Schweighofer nu stie nimic despre neregulile gasite de autoritati la fabricile sale

Reprezentantii companiei: „Dupa mai mult de cinci saptamani de controale zilnice, nu am primit inca de la inspectori indicii privind nereguli sau infractiuni savarsite de compania noastra” Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, nu a avut reactie dupa ce, saptamana trecuta, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a transmis la Parchetul…

Citește mai departe
Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare

GEC Nera inca lupta pentru protectia padurilor

Grupul a realizat in perioada octombrie – decembrie 2014 o monitorizarea a agresiunilor impotriva padurilor. Este vorba atat de padurile din interiorul cat si din zonele limitrofe ale parcurilor nationale Semenic – Cheile Carasului si Cheile Nerei – Beusnita. Printre cele constatate se numara faptul ca „exista multe exploatari de masa lemnoasa deschise in zona…

Citește mai departe

Protocol DAPP si WWF pentru protectia padurilor virgine

Pe 25 Februarie 2014, la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, s-a semnat protocolul de colaborare cu WWF pentru protectia padurilor virgine si cvasi-virgine. Partile semnatare au convenit sa colaboreze in vederea intreprinderii unor demersuri necesare pentruprotectia padurilor virgine – cvasivirgine din Romania si pentru prevenirea si combaterea comertului cu lemn recoltat in mod ilegal…

Citește mai departe

Unicornul asiatic, specie pe cale de disparitie, reperata pentru prima data in ultimul deceniu, in Vietnam

Un exemplar de saola, un animal misterios asemanator antilopei, a fost reperat in Vietnam pentru prima data in ultimii 10 ani, oferind sperante noi pentru salvarea speciei de la disparitie. Cunoscut si sub numele de „Unicorn Asiatic” datorita abilitatilor sale de a se face nevazut, saola a fost vazut in septembrie cu ajutorul unui aparat…

Citește mai departe
LIFE+ Cerere de propuneri 2014

Comisia Europeana a lansat campania de selectie a propunerilor de proiecte LIFE+ pentru anul 2013

In data de 19 februarie 2013, Comisia Europeana a publicat programul  sesiunii de depunere de proiecte LIFE+ 2013.    Programul LIFE+ este instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Obiectivul sau general vizeaza implementarea, actualizarea si dezvoltarea politicii si a legislatiei de mediu ale UE prin co-finantarea proiectelor care adauga valoare spatiului european. Propunerile trebuie sa…

Citește mai departe
Din agenda controalelor în p?duri

Cluj: ONG-uri si mii de romani cer sistarea neintarziata a taierii iresponsabile a padurilor din Muntii Carpati

Clujenii sunt indemnati sa se alature miilor de romani si organizatiilor neguvernamentale care au semnat, pana acum, un memoriu adresat Guvernului, Presedintelui Romaniei, Ministerului Mediului si Padurilor, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Garzii Nationale de Mediu, in care cer masuri concrete pentru sistarea neintarziata a „taierilor masive si iresponsabile” a padurilor din Muntii Carpati….

Citește mai departe

LIFE+ Cerere de propuneri 2012

Obiectivele programului Aceasta comunicare are in vedere urmatoarele teme: 1. LIFE+ Natura si biodiversitate Obiectiv principal: Protectia, conservarea, reabilitarea, monitorizarea si facilitarea functionarii sistemelor naturale, a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu scopul de a opri pierderea biodiversitatii, inclusiv a diversitatii resurselor genetice, in cadrul UE. 2. LIFE+ Politica de mediu si guvernanta…

Citește mai departe
Peste 3.000 ha p?dure de?inute, în jude?ul Suceava, de americani, suedezi ?i austrieci

Ultimele paduri seculare din Europa, mai bine protejate printr-un nou protocol european

Reuniti in aceasta saptamana la Bratislava, reprezentantii guvernelor celor sapte state membre ale Conventiei Carpatice si-au luat angajamentul sa protejeze cele mai valoroase paduri ale Europei, inclusiv cele mai intinse suprafete de paduri seculare si naturale de pe continent, cu exceptia celor din Rusia. WWF saluta aceasta decizie, concretizata in Protocolul referitor la Managementul Forestier…

Citește mai departe

Proprietarii de paduri ar trebui recompensati

Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European (COMAGRI) a aprobat ieri, cu o larga majoritate de voturi, avizul prezentat de europarlamentarul clujean Rares Niculescu privind protectia padurilor in conditiile schimbarilor climatice. Prin avizul aprobat, Comisia solicita mentinerea la un nivel adecvat a bugetului viitoarei Politici Agricole Comune, prin intermediul careia sint finantate in…

Citește mai departe

Propuneri pentru impozitarea diferentiata a padurilor si supraimpozitarea celor obtinute abuziv si a constructiilor amplasate in padurile cu functii speciale de protectie

Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania si Federatia pentru Apararea Padurilor propune ca in actualele conditii de criza economica si financiara padurile si vegetatia forestiera sa fie impozitate diferentiat si prioritar sa fie supraimpozitate cele obtinute abuziv, precum si constructiile amplasate in padurile cu functii speciale de protectie. 1. Supraimpozitarea padurilor obtinute abuziv si a…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa pentru trecerea padurilor in cadrul Ministerului Mediului

Dlui Emil Boc, Prim-ministru al Romaniei Federatia pentru Apararea Padurilor, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania – A.P.P.R si Societatea „Progresul Silvic”, au propus, in memoriul „Politici, strategii si programe pentru padurile Romaniei”, inca din 2007, infiintarea unui Minister al Padurilor, Apelor si Mediului si au sustinut elaborarea un Proiect de Hotarare de Guvern pentru…

Citește mai departe

WWF: Defrisarea padurilor si poluarea sunt principalele probleme de mediu resimtite de romani

Defrisarea padurilor si poluarea sunt principalele probleme de mediu resimtite de romani, potrivit unui studiu realizat pro bono de compania Synovate pentru WWF (World Wide Fund for Nature) Romania, a anuntat astazi organizatia de mediu. Astfel, mai mult de jumatate dintre persoanele care intentioneza sa faca donatii pentru cauze de mediu pe viitor considera ca…

Citește mai departe

Amenajarea padurilor, paza si protectia lor – obligatie nationala si europeana.

Amenajarea padurilor avand ca prioritate protectia mediului Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de „gospodarire forestiera exemplara” de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si…

Citește mai departe

Reforma administrarii padurilor pe criterii de profesionalism si depolitizare – conditie esentiala pentru salvarea lor

Pentru circa 30 % din suprafata tarii, reprezentand padurile si vegetatia forestiera, din totalul de aproximativ 500.000 personal din administratie, jandarmerie, politie, situatii de urgenta, servicii speciale s.a., personalul silvic din institutiile de stat este constituit din 320 persoane, inclusiv cei din teritoriu. Iar personalul cu atributii de paza si control al padurilor de la…

Citește mai departe