Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe

Attila Korodi discuta despre practicile agricole si protectia mediului la Conferinta Agricultura si Mediul

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat marti, 27 mai 2014, la Conferinta „Agricultura si mediul — Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est: contributia acestora la cresterea economica si ocuparea fortei de munca”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Agricultura si Mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), cu…

Citește mai departe
Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

UE: Politici agricole si de pescuit mai ecologice si mai echitabile

Politicile UE in domeniul agriculturii si pescuitului s-au aflat in centrul proiectului european timp de decenii, avand obiectivul de a furniza aprovizionarea corespunzatoare cu alimente pentru cetatenii UE si venituri echitabile pentru agricultori si pescari. In urma extinderilor UE si date fiind cererea de alimente de calitate superioara, preturile volatile, dezechilibrele in lantul aprovizionarii cu…

Citește mai departe

Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

In viitorul program national de dezvoltare rurala, 2014-2020, pomicultura va primi o sustinere financiara importanta, de aproximativ 200 milioane de euro. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Programul National…

Citește mai departe

Salonul Eco Agricultura din cadrul Indagra reuneste 50 de firme de profil in 2013, 20 din afara tarii

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio-Romania’ in parteneriat cu Romexpo organizeaza, in perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2013, a 14-a editie a Salonului Eco Agricultura, in cadrul celui mai mare targ de agricultura din sud-estul Europei – INDAGRA. La Eco Agricultura vor fi prezente peste 50 de firme de profil din care 20 din…

Citește mai departe
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune

Agricultura ecologica, marea castigatoare a noii Politici Agricole Comune

Agricultura ecologica este „rasfatata“ noii Politici Agricole Comune 2014-2020, avand alocate subventii mai mari atat din fonduri europene, cat si din cele nationale Noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020 contine o serie de masuri speciale pentru sprijinirea agriculturii ecologice, in toate statele membre. Pentru prima oara, acordarea subventiilor pe suprafata va fi conditionata de respectarea…

Citește mai departe

Interviu Directorul APIA: Anul viitor fermierii vor lua si subventii pentru ecologizare

Rata anuala de absorbtie pentru sumele alocate subventiilor pentru fermieri a ajuns la 98%. Noua Politica Agricola Comuna vine cu schimbari in acest sistem: sunt introduse subventii pentru ecologizare, a declarat Gheorghe Dorel Benu, director general APIA intr-un interviu acordat Business24. Seful APIA a vorbit si despre problemele pe care le-a intampinat agentia in acordarea de…

Citește mai departe
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dezbaterea asupra reformei Politicii agricole comune/ Strasbourg, sesiunea plenara a Parlamentului European Dacian Ciolos: “Doresc, mai intai, sa va multumesc pentru implicarea dumneavoastra inca de la inceputul procesului de reforma a politicii agricole comune si sa multumesc raportorilor si shadow-raportorilor. Aceasta munca intensa asupra celor patru regulamente – plati directe, dezvoltare rurala, Organizatii Comune de…

Citește mai departe
Antreprenoriatul reprezinta principala premisa pentru dezvoltarea mediului rural romanesc.

Petitie pentru sprijinirea spatiului rural romanesc

Parlamentul European va decide, in cadrul sesiunii plenare din 12 si 13 martie, de la Strasbourg, asupra Politicii Agricole Comune. Sesiunea plenara va include o zi pentru dezbatere (12 martie) si una pentru votul propriu-zis (13 martie). WWF adreseaza pe aceasta cale romanilor indemnul de a actiona pentru influentarea votului din Parlamentul European de saptamana viitoare. Impreuna cu…

Citește mai departe
daca am probleme de

Seminar pe teme de agricultura montana

Palatul Administrativ a gazduit, joi, 7 martie, un eveniment dedicat fermierilor din zona de munte, sub denumirea Fermele mici, asociatiile si grupurile de producatori – prioritati ale noii Politici Agricole Comune 2014 – 2020. La seminarul organizat in parteneriat de Prefectura, CJ si Forumul Montan din Romania, filiala Neamt, a participat prefectul George Lazar, care…

Citește mai departe
Prefectul de Neam? sus?ine promovarea produselor autentice ?i agriculturii ecologice

Prefectul de Neamt sustine promovarea produselor autentice si agriculturii ecologice

Prefectul judetului Neamt, George Lazar, spune ca Romania are un avantaj in raport cu piata europeana prin produsele autentice sau agricultura ecologica, insa acestea trebuie promovate. „Fermierii trebuie sa fie pregatiti pentru implementarea noilor oportunitati pregatite de Politica Agricola Comuna, atat in ceea ce priveste platile directe cat si in ceea ce priveste Planul de Dezvoltare…

Citește mai departe
40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica

Ministrul Agriculturii doreste cresterea productiei ecologice procesate

In cea de-a doua zi a targului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul Romaniei, alaturi de ministrul Agriculturii, argeseanul Daniel Constantin. Dupa ce au degustat produsele ecologice ale expozantilor romani, ministrul Agriculturii si premierul au participat la dezbaterea “Agricultura Ecologica – orizonturi 2020”, organizata de MADR. Evenimentul moderat de secretarul de stat in…

