Raspunsul Greenpeace Romania la reactiile RNP Romsilva si Ministerului Apelor si Padurilor cu privire la situatia exploatarii din padurea cvasivirgina Bratocea, din Muntii Ciucas

Mai jos redam comunicatul de presa primit de redactia noastra din partea Greenpeace Romania: Reiteram afirmatia ca actiunea Greenpeace Romania nu vizeaza o institutie anume, ci este orientata catre protejarea padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, ultimele asemenea paduri ramase in zona temperata a Europei. In ceea ce priveste reactia RNP Romsilva, Greenpeace Romania nu…

Citește mai departe

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren…

Citește mai departe

Drepturile indigenilor din Amazon

Drepturile populatiei indigene din Amazon sunt in pericol pe masura ce marile proiecte de dezvoltare si infrastructura desfasurate acolo distrug cultura si pamanturile autohtone. Alianta Pachamama lucreaza impreuna cu partenerii sai in padurile ecuadoriene pentru a pastra si intari drepturile localnicilor. Exista aproximativ 370 milioane de indigeni in lume, majoritatea neavand drepturi umane reale. In…

Citește mai departe

Rovana Plumb: „Lupta cu mafia defrisarilor ilegale trebuie sustinuta de toate partidele”

Presedinta Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a declarat ca lupta cu mafia defrisarilor ilegale trebuie sustinuta de toate partidele, potrivit unui comunicat remis redactiei. „Actuala guvernare a promovat Radarul Padurilor, ca o masura pentru a lupta cu fenomenul defrisarilor ilegale. De asemenea, noul Cod Silvic ofera instrumente suplimentare pentru a lupta cu mafia din…

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Credite pentru proiecte de eficienta energetica

Investitorii romani interesati de proiecte de cresterea eficientei energetice si conservarea capitalului natural, inclusiv a biodiversitatii, vor putea beneficia de doua noi mecanisme financiare, lansate de Comisia Europeana (CE), in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Cele doua mecanisme sint Finantarea Privata pentru Eficienta Energetica (PF4EE) si Facilitatea de Finantare a Capitalului Natural (NCFF)….

Citește mai departe

Peste 200 milioane de euro pentru investitii in eficienta energetica, protectia mediului si combaterea schimbarilor climatice

Investitorii romani interesati de proiecte de cresterea eficientei energetice si conservarea capitalului natural, inclusiv a biodiversitatii, vor putea beneficia de doua noi mecanisme financiare, lansate de Comisia Europeana (CE), in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Cele doua mecanisme sunt Finantarea Privata pentru Eficienta Energetica (PF4EE) si Facilitatea de Finantare a Capitalului Natural (NCFF)….

Citește mai departe
Apelul Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România Nostra Silva: opriţi până pe 18.12.2014 proiectul lui Buican

Teorie sau practica? Noul ministru al Mediului pune pe lista prioritatilor protejarea padurilor

Ministrul nominalizat al Mediului, Gratiela Gavrilescu a declarat la audierile din comisiile parlamentare ca protejarea padurilor va fi o prioritate a mandatului sau, ministerul urmand sa actioneze pentru diminuarea drastica a taierilor ilegale concomitent cu actiunile de impadurire masiva, scrie Mediafax. pub Incepe anul nou cu dreptul! Investeste in cariera ta, Provident te sustine cu…

Citește mai departe
Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

Greenpeace Romania a transmis astazi celor doi candidati la Presedintia Romaniei, solicitari privind probleme stringente de mediu si energie, fata de care candidatii nu s-au exprimat pana acum in cadrul vreunei dezbateri la care sa participe si societatea civila . Greenpeace Romania solicita celor doi candidati sa prioritizeze problematica mediului, avand in vedere ca de…

Citește mai departe
Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa

Guvernul Ponta 3 blocheaza masurile liberale pentru reducerea taierilor ilegale din padurile Romaniei

Premierul Victor Ponta a blocat initiativele legislative emise de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si aprobate in guvern prin oprirea publicarii acestor acte normative in Monitorul Oficial. Sunt acte normative de interes national, ce au fost dezbatute public si au beneficiat de sustinere politica, avand drept obiectiv diminuarea taierilor ilegale de paduri. Este vorba,…

Citește mai departe
Noul Cod Silvic, în dezbatere public?

Ministrul Lucia Varga se intalneste cu silvicultorii aradeni si avertizeaza: „Nu putem tolera oameni care au permis furtul”

Lucia Ana Varga, ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, se va afla vineri la Ineu, unde va avea o intalnire cu conducerea Directiei Silvice Arad si cu sefii ocoalelor silvice din judetul Arad. Cu acest prilej vor fi discutate modificarile aduse de Noul Cod Silvic, dupa ce, la finele anului trecut, Senatul a aprobat…

Citește mai departe
Salvati bradutii de Craciun

Bradul de Craciun poate sa-si continue viata si dupa sarbatori, daca il iei de pe magazinuldecopaci.ro

