Descoperirea care poate revolu?iona tehnologia ecologic? a pilelor de combustie

Descoperirea care poate revolutiona tehnologia ecologica a pilelor de combustie

Grafenul, material al viitorului care a dus premiul Nobel pentru fizica descoperitorilor sai, este impermeabil pentru gaze si lichide, insa permite trecerea protonilor, proprietate ce poate revolutiona tehnologia de producere a pilelor de combustie, relateaza AFP. Echipa de cercetatori condusa de Andre Geim a inceput sa faca teste cu protoni si se astepta ca grafenul…

Citește mai departe
O inven?ie pe zi: Panoul solar

O inventie pe zi: Panoul solar

Panoul solar este un ansamblu de celule solare. Celula solara (numita si celula fotovoltaica) este un dispozitiv electric ce converteste lumina solara direct in energie electrica printr-un fenomen numit efectul fotovoltaic. Celula este formata din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, unul dintre cele mai des folosite fiind siliciul. Aceste straturi sunt dopate…

Citește mai departe
Lumina alb?struie a LED-urilor atrage puternic insectele ?i ar putea afecta ecosistemele

Lumina albastruie a LED-urilor atrage puternic insectele si ar putea afecta ecosistemele

Desi au o durata de viata foarte lunga, consuma putina energie si sunt considerate actualmente cea mai eficienta sursa de lumina, LED-urile au un mare dezavantaj: atrag puternic insectele si astfel ar putea avea consecinte negative asupra mediului natural. Diodele emitatoare de lumina albastra s-au aflat, recent, in centrul atentiei, atunci cand inventatorul lor a…

Citește mai departe
Ap?r?torii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicin? din 2014 este un premiu "trist"

Aparatorii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicina din 2014 este un premiu „trist”

Militantii pentru drepturile animalelor au criticat atribuirea premiului Nobel pentru medicina unui cuplu norvegian care isi realizeaza experimentele pe creierele unor soareci, dar care si-au aparat metodele utilizate. Contactata de AFP, cercetatoarea May-Britt Moser, premiata cu Nobelul pentru medicina alaturi de sotul ei, Edvard Moser, si americano-britanicul John O’Keefe, a reamintit faptul ca ea respecta…

Citește mai departe

VRN.ro: Adevarul despre gazele de sist!

Oamenii de stiintã vorbesc: politicienii romani isi astupã urechile! DEZBATERE FÃRÃ AUTORITÃTI Dezbaterea privind efectul fracturãrii hidraulice asupra sãnãtãtii oamenilor si asupra mediului, care a avut loc ieri la Centrul de Afaceri Vaslui, nu a fost onoratã de prezenta autoritãtilor judetene si locale, desi au fost invitate special. Sandra Steingraber a vorbit aproape douã ore,…

Citește mai departe
Undă verde pentru transportul ecologic în Craiova

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri ambitioase si nu actioneaza in mod decisiv, potrivit unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), citat de Federatia Europeana Transport & Environment (T&E). Cel mai recent raport al IPCC, ce va fi disponibil marti pe site-ul organizatiei,…

Citește mai departe
Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

    Un cercetator american sustine ca a descoperit in ADN durata vietii – „Ceasul biologic” exista!

    Inscris in ADN, „ceasul biologic” intern, care masoara varsta biologica a tesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetica american, de la Universitatea California din Los Angeles, informeaza theguardian.co.uk. Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme si tratamente care sa incetineasca procesul de imbatranire. Steve Horvath a…

    Citește mai departe

    Top 10 boli cauzate de deficiente de vitamine in corp

    Pana nu demult nu se cunosteau repercusiunile lipsei de vitaminein organism. Desi se banuia inca din epoca renascentista ca exista substante care asigura starea de sanatate optima, abia in epoca moderna s-a determinat cu exactitate rolul fiecarei vitamine in parte. Multi cercetatori au primit Premiul Nobel pentru identificarea vitaminelor care au permis milioanelor de oameni sa-si…

