„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator, a declarat Prof….

Citește mai departe

Avantajele si dezavantajele energiei nucleare. Ce beneficii ne aduce in Romania si la ce sa ne asteptam pe viitor

Compania de stat Nuclearelectrica a ales in toamna anului trecut compania China National General Nuclear Power Corp (CGN) drept partenerul pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Insa Daniela Lulache, directorul general al societatii romanesti, avertiza intr-un interviu recent ca partea romana nu va semna contractul „in orice conditii“ si ca „exista un…

Citește mai departe
Energie solară la Timișoara

Energie solara la Timisoara

Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic, din cadrul INCEMC Timisoara, injecteaza deja, in zilele insorite, energie electrica in sistemul energetic national. Pe langa faptul ca in perioadele cu soare isi asigura atat consumul energetic propriu cat si cel al Departamentului de Electrochimie al INCEMC, Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic injecteaza in sistemul energetic national,…

Citește mai departe
Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa

Pompele solare de apa in agricultura – un moft sau un factor economic

Apa in general si irigatiile in particular sunt un subiect de actualitate. Luand in considerare deficientele sistemului actual de irigatii, pompele de apa solare pot fi o solutie fiabila la problemele cu care se confrunta agricultorii. Deasemenea folosirea pompelor de apa solare nu este limitata la irigatii ci pot fi utilizate si in zootehnie, piscicultura,…

Citește mai departe
Conferinta "Energia in priza", editia a doua

Conferinta „Energia in priza”, editia a doua

Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de hotarare prin care suspenda calendarul de liberalizare a pietei gazelor Departamentul pentru Energie a lansat astazi in dezbatere publica proiectul de hotarare de Guvern potrivit caruia pretul gazelor de productie interna nu va mai fi majorat in octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, actiune anuntata…

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Investitie romano-nipona in energie

Cel mai mare producator de energie termica din Romania – ELCEN – a semnat marti contractul pentru infiintarea societatii mixte cu Marubeni Corporation din Japonia si urmeaza sa construiasca o centrala pe gaze la Fantanele (judetul Mures). Investitia de 170 milioane euro ar putea sa fie finalizata in 2017, informeaza Mediafax. Societatea mixta, SC Fantanele Gas Power…

Citește mai departe
Fa?a neagr? a energiei verzi

Fata neagra a energiei verzi

Turbinele de vant nu mai reprezinta demult o noutate. Au devenit la fel de obisnuite ca si stalpii de inalta tensiune. Dupa ce au avut perioada lor de polemici si dezbateri, a urmat perioada de maxim interes pentru crearea fermelor eoliene, o investitie sigura pentru mediu, dupa cum au sustinut expertii. La scurt timp insa…

Citește mai departe

Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Cantitatile uriase de deseuri deversate in rauri de romani, ajunse apoi in lacurile de acumulare ale Hidroelectrica pun in pericol productia de electricitate si siguranta, au spus oficialii companiei. Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala “Apele Romane” pune in pericol siguranta sistemului energetic national, au atras ieri atentia reprezentanti ai companiei Hidroelectrica. Gunoaiele aruncate in…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Paradisul eolian din Dobrogea, in pragul colapsului

In plin avant eolian, specialistii trag un serios semnal de alarma: capacitatile de transport a energiei electrice au fost depasite iar investitiile ar trebui oprite inaintea producerii unui blocaj general. „Este foarte dificila evacuarea puterii electrice pe care turbinele eoliene ar putea-o produce. Ar trebui investitii masive in infrastructura de transport a energiei electrice”, a…

Citește mai departe

Doi fizicieni vor sa construiasca inventia lui Nicola Tesla

Povestea lui Nicola Tesla, celebrul inventator de origine sarba, a ajuns legendara prin ideile sale vizionare care promiteau comunicatii si energie electrica wireless. In plina epoca dominata insa de modelul Thomas Edison, doi cercetatori vor sa reinvie planurile lui Tesla si sa construiasca prototipul turnului Wardenclyffe (foto) conceput de savantul sarbo-american, folosind tehnologiile moderne. Planetary…

Citește mai departe
Cara?-Severin, în topul jude?elor producatoare de energie verde

Departamentul pentru Energie va analiza daca poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

Departamentul pentru Energie va analiza in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a productiei de energie regenerabila alternativ certificatelor verzi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. ‘Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Daca veniturile…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Cum vede ministrul pentru Energie viitorul gazelor in Romania. Ce spune despre centrala Romgaz de la Iernut

Companiile romanesti de stat trebuie sa negocieze cu rusii pentru a obtine termeni contractuali mai buni pentru gazele de import, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. El a aratat ca InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din tara, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a obtinut…

Citește mai departe
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Daca Europa nu isi va propune un set de obiective ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030 iar statele membre ale Uniunii Europene vor dezvolta politici energetice contradictorii, costurile cu sistemul energetic vor creste cu 2 miliarde de euro anual pana in 2030. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui nou raport publicat astazi…

Citește mai departe

Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

In Bistrita-Nasaud sunt 47 de microhidrocentrale construite pe rauri de munte din care functioneaza jumatate. Nu mai este nevoie de inca una care sa distruga tot arealul de la marginea sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000. Ecologistii din judet au depus o plangere prealabila la APM Bistrita-Nasaud ca sa blocheze procedura de…

Citește mai departe
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Ilie Serbanescu: Schema de compensare a energiei verzi arunca Romania in aer!

