Presedintele GEC Nera: Construirea de microhidrocentrale in zona Prigor va avea efecte grave asupra biodiversitatii

Constructia a doua microhidrocentrale (MHC) pe raul Nera, in judetul Caras-Severin, ar putea avea efecte grave asupra biodiversitatii, a declarat miercuri, 10 februarie, pentru Agerpres, presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Oravita, Cornel Popovici Sturza. ”Impactul executiei celor doua microhidrocentrale este unul major asupra biodiversitatii, ca si componenta a ecosistemului raului Nera, a partii…

Citește mai departe

VIDEO Pasaj subteran pentru broaste

Cateva broaste dintr-o specie protejata vor avea un pasaj subteran special pentru ele intr-o comuna din Cluj. Amfibienii vor putea sa traverseze strada in siguranta, prin cateva tuneluri. Amfibienii fac parte din specia Bombina – nu au mai mult de cinci centimetri lungime si pot trai pana la zece ani. Broscutele sunt ocrotite printr-o directiva…

Citește mai departe

Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite intr-un sit Natura 2000

Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite pe Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, rauri care fac parte din situl Natura2000 Muntii Tarcu, potrivit Coalitia Natura 2000 Romania. Decizia nu este definitiva. „Federatia Coalitia Natura 2000, a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca…

Citește mai departe

WWF-Romania: Comisia Europeana demareaza procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza proiectelor de microhidrocentrale din Muntii Fagaras

Comisia Europeana (CE) demareaza procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza unor proiecte de microhidrocentrale demarate pe raurile Dejani-Lupsa si Vistisoara de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras, potrivit WWF-Romania. Organizatia sustine, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES, ca a fost informata despre acest fapt printr-o scrisoare oficiala din partea forului european in data de 3…

Citește mai departe
Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare

Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare

Ministerul Mediului a aprobat, saptamana trecuta, planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare, in cadrul unui proiect amplu, demarat in 2010, a carui valoare este de aproape 1.5 milioane de lei. Proiectul are in vedere reconstructia ecologica a castanului comestibil si protejarea celorlalte specii de interes comunitar din…

Citește mai departe

In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete

6 aprilie 2015 – WWF-Romania sustine scolile si profesorii pentru conectarea elevilor cu natura, promovarea unui stil de viata durabil si a cetateniei active, in cadrul saptamanii „Scoala Altfel – Sa stii mai multe, sa fii mai bun”. WWF si partenerii sai le pun la dispozitie scolilor din intreaga tara materiale online gratuite, utile pentru organizarea…

Citește mai departe

Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Pe 26 martie 2015, Anne Juganaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a participat la evenimentul de celebrare a castigarii, de catre Romania, a premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000. romania premiu natura 2000In prezenta lui Stefan LEINER, seful unitatii Natura din cadrul DG Mediu a Comisiei…

Citește mai departe

Atac la plamanul verde al Clujului

Administratorii zonei Fagetul Clujului – Valea Morii vor sa mareasca aria protejata si sa introduca aici restrictii prin ordin ministerial. Principalele agresiuni inregistrate sunt constructiile de tot felul, arderea pasunilor, suprapasunarea, desecarea mlastinilor. Cine incalca reglementarile va plati amenzi de pana la 60.000 de lei sau chiar va face inchisoare. O cercetare sociologica realizata pe…

Citește mai departe
Municipiul Salonta ar vrea sa nu mai fie sit Natura 2000, afirma Torok Laszlo, primarul localitatii

    Municipiul Salonta ar vrea sa nu mai fie sit Natura 2000, afirma Torok Laszlo, primarul localitatii

    Primarul Salontei, Torok Laszlo, a solicitat joi, in Colegiul prefectural organizat de Prefectura Bihor in localitate, schimbarea statutului sau reducerea suprafetei municipiului din situl Natura 2000, deoarece nu se poate dezvolta urbea pe care o conduce. El a precizat ca, impreuna cu comuna Madaras, municipiul Salonta face parte din situl Natura 2000 „Salonta”, cu o…

    Citește mai departe
    Elevii invata sa protejeze natura

    Elevii invata sa protejeze natura

    Administratia Parcului National Domogled-Valea Cernei implementeaza din anul 2012 proiectul „Managementul conservarii biodiversitatii in Parcul National Domogled-Valea Cernei, ca sit Natura 2000”. Administratia parcului a organizat pana in prezent 7 actiuni de informare si constientizare in unitati scolare diferite. Unitatile scolare unde au fost desfasurate astfel de actiuni sunt Scolile Gimnaziale: Podeni, Balta, Obarsia Closani,…

    Citește mai departe
    Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

    Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

    Societatea Ornitologica Romana, custodele sitului Natura 2000 Lacul Strachina, a desfasurat vineri, 7 noiembrie, la Tandarei, o conferinta de presa dedicata proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei Speciale de Protectie Avifaunistica ROSPA 0059 Lacul Strachina”. In acest context, am aflat amanunte despre actiunile de conservare a naturii care au loc intr-un sit Natura 2000…

    Citește mai departe
    Cum exploateaza masa lemnoasa cea mai mare companie forestiera din tara noastra . Cum inchid Autoritatile ochii iar anchetatorii le dau concursul !