    Citește mai departe

    2.400 de recorduri de temperatura ridicata au fost depasite sau egalate in SUA in ultimele opt zile

    Temperaturi foarte ridicate si neobisnuite, sunt elementele cheie care caracterizeaza vara aceasta. Cercetatorii sustin ca incalzirea gobala este de vina pentru aceasta situatie neplacuta. Kevin Trenbert, specialist in cercetari atmosferice, afirma ca acum se poate vedea actiunea incalzirii globale asupra planetei noastre. El a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2007 pentru activitatea desfasurata in…

    Citește mai departe

    Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

    Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy…

    Citește mai departe

    Al Gore il acuza pe Barack Obama ca a facut prea putin in lupta impotriva schimbarilor climatice

    Fostul vicepresedinte american Al Gore il acuza pe Barack Obama ca a facut prea putin in lupta impotriva incalzirii climatice de la inceputul mandatului sau, in ianuarie 2009, si ca nu a reusit sa „expuna americanilor amploarea crizei” cu care se confrunta mediul inconjurator, relateaza AFP. Intr-un editorial publicat in revista Rolling Stone, Al Gore,…

    Citește mai departe

    Meduzele fluorescente ajuta la depistarea cancerului in forme incipiente

    Celulele luminiscente ale unor specii de meduze pot fi folosite pentru diagnosticarea unor forme de cancer greu de depistat, in interiorul oragnismului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, relateaza BBC News. Noua metoda de diagnosticare foloseste o proteina verde fluorescenta care le permite meduzelor sa straluceasca in intuneric. O echipa de cercetatori a descoperit ca…

    Citește mai departe

    Patru experti internationali in mediu vorbesc in premiera despre inovatie la GreenBizForum

    27 octombrie, Hotel Howard Johnson Bucuresti In premiera in Romania, la GreenBiz Forum, patru experti internationali discuta despre inovatie in green business si organizeaza primul training in green consulting din Romania. GreenBizForum, aflat la cea de-a patra editie, este evenimentul afacerilor verzi si al companiilor sustenabile si este organizat de revista Biz miercuri, 27 octombrie…

    Citește mai departe

    Medicamente in loc de alimente pe masa

    Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

    Citește mai departe

    Se va reforma GIEC?

    Dupa seria de scandaluri care a afectat imaginea GIEC (Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei), unul dintre expertii institutiei judeca structura si procedurile „perimate” ale acesteia. „Ar trebui sa adoram GIEC-ul, sa-l reformam sau sa-l suprimam”? Cu acest titlu provocator, cinci cercetatori au expus, intr-un articol publicat joi in revista Nature, mai multe propuneri…

    Citește mai departe

    Rajendhra Pachauri, laureat al Nobelului pentru Pace, este acuzat de manipulare in privinta incalzirii globale

    Cercetatorul indian Rajendhra Pachauri a primit premiul Nobel pentru Pace in 2007, impreuna cu Al Gore. Scandal urias in jurul unui laureat al Nobelului pentru pace! Indianul Rajendhra Pachauri, presedintele comisiei Natiunilor Unite pentru schimbari climatice este acuzat de manipularea datelor stiintifice si de conflicte de interese financiare. Pachauri a prezidat Comisia ONU care, in…

    Citește mai departe

    Incalzirea globala: alt scandal. Mare si comic

    Continua implozia a ceea ce a fost numita, de unii, „ipoteza incalzirii globale antropogenice”, de altii, „mega-escrocheria incalzirii globale”. Place sau nu, acestea sunt faptele: de o vreme, noi dezvaluiri, scuze si retractari apar regulat la suprafata cu privire la erori, manipulari si falsificari facute de cele mai multe ori cu buna stiinta de tabara…

    Citește mai departe

    Hugo Chavez: „Daca climatul era o banca,deja l-ati fi salvat”

    De la tribuna conferintei internationala de la Copenhaga privind climatul, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a acuzat astazi capitalismul ca „devasteaza planeta”, transmite AFP. Presedintele Venezuelei a criticat tarile bogate care au reactionat cu promptitudine anul trecut la criza financiara si bancara, alocand sute de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor. „Daca climatul era o banca,…

    Citește mai departe

    Au fost falsificate datele care arata ca activitatea umana a cauzat incalzirea globala?

