Producatorii de produse traditionale si-au facut asociatie

Asociatia „Aradeanca” a carei numar de producatori incrisi se ridica la 33, se va ocupa de atestarea si protejarea denumirii originale a produselor traditionale si de valorificarea acestora la targuri si expozitii. La infiintarea asociatiei a participat si Lucia Romanescu, directorul executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti. Primul mandat de presedinte…

Citește mai departe

Detoxifiant natural

Sarbatorile de iarna ne vor face sa uitam de cumpatare cand ne asezam la masa. De aceea, avem nevoie de un aliat in lupta cu toxinele pe care le vom ingera din alimentele pline de grasimi trans si de glucide rafinate. Ne trebuie un aliment-minune care sa contina fibre, antioxidanti, vitamine si pectine naturale. Profesorul…

Citește mai departe

Traditii pierdute: uscatul prunelor

Foarte putine femei din judetul Valcea se mai ocupa cu uscarea si coacerea fructelor pentru a fi pastrate pe timpul iernii. Fevronia Ganea pregateste prunele pentru cuptor Foto: M. Mitroi Fevronia Ganea (68 de ani), o localnica din satul Folestii de Sus, povesteste ca a invatat cu foarte mult timp in urma, de la mama…

Citește mai departe

Prunele previn bolile de inima

Aceste fructe pot trata mai multe afectiuni Prunele, mai ales uscate, fac minuni in sezonul rece. Bogate in vitamine, minerale, calciu, fier si seleniu, aceste fructe cresc imunitatea si pot preveni aparitia mai multor afectiuni, printre care si a celor cardiace. Iata ce alte efecte benefice au prunele: – trateaza anemia si asteniile; – normalizeaza…

Citește mai departe

Ardealul mananca bio

Alimentele bio au fost la mare cautare la Targul Verde, care a avut loc la Cluj in perioada 24-27 septembrie, la Iuliul Mall. Participantii au avut avut posibilitatea sa participe la un Gastroshow, de unde au aflat ce pot sa manance pe parcursul unei zile pentru a evita aditivii alimentari, zaharul sau grasimile modificate chimice….

Citește mai departe

Din Topoloveni, in UE

Romania are in sfarsit un produs traditional inregistrat la Comisia Europeana. Alaturi de branza Roquefort, de pizza Napoletana, de gorgonzola va sta acum la loc de cinste si magiunul natural de prune Topoloveni. In octombrie 2008, magiunul a obtinut protectia la nivel national dupa lungi verificari, iar acum este oficial listat pe site-ul Comisiei Europene….

Citește mai departe

Dulce anticancerigen

Magiunul natural de prune Topoloveni este un produs in intregime natural, obtinut din imbinarea a cel putin patru soiuri de prune, recoltate la deplina maturitate. Tehnologia utilizata pentru fabricarea magiunului este cea traditionala, din anii 1910, fara adaos de zahar rafinat sau alti indulcitori industriali. Magiunul natural de prune Topoloveni nu contine decat prune fierte…

Citește mai departe

Producatorii de alimente traditionale vor protectie UE

Producatorii a cinci alimente traditionale – carnatii de Plescoi, branza de burduf din zona Branului, virsliul din Hunedoara, pita de Pecica si salamul de Nadlag – vor incepe anul acesta intocmirea documentatiei pentru obtinerea protectiei europene de denumire geografica. Obtinerea protectiei de denumire geografica ofera o serie de avantaje producatorilor, printre care faptul ca doar…

Citește mai departe

Targ pentru viata sanatoasa

Pernute terapeutice din plante, gemuri si dulceturi, cozonaci, placinte si alte bunatati facute in casa, mirodenii, uleiuri fine de masline, cosmetice naturale de la Marea Moarta, dar si plante decorative, biciclete si produse handmade stau aliniate pe tarabe in curtea Muzeului Taranului Roman, la Targul pentru o viata sanatoasa. Deschis ieri, targul cu bunatati pentru…

Citește mai departe

Prune uscate

Prunele uscate sunt cea mai buna solutie pentru o gustare satioasa si sanatoasa, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din San Diego. Acestia arata ca prunele uscate sunt de preferat chiar si produselor sarace in grasimi, pentru ca scad pofta de mancare, fiind de un real folos in managementul controlului…

Citește mai departe

Certificare: Magiun de Topoloveni, model de urmat

Succesul obtinut de producatorul magiunului natural de prune Topoloveni odata cu obtinerea indicatiei geografice protejate i-a stimulat si pe altii sa faca demersurile pentru a-si asigura unicitatea pe piata alimentelor. Producatorii de Salam de Sibiu s-au unit si au depus la Oficiul National al Produselor Traditionale Brasov docu-men-ta-tia necesara obtinerii indicatiei. Numai ca pentru acestia…

Citește mai departe