Incep prospectiunile in perimetrele Tria si Baile Felix – Vibratii subterane si foraje

Compania NIS Petrol poate demara lucrarile de prospectiuni in perimetrele EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix in cautarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dandu-si acordul, in urma notificarii primite la inceputul lunii iulie.  Constatand ca perimetrele concesionate de NIS Petrol „nu se suprapun cu arii naturale protejate”, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis „clasarea…

Citește mai departe
Campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice in Cluj-Napoca, pe 21 martie

Campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice in Cluj-Napoca, pe 21 martie

Sambata, 21 martie 2015 are loc a doua campanie de colectarea a deseurilor de echipamente electrice si electronice din acest an, organizata de Rosal impreuna cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Clientii Rosal care vor sa scape de aceste deseuri sunt rugati sa le aduca la punctele de colectare puse la dispozitia acestora: Cartier Manastur – str….

Citește mai departe

Cazul Kronospan SEBES: Autoritatile locale lasate in sah de reprezentantii ONG-urilor, la prima confruntare

Joi, 22 ianuarie, la sediul Prefecturii Alba a avut loc prima intilnire intre reprezentanti ai Grupului de Initiativa Sebes, ONG-urile implicate in campania “Opriti Poluarea in Sebes”, autoritatile locale cu atributii in domeniu (APM, Garda de Mediu, DSP, Primaria Sebes) si reprezentantii companiei Kronospan, in vederea initierii unui dialog si identificarii unor solutii de rezolvare…

Citește mai departe
Marș împotriva poluării. Peste 1.000 de oameni au protestat, la Sebeș, față de deschiderea unei fabrici de formaldehidă

Duminica: Un nou protest contra poluarii cu formaldehida, la Sebes. Se doreste relocarea sectiei chimice la cel putin 50 de kilometri de oras

Duminica, 11 ianuarie 2015, a avut loc un mars de protest in orasul Sebes, jud. Alba la care au participat peste 2.500 persoane. Cetatenii au solicitat autoritatilor sa ia masuri urgente impotriva poluarii orasului Sebes de catre S.C Kronospan S.A., companie ce nu respecta normele de protectie a mediului si refuza sa se doteze cu…

Citește mai departe
Furturile de fier vechi oblig? rematurile s? se reautorizeze

Furturile de fier vechi obliga rematurile sa se reautorizeze

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice vrea sa aduca modificari legislatiei privind deseurile pentru ca s-a constatat sa domeniul prezinta mari lacune care duc la crearea unei „piete paralele”. De fapt, noul act normativ promovat de acest minister are in centrul atentiei, in special, colectarea de materiale ferose si neferoase, devenita o activitate infloritoare, avand in…

Citește mai departe
România ?i Canada, schimb de inforama?ii pe tema impactului de mediu al proiectelor miniere

Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic, dar incearca sa imbuneze municipalitatea

Reprezentantii societatii Romaltyn au facut astazi, 17 februarie, inca o incercare de a indupleca autoritatea locala, care nu este de acord cu prelucrarea deseurile minerale cu cianuri pe raza orasului. Doar ca, si de aceasta data, oficialii societatii s-au lovit de un raspuns ferm si clar din partea primarului Catalin Chereches si a unor consilieri…

Citește mai departe
Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutăm cu ministerele, cu producătorii, pentru identificarea de soluţii

Deputatii au adoptat Legea salubrizarii, care stabileste obligativitatea colectarii selective a deseurilor

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileste obligativitatea colectarii selective a deseurilor. Deputatii au votat proiectul de lege, initiat de senatorul Petru Filip in anul 2010, cu 235 voturi „pentru”, 69 „impotriva” si noua abtineri. Proiectul de lege are ca obiect modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor…

Citește mai departe

LEGEA MINELOR: Companiile care exploateaza apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor

Companiile care exploateaza sau valorifica apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia pentru ca exista riscul sa afecteze bazinul si rezerva de apa potabila pentru o comunitate intreaga, se prevede in Legea minelor, care va intra marti la votul final al Camerei. Legea minelor stipuleaza, totodata, faptul ca cetatenii nu vor plati redeventa pentru…

Citește mai departe
Protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica

Protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica la Barlad pe 1 septembrie

Pe data de 1 septembrie, intre orele 17.00 si 19.00, in piata Sf. Ilie din centrul orasului Barlad, va fi organizat un miting impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. GISCB s-a format ca urmare a concesionarii perimetrului EV2 Barlad companiei Chevron, in cadrul unui acord secretizat, in scopul de a extrage…

