„Bursa Lemnului, solutia pentru reglementarea vanzarilor de catre Stat”

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a salutat, intr-un comunicat de presa, concluziile investigatiei Consiliului Concurentei privind piata lemnului, prin care se solicita reglementarea conditiilor de vanzare a masei lemnoase de catre stat, care are loc in prezent „intr-un cadru discretionar, de natura a genera suspiciuni”. BRM, actor abilitat prin Lege sa administreze pietele de marfuri…

Citește mai departe
Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic - critica decizia lui Iohannis

Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic – critica decizia lui Iohannis

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a transmite Parlamentului, spre reexaminare, Codul Silvic va intarzia nejustificat punerea in aplicare a unei legislatii menite sa apere micii proprietari de padure si sa combata taierile ilegale, a declarat marti ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu. „Desigur, este dreptul constitutional al domnului presedinte Klaus Iohannis de a transmite,…

Citește mai departe

Din acest an, romanii pot sa isi schimbe furnizorul de energie electrica

Romanii pot opta, din acest an, pentru un alt furnizor de energie electrica. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrica, un consumator casnic si-ar putea reduce factura la curent electric. Practic insa, lucrurile nu stau chiar asa. In prezent, furnizarea de energie electrica pentru persoanele fizice este facuta, in Romania, in general, de ENEL, Electrica,…

Citește mai departe

Gavrilescu, dupa modificarea Codului Silvic: Voi infiinta Consiliul National pentru Silvicultura

Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu anunta, miercuri, dupa adoptarea noului Cod Silvic in Parlament, ca va infiinta Consiliul National pentru Silvicultura, ca organizatie profesionala fara personalitate juridica, care va avea un rol major in elaborarea normelor de aplicare a codului. „Dupa sase ani, in care, din pacate, am putut constata, cu totii, problemele generate de ambiguitatile…

Citește mai departe

Intri in padure doar cu acordul padurarului

Camera Deputatilor a adoptat ieri noul Codului Silvic initiat de mai multi parlamentari PSD, reprezentantii PNL criticand prevederile acestui proiect. Potrivit actului normativ, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in…

Citește mai departe

Ministerul Mediului a descoperit nereguli la ABA Olt in privinta autorizarii microhidrocentralelor Hidro Este

In cursul anului 2013, Ministerul Mediului a efectuat un control la Administratia Bazinala de Apa Olt, verificarile vizand modul de cum a fost condusa institutia de fostii directori Dorin Dobrisan, Laszlo Barabas si Ion Stoenescu. Conform situatiei prezentate de serviciul Achizitii si de catre Compartimentul Inspectia Teritoriala a Apelor, in bazinul hidrografic Olt au fost…

Citește mai departe

Alburnus Maior cere presedintelui sa isi clarifice punctul de vedere privind proiectul Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa isi clarifice „neintarziat” punctul de vedere privind proiectul minier de la Rosia Montana, avertizandu-l pe seful statului ca „lupta anti-coruptie (…) nu va putea fi castigata punand sub tacere afacerea Rosia Montana”. Asociatia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana,…

Citește mai departe

5 oferte pentru constructia hidrocentralei Tarnita, proiect de 1 miliard de euro

Compania Hidro Tarnita, care incearca de cativa ani sa atraga investitori pentru constructia hidrocentralei de peste 1 miliard de euro din judetul Cluj, a primit vineri, la termenul limita, oferte de la cinci investitori interesati de proiect. „Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarnita-Lapustesti. Urmeaza…

Citește mai departe
Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana

Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana

Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis Domnule Presedinte, Proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind in cautare de aliati. Acest lucru nu este deloc nou, istoricul avizarii minei aratand deja ca oficiali romani de rang inalt au renuntat adesea prea usor la…

Citește mai departe

Klaus Iohannis despre proiectul Rosia Montana: Asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit

Klaus Iohannis a declarat, joi, ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile. Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca pozitia sa privind Rosia Montana nu s-a…

Citește mai departe
Moldova ar putea fi cooptat? ca ac?ionar la reactoarele 3 ?i 4

Moldova ar putea fi cooptata ca actionar la reactoarele 3 si 4

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuza ANRE ca nu a facut public studiul de impact privind liberalizarea pretului la gaze si ca nu a introdus masuri pregatitoare. Acesta vorbeste despre necesitatea includerii unei firme din Republica Moldova in actionariatul companiei mixte romano-chineze pentru constructia reactoarelor de la Cernavoda. In privinta redeventelor, Nicolescu spune ca…

Citește mai departe
Schimbari climatice - acord SUA-China

Schimbari climatice – acord SUA-China

China si Statele Unite au facut front comun impotriva amenintarilor schimbarilor climatice, ajungand la un plan comun ambitios pentru reducerea emisiilor de carbon, acord care sa stimuleze tarile lumii sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, scrie New York Times (11 noiembrie). Presedintii Obama si Xi Jinping au anuntat acest plan la Beijing….

