Soia modificata genetic

Reprezentantii MADR si Monsanto s-au intalnit pentru a discuta despre stadiul notificarii privind soia modificata genetic in UE

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale s-a intalnit cu Remi Bastien, Director pentru Europa Centrala si de Est al companiei Monsanto Europe S.A pentru a stabili stadiului notificarii privind cultivarea in Uniunea Europeana a soii modificate genetic toleranta la erbicide pe baza de glifosat (soia Roundup Ready), notificare depusa de compania Monsanto in octombrie…

Citește mai departe

Meduzele fluorescente ajuta la depistarea cancerului in forme incipiente

Celulele luminiscente ale unor specii de meduze pot fi folosite pentru diagnosticarea unor forme de cancer greu de depistat, in interiorul oragnismului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, relateaza BBC News. Noua metoda de diagnosticare foloseste o proteina verde fluorescenta care le permite meduzelor sa straluceasca in intuneric. O echipa de cercetatori a descoperit ca…

Citește mai departe

O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer

O proteina ucigasa care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperita de o echipa de cercetatori australieni si britanici, aceasta putand fi folosita in lupta impotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria si diabetul. O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP) „Aceasta proteina, numita perforina,…

Citește mai departe

Energie solara din spuma de meduze

Oamenii de stiinta au descoperit ca pot produce o noua generatie de energie solara ce poate ajuta la progrese in domeniul medicinei prin folosirea spumei de meduze. Potrivit CNN, cercetatorii folosesc proteina verde fluorescenta obtinuta prin lichefierea meduzei stralucitoare Aequorea Victoria, des intalnita in largul coastelor de vest ale Americii de Nord, pentru a crea…

Citește mai departe

Fumatul poate duce la scleroza multipla

Consumul de tigari poate creste riscul aparitiei sclerozei multiple, in special la persoanele care sunt predispuse la probleme neurologice. Noile descoperiri publicate in Neurology arata ca fumatorii care au un nivel mare de proteina ce protejeaza impotriva virusului Epstein-Barr au de doua ori mai multe sanse decat nefumatorii sa aiba scleroza multipla. Studii anterioare au…

Citește mai departe

Tantarul modificat genetic, care inoculeaza un vaccin atunci cand inteapa, a fost creat de japonezi

Tantarul modificat genetic, care atunci cand inteapa inoculeaza omului un vaccin, a fost realizat de cercetatorii japonezi care cred ca „vaccinatorii zburatori” ar putea fi folositi ca o noua modalitate de a combate malaria, informeaza The Telegraph. Noua abordare a japonezilor are ca obiectiv glandele salivare ale tantarului anofel. Cercetatorii japonezi au proiectat o insecta…

Citește mai departe

O proteina continuta de banane poate preveni infectarea cu virusul HIV

O proteina continuta de banane poate proteja impotriva infectarii cu virusul HIV, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din Michigan. In urma unor teste de laborator, cercetatorii americani au descoperit ca lectina, cunoscuta sub numele de Ban Lec, are aceeasi eficienta ca doua dintre cele mai bune medicamente impotriva virusului HIV. Lectina…

Citește mai departe

Alimente rosii ca inima

Fiindca e la ordinea zilei sueta despre culori, unele aducatoare de putere, altele care te fac mototol, sa vedem cum trebuie sa alegem si unele alimente dupa culoare. Explica filozofia terapiilor si a regimurilor alimentare din China medicul primar Teodor Coldea de la Clinica Diperia Vitamed. Chinezii considera ca locuinta sufletului este in inima, iar…

Citește mai departe

Sa invingem gerul, cu bucatele potrivite

Care sunt alimentele miraculoase, sanatoase si suficient de puternice pentru a proteja impotriva temperaturilor extreme? Leacuri babesti sau ingrediente testate stiintific? Cu cat mercurul scade mai abrupt in termometre, cu atat se umplu mai abitir oalele si farfuriile. Exista o conceptie veche de cand lumea care spune ca, pe timp de iarna, organismul trebuie sa-si…

Citește mai departe

Lapte de iepure modificat genetic

Cercetari recente au dovedit ca laptele unor iepuri modificati genetic poate fi folosit ca tratament in bolile cardiovasculare. Fermieri olandezi intentioneaza sa inceapa comercializarea iepurilor respectivi, dar asteapta sa primeasca acordul de la autoritatile europene din domeniu, confirma Top News. Firma care deruleaza proiectul sustine ca in genomul iepurilor respectivi se gaseste o gena transplantata…

Citește mai departe

Porc si resturi de pasare

Sunca romaneasca produsa de Campofrio este un produs care are in compozitie carne de porc si o serie de alte ingrediente cu posibile efecte adverse asupra consumatorilor. Slanina, carnea separata mecanic (MDM), aditivii alimentari, zaharul si sarea in cantitati mari sunt daunatoare organismului. Grasimile animale, aterogene reprezinta cea mai mare pondere in compozitia produsului analizat,…

Citește mai departe

Beneficiile acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6

Motto:„Cunoasterea este antidotul temerii” Ralph Waldo Emerson Acizii grasi sunt acizii organici care intra in constitutia lipidelor (grasimilor) si determina proprietatile si deosebirile dintre proprietatile lipidelor in organism. Acizii grasi polinesaturati sunt acizii organici cu rol foarte important in organism, dar care nu pot fi produsi de catre acesta, ci sunt sintetizati numai de plante….