Citește mai departe

CJ Covasna conditioneaza constructia fabricii de cherestea de la Reci de masuri de protejare a naturii si biodiversitatii

Conducerea Consiliului Judetean Covasna considera ca viitoarea fabrica de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea sa o construiasca in localitatea Reci ar putea avea efecte negative asupra peisajului si biodiversitatii, prin urmare solicita ca in Raportul de mediu sa fie incluse masuri de prevenire, reducere si compensare a acestora. In urma analizarii Raportului…

Citește mai departe
Un s?m?rean a fost amendat de poli?ia local? c? a plantat trei copaci

Daescu (GNM): Protejarea mediului inconjurator, un scop atat pentru autoritati, cat si pentru populatie

Protejarea mediului inconjurator si sanatatea populatiei reprezinta doua obiective extrem de importante pentru Garda Nationala de Mediu /GNM/, institutie care aniverseaza un deceniu de activitate, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Ovidiu Constantin Daescu, comisar general al GNM. ‘Garda Nationala de Mediu aniverseaza, astazi /marti, 12 martie 2013, n.r./, 10 ani de la infiintarea sa, ca…

Citește mai departe
Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?

Protest impotriva exploatarii gazelor de sist in fata Prefecturii Bihor

Bihorenii care vor sa-si exprime nemultumirea fata de proiectele de exploatare a gazelor de sist sunt chemati la protest, sambata, de la ora 14, in fata Prefecturii Bihor. Initiativa le apartine reprezentantilor Partidului Verde (PV), care au cerut aprobare pentru un miting cu 400 de participanti. Sambata, diferentele politice vor fi lasate la o parte,…

Citește mai departe

19 organisme modificate genetic ameninta cu cancerul

Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul…

Citește mai departe
Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita

HOTARAREA nr. 1005/2012 privind organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2012 privind modificarea unor acte normative din domeniul protectiei mediului si padurilor, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. CAPITOLUL I: Dispozitii generale – Art. 1 (1)Garda Nationala de Mediu, denumita in continuare GNM, este institutie publica si…

Citește mai departe

Lacul din Corbeanca, situat in apropierea Capitalei, s-a transformat intr-un adevarat dezastru ecologic.

Lacul din Corbeanca, situat in apropierea Capitalei, s-a transformat intr-un adevarat dezastru ecologic. Potrivit adevarul.ro, localnicii, care acum se tem pentru sanatatea lor, dau vina pe concesionarul terenului: nimeni altul decat omul de afaceri Cristian Tantareanu. Sorin Bonciu, unul dintre localnici sustine ca i-a trimis chiar si o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. “Deversarile…

Citește mai departe
Depășiri substanţiale și frecvente ale limitelor ue și oms, cu consecinţe inacceptabile pentru sănătatea populaţiei

Calitatea aerului in Bucuresti – Aerul din Bucuresti este daunator sanatatii oamenilor

  Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor UE si OMS, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei Studiul Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii dat publicitatii anul trecut de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atentia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitala. Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale…

Citește mai departe

Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase U.C.T. – Posta Rat

Municipiul Turda deruleaza proiectul ”Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase U.C.T. – Posta Rat”. Proiectul a castigat o finantare nerambursabila prin Programul Operational Sectorial „Mediu”, Axa Prioritara 2, Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric, D.M.I: 2.2, Reabilitarea zonelor poluate istoric, in baza contractului de finantare incheiat cu…

Citește mai departe

ONG-urile pentru protectia mediului se intreaba: „Cat mai suporta Dunarea?”

In urma accidentului petrecut la Harsova, scufundarea barjei incarcata cu fosfati, care ameninta calitatea apei fluviului Dunarea si implicit sanatatea populatiei care se alimenteaza cu apa din Dunare, aici fiind inclusi si brailenii, organizatiile pentru protectia mediului iau atitudine si cer autoritatilor sa informeze clar populatia cu privire la situatia reala a apei fluviului. Pericol…

Citește mai departe
Prietenii sistemului imunitar

Prietenii sistemului imunitar

Un program pentru imbunatatirea sanatatii populatiei prin informare si educare cu privire la un stil de viata sanatos. La Scoala Generala Nr. 5 Arad s-au desfasurat, zilele trecute, activitati in cadrul Programului national de imbunatatire a sanatatii: „Prietenii sistemului imunitar”, sustinut in scoli de Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF) – reprezentata la nivel…

Citește mai departe
Cara?-Severin: Institu?iile de mediu verific? poluarea cu pulberi din apropierea combinatului siderurgic din Re?i?a

Suceava: Program de gestionare a poluarii cu pulberi in capitala de judet.

