Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, adică acel sistem prin care consumatorii pot returna în magazine recipientele de băuturi cu volume între 0,1 și 3 litri. Zero Waste România a analizat propunea și a constatat că…

Citește mai departe

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”. ”Legislatia privind…

Citește mai departe

Ministrul Mediului: Legea privind interzicerea exportului de lemn, finalizata in luna septembrie

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca legea privind interzicerea exporturilor de lemn va fi finalizata in luna septembrie, dupa ce a trecut „in forma de urgenta” de Senat si va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor la reluarea sesiunii parlamentare. Gratiela Gavrilescu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, ca Ministerul Mediului a dorit ca…

Citește mai departe
Deputatul Gheorghe Dragomir propune noi măsuri de protecţie a mediului

Deputatul Gheorghe Dragomir propune noi masuri de protectie a mediului

La initiativa copresedintelui Filialei Constanta a Partidului National Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, parlamentarii PNL de Constanta lucreaza, in aceste zile, la modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului, ca urmare a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care Primaria Navodari este obligata sa semneze actele pentru autorizatia de constructie…

Citește mai departe

Noul calau al padurilor: deputatul Cristian Buican

Dupa cateva initiative legislative esuate ale unor deputati sau ale unor senatori din toate partidele politice, prin care s-a incercat legalizarea instrainarii terenurilor devalmase ale comunitatilor istorice de proprietari, un nou proiect de lege care vrea sa legifereze instrainarea obstilor de mosneni si a composesoratelor risca sa fie adoptat tacit de Senatul Romaniei. Activitatea de…

Citește mai departe

Remus Cernea propune introducerea orei de “Etica si cultura civica”

Pornind de la niste dezbateri referitoare la ora de religie, deputatul independent Remus Cernea propune un proiect de lege privind introducerea in invatamantul preuniversitar a orei de “Etica si cultura civica” Propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea stipuleaza ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ ‘Etica si cultura civica’ drept disciplina scolara,…

Citește mai departe
Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Autoritatile romane au dublat in ultimii 5 ani pentru anumite specii de pasari numarul numarul de exemplare care pot fi vanate, potrivit Societatii Ornitologice din Romania (SOR). Printre aceste specii se numara gasca de semanatura, garlia mare, gasca de vara si ciocarlia. Ornitologii spun ca in anumite situatii este permisa vanare a zeci de mii…

Citește mai departe

Expert: Republica Moldova are nevoie ca de aer de o uzina pentru reciclarea deseurilor menajere

„Constructia unei intreprinderi de reciclare in Moldova este frinata numai din cauza ca nu exista un cadrul legislativ in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor menajere. Noi practic stam pe bani, insa deocamdata nu putem sa-i obtinem”. Astfel a comentat pentru NOI.md situatia din acest domeniu presedintele Asociatiei pentru Reciclarea Deseurilor Electrice si Electronice din Moldova,…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe
AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

Apelul Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania Nostra Silva: opriti proiectul lui Buican

Dupa cateva initiative legislative esuate ale unor deputati sau ale unor senatori din toate partidele politice, prin care s-a incercat legalizarea instrainarii terenurilor devalmase ale comunitatilor istorice de proprietari, un nou proiect de lege care vrea sa legifereze instrainarea obstilor de mosneni si a composesoratelor risca sa fie adoptat tacit de Senatul Romaniei. Activitatea de…

Citește mai departe
Apelul Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România Nostra Silva: opriţi până pe 18.12.2014 proiectul lui Buican

Apelul Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania Nostra Silva: opriti pana pe 18.12.2014 proiectul lui Buican

Dupa cateva initiative legislative esuate ale unor deputati sau ale unor senatori din toate partidele politice , prin care s-a incercat legalizarea instrainarii terenurilor devalmase ale comunitatilor istorice de proprietari, un nou proiect de lege care vrea sa legifereze instrainarea obstilor de mosneni si a composesoratelor risca sa fie adoptat tacit de Senatul Romaniei, daca…

Citește mai departe
Sucurile carbogazoase îndulcite îmbătrânesc la fel ca fumatul

Un deputat propune interzicerea consumului de bauturi carbogazoase copiilor sub 16 ani

Deputatul PSD Ninel Peia va depune un proiect de lege pentru interzicerea vanzarii bauturilor carbogazoase copiilor sub 16 ani. „Propun interzicerea consumului bauturilor carbogazoase in scoli in principal, interzicerea vanzarii acestui tip de produse pe o raza de 100 de metri fata de orice unitate de invatamant pentru copiii de pana la 16 ani. Daca…