Citește mai departe
Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Ca urmare a interesului manifestat de un numar mare de potentiali investitori pentru participarea la procedura de selectie, societatea de proiect Hidro Tarnita SA anunta prelungirea termenului prevazut in Anuntul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare si negociere preliminara si neangajanta, in vederea implementarii Proiectului CHEAP Tarnita-Lapustesti, de la data de…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Negocierile TTIP in runda 7 / UE: Nu discutam schimbarea legilor noastre anti-OMG. SUA: Nu obligam pe nimeni sa manance ce nu vrea

Uniunea Europeana refuza sa discute, in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) despre o schimbare a legislatiei sale care restrictioneaza alimentele provenite din organisme modificate genetic, iar Statele Unite subliniaza ca nu isi propune sa oblige pe cineva sa manance ceea ce nu vrea, dar vor ca restrictiile sa fie fundamentate stiintific. In…

Citește mai departe
Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania

Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, care indeplineste functia de vicepresedinte al biroului Adunarii ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) a propus conducerii executive a UNEP ca prima sedinta a noului birou sa se organizeze in Romania, in aceasta toamna. Propunerea ministrului Korodi a fost inaintata domnului Achim Steiner, secretar…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Cum vede ministrul pentru Energie viitorul gazelor in Romania. Ce spune despre centrala Romgaz de la Iernut

Companiile romanesti de stat trebuie sa negocieze cu rusii pentru a obtine termeni contractuali mai buni pentru gazele de import, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. El a aratat ca InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din tara, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a obtinut…

Citește mai departe
Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

UE: Politici agricole si de pescuit mai ecologice si mai echitabile

Politicile UE in domeniul agriculturii si pescuitului s-au aflat in centrul proiectului european timp de decenii, avand obiectivul de a furniza aprovizionarea corespunzatoare cu alimente pentru cetatenii UE si venituri echitabile pentru agricultori si pescari. In urma extinderilor UE si date fiind cererea de alimente de calitate superioara, preturile volatile, dezechilibrele in lantul aprovizionarii cu…

Citește mai departe
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist

Acordul UE-SUA privind comertul nu contine eliminarea unor restrictii europene privind fracturarea hidraulica

Agenda de negociere a acordului transatlantic de liber schimb UE-SUA nu contine eliminarea unor restrictii europene privind fracturarea hidraulica in exploatarea hidrocarburilor, carnea tratata cu hormoni si alimentele din organizme modificate genetic, afirma echipa europeana de negociarori, conform HotNews.ro. Reactia negociatorilor UE vine dupa ce o organizatie germana ecologista a acuzat ca viitorul Parteneriat Transatlantic…

Citește mai departe
Reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod? vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca negocierile cu partea chineza sunt avansate in privinta a patru mari proiecte in domeniul energiei – reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, termocentrala de la Rovinari si reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. „Unele proiecte sunt in stare…

Citește mai departe

Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana. Raportul a fost trimis la Parchet.

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus, marti, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern. Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern. Senatul a respins, marti, proiectul de…

Citește mai departe

Problemele securitatii energetice ale Europei au fost discutate in Adunarea Parlamentara a NATO de la Dubrovnik

Problemele securitatii energetice ale Europei in general si ale Romaniei in particular, au fost discutate la sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a NATO de la Dubrovnik, unde tara noastra a fost reprezentata de liderul P.N.L. Buzau, deputatul George Scutaru. Deputatul George Scutaru, liderul liberalilor judetului, sustine ca pe parcursul celor 3 zile de dezbateri in cadrul…

Citește mai departe
Comisia European? preg?te?te o directiv? pentru exploatarea gazelor de ?ist

Parlamentul European propune studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de sist

Parlamentul European a propus, miercuri, studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea si extractia hidrocarburilor neconventionale, precum si consultarea populatiei. Europarlamentarii au adoptat, in sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislatia europeana existenta, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului in cazul activitatilor de explorare si extractie pentru hidrocarburile neconventionale….

Citește mai departe

Rafinaria Petromidia a incheiat perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu

Rompetrol Rafinare – rafinaria Petromidia este prima unitate de profil din Romania care a incheiat cu succes perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu, transmite Infostar. “Investitiile realizate de Grupul Rompetrol si KazMunayGas pentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei la 5 milioane de tone ne-au permis si o…

Citește mai departe
Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

In lupta initiata de autoritatile din Baia Mare impotriva poluarii, respectiv impotriva prelucrarii de pirite aurifere cu ajutorul cianurilor, se implica si mai multi politicieni maramureseni, care sunt convinsi ca reluarea activitatii Romaltyn poate provoca mari probleme comunitatii. Unul dintre parlamentarii care si-au aratat public opozitia fata de procedura de cianurare este senatorul PSD Liviu…

Citește mai departe
Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului

Rosia Montana, lobby sau consultare publica? Scrisoare catre Ponta, Plumb si Barbu