    Un scandal in care sunt implicati experti britanici care ar fi modificat date pentrru a sustine teoria conform careia incalzirea globala este efectul activitatii umane zguduie scena politica chiar inainte de summitul de la Copenhaga. Voci insistente cer chiar retragerea Oscarului obtinut de republicanul Al Gore, in 2007, pentru documentarul „Un adevar incomod” (An Inconvenient…

    Citește mai departe

    Laureat al Premiului Nobel Alternativ, in vizita la Bucuresti

    In aceste zile, un fermier canadian se afla in vizita in tara noastra pentru a populariza avantajele agriculturii curate si pentru a avertiza Romania asupra contaminarii cu organisme modificate genetic (OMG). Fermierul Percy Schmeiser nu este insa un om obisnuit. In 2007, Percy si sotia sa, Louise, au primit Premiul Nobel Alternativ (cunoscut sub denumirea…

    Citește mai departe

    Un Nobel pentru salvatorii Planetei

    Prestigiosi oameni de stiinta cer Comitetului Nobel sa introduca distinctii pentru cei care lupta in domeniul Mediului. Fostul vicepresedinte american Al Gore, care s-a remarcat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, a primit in 2007 Premiul Nobel pentru Pace. Zece oameni de stiinta si ingineri de renume au trimis o scrisoare Comitetului Nobel prin care au…

    Citește mai departe

    Temperaturi mai mari cu 4 grade pana in 2050

    Temperaturile globale ar putea creste cu 4 grade Celsius pana in 2050 daca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera se mentine, se arat intr-un studiu citat de Reuters. „Rezultatele noastre sunt asemanatoare cu cele obtinute de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite (IPCC), insa arata ca ne-am putea confrunta cu…

    Citește mai departe

    Al Gore: Lupta impotriva inclazirii globale e similara cu cea impotriva nazismului

    Fostul vicepresedinte american, Al Gore, a comparat lupta impotriva incalzirii globale cu cea impotriva nazistilor, informeaza Times of London. Gore a spus ca lumii ii lipseste vointa politica pentru a actiona si a invocat spiritul lui Winston Churchill, incurajand liderii mondiali sa se uneasca pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice. El i-a acuzat pe politicienii…

    Citește mai departe

    MagnoFuel – Dispozitiv de economisit combustibil

    Dispozitivul de economisit combustibil, MagnoFuel, foloseste principiul ionizarii induse magnetic. Majoritatea oameniilor vad magnetii ca pe niste jucarii de copii dar magnetismul este o stiinta in toata regula si este partial responsabila pentru epoca electronica in care traim deoarece fara magneti nu am avea electricitate. Traim pe un magnet urias cu un Pol Nord si…

    Citește mai departe

    Mic dictionar de termeni ecologici

    ACVIFER: Panza sau nivel de apa subteran. Acviferul poate fi poluat prin infiltratii de substante de la suprafata solului sau din depozitele de deseuri. Poluarea acviferelor constituie o problema majora de mediu, intrucat refacerea ecologica este foarte costisitoare, necesitand masuri complexe si timp indelungat. ANTECOLOGIE: ramura a ecologiei care se ocupa de studiul relatiilor individului…

    Citește mai departe

    Reuniune la varf pentru salvarea planetei

    In aceste zile, in orasul polonez Poznan are loc conferinta ONU privind schimbarile climatice. Stagnarea investitiilor si scaderea pretului la petrol pot descuraja realizarea marilor proiecte de mediu. Cea de-a XIV-a conferinta a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice a inceput luni si va dura pana pe 12 decembrie. In tot acest timp, cei aproximativ 9.000…

    Citește mai departe