    Cum exploateaza masa lemnoasa cea mai mare companie forestiera din tara noastra . Cum inchid Autoritatile ochii iar anchetatorii le dau concursul!

    Autoritatile s-au trezit din nou ca se taie masiv din padurile Romaniei, dupa ce inundatiile au facut ravagii in toata tara. Periodic, oficialitatile descopera jaful din fondul forestier al tarii, numai in urma urma dezastrelor naturale. Potopul din zona Olteniei, i-au trezit din adormire pe cei de la Apele Romane si de la Romsilva. Acum…

    Citește mai departe
    Ecologizare pe Transf?g?r??an

    Cum au fost distruse ariile protejate din muntii Parang. Dezastrul ecologic de pe Transalpina, girat de oficialitati

    Nelu Iordache a fost trimis in judecata pentru fraude financiare legate de modul in care a executat lucrarile de constructie a drumului Transalpina (DN 67C). Dar nimeni nu a pomenit de distrugerile de mediu provocate de firma acestuia, SC Romstrade SA, in ariile protejate natural, din zona muntilor Parang. Nicio plangere penala depusa impotriva lui…

    Citește mai departe

    „Padurenii” pro si contra sitului Natura 2000

    In luna martie, administratiile si locuitorii din comunele Lunca Cernii de Jos, Bunila, Cerbal, Lapugiu de Jos si Batrana au participat la dezbateri pe baza proiectului „Evaluarea starii de conservare a biodiversitatii si geodiversitatii din cadrul sitului Tinutul Padurenilor in vederea elaborarii planului de management conservativ si durabil specific siturilor Natura 2000”. Tematica discutiilor a…

    Citește mai departe

    Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale

    Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Scopul Retelei Natura 2000 nu este acela de a crea asa-numitele sanctuare ale naturii in care natura isi urmeaza cursul si orice activitati umane sunt interzise. Dimpotriva, acest concept modern…

    Citește mai departe
    Republicare oficiala. Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea ?i sanc?ionarea unor fapte privind degradarea mediului

    Greenpeace dezaproba modificarea regimului ariilor naturale protejate propuse de Ministerul Mediului

    Recentele propuneri ale Ministerului Mediului ce vizeaza OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice sunt nocive si surprinzatoare, fiind de natura sa submineze progresele certe inregistrate de Romania in ultimii ani in privinta conformarii la cerintele UE in domeniu, atat in privinta legislatiei cat si in…

    Citește mai departe
    Proiecteaz? P?durea Craiului ca destina?ie de ecoturism

      Ecoturism in Defileul Crisului Repede

      Baile Tusnad, Defileul Crisului Repede, Tarnava Mare, Parcul National Macin si Delta Dunarii ar putea capata statut de destinatii de ecoturism, dupa un set de criterii lansate vineri, aceste zone, odata clasate, putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si…

      Citește mai departe

      Dealul Deniz Tepe din Dobrogea, protejat printr-un nou proiect european

      Asociatia MaiMultVerde lanseaza un proiect european in aria naturala protejata de interes national Deniz Tepe, din Dobrogea. Asociatia MaiMultVerde a demarat la 1 august 2012 proiectul “Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe (cod IV.70) si imbunatatirea gradului…

      Citește mai departe

      Paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie captate in proportie de 90%, lasand ecosistemul fara apa

      Romania sta pe un butoi cu pulbere dupa ce „fiii Argesului” Gheorghe Badea si Catalin Visoiu s-au apucat sa construiasca microhidrocentrale pe paraurile din Muntii Fagaras, distrugand arii intregi. Mai mult, au navalit cu buldozerele in albiile paraurilor, pentru a instala conductele, distrugand malurile. Totodata, apa din paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie…

      Citește mai departe

      Afacerea cu microhidrocentralele din Arges ar putea sa declanseze procedura de infrigement impotriva Romaniei

      O noua specie de „baieti destepti” a luat nastere dupa ce Uniunea Europeana a impus Romaniei ca, pana in anul 2020, 24% din cantitatea de energie sa fie produsa din surse regenerabile. Pentru a bifa aceasta cerinta europeana, baronii locali au pus mana pe toate raurile din tara pentru a construi microhidrocentrale. Prin captarea apelor…

