Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe
200 de milioane de euro merg în noul PNDR către agricultura ecologică

200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica

Din anul 2015, „200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica”, a declarat ministrul Agriculturii. Suma reprezinta fonduri europene nerambursabile si sunt alocati printr-o masura din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Agricultura ecologica reprezinta una dintre prioritatile anului 2015 deoarece tot mai multi consumatori sunt interesati de produsele ecologice…

Citește mai departe
Gradinar de oras Ascuns intr-o zona salbatica din Titan, un model pentru un Bucuresti sanatos

Gradinar de oras Ascuns intr-o zona salbatica din Titan, un model pentru un Bucuresti sanatos

Viata la oras devine uneori sufocanta – inconjurati de betoane dogoritoare, santiere asurzitoare, praf si gunoaie, dorinta de evadare in natura este aproape de nestapanit. Exista insa oameni care reusesc sa-si implineasca aceasta aspiratie in armonie cu traiul lor obisnuit, transformand bucati de pamant din apropierea lor in adevarate oaze urbane. Sunt gradinarii de oras…

Citește mai departe
Busuiocul, planta aromatica cu multiple avantaje pentru sanatate

Busuiocul, planta aromatica cu multiple avantaje pentru sanatate

Busuiocul se numara printre cele mai apreciate plante aromatice, care prezinta si multe avantaje pentru sanatate. Site-ul passionsante.be citat de Agerpres trece in revista cateva dintre ele. Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, indeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, pentru proprietatile sale galactogene (care stimuleaza secretia de lapte). Bogat…

Citește mai departe

Busuiocul, in topul plantelor aromatice cultivate de romani

Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de constructii si gradinarit, romanii se arata din ce in ce mai interesati de cultivarea plantelor aromatice si medicinale, iar busuiocul se regaseste pe primul loc in randul preferintelor acestora, urmat de rozmarin, menta si salvie. „Datorita proprietatilor medicale si culinare, dar si a conotatiilor spirituale…

Citește mai departe

Cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Sir Alexander Fleming a descoperit puterea antibacteriana a mucegaiului in Penicillium notatum in 1928. Chiar daca si-a dovedit eficienta in distrugerea stafilococului auriu ( Staphylococcus aureus) si alte bacterii nocive, industria farmaceutica a renuntat incetul cu incetul la recompensa oferita de natura, venind cu multe alte inventii – cosmarul anitibioticelor moderne, care cauzeaza la fel…

Citește mai departe

Condimente care te feresc de boli

Condimentele si ierburile aromatice aduc un plus de savoare preparatelor culinare. In plus, ele au proprietati terapeutice deosebite si combat afectiuni cu care ne confruntam frecvent. Dafinul combate raguseala Infectiile respiratorii, starile febrile, raguseala si infectiile buco-faringiene pot fi tratate cu supa de pasare care contine frunze de dafin (doua frunze la o portie). De…

Citește mai departe
Agricultura ecologica si sanatatea umana

Victor Ponta: Agricultura ecologica reprezinta un mare avantaj pentru consumatorul european

Agricultura ecologica reprezinta un urias potential pentru toate tarile Uniunii Europene, dar si un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte buna calitate, la produse sanatoase, a declarat joi, la Nurnberg, premierul Victor Ponta, la inceputul dezbaterii ”Agricultura Ecologica – Orizonturi 2020″, organizata in cadrul Targului Mondial de Comert…

Citește mai departe

Procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor produse bio mai ieftine

Sprijinirea producatorilor pentru procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor romani produse bio mai ieftine, a declarat, pentru AGERPRES, Daciana Sarbu, eurodeputat PSD, membru in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, prezenta in pavilionul Romaniei de la Biofach 2013. „Problema noastra se pare ca nu este productia, pentru ca ea este…

