CE: Dou? milioane de euro pentru aplica?ii de m?surare a polu?rii aerului ?i a nivelului de zgomot

Cat ne costa poluarea

Poluarea are un cost urias pentru sanatate. Un studiu recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare vine si cu o estimare: tarile dezvoltate ale lumii cheltuiesc 2.600 de mii de miliarde de euro anual din cauza poluarii. Iar acestea sunt doar tratamentele celor imbolnaviti de noxe. Insa impactul poluarii este mult mai mare si afecteaza…

Citește mai departe
Calitatea aerului în marile aglomer?ri urbane continu? s? se degradeze

Calitatea aerului in marile aglomerari urbane continua sa se degradeze

Calitatea aerului in marile orase din lume continua sa se degradeze, ceea ce creste riscul pentru sanatatea locuitorilor, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) dat publicitatii miercuri, relateaza AFP. Potrivit acestui studiu efectuat in 1.600 de orase din 91 de tari, numai 12% din populatia totala a acestor aglomerari urbane respira un…

Citește mai departe

Ecuador: Parlamentul da unda verde forajului dupa petrol in jungla amazoniana

Parlamentul ecuadorian a autorizat forajul in unul din cele mai mari campuri petroliefere din tara, in jungla amazoniana. Presedintele Rafael Correa intentionase sa puna tarile bogate sa plateasca pentru a evita exploatarea „plamanului verde al planetei”. Correa a lansat, in 2007, o initiativa de conservare a junglei Yasuni, una din cele mai biodiverse regiuni din…

Citește mai departe

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto, deocamdata singurul plan pentru combaterea schimbarilor climatice care impune reguli din punct de vedere legal. Importanta acordului este, insa, mai mult simbolica, pentru ca se angajeaza sa-l respecte tari care luate la un loc sunt responsabile…

Citește mai departe

Schimbarea vremii tine cu tarile dezvoltate

Incalzirea climatica si temperaturile record consemnate in Europa in ultimul deceniu risca sa agraveze inegalitatile pe continent, atrage atentia Agentia europeana pentru mediu. „Temperatura medie de pe teritoriul Europei in ultimii zece ani a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicata decat in epoca preindustriala, ceea ce face din ultimul deceniu perioada cea mai calda…

Citește mai departe

Dezastru prin suprapopulare: Populatia Terrei creste cu 75 de milioane de oameni pe an

Pamantul se va confrunta in viitor cu un dezastru imens cauzat de suprapopulare – planeta va fi secatuita de resursele vitale, arata un studiu. Suprapopularea este o problema mult mai mare decat schimbarile climatice, potrivit Institutiei inginerilor mecanici, din Marea Britanie. In urmatoarele sase decenii populatia Pamantului va exploda, crescand de la 6.9 miliarde in…

Citește mai departe

Summit modest, la Cancun

Joi, 9 decembrie, se incheie Conferinta de la Cancun, din Mexic, pe tema schimbarilor climatice si a mobilizarii impotriva efectului de sera. Ambitiile actualei reuniuni au fost insa mai modeste decat la cele precedente, motiv pentru care nici asteptarile opiniei publice nu sunt foarte mari. Summit-ul de la Copenhaga, din decembrie 2009 a fost un…

Citește mai departe
Anti Consumerism

Lula (Brazilia): Tarile bogate trebuie sa-si dezvolte consumul intern, altfel intreaga lume merge spre faliment

Tarile bogate trebuie sa-si dezvolte consumul intern, asa cum au facut-o economiile emergente, si nu sa conteze doar pe exporturi, a declarat joi, la Seul, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a avertizat ca, in caz contrar, intreaga lume merge spre faliment, relateaza AFP. Daca tarile dezvoltate „nu consuma si mizeaza doar pe…

Citește mai departe

Conventia ONU pentru biodiversitate a semnat un acord pentru protejarea a 17% din suprafata de uscat si a 10% din oceane pana in 2020

Participantii la summitul ONU pe biodiversitate din Japonia au cazut de comun acord sambata, 30 octombrie, sa extinda regiunile protejate pe uscat si in mediul marin, in speranta ca vor incetini ritmul disparitiei animalelor si plantelor lumii si vor preveni pagubele aduse ecosistemelor. Dupa negocieri-maraton care au depasit cu cateva ore programul prestabilit, delegatii au…