      Citește mai departe

      Arealul Muntilor Tarcu beneficiaza de regim de protectie

      Incepand cu 2007, arealul Muntilor Tarcu beneficiaza de regim de protectie, fiind declarati Sit Natura 2000 conform Directivei Habitate 92/43 a Comisiei Europene, transpusa in legislatia nationala prin OUG 57/2007. Ministerul Mediului si Padurilor a atribuit Asociatiei Altitudine aria protejata spre o buna administrare, prin semnarea unui contract in luna februarie 2010. Presedinta asociatiei Altitudine…

      Citește mai departe

      Campanie pentru constientizarea importantei conservarii biodiversitatii in sit Natura 2000 Tisa superioara si padurea Ronisoara

      Asociatia „Heidenroslein” deruleaza, pina in 16 septembrie, proiectul „Campanie pentru constientizarea importantei conservarii biodiversitatii in sit Natura 2000 Tisa superioara si padurea Ronisoara”. Dupa ce, in debutul proiectului, directorii de unitati scolare si alti profesori au fost familiarizati cu initiativa, in lunile mai si iunie se desfasoara un concurs de desene/colaje adresat prescolarilor, numit „Nu…

      Citește mai departe

        Catastrofa ecologica. Banca Mondiala critica aspru Ministerul Mediului

        In Romania anului 2011 jumatate din po­pulatie nu are acces la apa potabila si canalizare, poluarea e mult mai mare decat media europeana, iar terenurile agricole sunt infestate cu nitrati si deseuri periculoase. Acestea sunt concluziile unei evaluari realizate de Banca Mondiala care arata carente majore in activitatea Ministerului Mediului si agentiilor din domeniu, cu…

        Citește mai departe
        Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

        Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

        PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

        Citește mai departe

        37.000 de hectare de arii protejate in judetul Galati

        Ministerul Mediului si Padurilor a initiat un proiect pentru desemnarea de noi arii protejate in cadrul Retelei ecologice „Natura 2000”.La nivelul judetului sunt cinci situri de importanta comunitara: Foltesti, Raul Barlad, Gura Garbavotului, Lunca Siretului Inferior, Padurea Buciumeni si Lunca Chineja. In judetul Galati, sunt trei arii de protectie speciala avifaunistica: Lacul Brates – 15.558…

        Citește mai departe

        Protejarea habitatelor poate condamna Delta la la saracie?

        Sefii administratiei din judetul Tulcea incearca sa boicoteze aplicarea legislatiei europene care vizeaza protectia habitatelor salbatice periclitate din nordul Dobrogei. In ultimii ani, in baza unor studii stiintifice realizate de cercetatori, aproximativ 80 la suta din suprafata judetului Tulcea a fost inclusa in reteaua europeana de situri Natura 2000. Comisia Europeana a notificat recent Guvernul…

        Citește mai departe

        Bani si judecata de la UE pentru arii protejate

        Romania este trasa la raspundere la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate. Ministerul Mediului a lansat in aceeasi zi cea de-a treia sesiune de finantare a proiectelor din domeniul biodiversitatii, prevazuta de Programul Sectorial „Mediu”. Vezi in partea dreapta Ghidul solicitantului si Formularul cererii de…

        Citește mai departe

        Cariera de piatra contestata de ecologisti

        Asociatia Eco Pontica a contestat eventuala eliberare a avizului de mediu de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) din Galati pentru deschiderea unei cariere de piatra in comuna tulceana Dorobantu, informeaza Agerpres. Pentru obtinerea avizului de mediu, in vederea deschiderii carierei din comuna Dorobantu, primaria a organizat o dezbatere publica, la sfarsitul saptamanii…

        Citește mai departe

        Muntii Tarcu, sit Natura 2000 devastat de ATV-uri

        Motocicletele si -ATV-urile au distrus aria protejata Muntii Tarcu din Carpatii Meridionali, spun reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000. Pe suprafete intinse din aria protejata, stratul vegetal a fost indepartat din cauza vehiculelor de teren Acestia sustin ca, -dupa ce stratul vegetal este indepartat, urmele devin albie pentru torente, se adancesc, iar degradarea este ireversibila. –…

        Citește mai departe

        Ecologistii denunta vanatoarea ilegala – Opriti braconajul in Delta!

        Macelul din Delta Dunarii a starnit vehemente reactii din partea ecologistilor. Una dintre cele mai importante ONG-uri de mediu, Societatea Ornitologica Romana, a sesizat autoritatile despre actiuni de vanatoare ilegala din Delta, in urma carora mai multe specii de pasari protejate au fost ucise sau ranite. Membrii SOR au intrat in posesia fotografiilor si informatiilor…

        Citește mai departe