Citește mai departe
Peti?ie cu 3.767 semn?turi pentru legea antifracturare, depus? la Senatul României

Petitie cu 3.767 semnaturi pentru legea antifracturare, depusa la Senatul Romaniei

”Asociatia ROMaNIA VIE are placerea si onoarea de a va aduce la cunostinta ca azi, 2 decembrie 2014, prin vicepresedinte Mircea Radea si presedinte Alexandru Surcel a depus la Senatul Romaniei cu numarul de intrare 2264/A/02.12.2014, petitia suport pentru proiectul de lege privind metodele de extractie ale hidrocarburilor neconventionale, inregistrat pe rolul Senatului sub nr….

Citește mai departe
Conferin?? guvernamental? la Paris: urgen?a reconcilierii economiei cu ecologia

Conferintǎ guvernamentalǎ la Paris: urgenta reconcilierii economiei cu ecologia

La Paris, presedintele François Hollande a anuntat citeva mǎsuri importante in vederea reconcilierii economiei cu ecologia, in contextul unei Conferinte guvernamentale pe tema mediului inconjurǎtor. Timp de douǎ zile mai multe dezbateri sunt programate pe teme de sǎnǎtate, transport si climǎ, cu participarea multor responsabili politici, patroni, reprezentanti sindicali si ai unor organizatii neguvernamentale. „Ne-am…

Citește mai departe

PSD da unda verde defrisarilor. Chichita legislativa care da liber la macel

Parlamentarii PSD, 125 mai precis, vor sa defriseze si ce a mai ramas din padurile din Romania. Este vorba despre o portita strecurata in Codul Silvic, ce permite scoaterea defintiva a padurilor din fondul forestier national pentru orice motiv, de la obiective turistice, agrement, inclusiv structuri de primire turistica, unitati de cult, obiective sportive, medicale…

Citește mai departe
Chile a devenit prima ?ar? din America Latin? care permite cultivarea de canabis în scopuri terapeutice

Chile a devenit prima tara din America Latina care permite cultivarea de canabis in scopuri terapeutice

Chile a devenit prima tara din America Latina care cultiva canabis in scopuri terapeutice. Programul aprobat de autoritati prevede tratarea a 200 de pacienti bolnavi de cancer. Primele plante vor fi recoltate in luna aprilie. Autoritatile chiliene din orasul La Florida, unde a fost demarat programul spun ca datorita uleiului extras din canabis, oamenii bolnavi…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale mai mari de 250 MW sa ceara individual avizul Comisiei Europene

Guvernul a aprobat un proiect de Lege prin care se prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale electrice cu o capacitate mai mare de 250 MW sa notifice individual Comisia Europeana in vedere obtinerii avizului necesar pe a putea beneficia de schema de sprijin prin acordarea de certificate verzi. Pana acum, notificarea individuala…

Citește mai departe
Conferinta "Energia in priza", editia a doua

Conferinta „Energia in priza”, editia a doua

Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de hotarare prin care suspenda calendarul de liberalizare a pietei gazelor Departamentul pentru Energie a lansat astazi in dezbatere publica proiectul de hotarare de Guvern potrivit caruia pretul gazelor de productie interna nu va mai fi majorat in octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, actiune anuntata…

Citește mai departe
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi, a carui nerespectare va fi sanctionata cu amenzi intre 10.000 si 35.000 de lei, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de minister. Proiectul de lege are drept scop elaborarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi cu…

Citește mai departe
Remus Cernea propune in Senat o lege prin care se interzice folosirea animalelor salbatice in circuri

Remus Cernea propune in Senat o lege prin care se interzice folosirea animalelor salbatice in circuri

Deputatul independent Remus Cernea va depune luni in Senat un proiect de lege prin care cere interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri. Propunerea amendeaza Legea pentru Protectia Animalelor nr. 205 din 2004 (republicata in 30 aprilie 2014), astfel: (2) Este interzisa folosirea animalelor salbatice, fie ele capturate din natura, fie nascute in captivitate, in spectacole de circ…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei vor fi reglementate prin lege

Metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei vor fi reglementate prin lege

Primul proiect de lege care reglementeaza metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei a fost inregistrat la Senatul Romaniei, prima camera sesizata, sub nr. B358/2014, la inceputul lunii iulie si urmeaza a fi dezbatut de catre acesta in procedura de urgenta. Proiectul “isi propune sa suplineasca vidul legislativ existent in prezent in materia hidrocarburilor neconventionale, devenit…

