Nămolul de epurare – o şansă pentru agricultură şi o problemă complexă de mediu

Namolul de epurare – o sansa pentru agricultura si o problema complexa de mediu

In cadrul proiectului mai amplu „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Arad”, Compania de Apa a organizat ieri o conferinta de dezbatere si de informare avand ca tema posibilitatile actuale si previziunile pentru viitor privitoare la namolul rezultat in urma epurarii apelor reziduale menajere. Conferinta a fost moderata de Dalia…

Citește mai departe

De ce rezista mierea cateva mii de ani fara sa se strice? Cercetatorii au descifrat secretul

Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzatoare in mormintele egiptene. Printre bijuteriile si celelate comori ascunse in aceste locuri misterioase se numara si vase continand miere ce dateaza de acum cateva mii de ani si care continua sa fie buna de mancat in ciuda trecerii timpului. Exista alte cateva alimente care se pastreaza…

Citește mai departe
Care sunt fructele ?i legumele care con?in cele mai multe pesticide

Care sunt fructele si legumele care contin cele mai multe pesticide

Lista fructelor si a legumelor cu cele mai multe pesticide, realizata in fiecare an de o agentie nonprofit din Statele Unite ale Americii, ofera o noua perspectiva asupra unor alimente considerate printre cele mai sanatoase din consumul zilnic. „Duzina murdara”, care face parte din Ghidul anual al cumparatorului pentru pesticidele din produse, realizat de agentia…

Citește mai departe
Cât ne costă să ne tratăm de pe urma alimentelor cu pesticide

ANSVSA nu va ezita sa interzica importul de legume si fructe din Turcia, daca aduc atingere sigurantei cetateanului

ANSVSA nu va ezita sa interzica importul sau tranzitul de legume si fructe din Turcia, daca aduc atingere sigurantei cetateanului, a declarat, marti, Vladimir Manastireanu, directorul Autoritatii, prezent la conferinta “Zilele Agriculturii Romanesti”. PESTICIDE in exces. ANSVSA ar putea interzice importurile de legume si fructe din Turcia “Supraveghem indeaproape tot ce intra din tarile terte….

Citește mai departe
Decontaminarea "Lacului Pestelui" din Campina s-a lasat cu amenzi de la Garda de Mediu

Decontaminarea „Lacului Pestelui” din Campina s-a lasat cu amenzi de la Garda de Mediu

Firma care a castigat licitatia pentru ecologizarea zonei poluate – sanctionata cu 100.000 de lei In vara anului trecut, batalul de depozitare a reziduurilor petroliere al fostei rafinarii „Steaua Romana” din Campina, cunoscut sub numele de „Lacul Pestelui”, urma sa intre intr-un amplu proces de ecologizare. Proiectul de reabilitare a terenului contaminat a fost lansat…

Citește mai departe
A fost lansata prima lotiune solara potabila din lume

Irizatii de produs petrolier au aparut, sambata, in apa marii, pe o suprafata de aproximativ 500 de metri

Irizatii de produs petrolier au aparut, sambata, in apa marii, pe o suprafata de aproximativ 500 de metri, la intrarea in statiunea Mamaia, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral spunand ca acestea au fost scoase la suprafata de hula inregistrata in ultimele zile. Potrivit unui comunicat al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, in…

Citește mai departe

Iesenii care doresc pot ajuta sambata la curatarea padurii Cetatuia

Reprezentantii Primariei va invita in acest weekend la o actiune de ecologizare a padurii Cetatuia intitulata „Pastram Iasul curat”. Actiunea este sustinuta de un grup de voluntari de la fundatia Centrul diecezan Caritas, care vor fi dotati cu un echipament special pentru a face fata acestei provocari: saci menajeri, manusi si multa rabdare. Initiatorii acestei…

Citește mai departe

„Pastram Iasul curat”. Actiune de ecologizare la Cetatuia, simbata, 7 mai

Primaria Iasi, in parteneriat cu Touch, organizeaza pe data de 7 mai, sambata, orele 9.00-12.00, actiunea „Pastram Iasiul curat” prin ecologizarea padurii Cetatuia. Scopul actiunii este redarea stralucirii primavaratice a padurii Cetatuia, curatand orice reziduu ce afecteaza mediul natural al padurii: pungi si recipiente de plastic, hartii, cutii de bere, etc. Actiunea este sustinuta de…

Citește mai departe

    Floarea soarelui folosita pentru decontaminarea solului de la Fukushima?