Echipa de voluntari plantatori iti aduce la usa brazi si molizi in ghiveci, direct din pepinierele romanesti. Magazinul de copaci este efortul voluntarilor de impadurire de a incuraja cumpararea de braduti vii, 100% romanesti, cu tot cu radacina si balot. Dupa acoperirea cheltuielilor, fondurle ramase vor fi folosite in activitatile „Plantam fapte bune in Romania”…

Citește mai departe

Noul Cod Silvic mai provoaca un scandal urias in USL. Liberalii il vor cu insistenta, pesedistii il amana

Noul Cod silvic provoaca noi disensiuni in USL. Ministra liberala Lucia Varga a facut proiectul, a fost aprobat in Guvern si trimis in Parlament, insistand sa fie aprobat pana la sfarsitul anului. Proiectul e acum in dezbatere la comisii, insa vineri ministra PSD Rovana Plumb a anuntat ca dezbaterea ar trebui amanata deoarece nu au…

Citește mai departe

Lucia Varga, ministrul Apelor si Padurilor, vrea sa le dea arme padurarilor

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, afirma ca „Romsilva e ca un organism bolnav” si ca ii va da „parghii” sa se revigoreze, intre care un pachet legislativ privind statutul personalului silvic – care sa beneficieze „de uniforme, salarii decente, chiar portarma”- si incompatibilitati. Ministrul Lucia Varga a declarat, joi, intr-o conferinta de…

Citește mai departe

Noul Cod Silvic al Romaniei va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor

Noul Cod Silvic al Romaniei, propus de Departamentul pentru Apa, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, dupa ce saptamana trecuta documentul a primit aviz favorabil de la Comisia de Administratie publica. Principala modificare consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are…

Citește mai departe
Primarul Catalin Chereches va propune consilierilor locali infiintarea Parcului Natural Firiza

Primarul Catalin Chereches va propune consilierilor locali infiintarea Parcului Natural Firiza

Un nou pas important se va face, la urmatoarea sedinta a Consiliului Local, pentru obtinerea statutului de capitala verde a Romaniei, dar si pentru protejarea padurilor din zona municipiului Baia Mare. La initiativa primarului Catalin Chereches, consilierii locali vor supune la vot miercuri, 26 iunie, proiectul privind demararea procedurilor necesare pentru infiintarea unui parc natural…

Citește mai departe

Raportul Prefecturii: Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova

Colegiul Prefectural al Judetului Prahova Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova Stadiul certificarii managementului forestier, in sistem FSC, pentru circa 91.000 ha din fondul forestier, proprietate publica a statului     Certificarea managementului forestier este un act voluntar, initiat la cererea proprietarului sau a administratorului padurii, in vederea evaluarii, de catre un…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Raport ONU: Emisiile de gaze cu efect de sera – nivel record in 2011. Concentratia a crescut cu 20% din 2000

Concentratia de gaze cu efect de sera, ca dioxidul de carbon, din atmosfera a crescut cu aproximativ 20 la suta din 2000, iar reducerea emisiilor nu se face indejuns de rapid pentru a limita procesul incalzirii globale, potrivit unui raport ONU dat publicitatii, miercuri, si citat de guardian.co.uk. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) atrage atentia guvernelor,…

Citește mai departe

Ministrul Mediului a semnat Ordinul pentru identificarea si protejarea padurilor virgine

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat, luni, Ordinul privind stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, care vor beneficia astfel de protectie, in urma unui demers al WWF Romania lansat anul trecut, care a avut sprijinul a peste 100.000 de persoane. Rovana Plumb a spus, in deschiderea conferintei care a avut…

Citește mai departe
Sprijinul acordat prin PNDR unui hectar de p?dure, de 20 de ori mai mic decât cel pentru o vac?

Ministrul Mediului si Padurilor stabileste criteriile de identificare a padurilor virgine

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va semna, luni 10 septembrie 2012, la ora 11.00, ordinul referitor la stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine. Va fi prezent si directorul WWF Romania, Magor Csibi. Stabilirea acestor criterii, ca pas esential catre protejarea padurilor virgine ale Romaniei, se face in contextul protocolului de colaborare deja existent…

Citește mai departe
Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure

ONG-urile acuza: Directia silvica Caras-Severin ii protejeaza pe hotii de lemne

Grupul Ecologic de Colaborare Nera monitorizeaza in cursul anului 2012 taierile de masa lemnoasa care se produc pe raza ocoalelor silvice Anina, Oravita, Moldova Noua, Bozovici, Berzasca si Sasca Montana precum si pe teritoriul altor administratori de padure din aceste zone. Zonele de interes sunt cele pe care sunt amplasate parcurile nationale si naturale Cheile…

Citește mai departe

Fiecare roman utilizeaza, in medie, 2,84 hectare pentru resurse de hrana, combustibil, imbracaminte si constructii

Fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2,84 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Planeta insa nu ne poate oferi decat 1,8 hectare de teren si apa pentru fiecare. Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale…

Citește mai departe
Peste 3.000 ha p?dure de?inute, în jude?ul Suceava, de americani, suedezi ?i austrieci

Ultimele paduri seculare din Europa, mai bine protejate printr-un nou protocol european

