Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe
Avertismentul climatologilor: Zilele de iarn? grea vor deveni din ce în ce mai rare

Avertismentul climatologilor: Zilele de iarna grea vor deveni din ce in ce mai rare

Iernile grele, asa cum le cunosc romanii, vor deveni o amintire. Incalzirea globala, spun climatologii, va face ca zilele din sezonul rece cu temperaturi mai mici sau egale cu 0 grade Celsius sa fie adevarate raritati. Clima temperat-continentala din Romania isi va schimba consistent parametrii, sustin specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). In…

Citește mai departe

Korodi cere continuarea lucrarilor de punere in siguranta a iazului de decantare de la Balan

Ministrul Mediului, Attila Korodi, solicita continuarea lucrarilor de punere in siguranta a iazului de decantare de la Balan, „cel mai periculos punct din judetul Harghita”, intrucat daca acesta s-ar surpa ar acoperi cu steril o treime din comuna Sandominic, unde locuiesc 3.000 de oameni. Ministrul Attila Korodi a inspectat, vineri, iazul de decantare din Balan…

Citește mai departe
Avertisment - în câteva luni, Terra va fi afectat? de un fenomen meteo de o intensitate f?r? precedent

Avertisment – in cateva luni, Terra va fi afectata de un fenomen meteo de o intensitate fara precedent

Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul El Nino care va avea loc in acest an va fi unul din cele mai grave inregistrate pana acum. O crestere neasteptata a temperaturii Oceanului Pacific indica faptul ca estimarile expertilor au fost mai optimiste decat va fi realitatea. El Nino, fenomen produs de incalzirea apelor din Oceanul Pacific, afecteaza clima…

Citește mai departe

Alexandru Peres: Orasul Ocna Mures este un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura

Senatorul PDL Alexandru Peres s-a referit, in conferinta de presa de vineri, si la problema orasului Ocna Mures, pe care-l descrie drept un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura. In opinia acestuia, “in ultimii ani, dezastrele, mai mult sau mai putin tragice, s-au abatut cu furie pe aceste meleaguri” si solicita finalizarea studiului…

Citește mai departe

IPCC: Schimbarile climatice in Europa: secete, scaderea productiei agricole si disparitia a peste 60% din specii

Reducerea cantitatilor de precipitatii, frecventa crescuta a evenimentelor meteo extreme si reducerea biodiversitatii sunt principalele efecte ale schimbarilor climatice in zona Europei, potrivit raportului publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU. Rezultatele cercetarii pentru continentul european au condus la urmatoarele estimari: Scaderea rezervelor de apa Precipitatiile anuale se vor reduce cantitativ,…

Citește mai departe

Este planeta cuprinsa de un haos climateric?

De decenii intregi, oamenii de stiinta vorbesc despre schimbarile climaterice de pe planeta noastra, totul culminand cu consacrarea unui nou concept, acela de incalzire globala. Aceasta ar fi vinovata de masive inundatii, de temperaturi extreme, de secete indelungate, de incendii devastatoare etc. Se pierde din vedere ca aceste fenomene exista de cand lumea. Joaca de-a…

Citește mai departe

Razboiul geofizic – Tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare

General (r) Emil Strainu Clima poate constitui, daca este bine cunoscuta si dirijata, o arma care poate oferi suprematia pe orice teatre de actiuni militare. In momentul de fata, cand degradarea ecosistemelor Terrei are loc intr-un ritm galopant din cauza activitatilor umane sau a accidentelor si hazardelor (naturale si antropogene), si-a facut aparitia un nou…

Citește mai departe

Rezultatele testelor de stres la Cernavoda: Centrala poate rezista la seisme de peste 7,8 grade pe scara Richter

Presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Borbála Vajda, a declarat, joi, ca, in urma efectuarii „testelor de stres” asupra Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, unitatea poate rezista la seisme cu magnitudine de peste 7,8 grade pe scara Richter. Presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Borbála Vajda, a declarat, joi, ca, in…

Citește mai departe

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie, citati de AFP. „Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul…

Citește mai departe
Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtun? ?i traverseaz? sud-estul Canadei

Culoarea oceanelor schimba directia uraganelor

Un studiu a aratat ca o schimbare a culorii oceanelor din cauza incalzirii globale ar redirectiona cicloanele in zonele tropicale. Culoarea oceanelor influenteaza directia de deplasare a uraganelor, potrivit unui nou studiu. Mai mult, se pare ca incalzirea globala schimba culoarea oceanelor, fiind mult mai usor sa se determine locul unde acestea vor intra pe…

Citește mai departe

Constructii hidrotehnice pe raul Jiu cu rol de aparare impotriva inundatiilor

Apa este necesara vietii, energia este necesara pentru imbunatatirea conditiilor de viata, atenuarea viiturilor si reducerea riscului de inundatie a terenurilor si asezarilor omenesti, este benefica pentru protectia vietii si a bunurilor materiale. Toate acestea necesita acumulari de apa realizate prin bararea raurilor precum si lucrari de amenajare a albiilor si indiguiri. Barajele pentru acumulari…

Citește mai departe

Romania trebuie sa planteze arbori!

Clima se schimba in Romania. Pamantul se usuca din cauza verilor din ce in ce mai fierbinti, ploile torentiale devin o regula si efectele secundare ale dezvoltarii economice navalnice dauneaza mediului inconjurator. Zone intregi din estul Romaniei au devenit atat de aride incat lucratul pamantului este imposibil, iar in alte locuri pasunatul excesiv ameninta sa distruga toata vegetatia, prevestind o era a desertificarii.

Citește mai departe