Invazia castorilor in Lunca Muresului

O comoara nepretuita se ascunde in unele zone ale Parcului Natural Lunca Muresului Arad, dupa mai bine 200 de ani de cand s-a stabilit ca aceasta a disparut. Este vorba de brebul sau castorul european (Castor fiber), cel mai mare reprezentant european al acestor rozatoare (Rodentia). In urma cu doua secole, aceasta specie era cel…

Citește mai departe

Sobolanii golasi detin cel mai bun antidot natural contra cancerului

Considerati de multi oameni drept cele mai hidoase animale din lume, sobolanii golasi sau sobolanii-cartita din Africa (Heterocephalus glaber pe numele lor stiintific) detin in organismul lor o substanta care-i face rezistenti la toate tipurile de cancer si care-i face unici din acest punct de vedere intre toate speciile de mamifere. Prin urmare, aceste creaturi…

Citește mai departe
"?obolanii eroi" salveaz? vie?i

„Sobolanii eroi” dresati sa detecteze minele ingropate in pamant

Organizatia neguvernamentala belgiana APOPO a decis sa nu mai antreneze caini care sa detecteze minele ingropate in pamant, ci sobolani africani uriasi. Acestia au un simt olfactiv foarte bine dezvoltat. Intrucat nasul lor este atat de aproape de pamant, sobolanii sunt considerati chiar mai buni decat cainii in detectarea substantelor explozibile. Sobolanii sunt antrenati de…

Citește mai departe

Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Republica Moldova

Savantii francezi au facut public adevarul socant despre produsele modificate genetic, care in ultimii ani au umplut rafturile magazinelor din Europa. S-au confirmat cele mai serioase presupuneri privind porumbul modificat genetic, care provoaca cancerul. Pe parcursul a doi ani, savantii au hranit sobolanii cu porumb modificat genetic din SUA. Studiile au aratat ca 83% din…

Citește mai departe

Tipuri de izolanti ecologici

Nouazeci la suta dintre izolantii folositi in constructii sunt alcatuiti din vata minerala, vata de sticla sau plastic alveolar (polistiren, poliuretan), iar performantele lor termice sau acustice sunt ridicate. Totusi, interesul pentru izolantii ecologici este in crestere in unele tari, acestia fiind alcatuiti din materiale naturale, reciclabile sau biodegradabile. Articolul de mai jos isi propune…

Citește mai departe

Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi

Acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) reprezinta o pasare migratoare considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este…

Citește mai departe

Masculii a mii de speciii, de la ursi polari la acvile isi asuma de cativa ani trasaturi feminine

Oameni de stiinta din lumea intreaga au descoperit ca sexul vertebratelor se schimba. Masculii a mii de speciii, de la ursi polari la acvile, de la amfibii la aligatori, de la rozatoare la marii pradatori, isi asuma de cativa ani trasaturi feminine, printr-o reducere a dimensiunilor organelor lor de reproducere, o tendinta de hermxaafroditism si…

Citește mai departe

Studiu: Cresterea nivelului de CO2 ca urmare a schimbarilor climatice ii face pe oameni sa ia in greutate

Cresterea nivelului de CO2 ca urmare a schimbarilor climatice ii face pe oameni sa ia in greutate indiferent daca au sau nu tendinte de obezitate, sustine in urma unui studiu o echipa de cercetatori danezi, conform portalului ScienceNordic, citat de Agerpres. “Se crede ca oamenii predispusi la obezitate continua sa ia in greutate pentru ca…

Citește mai departe
R?spunderea uman? în înc?lzirea climatic? este de net?g?duit

Un geolog din Londra afirma ca incalzirea globala ar avea drept rezultat „trezirea la viata a vechilor monstrii geologici”

Incalzirea climei s-ar solda cu mari dezastre pentru Terra, dau asigurari mai toti cercetatorii care studiaza posibilitatea schimbarilor climaterice bruste, intre acestea fiind si incalzirea atmosferei planetare. Opiniile sunt impartite in ceea ce priveste natura schimbarii climaterice spre care se indreapta Pamantul: unii sustin ca este vorba de o incalzire globala, in vreme ce alti…

Citește mai departe
Cum ne schimb? comportamentul mâncarea tip „junk food”?

Junk-food sau cocaina?

Potrivit cercetatorilor americani, consumul de junk-food sau supraalimentarea provoaca in timp scurt dependenta, similar celei induse de consumul de droguri. Studiul, coordonat de doi cercetatori de la Institutul de Cercetari Scripps Jupiter din Florida, are ca scop demonstrarea modului de instalare a dependentei de mancarea junk-food. Definitia din DEX a junk-food este mancare de tip…

Citește mai departe

O pisica a adoptat un pui de veverita

Micuta veverita a fost gasita ranita, intr-un parc. Un pui de veverita a fost adoptat de o pisica si a devenit cel mai bun prieten cu odrasla felinei. Puii se alinta toata ziua de mamica lor Tita, in Envigado, Columbia. Amandoi sunt alaptati de pisica, se alearga prin casa si se imbratiseaza din cand in…

Citește mai departe

Mistreti cu trichineloza la Borlesti

Inspectorii sanitari-veterinari satmareni au descoperit parazitul trichinela spirallis in carnea provenita de la patru porci mistreti vanati pe fondul de vanatoatre de la Borlesti. „Este primul caz, dupa multi ani, de trichineloza descoperita la mistreti. Nu am mai avut asa ceva de ani de zile. Si vanatorii au fost mirati cand le-am prezentat rezultatele analizelor”,…

Citește mai departe

Termocentrala cu iepuri in Suedia

Cadavrele a mii de iepuri sunt utilizate la alimentarea cazanelor unei termocentrale din centrul Suediei, spre groaza unei parti a populatiei, care se declara „oripilata” de aceasta latura „intunecata” a energiei obtinute din surse regenerabile. Numai in capitala Stockholm sunt „recoltati” anual intre 3.000 si 6.000 de iepuri, sacrificati ca daunatori, pentru protectia parcurilor si…

Citește mai departe

Recolta taranilor, mancata de soareci

Satenii din comuna Intorsura – Dolj sunt disperati dupa ce mii de soareci le-au invadat culturile de rapita, grau si ovaz. Localnicii spun ca nu au vazut in viata lor atatea „musuroaie” pe camp. Localitatea doljeana Intorsura este cea mai afectata de razatoarele ce au facut prapad in aceasta perioada in sudul tarii. Peste 2.500…

Citește mai departe

Despre lupi

Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Avand o statura de 100-150 cm si o greutate cuprinsa intre 12 si 80 de kg, lupul este unul dintre animalele cele mai inteligente si adaptabile. Are…

Citește mai departe

„Comoara biologica” din delta Mekong

Din 1997 pana astazi, Fondul Mondial pentru Viata Salbatica a notat descoperirea a peste 1.000 de specii de animale si plante in regiunea ce cuprinde si imensa delta a Mekongului, din sud-estul Asiei. Printre animalele gasite aici se numara o specie de rozatoare despre care se credea ca a disparut in urma cu 11 milioane…

Citește mai departe

Liliecii-sub protectia legii

Deoarece se stiu putine lucruri despre ei, precum si datorita modului lor de viata, liliecii au starnit imaginatia oamenilor vreme indelungata, fiind vazuti ca spirite malefice. Desi timpul a trecut si lucrurile au evoluat, ei sunt in continuare victime ale miturilor si credintelor populare, superstitii ce nu-si gasesc echivalentul in realitate. Din punct de vedere…

Citește mai departe