Modele de bune practici in domeniul constructiilor verzi (I)

In ultimii ani, in contextul dezvoltarii economice, o serie de orase din Romania au devenit magnet pentru cetatenii dornici de o viata mai buna, mai bine platita, mai confortabila, sectorul imobiliar rezidential cunoscand printre cele mai rapide ascensiuni. S-a construit mult si, in majoritatea cazurilor, prost. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am hotarat sa…

Citește mai departe

La Deta in jude. Timis a fost lansat primul sistem de iluminat stradal care foloseste energie regenerabila

Duminica, 2 august, au fost aprinse pentru prima data ledurile alimentate cu energie solara. Cincizeci de stalpi obisnuiti de iluminat cu becuri clasice de 250 – 280 de wati au fost inlocuiti la Deta cu un sistem care foloseste energie solara pentru iluminatul public. Investitia a fost posibila datorita accesari de fonduri europene, mai precis…

Citește mai departe
Finantare prin Programul Inovare in industria verde

Balta ecologizata in Freidorf

Balta lasata in voia soartei din cartierul Freidorf va fi reamenajata si va deveni, peste circa opt luni, o zona de agrement, cu banci, spatii verzi ingrijite, pasari si pesti. Este vorba despre un proiect mai vechi initiat de Directia de mediu din Primaria Timisoara, pentru care s-a intocmit studiul de fezabilitate si celelalte formalitati,…

Citește mai departe

Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

Liliecii de la Pestera Bolii, un monument al naturii pus in valoare de o asociatie ecologista din Petrosani, nu mai impiedica organizarea concertelor care atrag zeci de turisti. Imre Szuhanek, custodele pesterii, spune, mai in gluma, mai in serios, ca liliecii au inteles birocratia din Romania si au decis sa colaboreze cu organizatorii manifestarilor artistice….

Citește mai departe

Energie solara de la Rompetrol pentru o scoala din Navodari

Rompetrol, prin programul sau national de responsabilitate sociala – “Impreuna pentru fiecare” a sustinut realizarea unui sistem de iluminat in cadrul Scolii Grigore Moisil Navodari, folosind panouri solare fotovoltaice. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de 45,000 lei, transmite Infostar. “Rompetrol este un contribuabil major la nivelul judetului Constanta, cu un impact semnificativ, iar…

Citește mai departe

Parc fotovoltaic de cinci hectare, realizat la Iasi

Maricel Popa, secretarul de stat in Ministerul Economiei, a semnat astazi la Primaria Iasi patru contracte vizand proiecte co-finantate de Uniunea Europeana, in valoare de peste 47 milioane de lei. Este vorba despre patru proiecte din cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice, respectiv cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor…

Citește mai departe
Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig

Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig

In ultimii ani, actuala conducere administrativa a orasului Avrig s-a implicat intr-o serie de programe, proiecte, contacte, demersuri si schimburi de buna practica si experienta comune, cu diversi parteneri si colaboratori din China, toate acestea avand legatura cu domeniul productiei energiei ‘verzi’ si exploatarii resurselor energetice nepoluante locale. Urmare a acestor actiuni, s-a constatat si…

Citește mai departe

Unul dintre cele mai moderne parcuri din Romania, la Marsa

Preocuparile actualei admninistratii locale a orasului Avrig pentru identificarea si exploatarea surselor de energie regenerabila, nepoluante, sunt deja chestiuni de notorietate. La multitudinea de aplicatii si variante luate in calcul pentru implementare, se adauga, de putin timp, si aceea de a utiliza energia electrica produsa cu ajutorul soarelui pentru iluminatul public. In scurt timp, orasul…

Citește mai departe

Oprescu: In Capitala vom pune bazele unui sistem de iluminat public cu energie solara

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Bucharest International Forum, ca energia „verde” este o alternativa pentru a oferi cetatenilor standarde decente de viata, in Bucuresti urmand sa fie puse bazele unui sistem de iluminat public bazat pe energie solara. Edilul Capitalei a spus ca, in ceea ce priveste energia, nu este vorba despre…

Citește mai departe

Energie si din piatra seaca

ARAD – Strategia energetica a judetului, intre variante futuriste si refolosirea unor amenajari de pe vremea Austro-Ungariei. Energie electrica produsa in microhidrocentrale amplasate pe Canalul Morilor, la Buteni, Rapsig, Bocsig, Mocrea si Nadab. Administratia are in vedere chiar „scoaterea de la naftalina” a unor amenajari hidrografice care au fost realizate in perioada Imperiului Austro-Ungar. In…

Citește mai departe

Peretii cu lumina inlocuiesc becurile

Tapetul care emite lumina ar putea inlocui becurile din casele englezilor pana in anul 2012. Specialistii spun ca noul sistem este de doua ori mai eficient energetic decat becurile ecologice si ca poate fi alimentat si cu ajutorul panourilor solare. Un invelis chimic aplicat pe peretii interiori ai unei incaperi ar putea lumina toata camera…

Citește mai departe

Strazi iluminate cu leduri si cu panouri solare

Orasele ar putea avea lumina de la sisteme ecologice cu preturi de pana la 2.200 de euro. Produsul patrunde greu pe piata romaneasca din cauza costurilor initiale ridicate. Stalpi ecologici si instalatii de iluminat pentru strada sau curte au fost cele mai noi produse prezentate in cadrul targului „verde”, ce a avut loc zilele trecute,…

Citește mai departe

Solutii viabile pentru reducerea consumurilor de energie in sectorul rezidential si tertiar

Energia este necesara pentru dezvoltarea sociala si economica a societatii. Dependenta producerii de energie fata de resursele conventionale si contributia asupra cresterii emisiilor cu efect de sera constituie motive importante pentru o utilizare rationala a energiei in scopul reducerii consumului. Avand in vedere stadiul de dezvoltare al societatii actuale, nu se poate pune problema eliminarii…

Citește mai departe

Lumina care polueaza cerul Capitalei

In urmatorii cinci ani, intreg sistemul de iluminat public din Bucuresti va fi transformat intr-unul ecologic Becurile stradale din „Micul Paris” vor consuma mai putina energie, iar prin noile abajururi „cut-off”, lumina nu se va mai pierde in eter. Poluarea luminoasa reprezinta distributia necorespunzatoare a fluxului luminos al aparatelor de iluminat si contraste foarte mari…

Citește mai departe