Reuniti in aceasta saptamana la Bratislava, reprezentantii guvernelor celor sapte state membre ale Conventiei Carpatice si-au luat angajamentul sa protejeze cele mai valoroase paduri ale Europei, inclusiv cele mai intinse suprafete de paduri seculare si naturale de pe continent, cu exceptia celor din Rusia. WWF saluta aceasta decizie, concretizata in Protocolul referitor la Managementul Forestier…

Citește mai departe

Un ONG de mediu vrea realizarea unui inventar al fondului forestier, pentru a opri taierile ilegale

Federatia pentru Apararea Padurilor a cerut, marti , Guvernului si Parlamentului efectuarea unui inventar al fondului forestier si incetarea aplicarii gresite a legislatiei privind retrocedarea padurilor, in conditiile in care din 1990 si pana in prezent au fost distruse 350.000 hectare de padure. „Din 1990 pana in prezent, se estimeaza ca in Romania au fost…

Citește mai departe

Revizuirea legislatiei forestiere. Conceptii europene pentru franarea procesului de distrugere a padurilor, abuzurilor si coruptiei

Abuzurile si coruptia in restituirea padurilor sunt bine cunoscute din numeroasele articole si chiar si din documentul oficial al Camerei Deputatilor, care a constat, inca in 1999, ca intr-un singur an, 1.559 de persoane au preluat abuziv de la Regia Nationala a Padurilor 1.103 hectare in zone rezidentiale. Ministerul Justitiei, Procuratura, D.N.A., organele Ministerului de…

Citește mai departe

Reforma administrarii padurilor pe criterii de profesionalism si depolitizare – conditie esentiala pentru salvarea lor

Pentru circa 30 % din suprafata tarii, reprezentand padurile si vegetatia forestiera, din totalul de aproximativ 500.000 personal din administratie, jandarmerie, politie, situatii de urgenta, servicii speciale s.a., personalul silvic din institutiile de stat este constituit din 320 persoane, inclusiv cei din teritoriu. Iar personalul cu atributii de paza si control al padurilor de la…

Citește mai departe

Uniunea Europeana – obiective, strategii, programe, institutii pentru paduri, mediu si economia forestiera

Romania, intrata in Uniunea Europeana, trebuie sa-si adapteze politicile, strategiile si programele de gospodarire si dezvoltare a padurilor, a mediului si economiei forestiere la politicile si programele finantate de U.E. si totodata sa creeze institutiile administrative corespunzator cu cele europene. Principalele obiective in domeniul gospodaririi padurilor pe care Uniunea Europeana le are in program si…

Citește mai departe

Rolul statului si institutiilor sale in elaborarea si implementarea politicilor de aparare si dezvoltare a padurilor, conceptia moderna

Principala tema care trebuie clarificata de catre puterea politica, Parlament, Guvern, o constituie rolul, atributiile si capacitatea statului roman in elaborarea si implementarea politicilor si strategiilor de administrare si gospodarire a padurilor si de dezvoltare a economiei forestiere in interes national si in concordanta cu politicile si strategiile Uniunii Europene. Este pregatita Romania pentru a…

Citește mai departe

Programul guvernamental 2009-2012 – prevederile pentru paduri vor duce la sacrificarea lor in conditiile crizei economice si financiare

Politicile pentru paduri in Programul de Guvernare 2009-2012 sunt mentionate sumar, in capitolul „Agricultura si dezvoltare rurala”, fiind tratate alaturi de piscicultura, ca obiectiv de guvernare intitulat „Extinderea suprafetelor de paduri in Romania”: – Stoparea declinului suprafetelor impadurite si extinderea suprafetei de paduri la 30% din suprafata Romaniei, in urmatorii 4 ani; – Impadurirea terenurilor…

Citește mai departe

Plantele acorda timp Pamantului, dioxidul de carbon accelerandu-le cresterea

Copacii si alte plante cresc mai mult si mai repede datorita miliardelor de tone de CO2 eliberate in atmosfera de oameni, conform unui studiu recent. Acest fapt inseamna ca o parte din dioxidul de carbon care altfel ar accelera incalzirea globala este captat. In plus, ofera posibilitatea imbunatatirii productivitatii agricole. Fenomenul poate oferi omenirii timp…

Citește mai departe

Agent Green, prietenul naturii

Mediul inconjurator are un nou prieten. Se numeste Agent Green sau, pe romaneste, Agentul Verde. Este vorba de o noua organizatie neguvernamentala non-profit care va actiona pentru stoparea crimelor asupra mediului. La 3 martie, Agent Green va face cunostinta cu tine – publicul, responsabil al statului, jurnalistul. ONG-ul isi propune sa investigheze si sa faca…

Citește mai departe

Liber la defrisari in anul 2009

Romsilva se vede si in acest an cu un picior in groapa cand vine vorba de buget. Institutia ar fi avut nevoie de peste 253 de milioane lei pentru a administra si proteja peste 1,2 milioane de hectare de paduri, care apartin proprietarilor privati cu mai putin de 30 de hectare forestiere. Pe langa acesti…

Citește mai departe