Tu ce faci de Ora Pamantului?

Europarlamentarul roman Daciana Sarbu, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din PE, ne-a declarat ca trebuie sa profitam de orice ocazie pentru a ne implica in protejarea Pamantului. Avand in vedere experienta de europarlamentar in implicarea de actiuni de mediu, cum vedeti evenimentul Earth Hour? In viziunea mea, nu experienta de…

Citește mai departe

Studiu / Ambalajele si infertilitatea

Substantele chimice folosite pentru fabricarea ambalajelor alimentelor, a pesticidelor, a tesaturilor, a covoarelor si a produselor de ingrijire personala pot duce la aparitia infertilitatii la femei, arata un studiu realizat de medici americani. Perflourinatele (PFO), substantele incriminate de cercetatori, se gasesc in ambalajele ce trebuie sa reziste la grasimi: popcorn pentru microunde, cutii de pizza…

Citește mai departe

European – In Vrancea, porcii se asomeaza

Taranii vranceni au solicitat, in premiera, interventia medicilor veterinari pentru asomarea porcilor din gospodariile proprii, transmite corespondentul Agerpres. Conform medicului Iulian Cucoli, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (DSVSA) Vrancea, au fost formulate pana in prezent 25 de asemenea solicitari. „La sfarsitul lunii vom face o situatie exacta cu numarul…

Citește mai departe

Scaderea nivelurilor admise de pesticide

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a recomandat scaderea nivelurilor maxime admise pentru reziduurile de pesticide pentru cateva astfel de substante care se folosesc in UE. Decizia a fost luata la cererea Comisiei Europene, ai carei specialisti cred ca sanatatea consumatorilor este pusa in pericol. Vinclozolinul este una dintre substantele incriminate si se foloseste pentru…

Citește mai departe

Dezbateri – Un E mai putin din 2009

Colorantul rosu Allura E129 poate fi interzis incepand de anul viitor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia in ianuarie, iar apoi va lua o decizie finala. In mai 2007, un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat ca sase dintre coloranti alimentari folositi foarte des…

Citește mai departe

Alimente de calitate

Bogatia resurselor agroalimentare a tarii noastre trebuie transformata intr-o sursa de profit pentru toti factorii implicati, printr-un management eficient. Intelegerea naturii complexe a domeniului alimentatiei se bazeaza pe cunoasterea intregii retele, mai mult decat pe lanturile simple care o alcatuiesc. Lantul alimentar cuprinde, in general, toti participantii si procesele implicate in productia alimentara, de la…

Citește mai departe

Vom avea luteina in laptele praf

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a aprobat folosirea luteinei, E161b, in formulele de lapte praf pentru bebelusi. Producatorii pot adauga 250-300 mg/l luteina in laptele praf pentru sugari si 500 mg/l in laptele de crestere, pentru copiii mai mari de 1 an. Totusi, Comisia pentru Produse, Nutritie si Alergeni din cadrul EFSA nu a…

Citește mai departe

Fermele mici, sursa de alimente sanatoase

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cere Comisiei Europene (CE) crearea unor mecanisme de sprijin la nivel european adaptate fermelor mici, care au o pondere importanta in agricultura Romaniei, dar si a altor state, ca Bulgaria, Polonia, Spania, Grecia si Italia. „In contextul cresterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, agricultura este solicitata sa produca din…

Citește mai departe

Atentie la biberoanele din plastic!

Temerile legate de efectele nocive ale folosirii biberoanelor nu au fost inlaturate. Expertii americani de la Food and Drug Andministration (Administratia Alimentelor si a Medicamentelor) au gasit bisphenol A (BPA) in ambalajul laptelui praf pentru bebelusi si in biberoane. Desi s-au facut numeroase studii legate de efectele BPA asupra sanatatii, cercetatorii nu au putut sa…

Citește mai departe

Cercetare pentru siguranta alimentara

Platforma romaneasca „Food for life” (hrana pentru viata) a fost lansata vineri, 24 octombrie, la Bucuresti si are drept scop facilitarea adaptarii industriei alimentare la necesitatile si standardele pietei europene. Principala problema cu care se identifica sectorul de procesare a alimentelor din Romania este volumul redus de fabricare a unor alimente de baza si dependenta…

Citește mai departe

Fara animale clonate pentru consum

Parlamentul European a adoptat astazi o rezolutie prin care cere Comisiei Europene interzicerea clonarii animalelor pentru productia de alimente, precum si a importurilor de animale clonate. Rezolutia, initiata de eurodeputatul roman Magor Csibi impreuna cu alti 17 colegi europarlamentari, considera clonarea animalelor ca fiind inacceptabila din punct de vedere moral si al suferintei animalelor. „Consumatorii…

Citește mai departe

Europa da unda verde pentru carnea clonata

Autoritatile garanteaza pentru sanatatea celor care consuma alimente de la animale clonate Oficialii europeni sustin ca „nu sunt dovezi stiintifice privind existenta vreunui risc generat de consumul de carne sau lapte provenit de la animale clonate”. Concluzia mult asteptatului raport final al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata ca sanatatea oamenilor care se hranesc…

Citește mai departe

Monsanto, ancheta unui dezastru

Corespondenta din Frankfurt, Manola Romalo 1,7 milioane de telespectatori au vizionat pe Arte tv (11 martie) filmul documentar (1) „Lumea conform Monsanto. De la dioxina la OMG-uri, o multinationala care va vrea binele”. In 90 de minute dense, jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin (n. 1960), dezvaluie biografia terifianta a concernului american, producatorul a 90% din…

Citește mai departe

Poluarea, la licitatie

Comisia Europeana a anuntat miercuri la Bruxelles un pachet de masuri foarte ambitioase, pe care unii l-au numit „revolutionar”, pachet menit sa acorde Europei un avantaj competitiv in cursa mondiala pentru gasirea unor energii alternative si pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de sera.

Citește mai departe

Romanii nu gusta eco

Lapte de soia, tofu si pate, sortimente variate de paine, paste, napolitane, fulgi de cereale, ceaiuri, suc de mere, conserve din fructe, branzeturi, cascavaluri, unt, uleiuri, vin. Gama de alimente ecologice produse in Romania se diversifica de la un an la altul, iar majoritatea acestora ia drumul pietelor externe.

Citește mai departe