Prof. dr. Hancu despre alimentele cu buline: „Ideea e buna, dar trebuie facuta cu cap”

Un senator PDL, Dumitru Florian Staicu, a venit cu o propunere legislativa care ar obliga ca alimentele sa aiba aplicate pe ambalaj cite o bulina de culori diferite (rosie, potrocalie sau verde), in functie de continutul si de natura aditivilor. In acest fel, bulina verde ar fi aplicata pe alimentele sanatoase care pot fi consumate…

Citește mai departe

Conferinta internationala de biotehnologii la Suceava

Cea de-a IV-a editie a conferintei „Biotehnologii. Prezent si perspective” s-a desfasurat la Sucevita, avand doua sectiuni: Calitatea produselor, siguranta alimentara si Ecologie, siguranta mediului Facultatea de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” a organizat, recent, o conferinta internationala de biotehnologii, cu o larga participare internationala. Detalii despre acest forum stiintific ne-au fost…

Citește mai departe
Noile piste de biciclete se vor trasa pe prima band? a p?r?ii carosabile

Cu o lungime de putin peste 4 kilometri, in prezent, pista pentru biciclisti ar putea sa uneasca Sibiul de comuna Rasinari, in urmatorii trei ani

Intentia apartine reprezentantilor Muzeuuli „Astra”, care lucreaza la un proiect destinat bolnavilor de diabet, impreuna cu membrii Clubului Lions. Proiectul vizeaza realizarea unor trasee speciale in Muzeul in aer liber, cu locuri de monitorizare a bolnavilor, doua puncte unde se vor face verificari medicale, locuri de relaxare, amplasarea unor bancute, dar si a unor chioscuri,…

Citește mai departe

Colorantul din sucul galben provoaca alergii

Chimicalele din lichidele pe care le consumam frecvent sunt responsabile de aparitia unor probleme ale pielii si a catorva afectiuni respiratorii. Colorantii, conservantii, aromatizantii si indulcitorii din sucuri pot provoca alergii, si uneori pot agrava sau favoriza aparitia unor boli mai grave. In cazul alergiilor cauzate de bauturile racoritoare, reactiile cel mai des intalnite sunt…

Citește mai departe

Cat de benefica este hrana vie

Alimentele consumate in stare cruda aduc organismului enzime si nutrienti esentiali. Unele insa pot crea probleme. Consumate ca atare, fara a fi expuse la foc, alimentele pastreaza la maximum continutul de substante necesare sanatatii. Dar unele dintre ele nu pot fi digerate in aceasta forma. Alimentele crude intaresc sistemul imunitar si mentin tonusul fizic si…

Citește mai departe

Anghinarea, aliata ficatului

Radacina de anghinare este usor digerabila si are proprietati terapeutice notabile: este antitoxica si elimina surplusul de colesterol din corp. Mai mult, preparatele pe baza de anghinare cresc apetitul si ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in nutritie si fitoterapie, recomanda consumul de anghinare si…

Citește mai departe

Din secretele nutritive ale cireselor

Ciresele dulci si cele amare sunt doldora de substante nutritive. Ele ne intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa luptam impotriva bolilor cronice: obezitate, afectiuni cardiace, hepatice, renale, cancer si imbatranire prematura. Analizandu-se compozitia, -s-a observat ca ciresele contin vitaminele A si C, vitamine din complexul B, dar si saruri de potasiu, calciu, fosfor, magneziu,…

Citește mai departe

5 mituri false despre legume

Am fost invatati ca legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele gatite. Acesta este numai unul dintre miturile despre legume, desfiitate de cercetatori. Mituri: 1. Legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele congelate. De fapt, studiile arata ca uneori legumele congelate contin mai multi nutrienti decat cele prospete, in functie de cat de mult au…

Citește mai departe

Nota 3 pentru ouale stresate

3A inseamna ca ouale provin de la gaini crescute in baterii, iar cu un singur A sunt marcate ouale provenite de la ferme. Toate sunt comestibile, dar cele ecologice sunt mai gustoase. In momentul de fata exista o clasificare a oualor care corespunde cerintelor Uniunii Europene, clasificare facuta in functie de modalitatea de crestere a…

Citește mai departe

Cafeaua, sanatoasa in doze moderate

Antioxidantii din cafea stimuleaza capacitatea mentala, insa daca depasiti doza zilnica recomandata pot aparea efecte adverse. Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sanatatii au fost realizate in ultimii ani, iar rezultatele arata ca un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice. Specialistii sustin ca, atata timp cat nu se…