Citește mai departe

Participarea Romaniei la „Saptamana verde” Berlin

In perioada 17-28 ianuarie 2013 se desfasoara la Berlin Targul international de produse agricole si alimentare Grune Woche. Cu acest prilej, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, insotit de Achim Irimescu, secretar de stat, a participat, in 18 si 19 ianuarie, la evenimentele special organizate de catre Ministerul Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului din…

Citește mai departe
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dacian Ciolos: Reforma pe plati directe va ramane in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020

Reforma pe plati directe, practicile agricole pentru mediu si mentinerea unui buget important pentru politica de dezvoltare rurala vor ramane in continuare pe lista obiectivelor Comisiei Europene in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, chiar daca in urma negocierilor aceste obiective vor suferi usoare modificari. ‘Reforma pe partea de plati directe va ramane in noua…

Citește mai departe

In vizita la ferma ecologica Topa

Agricultura ecologica prinde aripi. Vant bun! – Toamna deplina, toamna taraneasca la „Ferma ecologica Topa”, de langa Sighisoara. Sub soarele bland, turmele pun stapanire pe miristi, in timp ce paioaga coapta de pe dealuri fosneste adormitor. Sub plase verzi, din material special, randuri de legume, ardei si salate, isi gasesc adapost de noapte contra inghetului….

Citește mai departe

Producatorii se lupta pentru termenul “ecologic”

*Ei mai cer sprijin pentru promovarea produselor ecologice romanesti pe piete externe Reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – “BIO ROMÂNIA” s-au intalnit cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea clarificarii aspectelor legate de functionarea sistemului de agricultura ecologica si accesul operatorilor la formele de sprijin…

Citește mai departe

Proprietarii de paduri ar trebui recompensati

Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European (COMAGRI) a aprobat ieri, cu o larga majoritate de voturi, avizul prezentat de europarlamentarul clujean Rares Niculescu privind protectia padurilor in conditiile schimbarilor climatice. Prin avizul aprobat, Comisia solicita mentinerea la un nivel adecvat a bugetului viitoarei Politici Agricole Comune, prin intermediul careia sint finantate in…

Citește mai departe
ONG-urile pun baza Politicii Agricole Echitabile ÅŸi Sustenabile

ONG-urile pun baza Politicii Agricole Echitabile si Sustenabile

Mai multe organizatii din domeniul protectiei mediului si dezvoltarii durabile si comunitare au constituit primul parteneriat nonguvernamental pentru o Politica Agricola Echitabila si Sustenabila – PAES, anunta un comunicat de presa. Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, ARC 2020 (Agricultural and Rural Convention), Asociatia de Ecoturism din Romania, Fundatia Adept, Fundatia CIVITAS pentru Societatea…

Citește mai departe
Ciolos are planuri pentru o agricultura UE ecologica, echitabila, eficienta. Vor fi mai multi bani pentru Romania?

Ciolos are planuri pentru o agricultura UE ecologica, echitabila, eficienta. Vor fi mai multi bani pentru Romania?

Printre masurile de reformare a agriculturii UE prezentate la Bruxelles de comisarul Dacian Ciolos se afla eliminarea referintei istorice, criterii unitare in UE privind platile directe, sprijin financiar pentru fermierii activi si o plafonare a platilor. Ramane de vazut in ce masura e capabila Romania sa atraga acesti bani. Comunicarea, care este inceputul unui proces…

Citește mai departe

Biodieselul – o afacere nerentabila in Romania

Unii dintre producatorii romani de biocombustibil se gandesc sa renunte, in curand, la afacerile lor. Lipsa unui program coerent de promovare a biocarburantilor ii va determina pe unii producatori autohtoni sa-si abandoneze afacerile cu biodiesel. Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe…

Citește mai departe

Ministrul Mediului desertifica judetul Caras-Severin. Regiunea Vest va pierde 10,5 milioane de euro datorita diversiunii lui Nemirschi

In 15 ianuarie 2009, trebuia sa demareze programul „Casa Verde”, prin care se alocau 110 milioane de euro pentru ca populatia Romaniei sa realizeze surse de enerogie alternativa, de la 15 februarie urmand sa se colecteze cererile.. Din pacate, Nicolae Nemirschi, noul ministru al Mediului, a anuntat o noua amanare pe termen… nelimitat. De remarcat…

Citește mai departe

Doua noi fabrici de bioetanol, in judetele Ialomita si Teleorman

Unitatile pentru producerea bioetanolului vor fi deschise in acest an. Alte trei proiecte similare vor fi dezvoltate in judetele Botosani, Giurgiu si Olt. Companiile care investesc in fabricile din Ialomita si Teleorman sunt SC Amochim SA, respectiv Fabrica Bioetanol Interagro, potrivit sefului Directiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii, Teodor Mihalcea, citat de Agerpres. Celelalte…

Citește mai departe