile climatice s-au aflat la originea misteriosului declin al populatiei din Insula Pastelui

Argumentul de ordin istoric invocat pentru a explica declinul populatiei de polinezieni din Insula Pastelui ar putea fi invalidat, conform unei noi cercetari publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, care sustine ca la originea misteriosului fenomen s-ar fi putut afla schimbarile climatice regionale, scrie techtimes.com. Multi oameni de stiinta au sustinut ca…

Citește mai departe

In mod inedit, bombele nucleare folosite acum cateva decenii ar putea salva elefantii de la disparitie!

Anchetatorii care investigheaza cazurile de braconaj spera sa opreasca uciderea ilegala a elefantilor cu ajutorul unui instrument nou de analiza a fildesului ce foloseste reziduurile nucleare pentru a stabili varsta acestuia. Zeci de mii de elefanti sunt vanati anual pentru fildesul lor. Se estimeaza ca mai traiesc cel mult 470.000 de elefanti africani, fiind o…

Citește mai departe

Medicamentele din alge, remediu impotriva cancerului

Alga microscopica Chlamydomonas reinhardtii, utilizata in mod traditional in productia de biocarburanti, permite obtinerea la costuri mai mici a unor proteine complexe, folosite in tratamentul contra anumitor tipuri de cancer. Biologii de la Universitatea California din San Diego au reusit sa produca proteine complexe, folosite pentru a trata anumite tipuri de cancer, obtinute din alge…

Citește mai departe

Descoperirea care deschide fereastra spre alte lumi. „Vom intelege formele de viata de pe alte planete”

Acest lac, denumit Vida, prezinta concentratii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot si oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo traiesc la o adancime de 20 de metri sub gheata, intr-o apa a carei salinitate depaseste 20% si a carei temperatura atinge -13 grade Celsius. „Descoperirea acestui ecosistem ne ofera indicii despre…

Citește mai departe

Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului

„Lucrarile de exploatare prin fracturare la o instalatie de foraj in Sisturile Barnett, timp de 3 luni au acelasi impact ca cele ale unui oras cu 4.000 de locuitori in ce priveste consumul de apa, generarea de deseuri solide, emisiile atmosferice si traficul.” (David Bumett, Director al Institutului de Cercetare „Global Petroleum”] Constatari principale referitoare la…

Citește mai departe

Poluarea a oprit incalzirea globala

Fumul produs de orasele asiatice aflate in plina dezvoltare a oprit temporar incalzirea globala din cauza efectului de racire produs de sulf. Conform unui nou studiu citat de Reuters, in perioada 1998-2008, cand emisiile de dioxid de carbon au crescut cu o treime, temperaturile nu au crescut. Cercetatorii de la universitatile Boston si Harvard, cat…

Citește mai departe

Oamenii au provocat disparitia testoasei gigantice

Printre cauzele disparitiei megafaunei se numara oamenii, schimbarile climatice si cataclismele. Oamenii au dus testoasa gigantica spre disparitie acum aproape 3.000 de ani,potrivit unui studiu. Este unul dintre cazurile care arata in mod clar ca oamenii au jucat un rol important in extinctia animalelor gigantice, cunoscute drept „megafauna”. O echipa de cercetare australiana a descoperit…

Citește mai departe

Kilimanjaro ramane fara gheata

Gheata de pe cel mai inalt munte din Africa, Kilimanjaro, ar putea disparea in 13-24 ani, dupa cum a aratat echipa de cercetatori condusa de Lonnie Thompson, intr-un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). „Exista sanse foarte mari ca toata gheata sa dispara intr-un deceniu sau doua, daca actualele conditii…

Citește mai departe