Mai multe organizatii din Romania, printre care si Ordinul Arhitectilor au adresat o scrisoare comuna catre reprezentantii Guvernului, cu privire la consultarea publica initiata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe tema proiectului minier al Rosia Montana Gold Corporation. Scrisoarea comuna a ICOMOS Romania, Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Asociatia ARA si…

Citește mai departe
Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut

Producatorii de energie solara mai au sase luni la dispozitie pentru a scoate din circuitul agricol terenurile pe care au amplasat centralele

Producatorii de energie solara mai au sase luni la dispozitie pentru a scoate din circuitul agricol terenurile pe care au amplasat centralele. Altminteri, risca sa ramana fara subventiile promise prin schema de sprijin prin certificate verzi. Guvernul a luat in cele din urma in considerare criticile aduse si, printr-o ordonanta de urgenta publicata in 29…

Citește mai departe
Ministrul Mediului îi urecheaz? pe austriecii de la Porr Bau

Fostul ministru al Mediului: Planul Guvernului cu Rosia Montana, „un joc periculos”

Parlamentul nu poate decide viitorul proiectului aurifer de la Rosia Montana, asa cum sustine premierul Victor Ponta, a declarat fostul ministru al Mediului, Attila Korodi (UDMR). Controversatul proiect aurifer de la Rosia Montana a fost inclus in Planul National de Investitii si Locuri de Munca, lansat joi de Guvern. Investitia este prezentata ca proiect de „exploatare…

Citește mai departe

Guvernul negociaza cresterea participatiei la Rosia Montana si marirea redeventei

Guvernul si compania canadiana Gabriel Resources negociaza cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%. Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest. Compania a luat nota de declaratiile…

Citește mai departe

Decizia finala privind proiectul Rosia Montana poate fi luata doar de Parlament, sustine premierul Ponta

Negocierile privind realizarea proiectul Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, dar lucrarile de investitie vor incepe doar daca Legislativul va lua o decizie favorabila in acest sens, a declarat joi premierul Victor Ponta. Intrebat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, cand va fi demarat proiectul Rosia Montana, premierul…

Citește mai departe
Vâlcov: Nu ?tim când vom da raportul final pe Ro?ia Montan?. A picat propunerea de a vota luni

Ponta, despre proiectul de la Rosia Montana: S-a ajuns la standarde satisfacatoare prin negociere

Negocierile privind realizarea proiectul Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, dar lucrarile de investitie vor incepe doar daca Legislativul va lua o decizie favorabila in acest sens, a declarat joi premierul Victor Ponta. Intrebat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, cand va fi demarat proiectul Rosia Montana, premierul…

Citește mai departe
Din ce în ce mai multe comune bihorene î?i fac parcuri fotovoltaice

Parcuri fotovoltaice in valoare de aproximativ cinci milioane de euro la Cordun, Suceava

Doi investitori intentioneaza sa construiasca la Cordun doua parcuri fotovoltaice in valoare de aproximativ cinci milioane de euro, care ar urma sa se intinda pe circa cinci hectare. Comuna Cordun se dovedeste un adevarat magnet pentru investitorii din toata tara. Taxele si impozitele mici, dar, mai ales, deschiderea la drumul european E85, plus facilitatile oferite…

Citește mai departe
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dezbaterea asupra reformei Politicii agricole comune/ Strasbourg, sesiunea plenara a Parlamentului European Dacian Ciolos: “Doresc, mai intai, sa va multumesc pentru implicarea dumneavoastra inca de la inceputul procesului de reforma a politicii agricole comune si sa multumesc raportorilor si shadow-raportorilor. Aceasta munca intensa asupra celor patru regulamente – plati directe, dezvoltare rurala, Organizatii Comune de…

Citește mai departe
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia

Modificarea schemei suport pentru energia regenerabila, otrava pentru investitori

Posibila modificare a schemei suport de sustinere a energiei din surse regenerabile, aflata in analiza autoritatilor, este „otrava” pentru potentialii investitori care-si fac planuri de dezvoltare a proiectelor in tara noastra sau pentru investitorii care, cu toate greutatile generate de birocratia romaneasca, au reusit sa-si pastreze o pozitie ferma pe piata romaneasca, ne-a declarat Jörg…

Citește mai departe
upTIM, echipa Universit??ii Politehnice din Timi?oara la Solar Decathlon, realizeaza un prototip de locuin?? ce func?ioneaz? exclusiv cu energie solar?

upTIM, echipa Universitatii Politehnice din Timisoara la Solar Decathlon, realizeaza un prototip de locuinta ce functioneaza exclusiv cu energie solara

Suntem upTIM, echipa  Universitatii Politehnice din Timisoara  si a  Universitatii de Vest din Timisoara. Dezvoltam un prototip de locuinta ce functioneaza exclusiv cu energie solara pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume care promoveaza arhitectura sustenabila si tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe. Propunerea noastra reprezinta o alternativa la programul de reabilitare termica si consta intr-o serie…

Citește mai departe