Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor spune NU TTIP

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor se alatura initiativei societatii civile impotriva negocierii Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA. TTIP este un acord care urmareste ”armonizarea” legislatiei pentru a incuraja liberul schimb intre SUA si Europa. Acest acord, negociat in secret, ascunde insa o suma de pericole la care vom fi…

Citește mai departe

Plante modificate genetic create de natura?

Utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) in agricultura si alimentatia omului este un subiect care starneste reactii variate si contradictorii in randul populatiei. Desi nu exista dovezi stiintifice clare care sa arate ca utilizarea GMO ar dauna sanatatii oamenilor sau ar afecta mediul, posibilitatea ca „ceva” sa le scape cercetatorilor alimenteaza in continuare neincrederea oamenilor si…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe

Agricultorii risca sanctiuni daca insamanteaza soia modificata genetic

Directia pentru Agricultura Bistrita-Nasaud a lansat o campanie de informare a tuturor potentialilor cultivatori de soia conventionala in anul 2015, conform unei adrese a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. “Avand in vedere faptul ca in anii agricoli anteriori au fost inaintate mai multe sesizari privind existenta in anumite zone a unor culturi de soia impurificate…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

In atentia cultivatorilor de soia conventionala

Directia pentru Agricultura Teleorman avertizeaza cultivatorii de plante modificate genetic ca autorizarea pentru anul 2015 se face in conformitate cu Ordinul nr.61 din 26 martie 2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masurile care sunt necesare pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. Ordinul 61/2012 stipuleaza la…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 68, din 13 martie 2015, a fost publicata Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. Obiectul directivei: Directiva…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

Nini Sapunaru: Suntem pregatiti sa cultivam soia modificata genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de presedintele Comisiei pentru Agricultura, Nini Sapunaru, la intalnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputatilor. „Orice consumam, cu exceptia produselor pe a caror eticheta exista o specificatie exacta in acest sens, contine soia modificata genetic, inclusiv in preparatele din carne….

Citește mai departe

Unda verde de la UE: Romania poate INTERZICE organismele modificate genetic

Consiliul European a adoptat un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetice (OMG) pe teritoriul lor, transmite EFE. Dosarul legat de acest subiect fusese blocat timp de patru ani, Parlamentul European aproband abia luna trecuta compromisul convenit in luna decembrie cu guvernele statelor…

Citește mai departe

Despre agricultura ecologica

Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…

Citește mai departe

47 de producãtori vasluieni au trecut la agricultura ecologicã

In anul 2014, la Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui au fost inregistra?i 47 operatori in agricultura ecologicã. Din totalul operatorilor inregistrati, 38 sunt producãtori, 5 sunt procesatori, 3 sunt comercianti iar unul, exportator. Este vorba despre procesatori de cereale, legume, fructe, comercianti si exportatori de miere de albine si producãtori in sectorul zootehnic,…

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Maria Grapini se implica in problema OMG: „Sa vedem cum putem face ca o tara care nu vrea sa cultive OMG sa poata sa nu accepte importuri”

S-a dezbatut mult cu privire la Organismele Modificate Genetic – OMG. La Parlamentul European au avut loc dezbateri cu privire la aceste organisme si s-a decis ca fiecare tara mambra a Uniunii Europene sa decida daca cultiva sau nu astfel de organisme modificate genetic. Europarlamentarul Maria Grapini, presedinte PC Timis, a avut o interventie in…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

Citește mai departe
Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decât limita maxim? admis?

Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decat limita maxima admisa

Beijing se afla sub cod portocaliu de poluare a aerului, dupa ce nivelul de pulberi in suspensie a depasit de aproape 15 ori limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, situatie care a dus la intreruperea activitatii mai multor centre industriale de langa capitala Chinei, scrie Bloomberg. Concentratia de particule PM2.5 (cele mai daunatoare pentru…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai dupa o evaluare in detaliu a riscurilor. Cu toate acestea, ca urmare a cererii unor state membre de a avea mai multe posibilitati pentru restrictionarea culturilor OMG pe propriile teritorii, Comisia Europeana a propus modificari la regulile UE….

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Cultivarea organismelor modificate genetic in UE. Intrebari si raspunsuri

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai dupa o evaluare in detaliu a riscurilor. Cu toate acestea, ca urmare a cererii unor state membre de a avea mai multe posibilitati pentru restrictionarea culturilor OMG pe propriile teritorii, Comisia Europeana a propus modificari la regulile UE….

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Alimentele ce contin organisme modificate genetic vor trebui etichetate corespunzator

Produsele alimentare care contin organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie etichetate ca atare. Pe eticheta lor trebuie sa apara clar mentiunea „modificat genetic” sau „produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic”. In acest sens, Uniunea Europeana are stabilite cerinte legislative care prevad marcarea stricta a produselor comerciale ce contin OMG si supravegherea permanenta a miscarii…

Citește mai departe
Guvernul rus a amînat cu trei ani înregistrarea organismelor modificate genetic

Guvernul rus a aminat cu trei ani inregistrarea organismelor modificate genetic

Guvernul Rusiei a publicat hotarirea privind aminarea cu trei ani, pina pe 1 iulie 2017, a termenului de intrare in vigoare a inregistrarii de stat a organismelor modificate genetic (OMG). In notele explicative se arata ca inregistrarea productiei ce contine OMG, obtinute prin utilizarea acestor organisme, este posibila exclusiv dupa efectuarea expertizelor multilaterale, iar „elaborarea…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

UE a ajuns la un compromis in privinta cultivarii organismelor modificate genetic

Guvernele europene si-au dat joi acordul politic pentru o solutie de compromis care lasa la latitudinea statelor membre daca autorizeaza sau interzic cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, si vor incerca ca acest acord sa fie aprobat si de Parlamentul European, transmite AFP. “Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Cultivarea OMG ar putea ramane la latitudinea fiecarui stat membru al UE

Guvernele europene si-au dat azi acordul pentru ca autorizarea sau interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) sa ramana la latitudinea fiecarui stat membru, potrivit surselor din presa. „Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat acordul pentru acest compromis”, a anuntat ministrul grec al mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara asigura in prezent…

Citește mai departe
Plante modificate genetic pentru continut sporit de nutrienti ar putea fi cultivate in cateva luni in Marea Britanie

UE a ajuns la un acord pentru autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)

UE a ajuns miercuri la un acord pentru autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul sau, sub rezerva posibilitatii pentru statele care se impotrivesc, precum Franta, de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul lor, a anuntat un diplomat european, citat de AFP. Acordul, care urmeaza sa fie formalizat in 12 iunie de ministrii mediului,…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe

Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe…

Citește mai departe

FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. ‘Nu in sensul cu nu…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Stigmatizarea organismelor modificate genetic

Anul trecut, in august, la Institutul international de cercetari asupra orezului din Filipine, un grup de activisti a vandalizat culturile experimentale de asa-numitul „orez auriu“, modificat genetic pentru a sintetiza cat mai mult beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Unii dintre faptasi au fost chiar sprijiniti de agentia guvernului suedez pentru dezvoltare si cooperare internationala,…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Putin : Rusia ar trebui si poate interzice OMG-uri, respectand normele OMC

http://ecology.md/ Rusia trebuie sa protejeze cetatenii de la consumul alimentelor derivate din organisme modificate genetic ( OMG-uri ), si acest lucru se poate face in conformitate cu obligatiile tarii in cadrul OMC, a declarat presedintele FR Vladimir Putin . „Avem nevoie sa reglam in mod corespunzator activitatea noastra, astfel ca ea sa nu intre in…

Citește mai departe