Citește mai departe

Festivalul Gradinilor – cel mai verde eveniment al Sibiului

Petuniile, begoniile, muscatele, plantele suculente, cactusii, arbustii si–au desfasurat inca de ieri petalele, crengile, tepii si frunzele in fata sibienilor, la prima editie a „Festivalului Gradinilor”. 4 mai a fost prima zi in care Piata Mare a inflorit la evenimentul destinat gradinarilor si tuturor celor ce iubesc plantele si care va tine centrul orasului „inverzit”…

Citește mai departe

Branza topita contine lapte de proasta calitate, compusi de topire care impiedica fixarea calciului in oase si conservanti ce pot cauza cancer

Contine in mare parte lapte de proasta calitate, compusi de topire care impiedica fixarea calciului in oase si conservanti ce pot cauza cancer. Sarurile de topire din branza tartinabila imbolnavesc inima. Branza topita este o bomba alimentara care nu ar avea ce sa caute in alimentatia copiilor si a tinerilor. Diferenta dintre branza proaspata si…

Citește mai departe

Romania, invitata sa devina partenerul Germaniei la cel mai mare targ de produse ecologice din lume, Biofach 2013

Romania a fost invitata sa devina anul viitor partenerul Germaniei la cel mai mare targ de produse ecologice din lume – Biofach Nuremberg 2013. La editia din acest an, Romania va fi reprezentata de 24 de firme, din care 20 cu stand propriu „Putem demonstra ca agricultura ecologica reprezinta un mare potential de dezvoltare economica…

Citește mai departe

BioFach 2011

ASOCIA IA OPERATORILOR DIN AGRICULTURA ECOLOGICA – „BIO- ROMANIA”, asocia ia patronala din domeniul produselor ecologice, impreuna cu Ministerul Economiei, Comer ului si Mediului de Afaceri – Departamentul de Comer Exterior reprezentat de Dl. Costin Lianu, organizeaza pavilionul na ional al Romaniei la cel mai mare targ din lume de produse ecologice Biofach – Nuremberg….

Citește mai departe

„Satul Biodiversitatii” ajunge la Brasov

Brasovenii si turistii aflati in oras in perioada 24 iulie – 6 august sunt asteptati la expozitia „Satul Biodiversitatii” din Piata Sfatului, pentru a afla cum se pot implica in protejarea biodiversitatii, anunta Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Centrul orasului Brasov va gazdui in perioada 24 iulie – 6 august expozitia „Satul Biodiversitatii” Expozitia debuteaza…

Citește mai departe

Uleiurile din plante aromatice – inlocuitori ai pesticidelor sintetice

Ierburile si plantele aromatice precum cimbrul, rozmarinul si menta, utilizate de obicei cu succes la pregatirea preparatelor culinare, pot fi folosite, de asemenea, ca  „alternativa verde” in locul pesticidelor sintetice. Cercetarile recente au aratat ca uleiurile extrase din unele plante aromatice interactioneaza cu sistemul nervos al insectelor, cauzandu-le convulsii letale. Partea cea mai buna este…

Citește mai departe

Correns, satul francez 100% bio

Localitatea Correns, din regiunea Provence, s-a transformat in circa 10 ani dintr-un sat fara personalitate intr-o comuna ravnita de starurile hollywoodiene. Aproape toata suprafata arabila a comunei Correns este cultivata in sistem bio. Localitatea a primit distinctii internationale pentru actiunile ecologice intreprinse. Numai 800 de locuitori numara comuna Correns, localitate viticola situata in departamentul Var…

Citește mai departe

Prima enciclopedie online a plantelor

Cercetarea romaneasca a finalizat catalogarea fondului national de plante medicinale Incepand din aceasta sap-tamana, informatiile stiin-tifice despre proprietatile tuturor plantelor medicinale din Romania pot fi obtinute, liber, pe pagina de Internet http://www.plante-medicinale.ro . Proiectul de realizare a sistemului informatic integrat pentru identificarea, evaluarea, planificarea si gestionarea fondului national de plante medicinale a durat 2 ani…

Citește mai departe