Citește mai departe

Summit-ul de la Copenhaga s-a incheiat cu un acord de compromis

Acord de compromis, obtinut in ultimul moment la summit-ul de la Copenhaga, de presedintele american Barack Obama. Niciuna dintre tarile participante nu e pe deplin multumita, dar termenii acestei intelegeri constituie un progres semnificativ, a declarat o sursa oficiala din cadrul delegatiei americane. Compromisul a fost realizat la capatul unei intalniri intre presedintele american Barack…

Citește mai departe

Hugo Chavez: „Daca climatul era o banca,deja l-ati fi salvat”

De la tribuna conferintei internationala de la Copenhaga privind climatul, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a acuzat astazi capitalismul ca „devasteaza planeta”, transmite AFP. Presedintele Venezuelei a criticat tarile bogate care au reactionat cu promptitudine anul trecut la criza financiara si bancara, alocand sute de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor. „Daca climatul era o banca,…

Citește mai departe

Pretul bogatiei: o planeta distrusa

Statele in curs de dezvoltare cer ca tarile puternic industrializate sa-si asume vina pentru schimbarile climatice. Tarile africane s-au retras, ieri, de la o conferinta internationala de mediu, ca protest fata de pasivitatea statelor bogate. Delegati din 175 de tari se intalnesc saptamana aceasta la Barcelona, Spania, intr-o ultima incercare de a negocia noul acord…

Citește mai departe

India vrea ajutor pentru a reduce emisiile

Prim-ministrul Indiei a cerut sa se infiinteze un centru international care sa se ocupe de coordonarea cercetarilor in domeniul tehnologiei energiei curate, aceste inovatii putand fi considerate a fi „bunuri publice” pe care tarile sarace si le-ar putea permite. Tarile in curs de dezvoltare sunt de parere ca actualele tari bogate au reusit sa se…

Citește mai departe

Tristete si pragmatism inaintea summitului pentru schimbari climatice de la Copenhaga

Planeta se incalzeste, dar starea generala a negociatorilor pe aceasta problema pare mai rece ca oricand. La data de 9 octombrie a fost incheiata, la Bangkok, penultima runda de negocieri premergatoare summitului de la Copenhaga. Mai ramane o singura sesiune, in noiembrie, la Barcelona. Liderii sunt ocupati acum cu diminuarea asteptarilor, spunand ca acest summit…

Citește mai departe

Regiunea Mekong se afla in pericol

Schimbarile climatice si cresterea nivelului marilor afecteaza deja bazinul Mekong, din sud-estul Asiei si pune in pericol vietile a milioane de oameni. Conform unui raport elaborat de World Wide Fund for Nature (WWF), inundatiile, secetele, eroziunile, valurile de caldura si nivelul ridicat al apelor pun in pericol culturile de orez, de fructe sau de cafea,…

Citește mai departe

Polonia nu vrea ca Europa de Est sa contribuie prea mult financiar la combaterea incalzirii globale

Polonia nu este de acord ca tarile din Europa de Est sa aiba o contributie prea mare la ajutorul financiar pe care statele dezvoltate il vor acorda tarilor sarace in lupta impotriva incalzirii climatice, a declarat, vineri, ministrul polonez de finante Jan Rostowski, citat de AFP. „Sincer, din punctul nostru de vedere, este total inacceptabil…

Citește mai departe

UE cere SUA angajamente climatice mai ambitioase si reglementari mai stricte privind bonusurile

Liderii Uniunii Europene au sporit joi presiunile exercitate asupra Statelor Unite, pentru a obtine la urmatorul summit G20 angajamente mai ambitioase privind clima, precum si reglementari mondiale mai stricte care sa limiteze bonusurile bancare, relateaza AFP. „In aceasta seara, bula bonusurilor s-a spart”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE,…

Citește mai departe

India va aplica obiective proprii de reducere a emisiilor de CO2, dar nu va ceda cererilor externe

India va aplica propriile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, insa va rezista solicitarilor impuse din exterior, a spus ministrul indian al mediului intr-un interviu publicat joi de cotidianul Indian Express, preluat de AFP. „Noi luam deja masuri care antreneaza reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de sera….

Citește mai departe

Schimbarile climatice pot omori milioane de copii

Circa 4,5 milioane de copii ar putea muri daca tarile industrializate nu vor aloca fonduri suplimentare pentru a ajuta tarile sarace sa lupte impotriva incalzirii climatice, a avertizat organizatia umanitara Oxfam, citata de Mediafax. Aceasta isi exprima temerea ca tarile bogate se multumesc sa aloce luptei impotriva incalzirii climatice o parte din ajutorul pentru dezvoltare,…

Citește mai departe