Citește mai departe

Oamenii de stiinta olandezi au reusit in premiera sa creeze carne artificiala

Specialistii lucreaza acum la imbunatatirea produsului care seamana cu carnea de porc. Carmangerie in laborator, cu oameni de stiinta pe post de macelari. Nu este un scenariu de film stiintifico-fantastic. Oamenii de stiinta olandezi sustin ca au reusit in premiera sa creeze carne artificiala, in laborator. ]Cercetatorii au creat ceva asemanator carnii de porc. Specialistii…

Citește mai departe

Uleiul de masline, benefic impotriva maladiei Alzheimer

Un anumit antioxidant prezent in uleiul de masline poate incetini distrugerile care apar in creier si care conduc la declansarea maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat in revista Toxicology and Applied Pharmacology, citat de express.co.uk. Cercetatorii considera ca acest antioxidant, care ofera uleiului de masline un gust picant, va fi ingredientul principal in medicamentele care…

Citește mai departe

O substanta vegetala ar putea fi solutia pentru cancerul de piele

Un tratament experimental dezvoltat de o compania americana, pe baza manipularii genetice a unei substante vegetale, a permis reducerea substantiala a tumorilor canceroase ale pielii, potrivit unui studiu. Medicamentul se administreaza pe cale orala si blocheaza o proteina care are un rol important in cresterea celulelor canceroase. Tratamentul, conceput de expertii a fost obtinut cu…

Citește mai departe

Salam rustic din resturi de pasare

Salamul rustic Agricola este un produs care se remarca prin faptul ca nu are aproape nimic natural in compozitie, fiind un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari. Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasare separata mecanic (MDM) care este de fapt o pasta din resturi fara valoare economica…

Citește mai departe

Pateu proaspat cu conservant

Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie ca este „proaspat si delicios”. Nu punem la indoiala gustul produsului, dar in ceea ce priveste prospetimea, lista de ingrediente contrazice afirmatia. Prezenta conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspat. Pe langa acest aditiv alimentar cu potential cancerigen,…

Citește mai departe

Dinamism din chimicale

Reclama tv de la Jacobs Dynamix Energy ne prezinta un grup de adolescenti care sunt energizati de consumul acestui produs. Din enumerarea ingredientelor de pe eticheta reiese ca tinerii nu pot fi consumatorii-tinta ai acestui amestec de cafea solubila si complex de vitamine B. Continutul ridicat de cafea solubila nu este indicat in cazul adolescentilor….

Citește mai departe

Pacaleala Prodsper

Crenvurstii Prodsper au inscris pe eticheta urmatoarea sintagma: „Sanatos si natural!”. Analizand eticheta, ne dam seama ca ce ar putea fi natural nu este sanatos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive. Producatorul nu avea voie sa faca mentiunea „sanatos si natural” pe eticheta. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de inscrisuri fara sa fie verificate,…

Citește mai departe

Sunca cu E-uri pentru copii

Polifosfatul, caragenanul si nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente a produsului „Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii „Dodolina” (Unicarm) este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor…

Citește mai departe

Animale modificate genetic: maimute fluorescente si soareci vorbitori

O serie de experimente recente au scos „pe piata” animale modificate genetic. Maimute fluorescente, a caror blana lumineaza verzui in intuneric. In plus, transmit aceasta proprietate puilor. Astfel incat lumea intreaga a putut admira puiul verzui-fluorescent de maimuta modificata genetic (imagine). Sau soareci inzestrati cu o „gena a vorbirii” care le modifica „vocea” si comportamentul….

Citește mai departe

Pastrama cu sapte aditivi

Pastrama de pui Caroli este un produs care contine multi aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra sanatatii. Conservantul nitrit de sodiu, E250, este aditivul folosit in cea mai mare cantitate. Din cauza potentialului cancerigen ridicat, este intezis in produsele destinate copiilor si nu este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, batranilor si…

Citește mai departe

Lebar din slanina si sorici

Lebarul Galco are ingrediente principale capul de porc, slanina si soriciul, ficatul fiind prezent intr-o cantitate mica. Acesta ar fi trebuit sa aiba o pondere mai mare, daca s-ar fi respectat reteta clasica. Pentru a masca lipsa ficatului, producatorul a folosit potentiatorul de gust E621. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca acest aditiv este…

Citește mai departe

Apa la pret de carne

6 aditivi alimentari ce pot afecta sanatatea sunt continuti de salam Cantitatea mare de apa din salamul cu sunca taranesc Primo este mascata de aditivi alimentari, proteina de soia si amidon. Consumatorul plateste salam si cumpara carne putina si multa apa. Salamul cu sunca taranesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional,…

Citește mai departe

Mezelurile sunt nesanatoase

Dieteticienii au dat verdictul: mezelurile nu trebuie consumate de nici o categorie de consumatori. In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera absolut nimic pentru sanatate. Nu sunt nici macar o alternativa economica la carne. Sunt alimente inalt procesate. Contin conservanti si aditivi periculosi. Daca veti citi cu atentie de fiecare data eticheta…

Citește mai departe

Pateu vegetal din ulei cu multe calorii

Pateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa si uleiul vegetal, urmate de proteina vegetala de soia, aditivi alimentari si condimente. Amestecul de apa, ulei si proteina vegetala de soia trebuia ingrosat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenta dorita de producator. Pe langa amidonul de cartofi a fost utilizat si caragenanul E407, o…

Citește mai departe

Un medicament din extract de magnolie este eficient in prevenirea cheagurilor de sange

Un nou medicament, derivat din magnolie, poate anula doua dintre functiile proteinei de coagulare trombina si poate oferi un nou mod de control al complicatiilor care apar la interventiile de deschidere a arterelor coronare blocate, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Duke din SUA. Potrivit presei americane de specialitate, rezultatele fazei a doua de studii pentru…

Citește mai departe

Nuga din margarina

Pentru producatorul Enola reteta de nuga este simpla: se amesteca zahar cu margarina si se presara arahide. Consumatorul va suferi insa complicatii mai ales daca produsul va face parte din dieta lui zilnica. Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutritional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absor-btie…

Citește mai departe