Citește mai departe
Program na?ional de reciclare: Bolivia transform? plasticul în mobilier pentru ?coli

Franta interzice pungile de plastic de unica folosite in supermarketuri

Parlamentarii francezi au votat in aceasta saptamana un amendament prin care este interzisa utilizarea pungilor de plastic de unica folosinta in supermarketuri din 2016. Amendamentul a fost adus de ministrul francez al Ecologiei, Segolene Royal, la o lege privind biodiversitatea si a fost votat miercuri de Comisia pentru dezvoltare durabila din Adunarea Nationala, relateaza The…

Citește mai departe
S-a promulgat legea privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

S-a promulgat legea privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 25 iunie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Acest proiect de lege a venit pe fondul crizei economico-financiare actuale din Romania care…

Citește mai departe

Franta se pregateste de tranzitie energetica

Ministrul francez al Ecologiei, Ségolene Royal, a prezentat miercuri liniile principale ale viitorului proiect de lege cu privire la tranzitia energetica, care prevede, printre altele, reducerea ponderii ocupate de energia nucleara in productia de electricitate pana la 50% in 2025 de la 75% in prezent, relateaza France Presse. Amanat de mai multe ori, proiectul prezentat…

Citește mai departe
Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala. ONG-urile vor avea noi obligatii

Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala. ONG-urile vor avea noi obligatii

Activitatea de voluntariat va fi considerata experienta profesionala in specialitate, se arata intr-un proiect de lege adoptat ieri prin vot final de Camera Deputatilor. Pentru ca acest lucru sa se intample, organizatiile care lucreaza cu voluntari trebuie sa indeplineasca unele obligatii, printre care intocmirea unui contract de voluntariat sau eliberarea certificatelor de competenta. In prezent, voluntariatul…

Citește mai departe

Comisia juridica a Camerei Deputatilor: Raport favorabil propunerii legislative privind reglementarea activitatii de voluntariat

Propunerea legislativa privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, initiata de 106 senatori si deputati PSD, PNL, minoritati si PC, a primit luni raport favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, transmite AGERPRES. “Prin aceasta lege, institutiile din statul roman vor recunoaste voluntariatul drept experienta profesionala. Un tinar care Mihai-Sturzusi-a terminat studiile si care…

Citește mai departe
Frân? serioas? pentru energia verde

Frana serioasa pentru energia verde

Comisia Europeana a adoptat miercuri un nou set de reguli mai stricte care, la final, vor limita ajutoarele publice care pot fi acordate de cele 28 de state membre pentru anumite surse de energie regenerabila. Executivul comunitar apreciaza ca subventiile pentru energiile regenerabile au permis realizarea de progrese in atingerea obiectivelor de mediu insa in…

Citește mai departe

Regulile de subventionare a energiei regenerabile, modificate de Comisia Europeana

Comisia Europeana a decis sa modifice regulile de subventionare a producatorilor de energie regenerabila, pentru a proteja consumatorii afectati de cresterea preturilor. Masura a provocat nemultumirea ecologistilor din cauza reducerii sustinerii pentru producatorii de energie eoliana si solara, informeaza Mediafax. „A venit timpul ca energia regenerabila sa intre pe piata”, a declarat comisarul pentru Concurenta,…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Putin : Rusia ar trebui si poate interzice OMG-uri, respectand normele OMC

http://ecology.md/ Rusia trebuie sa protejeze cetatenii de la consumul alimentelor derivate din organisme modificate genetic ( OMG-uri ), si acest lucru se poate face in conformitate cu obligatiile tarii in cadrul OMC, a declarat presedintele FR Vladimir Putin . „Avem nevoie sa reglam in mod corespunzator activitatea noastra, astfel ca ea sa nu intre in…

Citește mai departe

Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure

Deputatii PSD au initiat un proiect de lege care permite defrisarea oricarei suprafete de padure. Conditiile sunt construirea de obiective turistice si reimpadurirea unei alte suprafete, egala cu cea defrisata. Parlamentarii sunt decisi sa incurajeze investitiile in turismul montan, un prim pas in acest sens fiind ridicarea restrictiilor la defrisarile de paduri. Daca, in prezent,…

Citește mai departe
Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică

Lege in Romania: “Uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 327 de voturi “pentru” si 3 abtineri, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, initiat de Guvern, care prevede ca “uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”. camera deputatilor Toate grupurile parlamentare au anuntat in plenul Camerei…

Citește mai departe