Sursele naturale de nutrienti din alimente

Vitaminizarea alimentelor este, poate, cel mai complex proces tehnologic, datorita sensibilitatii deosebite a acestora, dar mai ales datorita necesitatii standardizarii. Pentru vitaminizarea produselor alimentare se pot folosi atat vitamine naturale, cat si sintetice. Din ce in ce mai mult, numerosi producatori isi indreapta atentia asupra utilizarii vitaminelor naturale, deoarece se constata efecte fiziologice mai bune,…

Citește mai departe

Imbogatirea nutritiva a produselor alimentare

Procesele de industrializare ale productiei de alimente din ultimele decenii au condus invariabil la saracirea acestora de principii nutritive, mai ales cele cu rol biocatalitic. In acceptiunea oamenilor de stiinta, imbunatatirea valorii nutritive a produselor alimentare presupune fie restabilirea concentratiei naturale a componentelor, fie suplimentarea cu nutrienti peste concentratia naturala a produsului respectiv, fie imbogatirea…

Citește mai departe

Ministerul Mediului vrea sa controleze poluarea apei si solului cu 54 milioane euro

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat, marti, proiectul privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti la nivel national, investitia ce depaseste 54 milioane euro fiind facuta cu bani imprumutati de la Banca Mondiala, a declarat secretarul de stat in MMDD Lucia Ana Varga. Finantarea programului are la baza un imprumut de 50 milioane…

Citește mai departe

Meduzele sunt un pericol!

Nu demult am vizionat un documentar pe discovery legat de invazia meduzelor. Avand in vedere ca nimeni nu a considerat aceasta stire suficient de importanta pentru a o difuza si in Romania, era pentru prima data cand auzeam asa ceva. Socant, dar de luat aminte. Temperatura globala a suprafetei marii s-a ridicat in medie cu…

Citește mai departe

Alimentele de tip „novel”

Alimentatia are un rol determinant in prevenirea si tratamentul unor boli, in contextul societatii moderne caracterizata de solicitare intelectuala intensa. De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare in abordarea conceptiilor traditionale. Oamenii de stiinta au creat componente noi in materii prime conventionale sau in altele noi, s-au…

Citește mai departe

Fortifiere – Cancerul din paine

Excesul de fier si acid folic poate grabi aparitia cancerului. Cu toate acestea, in Romania sunt voci care sustin fortifierea universala a fainurilor, chiar daca sunt doar cateva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier si acid folic. Acidul folic este o vitamina care, luata din surse naturale si in…

Citește mai departe

Tehnica – Hrana viitorului

Modul de vanzare a laptelui si a carnii provenite de la animalele obtinute prin inginerie genetica va fi reglementat saptamana viitoare de Food and Drg Administration din SUA. Ghidul se va referi la somoni cu crestere rapida, porci care afecteaza mediul, vaci rezistente la boala vacii nebune si animale a caror carne contine nutrienti mult…

Citește mai departe

Zambila acvatica, „vraciul” apelor poluate

Utilizarea zambilei de apa pentru epurarea apelor uzate este considerata o tehnologie simpla care nu necesita masini si echipamente costisitoare Zambilele de apa sunt plante acvatice potrivite pentru indepartarea nutrientilor poluatori din ape, datorita cresterii rapide si a faptului ca plutesc. Problema curatarii apelor poluate cu ajutorul zambilei de apa (Eichhornia Crassipes) a facut obiectul…

Citește mai departe