In conditiile amanarii implementarii si nu reducerii severe a schemei de supracompensare a investitiilor in energia verde, nu este deloc adevarat ceea ce sustine ministrul energiei ca astfel s-ar crea conditii pentru reducerea facturilor. Se obtin conditii doar pentru o stopare temporara a cresterii facturilor! Supracompensarea de pana acum a energiei verzi este deja inclusa…

Citește mai departe

    Exemplar – eco-oras in Oksfordshid

    In primavara anului 2015 in Oxfordshire, Marea Britanie, va fi construit un Eco oras. Faza initiala a proiectului care implica o zona numita Exemplar, a fost lansata in partea de nord – vest a orasului Bicester. Aceasta zona va deveni un loc de realizare a planului pe termen lung si prevede construirea a 6000 de…

    Citește mai departe

    Custodele sitului Natura 2000 Cusma da aviz favorabil pentru o microhidrocentrala

    O firma din judetul Cluj intentioneaza sa amenajeze o microhidrocentrala in situl Natura 2000 Cusma pe raza comunei Cetate. Asociatia Proprietarilor de Padure din Comuna BIstrita Bargaului, custodele sitului, spune ca nu are nimic impotriva fiindca trebuie incurajate investitiile in zona. Totusi, situl Cusma face parte din reteaua Natura 2000, iar ursii de la Dealul…

    Citește mai departe

    Proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti ar putea fi scos la licitatie luna viitoare

    Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, din judetul CLuj, ar putea fi scoasa la licitatie in cursul lunii februarie, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Acesta a precizat ca in decurs de doua-trei saptamani firma de consultanta Delloitte va finaliza caietul de sarcini si studiul de fezabilitate. “Este un obiectiv…

    Citește mai departe
    Înghesuial? la energia verde

    Inghesuiala la energia verde

    Investitorii in energia regenerabila s-au grabit sa prinda ultimul an cu subventii uriase si au instalat in 2013 un numar-record de panouri fotovoltaice si centrale eoliene. Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile a crescut anul acesta cu 60% fata de finele anului trecut. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, in sistemul energetic national…

    Citește mai departe

    Energy Always a Challenge IV, 20-29 noiembrie, Bucuresti

    Toamna aceasta se numara participantii la un nou workshop international, marca EESTEC LC Bucharest. Aflat deja la a patra editie in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, Energy Always a Challenge reuneste si anul acesta nume importante din domeniul energetic si abordeaza intr-o maniera interactiva noile tendinte in ceea ce priveste sursele regenerabile. Evenimentul se va desfasura…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor

    Cu cat Romania isi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine exista riscul ca in tara noastra sa fie inundata de energie ieftina importata din tarile din jur, ceea ce ar afecta producatorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru in directoratul Transelectrica, la Forumul „Romania 2020: Politici sustenabile pentru energii…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

    Consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat ca va scadea cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului, raportat la 2012, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota. Potrivit acestuia, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte…

    Citește mai departe
    Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere

    Numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substantiala reducere

    In ultimele luni ale acestui an, in Tulcea, judet aflat in calea tuturor vanturilor, turbinele eoliene si-au cam redus din turatie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, si anume sistarea acordarii certificatelor verzi a facut ca investitorii in energia eoliana sa fie suflati de pe piata. Astfel, numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut…

    Citește mai departe

    Desi au emisii mici, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi

    Desi au emisii mici, deruleaza proiecte de miliarde de euro si genereaza o energie care nu fluctueaza, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi precum producatorii de energie verde. In timp ce investitorii in energii regenerabile au la dispozitie subventii de 10 miliarde de euro, companiile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc…

    Citește mai departe
    ICPE-CA investe?te în dezvoltarea unui proiect inovator de ob?inere a biogazului

    A demarat proiectul de biogaz de la Sacuieni

    In valoare de aproape 24 milioane lei, din care peste 17 milioane reprezinta finantare nerambrusabila, proiectul instalatiei pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasa in Sacuieni prinde contur. Acesta a fost lansat ieri, 25 septembrie. Va fi construita o uzina de co-generare, care transforma o materie prima formata din porumb masa…

    Citește mai departe
    Horezu ar putea deveni primul oras independent energetic, dupa ce primaria a obtinut finantare europeana de 4 milioane de euro, pentru construirea unui parc fotovoltaic

    Horezu ar putea deveni primul oras independent energetic, dupa ce primaria a obtinut finantare europeana de 4 milioane de euro, pentru construirea unui parc fotovoltaic

    Horezu ar putea deveni primul oras independent energetic, dupa ce primaria a obtinut finantare europeana de 4 milioane de euro, pentru construirea unui parc fotovoltaic. Energia obtinuta de la soare va asigura consumul institutiilor publice, dar si iluminatul stradal si va scuti autoritatile locale de facturi de sute de mii de euro. Proiectul semnat in…

    Citește mai departe