    Floarea soarelui. De aceasta planta se leaga posibilitatea decontaminarii solului din jurul centralei nucleare de la Fukushima. Cercetatorii japonezi au propus „curatarea” solului contaminat radioactiv din vecinatatea centralei nucleare prin cultivarea intregii suprafete cu floarea soarelui. Conform observatiilor oamenilor de stiinta niponi, proiectul ecologic a fost deja experimentat cu succes dupa dezastrul care a avut…

    Citește mai departe

    Solutie inovativa de producere a energiei electrice si termice din surse regenerabile

    In vederea generarii energiei din resurse alternative si in contextul gasirii unor solutii in concordanta cu principiul dezvoltarii durabile, Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA impreuna cu Primaria din Avrig propun o idee inovativa de producere a energiei din surse regenerabile. Finalitatea implementarii ideii inovative propuse consta in reducerea dependentei omului de…

    Citește mai departe

    Urme de pesticide si in produsele bio

    Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza. Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin…

    Citește mai departe

    Despre reciclare

    RECICLARE Proces ce asigura pastrarea rezervelor naturale, economisirea materiei prime si a energiilor. Reciclarea presupune implementarea strategiei celor ,,4 R-uri”, privind valorificarea deseurilor si a reziduurilor de diverse feluri, care consta in urmatoarele operatiuni: Recuperare; Refolosirea ca atare; Reconditionarea (inclusiv repararea sau regenerarea in vederea refolosirii) si Reciclarea tehnologica, daca deseurile nu mai pot fi…

    Citește mai departe

    Campania de colectare a uleiurilor vegetale uzate initiata de Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, cu sprijinul Primariei municipiului Satu Mare si a firmei SC Miraioana SRL

    Uleiul este unul dintre alimentele intrebuintate in pregatirea  multor preparate din bucatarie. Insa acest aliment atat de necesar se poate transforma intr-un potential pericol pentru sanatate si mediu. Uleiul alimentar, daca este prajit timp indelungat sau la temperaturi peste limita ori daca nu este inlocuit la timp, poate duce la aparitia unor boli fatale, de…

    Citește mai departe

    Metan de pe Marte

    NASA a anuntat la inceputul anului ca emisiile de gaz de pe Marte sunt un amestec de vapori de apa si metan.Aceasta descoperire este importanta si poate fi dovada existentei vietii pe Planeta Rosie. Metanul este produs de microorganisme numite metanogeni. Acestia sunt niste microbi care produc metanul ca reziduu al proceselor vitale.Totusi, acesti microbi…

    Citește mai departe

    Lumanarile ne duc mai repede la groapa

    Parafina si fitilul de plumb din lumanarile obisnuite emit prin ardere substante toxice extrem de periculoase pentru organism. Folosite de romani pentru iluminarea incaperilor, lumanarile au devenit, de-a lungul timpului, un semn distinctiv al crestinului: sunt folosite la botez, cununie, inmormantare si, mai ales, in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru care crestinii ortodocsi tocmai se pregatesc….

    Citește mai departe

    Uleiul din tigaie, poluant periculos

    Cea mai mare parte a uleiului rezidual colectat de la restaurante sau unitati fast-food ajunge la fabricile de biodiesel din strainatate. Reprezentantii firmelor de reciclare spun ca dezvoltarea pietei de profil depinde, in mare masura, de un mecanism coerent pentru controlul operatorilor economici. Restaurante, hoteluri, shaormerii, unitati de tip fast-food sau fabrici de alune, toate…

    Citește mai departe

    Pesticidele modifica durata ciclului celular la plante si afecteaza dezvoltarea acestora

    Intre agricultura traditionala si cea contemporana exista unele deosebiri esentiale de structura. Vechea agricultura a fost fundamentata in intregime pe transformarea energiei luminoase in energie chimica prin captarea razelor solare in procesul de fotosinteza care asigura cresterea plantelor. In agricultura de astazi, alaturi de eterna energie cosmica pe care Pamantul o primeste clipa de clipa,…

    Citește mai departe