Citește mai departe

Excesul de cafea duce la dereglari psihice

Cafeaua, datorita continutului ridicat de cofeina, stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, amplifica agitatia, puterea de coordonare si concentrare, arata cotidianul „Gandul”. Contrar multor opinii, consumul de cafea nu elimina nevoia de somn, ci are doar rol energizant, sustin specialistii in nutritie ai site-ului steadyhealth.com. Potrivit acestora, acest aliment este considerat un drog,…

Citește mai departe

Lista celor trei alimente esentiale pentru barbati si femei

Fasolea, iaurtul si fructele de padure sunt recomandate femeilor, iar bananele, stridiile si pestele gras sunt ideale pentru barbati, sustin nutritionistii. Pentru ca suntem diferiti, nutritionistii atentioneaza ca exista anumite alimente care au beneficii asupra organismului unuia dintre sexe. Astfel, potrivit specialistilor, exista afectiuni specifice barbatilor si boli de care sufera mai mult femeile, iar…

Citește mai departe

Cate E-uri se ascund intr-o felie de paine

Dupa procesul tehnologic de macinare a graului, painea rezultata este una „aproape lipsita de substante nutritive”, sustin nutritionistii Painea este un aliment obtinut din faina, apa, drojdie si sare si este denumita dupa tipul de faina folosit si gradul de extractie al acesteia: paine neagra, semialba, intermediara, alba sau graham, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,…

Citește mai departe

Zece pasi pentru a slabi fara efort

Pentru cei mai multi dintre noi stresul cotidian si lipsa timpului sunt dusmani necrutatori ai siluetei noastre. Specialistii in nutritie ai revistei „Prevention” au pus la punct o strategie, bazata pe zece pasi, care ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus, fara prea mare efort, informeaza Gandul. Primul pas, sucuri naturale facute in casa…

Citește mai departe
Consumul de alimente prajite poate creste riscul de cancer

Friptura plus cartofi prajiti – bomba calorica. Ghidul asocierilor corecte dintre alimente

Stomacul uman nu poate prelucra mai mult de o mancare concentrata odata, avertizeaza medicii nutritionisti. „Orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este mancare concentrata. Fiecare produs este digerat diferit si cu viteze diferite, iar acest lucru se intampla datorita inaltei specificitati a enzimelor digestive”, declara prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru cotidinul „Gandul”….

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Care sunt cele mai toxice alimente din farfurie

Aditivi alimentari, coloranti, zaharuri si un continut bogat in kilocalorii – principalele pericole ascunse in mancare Zilnic mancam diferite produse care au un continut caloric ridicat, ori contin diferiti aditivi alimentari, coloranti sau zaharuri care ne pun sanatatea in pericol, atentioneaza medici nutritionisti. Desi suntem bombardati cu informatii de tipul „lactatele intaresc sistemul osos”, nutritionistii…

Citește mai departe

Alimentele care te incalzesc cand e ger afara

Supele calde sau mancarea gatita ocupa un loc important in alimentatia noastra, mai ales cand termometrul arata afara temperaturi negative, spun nutritionistii Pe timp de iarna, alimentatia joaca un rol important in cresterea temperaturii corporale si in intarirea rezistentei organismului la temperaturile scazute de afara. Specialistii in nutritie spun ca in acesta perioada, cand termometrul…

Citește mai departe

Interzicerea untului in alimentatie ar putea salva mii de vieti

Untul ar trebui interzis in alimentatie pentru a proteja sanatatea oamenilor, potrivit unui cunoscut chirurg cardiolog din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk. Chirurgul cardiolog Shyam Kolvekar sustine ca aceasta masura radicala ar putea salva vietile a mii de tineri adulti, protejandu-i de infarcte si de blocaje arteriale. Avertizand asupra pericolelor pentru sanatate generate de consumul de…

Citește mai departe

Ce efecte secundare au indulcitorii din alimente?

Indulcitorii artificiali sunt alternative ale zaharului. Acestia au un continut caloric mai redus decat zaharul, dar specialistii in nutritie atentioneaza asupra consumului in exces care poate duce la aparitia efectelor adverse, informeaza „Gandul”. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune ca aceste produse au fost create special pentru persoanele cu diferite afectiuni,…

Citește mai departe

Fara vitamine si minerale in exces!

Administrarea fara prescriptie a suplimentelor creste riscul aparitiei hemoragiilor. Vitaminele si mineralele luate in cantitati mari, fara recomandarea unui specialist pot afecta intregul organism, la fel sau chiar mai rau decat lipsa acestora. Vitaminele contribuie la mentinerea starii de sanatate prin reglarea metabolismului si prin participarea la procesele biochimice care intretin viata. Se numesc micronutrienti…

Citește mai departe