La statia automata din Burdujeni s-au constatat depasiri ale limitei zilnice admise pentru sanatatea populatiei Municipiul Suceava va avea un Program de gestionare a calitatii aerului la indicatorul pulberi, anunta seful Agentiei pentru Protectia Mediului, Iluta Cocris. Intocmirea acestuia survine frecventelor depasiri la acest indicator in anul 2009, masuratorile fiind facute la statia automata din…

Citește mai departe
SUA genereaza cea mai mare cantitate de deseuri electronice din lume

Noi reglementari privind deseurile de echipamente electrice si electronice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 728 din data de 2 noiembrie  2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1037/2010 privind deseurile de echipamente electrice si electronice. Actul normativ are ca obiectiv prevenirea producerii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), cat si reutilizarea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora. De asemenea,…

Citește mai departe

Circa 300 kg de deseuri periculoase depozitate necorespunzator la Satu Mare

In cursul lunii octombrie, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R. a initiat si coordonat o actiune la nivelul a zece judete, printre care si judetul Satu Mare, pe linia prevenirii, identificarii si sanctionarii faptelor de natura penala si contraventionala la regimul substantelor periculoase. Aceasta actiune a avut ca scop modul in care…

Citește mai departe
De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit

Cianura, mercur si alte substante periculoase, confiscate de politisti

In ultima luna, politistii au efectuat o serie de controale privind regimul substantelor periculoase. Verificarile s-au desfasurat in 10 judete, printre care si Clujul. Astfel, au fost constatate 14 infractiuni, de natura penala, si au fost confiscate 1.122 kg de mercur, 18,5 kg de cianura de zinc si 1.065 kg de alte tipuri de substante periculoase si toxice. Actiunea a…

Citește mai departe

Oradenii indemnati sa-si lase masinile in garaj, timp de o zi, si sa circule cu bicicleta

Agentia de Protectia Mediului Bihor indeamna oradenii sa-si lase masinile in garaj si sa circule cu bicicletele, macar pentru o zi. Miercurea viitoare va fi ziua „In oras fara masina”. Cu acest prilej, APM ii asteapta pe oradeni la un tur al orasului pe bicicleta. Actiunea este organizata cu prilejul „Saptamanii Mobilitatii Europene”, eveniment care…

Citește mai departe

Administratiile locale vor colecta selectiv becurile folosite

PREMIERA. Primariile si institutiile din subordinea acestora vor incepe sa colecteze selectiv deseurile de surse de lumina (tuburi fluorescente, becuri economice, becuri pentru iluminat stradal si arhitectural). Asta datorita unei campanii derulate de Asociatiile Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) – portalul mentineromaniacurata.ro si Recolamp, sub Inaltul Patronaj al Garzii Nationale de Mediu, anunta…

Citește mai departe

Poluarea, o problema serioasa in Beijing

Primarul Beijingului, Guo Jinlong, a declarat ca exista riscul aparitiei unei probleme serioase privind poluarea capitalei Chinei datorita scaderii in 2009 a tintei proiectului „zile cu cer senin”. Beijingul este mereu acoperit de smogul provenit de la numarul mare de autoturisme, de la fabricile construite in timp si de la statiile electrice. Guo a promis…

Citește mai departe

Mai putina carne consumata, mai putina poluare

Scaderea cu 30% a productiei si consumului de carne ar reduce emisiile de carbon si ar imbunatati sanatatea multor natiuni, informeaza Reuters. Cercetatorii australieni si britanici au folosit diferite modele computerizate pentru a putea prezice viitorul planetei noastre. Cresterea captarii carbonului si scaderea consumului de combustibil fosil nu va fi indeajuns pentru atingerea nivelului dorit…

Citește mai departe

Pentru reciclarea surselor de lumina uzate Recolamp a investit in 2008 peste 1.4 milioane Euro in infrastructura de colectare si in campanii de informare

Bucuresti, 17 Iunie 2009. Recolamp, singura asociatie colectiva non-profit autorizata de Ministerul Mediului sa preia de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de surse de lumina – in vederea reciclarii lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei – a investit in 2008 peste 1,4 milioane Euro din Timbrul Verde administrat, in…

Citește mai departe